Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

24.11.2010.

MILORAD BARASIN: OPTUZUJU NAS JER SMO DIRNULI U KRUPNI KRIMINAL

Milorad Barašin: Optužuju nas jer smo dirnuli u krupni kriminal 

 24/11/2010.
• Kao glavni tužilac odgovorno tvrdim da interne korupcije unutar ove institucije nema. Ko pokaže dokaze prihvatićemo ih, ali na neke nesuvisle optužbe mi ne nasjedamo.Cilj svega što se dešava oko nas je da se mi zabavimo sami sobom i da ne radimo ono za što smo plaćeni i zašto smo osnovani. Kad dirneš u krupni kriminal odmah se pojavljuju određeni problemi. Ima nekoliko ključnih predmeta koji su od interesa za državu, a što je od interesa za državu postaje u datom trenutku i smetnja ..

Optužbe Evropske komisije o korupciji u Tužilaštvu BiH posljedica su pritisaka na ovu instituciju jer ona trenutno radi na velikim predmetima koji su u interesu BiH, tvrdi Milorad Barašin, glavni tužilac ovog tužilaštva. "Cilj svega što se dešava oko nas je da se mi zabavimo sami sobom i da ne radimo ono za što smo plaćeni i zašto smo osnovani", ističe Barašin.Kaže da će istrage o ratnom zločinu u slučajevima "Dobrovoljačka" i "Tuzlanska kolona" uskoro biti okončane i ističe da dok je on na čelu Tužilaštva BiH nikada neće biti podignute isforsirane optužnice.Barašin poručuje i da se neće povući sa čela Tužilaštva BiH bez obzira na pritiske. 

NN: Zašto Tužilaštvo BiH ima najlošiju saradnju u regiji sa Tužilaštvom Srbije, kako je nedavno rekao Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine Srbije?

BARAŠIN: Teška je to kvalifikacija. Da postavim kontra pitanje: kako je moguće da odlično sarađujemo sa Tužilaštvom za organizovani kriminal Srbije? Tu imamo vrhunske rezultate. Sarađujemo i sa Tužilaštvom za ratne zločine, međutim sa tim tužilaštvom pojavljuje se nekoliko predmeta koji su u interesu obje države. Mi smo počeli prvi istrage u tim predmetima i mi te istrage treba i da okončamo jer u pravu je osnovno pravilo "prvi u vremenu, jači u pravu".U budućnosti ova dva tužilaštva moraju da sarađuju i bez te saradnje nema rada i nema progona počinilaca krivičnih djela. Mi moramo poštovati propise svojih država. Da bi sarađivali sa tužilaštvima u regionu, ja, kao i svi tužioci Tužilaštva BiH, moram poštovati zakone BiH. Niko nije izvan zakona.

NN: Da li to znači da Tužilaštvo Srbije ne poštuje zakone BiH?

BARAŠIN: Oni poštuju zakone svoje države. U svom osnivanju i po svom zakonu Tužilaštvo Srbije za ratne zločine ima univerzalnu nadležnost. Oni mogu da za ratne zločine hvataju i optužuju sve osobe,  dakle i osumnjičene za zločine izvršene u BiH. Mi nemamo saglasnost da hapsimo na prostoru teritorije Srbije. To je ta razlika. Zato sam rekao da je to stvar politika da se sklopi dogovor. Mislim da će se ovi problemi prevazići.

NN: Glavni kamen spoticanja u saradnji s Tužilaštvom Srbije su predmeti "Dobrovoljačka" i "Tuzlanska kolona". Da li je normalno da ove dvije istrage u Tužilaštvu BiH traju ovako dugo?

BARAŠIN: Na ovim prostorima ništa nije normalno. Zna se koliko bi istraga trebalo da traje. No, kad se radi o komplikovanim i složenim predmetima, te istrage traju znatno duže i ti predmeti će biti uskoro okončani i donesene tužilačke odluke. E sad, da li će se te odluke nekome sviđati ili ne, to je drugi problem. Tužioci za optuženja ili za oslobađanje od optuženja moraju imati dokaze. Bez dokaza nema valjane optužnice, ni valjanog postupka.

NN: Kako komentarišete otvoreno pismo Staše Košarca, šef tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženje nestalih RS, koji Vas je pozvao da prestanete tražiti opravdanja i počnete podizati optužnice i za ratne zločine nad Srbima?

BARAŠIN: Nisam dobio to pismo, o njemu znam iz medija i zato ga sad ne mogu komentarisati. Kada dobijem pismo ja ću tom mladom, nadobudnom i nekorektnom gospodinu odgovoriti onako kako ja mislim, profesionalno i stručno. To pismo smatram jednom vrstom pritiska na ovu instituciju. Dok sam ja na čelu Tužilaštva BiH nikada neće biti podignuta isforsirana optužnica.

NN: S obzirom na takav stav, mislite li da uskoro možete biti u situaciji da više ne budete na funkciji glavnog tužioca?

BARAŠIN: Izabran sam na mandat od šest godina i ja ću, bez obzira na sve pritiske, izdržati sve i svoj mandat dovesti do kraja veoma uspješno. Ova institucija, od kada sam ja na čelu, ima rezultate. Ko to hoće da vidi može da vidi, a ko ne želi uvijek može tražiti negativnosti. Nikad se neću povući pod bilo čijim pritiscima. Mogu otići sa ove funkcije samo ako budem to želio ili u slučaju teže bolesti, a zdrav sam još.

NN: Kažete da Tužilaštvo ima dobre rezultate, no u najnovijem izvještaju Evropske komisije o napretku BiH navedeno je da u Tužilaštvu BiH ima interne korupcije i curenja informacija?

BARAŠIN: Pojam interne korupcije znači povezanost s određenim kriminalnim grupama. Neko će morati da obrazloži o čemu je riječ i ko je dao te podatke jer su u pitanju ozbiljne optužbe.Kolegij Tužilaštva BiH je zauzeo stav i predstavnici EK u utorak dolaze u Tužilaštvo da raspravimo o toj rečenici. Da bi nekog optužio, moraš imati dokaze. Ako bude dokaza o internoj korupciji u Tužilaštvu BiH, za što nas optužuje EK, ti pojedinci će morati odgovarati. Mi smo spremni da raščistimo u svojim redovima. Kao glavni tužilac odgovorno tvrdim da interne korupcije unutar ove institucije nema. Ko pokaže dokaze prihvatićemo ih, ali na neke nesuvisle optužbe mi ne nasjedamo.Cilj svega što se dešava oko nas je da se mi zabavimo sami sobom i da ne radimo ono za što smo plaćeni i zašto smo osnovani. Kad dirneš u krupni kriminal odmah se pojavljuju određeni problemi. Ima nekoliko ključnih predmeta koji su od interesa za državu, a što je od interesa za državu postaje u datom trenutku i smetnja našem radu i smetnja negativnim strukturama u društvu. Ovdje neko mora da pobijedi. Tužioci moraju da pobijede.

