Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

30.12.2010.

MARIO TOLIC I VERNER AJDARI: JEDAN OD PRONADJENIH LESEVA BIO BEZ RUKU

 

Istražni tim tačno znao lokaciju grobnice skrivene u šumi, a do koje su došli na osnovu iskaza svjedoka pokajnika, ali i osumnjičenih

image Ulaz u gustu šumu koja je skrivala grobnicu

 

Kao što je najavio državni tužilac Oleg Čavka na prekjučerašnjoj sjednici u Sudu BiH, kada se odlučivalo o produženju pritvora pojedinim članovima zločinačke organizacije Zijada Turkovića, jučer su i pronađena tijela Marija Tolića i Vernera Ajdarija, čiji je nestanak prijavljen u martu ove godine, a za čiju se likvidaciju sumnjiče Turković i ostali.

Likvidirani hicima

Brojne novinarske ekipe jučer su na vijest o pronalasku tijela krenule u potragu za grobnicom za koju se tvrdilo da je na području Bradine i Hercegovine, ali se na kraju ispostavilo da su tijela Tolića i Ajdarija bila na području Ivan-sedla, u Raštelici kod Hadžića. Teren je pretražio i pronašao tijela operativni tim Tužilaštva BiH, u koordinaciji sa Kantonalnim tužilaštvom u Sarajevu te pripadnicima SIPA-e, Federalne uprave policije i MUP-a Kantona Sarajevo. Aktivnostima operativnog tima koordinirao je glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin.

- Pronađeni dokazi ukazuju na to da se vjerovatno radi o tijelima Marija Tolića i Vernera Ajdarija. Identitet osoba čiji su posmrtni ostaci pronađeni bit će precizno utvrđen forenzičkim analizama, a na leševima su pronađeni tragovi djelovanja vatrenog oružja - potvrdio je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Njihovim pronalaskom sada je i konačno potvrđeno da Tolić i Ajdari nisu zazidani, nego da su ubijeni hicima iz pištolja, te odvezeni na Ivan-sedlo i zakopani. Grobnica u kojoj su nađena tijela otkrivena je u jednoj od najvećih istraga u BiH, a kako saznajemo, na osnovu prikupljenih informacija koje su dali svjedok pokajnik, pojedini svjedoci, ali i osumnjičeni.

Dobro skrivena

Grobinicu koja je skrivena duboko u borovoj šumi na staroj cesti za planinu Ivan nije bilo lako pronaći, te se pretpostavlja da je istražni tim imao tačnu informaciju o lokaciji. Tijela su bila zakopana i u poodmakloj fazi raspadanja, zbog čega se na mjestu gdje su pronađena širio nepodnošljiv smrad.

Saznajemo da je jedan leš bio umotan, dok je drugi bio bez ruku. Istražitelji su na tijelima identificirali odjeću Tolića i Ajdarija, ali će potpuna identifikacija biti utvrđena DNK analizom.

Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u ovom predmetu u pravcu podizanja optužnice protiv osumnjičenih pripadnika ove zločinačke organizacije.

Došli u Sarajevo i nestali

 Mario Tolić (42) iz Zenice, nastanjen u Puli, i Verner Ajdari (33) iz Travnika su 25. marta ove godine Tolićevim sivim „porscheom“, švicarskih oznaka AE-828Z, došli u Sarajevo. Zadnji put javili su se rodbini iz restorana „Toskana“, vlasništvo Zijada Turkovića, i od tada im se gubi svaki trag.

Zahvaljujući pozivu građana, „porsche“ je pronađen na parkingu u naselju Ciglane u Sarajevu. Porodice, koje su ponudile i novčanu nagradu za informaciju o Toliću i Ajdariju, imale su informaciju da je automobil po Sarajevu vožen i nakon njihovog nestanka. O tome šta se zaista desilo sa Tolićem i Ajdarijem saznalo se nakon hapšenja Hajrudina Memovića, koji je od Tolićeve porodice pokušao iznuditi novac. Ostale detalje istražitelji su dobili od svjedoka pokajnika.


Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
56375657

Powered by Blogger.ba