NN: Tvrdite da je i Evropska komisija dio tih pritisaka na Tužilaštvo BiH?

BARAŠIN: Zna se ko Evropskoj komisiji i njenim predstavnicima daje podatke. Zna se ko ide na razgovore iz Tužilaštva i iz nevladinog sektora, raznih organizacija i ostalo. U svom ovom tužilačkom poslu ja ne vjerujem nikom.

NN: Ne vjerujete nikome osim sebi i svojim saradnicima?

BARAŠIN: Vjerujem samo sebi i svoje suradnike provjeravam i trenutno njima svima vjerujem jer me nisu izdali i prevarili. A kad me izdaju i prevare zna se gdje im je mjesto.

Karakter rata

NN: Izjavili ste nedavno da se saradnja tužilaštava Hrvatske i Srbije "lomi preko leđa građana BiH". Možete li pojasniti ovu izjavu?

BARAŠIN: Hrvatska i Srbija zbog svojih političkih interesa određene stvari lome preko BiH. Karakter rata i pojedinih događaja u BiH nije isti kao u Hrvatskoj ili u Srbiji. Srbija je ratovala, ali na tuđoj teritoriji, a Hrvatska je ratovala na svojoj teritoriji i znate kako je to završilo. Ja kao tužilac o tome ne želim da pričam jer se već uključujem u domen politike, a nastojim samo da radim svoj tužilački posao.Davud Muminović (Nezavsne novine)


24.11.2010.

SAFET SUSIC ODMAH NASAO ZAMJENU: POVREDE I SVADBE MIJENJAJU SPISAK ZA POLJSKU!

 

24sata.info PHOTO
image Safet Sušić / 24sata.info

 

24SI - Eldin Adilović i Sedin Torlak zamijenit će Stevu Nikolića i Vuleta Trivunovića na spisku pozvanih reprezentativaca za utakmicu protiv Poljske koju naša reprezentacija igra 10. decembra u turskoj Antaliji.

 

Kako navodi Reprezentacija.net, Nikolić je svoj izostanak selektoru Sušiću opravdao povredom, dok je Vule Trivunović još po objavljivanju spiska naš stručni štab informisao kako za 10. decembar ima ranije utvrđene privatne obaveze, konkretno vjenčanje.

(24sata.info)

24.11.2010.

SKANDALOZAN "DOBROSUSJEDSKI" POTEZ: JASMINU RENDICU PRODUZILI PRITVOR ZA JOS DVA MJESECA!

 

Općinsko vijeće Tuzla na sjednici održanoj u utorak urgiralo je institucijama BiH da hitno poduzmu mjere za zaštitu prava državljanina BiH

image

Tuzlaku Jasminu Rendiću (28), koji se od 27. aprila ove godine nalazi u srbijanskom ekstradicionom pritvoru u Sremskoj Mitrovici, na prijedlog istražnog sudije produžen je pritvor za dodatna dva mjeseca.

Rendić od ponedjeljka štrajkuje glađu.

Podsjećamo, Rendić je uhapšen na osnovu Interpolove potjernice, koju je za njim raspisala država Afganistan. Na teret mu stavljaju krađu dva zlatna, dijamantna prstena, čija je vrijednost procijenjena na oko pola miliona američkih dolara. Prema potjernici, Rendić je ovo, navodno, krivično djelo počinio dok je radio u Afganistanu kao menadžer za požarne i zapaljive materije.

Srbijanske vlasti bile su dužne u roku od 40 dana isporučiti ga Afganistanu ili pustiti na slobodu. Nijedno ni drugo nije se desilo, a Jasmin Rendić već sedmi mjesec čami u ekstradicionom pritvoru u Srbiji.

U međuvremenu, iz Afganistana je u Srbiju stigao tek rukom pisani papir koji ne predstavlja nikakav dokaz na osnovu kojeg bi Jasmin Rendić mogao biti isporučen ovoj zemlji.

Uprkos tome što se advokat Jovan Pavlović u više navrata obraćao i sudu i drugim pravosudnim institucijama u Srbiji, čak i Ministarstvu pravde i predsjedniku Borisu Tadiću, ukazujući na flagrantno kršenje zakona, agonija Jasmina Rendića se nastavlja.

Općinsko vijeće Tuzla na sjednici održanoj u utorak urgiralo je institucijama BiH da hitno poduzmu mjere za zaštitu prava državljanina BiH Jasmina Rendića. Vijećnici OV Tuzla nisu zadovoljni odgovorom Ministarstva pravde BiH u kojem je naznačeno da nema osnova za djelovanje ovog ministarstva.

 

24.11.2010.

U SRBIJI SE NAJVISE VJERUJE VOJCI I CRKVI

 

Specijalne snage Vojske Srbije na vojnoj vežbi - iz arhive

Specijalne snage Vojske Srbije na vojnoj vežbi - iz arhive

24.11.2010.
Građani Srbije imaju najviše poverenja u vojsku i u crkvu, pokazalo je novo istraživanje Galup Balkan monitora.

Istraživanje sprovedeno u julu 2010. na području Zapadnog Balkana, pokazalo je da su vojska i crkva institucije kojima se najviše veruje u Srbiji od 2008, ali je u protekle tri godine vojska preuzela prvo mesto od crkve.

Na trećem mestu je policija u koju ima poverenje 59,6 odsto ispitanika u Srbiji, dok znatno manje građani veruju medijima  - 41,6 odsto, pravosuđu - 38  i vladi - 33 odsto.Ovako razmišljaju neki naši sugrađani koje smo pitali – u koju instituciju imaju najviše poverenja i zašto.
 
Ovdašnju popularnost crkve i vojske, uprkos njihovoj kompromitaciji u prošlom ili sadašnem vremenu, teoretičarka xafsinga Nadežda Milenković tumači kroz jedno  drugo istraživanje –  koje je nedavno pokazalo, da je srpskom narodu bliža autokratija od demokratije.

“I kad smo sami u situaciji da vladamo, bilo u firmi ili u porodici, mi vladamo kao autokrate, a ne kao demokrate. Onda je logično da su crkva i vojska, koje su par ekselans autokratske institucije, ovde popularne”, kaže Nadežda Milenković.
I kad smo sami u situaciji da vladamo, bilo u firmi ili u porodici, mi vladamo kao autokrate, a ne kao demokrate. Onda je logično da su crkva i vojska, koje su par ekselans autokratske institucije, ovde popularne, ocenjuje Nadežda Milenković.

Crkva i dalje uživa veliko povererenje  građana, mada beleži pad od 9 procenata. 

Analitičar Mirko Đorđević objašnajava da su vlasti u Srbiji, u proteklih dvadesetak godina, forsirale klerikalizaciju, što je crkvu učinilo najpopularnijom institucijom u zemlji, međutim, kako kaže, vremenom se stvar promenila, pošto se crkva kompromitovala.

“Pokazalo se da u njenim redovima nema sabornosti, što je drugo ime  za monolitnost, nego postoje različiti sukobi, pedofilija i mnogo šta drugo, sve do najnovijih zbivanja oko Artemija koja pokazuju da se sve više crkva profiliše kao politička institucija konzervativnog tipa. Nju podržavaju konzervativne strukture i desničarske organizacije, naravno, pored još uvek velikog broja vernika”,
ocenio je Đorđević. 

Đorđević kaže da bi ovo trebalo da bude dobra opomena crkvi, da se kloni stihija političkog života i vrati svojoj izvornoj misiji.
 
“Koja se ne zove klerikalizacija, nego evangelizacija”, rekao je on.

Demilitarizacija društva

Uprkos činjenici da istorija prethodnih vojski nije bila najslavnija, ova institucija je, takođe, i u tom periodu uživala skoro najviši stepen poverenja građana.

Vojska jeste simbol države, ali da su građani svesni toga da se ona ne sprema za rat, niti postoje okolnosti u kojima sledi mobilizacija i druge neprijatne uspomene iz prošlosti, kaže Ljubodrag Stojadinović.
Sadašnji skok popularnosti vojske može se delimično objasniti i ukidanjem regrutnog sistema što je, po mišljenju vojno-politikog komentatora Ljubodraga Stojadinovića  doprinelo i afirmaciji politike koja iza nje stoji, jer stvara utisak.

“ ...otprilike, neka vrsta garancije da je Srbija, verovatno, ostavila iza sebe onaj deo istorije u kome se ratovalo i kome su vojnici korišćeni kao topovsko meso na raznim neproduktivnim ratištima. Videlo se, posle svega, da je to sve bilo besmisleno.” 


Stojadinović kaže da to predstavlja neku vrstu dokaza da je ne delu demilitarizacija srpskog društva.
 

“Da vojska jeste simbol države, ali da su građani svesni toga da se ona ne sprema za rat, niti postoje okolnosti u kojima sledi mobilizacija i druge neprijatne uspomene iz prošlosti, nego da je pred Srbijom jedan, relativno, miran period kad je u pitanju odnos prema bezbednosti”, navodi Stojadinović.
Predsednik Srbije Boris Tadić na ustoličenju patrijarha SPC Irineja, Peć 3. oktobar 2010.

Nadežda Milenković skreće pažnju na činjenicu da obe ove institucije vekovima imaju snažan xafsing i promocije, što se ni danas nije promenilo.

„Jedini diplomci, čijem diplomiranju prisustvuje predsednik države, jesu ovi sa vojne akademije. On ne prisustvuje dodeli diploma lekara i inženjera, što dosta govori o tome koji stav ima predsednik države, odnosno država“, zaključuje ona.

Slično je i kada je crkva u pitanju:

„Vi nemate političara ni stranke, ili gotovo da nemate, koji se ne slikaju svakodnevno sa popovima. To je isto jaka poruka. I onda, naravno, posledično dobijete da je neki Pahomije jači od države i njenih institucija“, ocenjuje Milenković.
24.11.2010.

HRVATI BOJKOTOVALI SVECANU SJEDNICU POVODOM 25. NOVEMBRA DANA DRZAVNOSTI BiH

 

Podsjećajući na prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu, Murat Ćorić je rekao da je antifašistička borba nadogradila temelje državnosti BiH i da su najveće vrijednosti kada čovjek ima državu i živi u slobodi

image Antifašizam ostao dio identiteta Mostara

Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Mostara, koja je održana povodom 25. novembra koji se u Federaciji Bosne i Hercegovine obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine, danas nisu prisustvovali odbornici iz reda hrvatskog naroda, ni gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Tokom svečane sjednice, koja je održana u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača", predsjednik Gradskog vijeća Murat Ćorić naglasio je da je Mostar uvijek znao da prepozna prave vrijednosti u kriznim vremenima, te da je ponosan što je antifašizam ostao dio identiteta Mostara.
 
Podsjećajući na prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu, Ćorić rekao je da je antifašistička borba nadogradila temelje državnosti Bosne i Hercegovine, te da su najveće vrijednosti kada čovjek ima državu i živi u slobodi.

Na pitanje novinara zbog čega svečanoj sjednici nisu prisustvovali hrvatski odbornici, Ćorić je rekao da je gradonačelnik Bešlić na službenom putu, a da nije upoznat sa razlozima drugih odbornika.
 
Predsjednik Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Faruk Ćupina smatra da je nedolazak Hrvata na svečanu sjednicu pitanje morala i licemjerstva, te dodao da će "uprkos retrogradnim snagama BiH sutra biti bolja i jača".
 
Odbornik SDA Ibrahim Rahimić kaže da nedolazak Hrvata najbolje govori o njihovom odnosu prema BiH, ističući da je to "klasičan bojkot".

Potpredsjednik Gradskog vijeća Danijel Vidović izjavio je da na sjednicu nije došao zbog ranije preuzetih obaveza.

- Ne znam za nedolazak svih Hrvata, nije riječ o dogovoru. Mislim da je u pitanju slučajnost, izjavio je Vidović. 

Iste odgovore Srni je dalo još nekoliko hrvatskih odbornika. 

Bosna i Hercegovina nema zakon o praznicima. U Federaciji BiH je 25. novembar neradni dan i obilježava se kao dan državnosti.

Tog dana 1943. godine održano je Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu. Vijećnici ZAVNOBiH-a usvojili su tada rezoluciju i proglas narodima BiH u kojima je, između ostalog, izražena volja naroda BiH da je njihova zemlja i srpska i hrvatska i muslimanska.

Nekoliko dana kasnije održano je Drugo zasjedanje AVNOJ-a, na kojem je donijeta odluka o federativnom uređenju Jugoslavije, sa BiH kao jednom od šest ravnopravnih članica.

24.11.2010.

KAKANJ / 25. NOVEMBAR - DAN DRZAVNOSTI BiH: SVECANO POSTAVLJANJE REPLIKE ZGOSCANSKOG STECKA

 

24sata.info PHOTO
image Zgošćanski stećak / wikimedia

 

24SI - U Kaknju će sutra, povodom 25. novembra - Dana državnosti BiH, svečano biti postavljena replika zgošćanskog stećka - stupa. Riječ je o replici stupa ili obeliska iz Zgošće, djelu klesara Nihada Kovačevića.

 

Replika stećka je javnosti predstavljena 23. oktobra 2010. godine, a njegovo nastajanje su, u sklopu projekta Tajna zgošćanskog stećka, svi zainteresovani posjetioci mogli posmatrati u dvorištu Javne ustanove za kulturu i obrazovanje u Kaknju.

Postavljanje će biti organizovano u 11:00 sati, na platou ispred zgrade pošte u Kaknju.

(ftv)

24.11.2010.

FAHRUDIN RADONCIC NAKON SUSRETA S MILORADOM DODIKOM: PRUDSKI SPORAZUM JE OMOGUCAVAO STABILNOST RS, A UNISTAVANJE FBiH

 

Savez za bolju budućnost BiH postigao ozbiljan i važan rezultat na izborima, kaže Dodik • Svi budući razgovori moraju biti zasnovani na konsenzusu

image Dodik i Radončić: Tihiću, kao kreatoru “Pruda”, izjavili saučešće

 

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik sastao se danas u Banjoj Luci s predsjednikom Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudinom Radončićem.

Tokom susreta Dodik je istakao da je Prudski sporazum “mrtav” i da ne može predstavljati bilo kakvu osnovu za buduće razgovore o bilo kom pitanju, kao ni butmirski i aprilski paketi.
      
- Svi budući razgovori moraju da kreću od naše pretpostavke da se može uspostaviti konsenzus, rekao je Dodik.

Predsjednik SNSD-a je kazao i da su se ove dvije stranke usaglasile da na nivou BiH treba što prije formirati vlast koja bi mogla da počne stabilno i brzo rješavanje otvorenih pitanja, kao što su državna imovina, popis stanovništva, prilagođavanje Ustava BiH odluci Suda u Strazburu u slučaju “Sejdić – Finci”.
      
- Uvjereni smo da je to moguće i namjeravamo nastaviti razgovore o tome, istaknuo je Dodik i dodao da će u skorije vrijeme razgovarati i s liderima ostalih stranaka iz Federacije BiH.
       
On je kazao da je Savez za bolju budućnost BiH postigao ozbiljan i važan rezultat na izborima te da je današnji sastanak nastavak konsultacija njega i Radončića u vezi s političkim dešavanjima i mogućim razvojem u okviru BiH.
 
Radončić je istaknuo da je Prudski sporazum za njegovu stranku "bio takav dokument koji omogućava potpunu stabilnost Republike Srpske, a uništavanje FBiH".
       
- Zato danas sa radošću mogu da kažem da mi je ova vijest draga, a Sulejmanu Tihiću, kao kreatoru “Pruda”, izjavljujem saučešće, rekao je Radončić.
       
On je dodao da je razgovor sa Dodikom protekao u najboljem interesu što bržeg konstituisanja vlasti na nivou BiH i pravljenja takve parlamentarne većine koja će omogućiti ekonomski i svaki drugi razvoj BiH.

 

24.11.2010.

SEVDA BURIC NEKAD U DVIJE KUCE, DANAS U SUPI

Nekad u dvije kuce, danas u supi


Sevda Burić ispred šupe u kojoj živi
24.11.2010.
Sadik Salimović
U selu Osmače kod Srebrenice živi Sevda Burić. Nekad je ovdje  imala dvije kuće, a danas živi u jednoj šupi. Nema ni struju, ni vodu, loži vatru napolju i sprema ručak - supa joj je glavno jelo, jer za više nema. Svi njeni apeli za pomoć ostali su bez odgovora od općine do države.

Nema nikakva primanja, pa stoga nije uspjela, kao mnogi drugi, da se na prostoru Federacije stambeno zbrine.

Sevda Burić ispred šupe u kojoj živi
A i da je imala mogućnost, ne bi to učinila jer je želja vuče u rodni kraj, koji je sada sasvim drugačiji od onoga na koji je bila navikla.

„Imala sam dvije kuće. Imala sam mlin na vodu. Tu se mljelo žito, tu je radio mi brat, sad mi je taj brat nestao. Ja i mati živimo od njegove penzije,“
prisjeća se ona.

Skoro sve kuće na Osmačama su porušene u ratnim dešavanjima. Veliki broj njih je obnovljen, ali Sevdine kuće još uvijek nema ni na papirima. Šupa od šest kvadrata njen je dom.

Tu je jedan stari ormar, krevet, ponjava, a na zidu visi nekoliko klipova kukuruza. Tu je neizbježna svjetiljka, a pored nje stari kućni sat da, kako Sevda kaže, bar zna koliko je sati iako nekad zaboravi i koji je dan.

„Podnosila sam zahtjev evo već tri godine da mi se napravi kuća u opštini Srebrenica. Oni nešto, ne znam... nema me nigdje, nema mi tijeh papira. I sad nisam ni na nebu ni na zemlji, niti mogu ovdje da zazimim“,
priča Sevda.

Da mi je da imam i ja svoju kuću...


Tri godine Sevda se kući, ali u tome nije uspjela daleko otići. Vatru loži na livadi, u bubnju od veš mašine i tu sprema obroke. Što je mnogima  predjelo uz ručak, to je njoj glavno jelo za cijeli dan.

Sevda Burić priprema ručak na bubnju od mašine
Na jelovniku je uglavnom supa bez ikakvih dodataka, ali protekne dosta vremena dok se vatra razgori na ovoj vjetrometini:

„Ovo mi je sve što ima od stvari kućnih. Ovo mi je bubanj od mašine. Stavila sam da kuham sebi čorbu za ručak, a ona će mi prispjeti iza večeru.“


Sevdin san je da, pošto je provela joše jedno dugo ljeto u iščekivanju i neizvjesnosti, dobije krov nad glavom i da u 48. godini života  počne lagodnije živjeti, kao i njene komšije koje imaju kuće.

„Osmače su se izgradile lijepo. Ima lijepih kuća. Ali ja nisam ljubomorna na to što imaju ljudi. Da mi je da imam i ja svoju kuću. Ali sad planiram ako ne budem mogla nikad ništa izganjati i dobiti, ovdje da je napravim jer ovdje ima put, ima sve. Nemam tijeh para da platim da mi se čisti. I tako, nekako se insan provlači, ali, bogami, nazor sve,“
kazala je ona.

Opštinska komisija za povratak i obnovu nije upoznata sa slučajem Sevde Burić. Prilog objavljen u emisiji TV liberty izazvao je reagovanje rukovodstva Općine Srebrenica i razmotriće se vid pomoći.

Ipak, začuđuje podatak da niko u Općini ne zna za tešku situaciju u kojoj se ona nalazi i da o ovakvim slučajevima, kojih u općini Srebrenica ima još, saznaju iz medija.

Sevda  još uvijek vjeruje da će i ona imati novi dom. Međutim, sada je sasvim izvjesno da će i četvrtu zimu po povratku provesti u ledenoj i neosvijetljenoj šupi.
24.11.2010.

MILAN KUCAN RAZGOVARAO SA MILORADOM DODIKOM: "RADIKALNIJE USTAVNE REFORME KOJE BI OMOGUCILE VECU DJELOTVORNOST DRZAVE"

 

24sata.info PHOTO
image Milan Kučan / 24sata.info

 

24SI - Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan, koji je nedavno prihvatio položaj izvjestitelja za BiH, razgovarao je danas u Banjoj Luci sa predsjednikom Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom.

 

Kučan je ranije rekao da će njegova uloga biti kontaktiranje tri strane u BiH da bi se ispitala njihova spremnost za potrebne ustavne reforme u toj državi, što je jedan od osnovnih uslova njenog bržeg približavanja Evropskoj uniji.

"Ne namjeravam davati recepte. Cilj misije u prvom je redu da se ustanovi postoji li i kolika je spremnost političkih snaga u toj državi, nakon nedavnih parlamentarnih izbora, za radikalnije ustavne reforme koje bi omogućile veću djelotvornost države i njeno približavanje evropskim integracijama", rekao je Kučan.

Njegov izvještaj o tome bilo bi povjerljive prirode, a Kučanova misija izvjestitelja slovenske vlade o pitanjima ustavne reforme u BiH trajala bi do sredine iduće godine.

(fena)

24.11.2010.

SERGE BRAMMERTZ: "TREBA IMATI U VIDU I MOGUCNOST DA JE RATKO MLADIC PRESAO GRANICU"

 

24sata.info PHOTO
image Serge Brammertz / reuters

 

24SI - Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz izjavio je danas da vlasti Srbije "treba ohrabriti" da rade više, da primjene preporuke haškog tužilaštva i da zauzmu proaktivniji pristup pronalaženju Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

 

"Posljednji put je Mladićevo prisustvo u Srbiji ustanovljeno 2006. godine, a tu informaciju potvrdile su i srpske vlasti. Tada je pokrenuta operacija za njegovo hvatanje, ali on je uspjeo da pobjegne. S obzirom da se u međuvremenu nisu pojavili dokazi da je napustio Srbiju, ostaje, kao što sam rekao, radna hipoteza da je on još uvijek tamo", rekao je Brammertz u intervjuu magazinu "Vreme".

On je, međutim, dodao da treba imati u vidu i mogućnost da je Mladić prešao granicu, odnosno da se ne nalazi u Srbiji. I u jednom i drugom slučaju, izvjesno je, prema njegovim riječima, da se mreža za podršku bjeguncima, kao i odgovor na pitanje gdje su oni nalazi u Srbiji.

Komentarišući mogućnost da Mladić i Hadžić ne budu uhapšeni do 2014. godine, kada se planira zatvaranje Haškog tribunala, Brammertz je objasnio da su ostavljeni mehanizmi koji garantuju da će pravda biti dostižna i nakon tog datuma.

Savjet bezbjednosti UN, kako je naveo, priprema takozvani rezidualni mehanizam, odnosno instituciju sa strogo ograničenim resursima koja bi preuzela na sebe neke funkcije Tribunala koje ostaju i nakon suđenja, kao što su zaštita svjedoka, zahtjevi za pomoć koji dolaze iz regiona i slično.

"Dakle, u okviru tog rezidualnog mehanizma zadržala bi se sudska komponenta koja bi se aktivirala samo u slučaju da neko od bjegunaca bude uhapšen. To je izuzetno važno, jer se time šalje jasna poruka da se strategija čekanja na zatvaranje suda ne isplati, i da će suđenja pred međunarodnim sudom biti, bez obzira gdje i kad bjegunci budu uhapšeni", poručio je Brammertz.

(24sata.info)

24.11.2010.

"SVE SE DZOMBOSALO": ALEKSANDAR DZOMBIC KAO DODIKOV MEDVEDEV!?

 

24sata.info PHOTO
image Aleksandar Džombić / ilustracija / 24sata.info

 

24SI - Polazeći od činjenice da Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ipak nameće aktivniju ulogu predsjednika, jer je i u samoj kampanji potencirao važnost te funkcije, postavlja se pitanje...

 

...da li se u RS sprema marginalizovanje funkcije premijera, a potenciranje snažne funkcije predsjednika Republike koji bi imao značajnu odgovornost i za izvršnu vlast.

Naime, dosadašnji ministar finansija u Vladi RS Aleksandar Džombić mandatar je za sastav nove Vlade RS, piše portal "Buka". Tako je odlučio izvršni odbor njegove partije, SNSD, a predsjednik Dodik je juče i zvanično saopštio njegovo ime te mu povjerio mandat. Iako se danima špekulisalo ko će biti mandatar, koji će ujedno i postati novi Premijer RS SNSD je odlučio jednoglasno da to bude upravo Džombić.

"Od Džombića očekujem da u konsultacijama uvaži izborni rezultat, zajedno s koalicionim partnerima, i da dođe do strukture vlade koja će imati opštu podršku. Njegov izbor za premijera biće dokaz nastavka dobrih politika i reformi u RS", kazao je Dodik.

Nastavljajući u maniru velikog državnika i nadasve brižnog Predsjednika, Dodik je dodao da od Vlade očekuje da se uključi u rješavanje problema u realnom sektoru privrede te da sačini novi program "reindustrijalizacije u RS".

Mandatar Džombić rekao je da je "svjestan svojih ustavnih i zakonskih obaveza i da će sve učiniti na vrijeme". Obećao je da će poslanicima predložiti sastav nove vlade već za "desetak dana". Prema Ustavu RS, nova vlada mora biti izabrana u roku od 40 dana od dana predlaganja kandidata za predsednika nove vlade.

Džombić je svojim budućim saradnicima poručio da od njih očekuje "bespoštedan angažman i da shvate kako biti ministar ne znači privilegiju, nego obavezu".

Aleksandar Džombić je osnovnu i srednju školu završio u Banjaluci, gde je i diplomirao na Ekonomskom fakultetu. Radio je u Gradskoj upravi Banjaluka, u bivšoj banjalučkoj Kristal banci kao referent, te u Agroprom banci kao direktor. Prije nego što je postao miistar finansija u Vladi RS 2006. godine, obavljao je funkciju izvršnog direktora u bijeljinskoj Novoj banci.

Mandatar Džombić, a uskoro i premijer, počinje sa konsultacijama za sastav nove vlade danas kada će u Banjaluci razgovarati sa predstavnicima Privredne komore i Unije udruženja poslodavaca RS.

Prve rekcije na izbor Džombića pristigle su iz Konfederacije Sindikata RS. U svom reagovanju na izbor Aleksandra Džombića za mandatara nove Vlade RS Konfederacija vjeruje da će "izbor budućeg Premijera RS biti pravac koji će opredijeliti da Vlada Republike Srpske u narednom periodu posveti više vremena u pronalaženju mjera za razvijanje i osnaživanje privrede, kroz stvaranje boljeg i stabilnijeg privrednog ambijenta". Istovremeno Konfederacija očekuje "da će buduća Vlada razumjeti probleme sa kojima se privreda RS susreće".

"Posebno ističemo da se obrati pažnja na stvaranje povoljnijeg ambijenta za privredu kroz smanjenje poreza i doprinosa, kako bi sistem raspodjele i plate radnika došle u ravnotežu sa položajem zaposlenih u tzv. "državnoj nadgradnji", koja bi trebala pratiti rast plata u privredi RS", navodi se u pomenutom saopštenju. U svom su saopštenju dalje apostrofirali problematiku javne potrošnje nivoa vlasti, a "sve na uštrb radnika u privredi".

"Tako je već dugo godina praksa da se plate državne "nadgradnje" dijele mimo prosjeka plata u privredi, što nije rezultat rada privrede nego zaduživanja kod banaka", naglašeno je u saopštenju Konfederacije sindikata RS.

Usprkos potpisanoj zajedničkoj platformi sa partijom iz koje Džombić dolazi juče se oglasio i "opozicioni" SDS.

Potpredsjednik ove partije Vukota Govedarica je rekao kako SDS neće podržati Aleksandra Džombića kao mandatara za sastav nove Vlade Republike Srpske, jer smatra da je, kao dosadašanji ministar finanasija RS-a, jedan od najodgovornijih za brojne promašaje i lošu ekonomsko-socijalnu situaciju u RS-u.

"I Banjalučka berza je doživjela "kolaps" za vrijeme Vlade sadašnjeg predsjednika, a prethodnog premijera RS-a Milorada Dodika, u kojoj je Džombić bio ministar finansija", rekao je Govedarica medijima te je optužio Džombića "da je odgovoran i za pristupanje RS-a aktuelnom kreditnom aranžamnu sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kojim su ugroženi i boračka i penzionerska populacija i mnogi adminstrativni radnici, jer je kredit isključivo skrojen za tekuću likvidnost".

Predsjednik IO PDP Zoran Đerić rekao je za BLIC da podrška Džombiću zavisi od njegovog programa i planova. Đerić je rekao i to  da će i nakon imenovanja Džombića Dodik i dalje vući sve konce.

Predsjednik Demokratske Partije Dragan Čavić je u svojoj reakciji kazao da Džombić neće dobiti podršku tri poslanika DP, jer se radi o prijedlogu vladajuće koalicije. Budući da je Džombić bio ministar skoro pet godina, Čavić mu poručuje da "ima mnogo pitanja za njega".

Polazeći od činjenice da Predsjednik Dodik ipak nameće aktivniju ulogu predsjednika, jer je i u samoj kampanji potencirao važnost funkcije Predsjednika, postavlja se pitanje da li se RS sprema marginalizovanje funkcije premijera, a potenciranje snažne funkcije predsjednika Republike koji bi "imao značajnu odgovornost i za izvršnu vlast" kako je Dodik i sam naveo u jednom od svojih predizbornih intervjua.

Prema mišljenju profesora Ivana Šijakovića "moć i uticaj će ići tamo gdje je Dodik, pa će i predsednička funkcija biti u centru pažnje".

"Sa te funkcije će Dodik moći da kontroliše sva politička zbivanja, imaće neke informacije koje ne bi imao ako bi neko iz opozicije bio na položaju predsjednika", rekao je Šijaković za portal "Buka" i dodao kako se ovim pokušava ostvariti koncentracija vlasti u rukama jednog čoveka i jedne partije".

(24sata.info)

24.11.2010.

MARJAN HAJNAL: GOSPODINE PREDSJEDNICE SRBIJE, BORISE TADICU!

MARJAN HAJNAL:  GOSPODINE PREDSJEDNICE SRBIJE, BORISE TADICU!

 

 

 

 

 

Napravili ste nekoliko koraka u pravcu međunacionalnog pomirenja. Međutim, ili ste zastrašeni lutak na konopcima, ili ste mutan diplomat koji i nema nikakvog drugog izbora osim da postupa po diktatu međunarodne zajednice? Izvinjavate se zbog žrtava, međutim, ja ta izvinjenja ne prihvatam, jer su formalna i rezultat koristoljubivog dodvorničkog mentaliteta. Dodvoravate se Evropi i koketirate s njenim misionarima. Znate vrlo dobro da porodice poginulih, nestalih, civilnih i vojnih invalida rata, psihički nepovratno stradalih, moralno degradiranih, osiromašenih, propalih, razjurenih, ne mogu oprostiti. I kada bi to htjeli, nemaju pravo u ime onih koji nemaju šta da oproste, jer su zločini počinjeni prema njima toliki da je smiješno i skaradno vaše skrušeno nemušto izvinjavanje.

Možda, jedino, mogli biste pokušati ublažiti nanesene moralne uvrede preživjelim žrtvama i njihovoj djeci i unucima, kada biste se u Narodnoj skupštini Srbije javno zauzeli za proglašavanje svih Miloševićevih saradnika ratnim zločincima. A vi najbolje znate ko su oni. Morate se distancirati od Dragana Vasiljkovića optuženog za silovanja, svirepa mučenja i ubistva zatvorenika. Pridružite se zahtjevu o njegovoj ekstradiciji vlastima Republike Hrvatske. Ne vrijedi vam mnogo priča o tome da se ne zna gdje je glavni protagonist genocidne egzekucije u Srebrenici. Ni najveći naivci neće povjerovati da obavještajne službe Srbije ne znaju gdje se on nalazi. Tek kada vi lično izručite Ratka Mladića Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu i kada potpišete saglasnost da i u ime Srbije odobravate izvršenje pogubljenja javnim vješanjem zlikovca Radovana Karadžića na Marindvoru u Sarajevu, ja ću reći da ste čestit predsjednik i pravedan čovjek. Ili, želite li da se pridružim korpusu uvjerenih da nema dobrih Srba? Ne prihvatam takve stavove. Ne dijele se narodi na dobre i loše.

Međutim, ne vjerujem u izvinjenja i moć praznih riječi. I nijedan drugi Bosanac koji drži do ugleda svoje zemlje neće vjerovati pričama koje trebaju perfidno da obmanu najširu javnost. O kakvom se izvinjenju može čak i pomišljati ako u Srbiji tolerišete reafirmaciju četničkog pokreta i egalitarizaciju sa antifašističkim Narodnooslobodilačkim ratom? Zar vi ne znate kakve zločine su činili četnici? Zar su vam nedostupna saznanja o masakrima nepravoslavnog stanovništva po Bosni i divljanju bezumnih hordi nad nezaštićenim ženama, djecom, starcima i svim neistomišljenicima?

Vi posjedujete vrlo precizne informacije o svim mračnim kolovođama uspostavljanja logora i o okrutnim mučenjima i likvidacijama. Oni su još uvijek uz vas, osvrnite se. Nemate muškosti da naredite momentalno hapšenje Vuka Draškovića. Ne osuđujete Dobricu Ćosića i Borisava Jovića, a znate da oni još uvijek diriguju političkim i kriminalnim podzemljem. Šešeljevog junošu Aleksandra Vučića kao da ne primjećujete.

Imate na stotine neprozvanih oficira bivše JNA, i još više paravojnih vojvoda, koji su bili umiješani u ratne operacije bombardovanja Vukovara, Dubrovnika, Sarajeva, Mostara, i svih ostalih porušenih gradova i sela.

Koliko vrijedi vaš život ako ste uplašeni i ucijenjeni? Zoran Đinđić nije bio svetac, ali se drznuo da bar priprijeti mafiji. Od toga što je podmuklo ubijen bilo bi mnogo mučnije da je bio spreman na sramotne kompromise, kakve vi pravite sa otvorenim nacistima i neonacistima.

Može se samo još očekivati da na Avali svečano otkrijete gigantski spomenik Bilu Clintonu. Koga god su Amerikanci bombardovali (Njemačka, Japan, Vijetnam, Laos, Panama, Guatemala, Južna Koreja, Irak) postadoše njihovi najvjerniji saveznici. A na Kalemegdanu, umjesto Meštrovićevog kipa “Pobjednika”, postavite statuu Franje Tuđmana, kao što bi u Zagrebu hrvatske kolege trebale podići spomenik Slobodanu Miloševiću, jer da nije bilo njega, Hrvatska bi još bila u sastavu raškovićevsko-amfilohijevske srboslavije.

Uz prethodno da napomenem, ja sam Bosanac, i Jugoslaven, ali pravi, istinski, zagovornik ravnopravnosti, protivnik tamnice za bilo koji narod i vatreni sam apologet slobode identiteta. Prema Ustavu SFRJ niko nema pravo na kapitulaciju. Bez obzira na sve krvave razdiobe, za mene je svaki kutak bivše domovine još uvijek moj, ma gdje se ja nalazio i ma koje bizarne dokumente morao pokazati na prelazima. S prezirom gledam na sve vas utaborene i ne priznajem da možete podijeliti Bosnu. Ako je uspijete rasparčati onda biste i vi, Srbi/Crnogorci i Hrvati, mogli nestati.

Na kraju ćete opet biti zajedno i pitaćete se: “Šta bi onim našim ludim liderima?”

Kao Bosanac sam za cjelovitu Bosnu. Ko ne bude uz Bosnu, trpiće već nekog novog dušmana.

Srbi su za Miloševićeve diktature zloupotrijebili Jugoslaviju, posebno JNA, čije sam mehanizme djelovanja i sam imao nesreću da dobro upoznam. Šef mi je bio Vukota Vuković, Gačanin, načelnik Katedre ideološko-političkih predmeta, iskompleksiran, smijenjen s položaja zamjenika komandanta Centra, izbačen iz SKJ u JNA. Arhetip svega arhi-demonskog što se moglo nagomilati u hipotalamusu degeneriranog monstruma, odrođenog od tipa homo-dinaridicus. U Sarajevu je proglašen za ratnog zločinca. Sada lješkari i uživa u čarima Zelengore, Tivta, Foče, možda i Kalgariya. Sijao je strah, svojim interpretacijama Društveno-političkog sistema SFRJ i stepenom neprolaznosti na ispitima. Niko nije bio veći titoist i marksist od njega. Nominalno. Privatno, bio je četnik, lažni erudita, paranoidno-šizoidni demagog, nemoralni kabadahija, jeftin vašarski teatralac-hipnotizer, švercer, kradljivac- kleptoman, tezgar, lihvar, razvratnik, nacionalist, podlac, sadist, kukavica i izdajnik, kao i mnogi slični njemu, stasali uz njega, kao sjeme zla proklijalo nakon njega. Usudio sam se suprotstaviti mu se i odstupiti od “bogomdanog” nastavnog Plana i programa visokoškolske nastave Vojne akademije RV PVO i predavati i o Nietzscheu.

Neki studenti su jako voljeli i cijenili moje inovacije i znam da su me nazivali jedinim gospodinom. Nije mi to laskalo, a još manje je bila ugodna moja popularnost žbirima i nazovi-kolegama koji su me denuncirali vojvodi od kojeg mi je zavisila ocjena, koji me je na kraju i smijenio sa dužnosti predavača, nasred časa, u Gestapo stilu. Takvih ima mnogo više nego što bi se moglo naslutiti. Raširili su se svuda po svijetu i njihove komšije-žrtve, bilo iz Bosne ili nekih drugih porušenih krajeva bivše domovine, često ne znaju pored koga žive, ravnopravno dobivajući pomoć zemalja što su im ukazale gostoprimstvo. Po Bosni koju su spaljivali i terorisali oni sada potražuju nekretnine. Da ih pridruže svojim palatama uz obale jezera i mora, po planinama. Oduvijek su zločin i pljačka naroda bili profitabilni.

Imate, gospodine Tadiću, punu vreću problema obješenu preko ramena, olovno tešku, ali ne toliko koliko je palo olova po mojoj Bosni. Imate i izazov da se suprotstavite svima čijom krivicom je u toku 78 dana “humanitarnog” bombardovanja od strane NATO-a palo na Bosnu, Kosovo i Srbiju 11.000 tona osiromašenog uranijuma. “Saveznici” su “testirali” 1000 raketa “tomahawk”, riješili se 40.000 zastarjelih kasetnih bombi. Sve to pada na dušu srbijanskim i crnogorskim okupatorima i agresorima, koji su prouzrokovali intervenciju NATO snaga na pastoralnu i čistu plodnu zemlju, šume, rijeke, izvore, vrtove. Djeca ginu i danas od mina.

Srbija je pretrpjela štetu od 100 milijardi dolara. Šta mislite koliku materijalnu štetu je od četničko-ustaškog terora pretrpjela Bosna i Hercegovina tokom četvorogodišnjeg sistematskog razaranja? Zar vjerujete da je dovoljno izvinjenje za patnju, koja još traje i čije posljedice će se još dugo osjećati, urezane možda zauvijek u podsvijest.

Nema oprosta. Morate se mijenjati i graditi porušeno, i pokušati bar djelimično obeštetiti žrtve, iako su duševne štete nepopravljive. Trudite se da stvorite novu kulturu, da uvedete mentalnu higijenu, da principi tolerancije i humanosti postanu temeljem obrazovanja mladih, počev od dječijih vrtića. Oslobodite se mitomanije. Tako ćete naučiti oprostiti sebi. U protivnom, raspršićete se pod naletima bijele kuge, narko-terora, raznijeće vas vihori neumlja i progutati zamke krivokletnog krivoslavlja.

Američka vojska je potvrdila da je tokom operacija u okolini Sarajeva, ispaljeno 10.800 projektila s osiromašenim uranijumom. Ne može se sa sigurnošću utvrditi broj civilnih žrtava, ali na strani NATO-a dosad je od posljedica zračenja preminulo pedeset vojnika, dok je oko 200 ozbiljno oboljelo. Od “Hodgkinsove” bolesti, kako je službeno nazvana, umro je značajan broj vojnika koji su služili u mirovnim misijama u Bosni i Hercegovini. Ozračili su se tokom prenošenja, ili korišćenja projektila, ili prilikom kasnijeg čišćenja terena. Mnogim oboljelim vojnicima, od kojih su brojni i umrli, dijagnosticirana su kancerogena oboljenja, a u najviše slučajeva leukemija. Kakva je situacija među civilnim žrtvama u Bosni, na Kosovu i u Iraku, to je za sada teško utvrditi, ali se predviđa da će broj biti veći od žrtava direktnog ratnog dejstva.

Zemlje-proizvođači nuklearnog otpada, da ga ne bi odlagale i pod skupim uslovima čuvale u matičnim lagerima i deponijama na svojoj teritoriji, odlučuju se da ga prepakuju u smrtonosnu ratnu ambalažu. Krivi su Srebrov, Nogo, Džogo, Ćosić, Buha, Koljević, Jović, Rašković, Babić, Milošević, Kadijević, Perišić, Adžić, Drašković, Šešelj, Ražnjatović, Kostić, Vučurević, Krajišnik, Karadžić i Mladić, krenuli da “brane” slavenstvo i “pravo”-slavlje.

Iz potaje jačate poziciju hitlerolikog secesioniste Dodika. Kroz vaš patronat tzv. Republika srpska je napuhano jedro kom neki varljivi sibirski vjetar obećava plovidbu, ali vaša ukleta krivoslavna lađa ostaje nasukana na grebenima političke realnosti. Kao i uvijek tokom povijesti Rusi će vas u najboljem slučaju ostaviti da ih molite da vam promijene jarbol, ali nov brod nećete dobiti. To su dokazali Staljin, Kozirjev, Jeljcin, Putin.

Nije vam lako Tadiću, ali ne budite veći Srbin od krstonoških ekstremista, vaših četo-talibana, jer zbog njih se hiljade čestitih Srba stide priznati svoj identitet, mijenjaju ili prilagođavaju imena, nastojeći izbjeći jaram nečasne prošlosti svojih zlih sunarodnika. Predstoje vam trnovite staze preobražaja. Na tom proputovanju do samosvijesti ugledajte se na plemenitog i pametnog Rašu Popova. On je prepoznao u sebi, i u drugome, Čovjeka. Kad vam takvi ljudi budu ministri, moći ćete se pozivati na hiljadugodišnju historiju kao historiju mukotrpnog stasavanja autentične kulture.

Svoje duševno pročišćenje doživjećete tek onda kada se s punim poštovanjem okrenete vrijednostima koje ste proglašavali neprijateljskim po srpstvo. Jer, šta predstavlja supstanciju tog vašeg srpstva? Na pijedestal samoobmane podignuta je majka svih iluzija, da ste bolji. Ne, niste bolji. Ne postoje dobri i loši narodi. Postoje smo dobri i loši pojedinci. Šaroliko ljudsko društvo nije pijaca. Ne može se reći dobra pijaca. Ni sve jabuke nisu žute i slatke.

 

24.11.2010.

"FASISTI CE BITI UBIJENI" MILORADU DODIKU I DRAGANU COVICU "OBECANA" SIGURNA SMRT!?

"Fašisti će biti ubijeni": Dodiku i Čoviću "obećana" sigurna smrt!?

24sata.info PHOTO
image

 

24SI - Dodiku i Čoviću sigurna smrt. Fašisti će biti ubijeni u najskorije vrijeme. Najveći fašisti svih vremena za BiH i bošnjački narod.

 

Navodi se to u dopisu koji potpisuje "Patriotski front BiH", a koji je faksom stigao u Glavni odbor SNSD-a 8. novembra. Ista prijetnja stigla je i u centralu HDZ-a BiH u Mostaru. Kako "Glas Srpske" saznaje žig na koverti u kojoj je dopis stigao u HDZ stavljen je u pošti u Lukavcu. Dalje su navedena imena visokih funkcionera SNSD-a Nebojše Radmanovića, Nikole Špirića, Milice Marković i Dušanke Majkić.

"Nekada je bilo: Uvijek Srpska, a BiH ako mora, a sada je: Nikad Srpska, BiH vječna. Čekaćemo vas u zasjedama oko Sarajeva, na putevima Banjaluka - Beograd, na svim prilazima Banjaluci, na granici prema Srbiji kao i Beogradu gdje idete po svoje mišljenje. Rat protiv Dodikovaca i Čovićevaca je hitan. Spremni smo sa oružjem i stručnim vojnicima. Želimo što prije rat kako bi bio okončan za nekoliko dana", navedeno je.

Vide se i skenirane fotografije Čovića i Dodika, dok se lik treće osobe "osuđene na smrt" ne razaznaje. Tu je i spomenik u Jasenovcu uz potpis: "Iza ovakvih fašista samo ovakvi tragovi ostaju".

Na internetu ne postoji sajt ili portal "Patriotskog fronta BiH", ali je taj pokret često pominjan kao dio bošnjačkog pokreta u Sjevernoj Americi.

"Svebosanska konvencija BiH 29. januara 2009. godine donijela je odluku o formiranju Patriotskog fronta građana BiH Sjeverne Amerike", navedeno je tada u konvenciji.

Dušanka Majkić kaže da je indikativno da prijetnje stižu u vrijeme formiranja vlasti i neposredno pred konstituisanje Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

"To je znak da ta prijetnja treba da onemogući srpske i hrvatske predstavnike da učestvuju u radu Parlamenta BiH. To je atak na sve one iz reda nebošnjaka koji jasno iznose svoje stavove zastupajući interese naroda kojem pripadaju. To je i pokazatelj kakvu BiH Bošnjaci zamišljaju, a ovo je način da se obračunaju sa političkim ličnostima iz reda nebošnjaka", kaže Majkićeva.

Ističe da sve treba shvatiti ozbiljno i da istražni organi treba da se ovim pozabave.

"Očekujem da će bezbjednosne agencije da odrade svoj dio posla ako žele da srpski predstavnici učestvuju u radu institucija BiH", zaključila je Majkićeva.

Savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića za bezbjednost Đuro Beronja kaže da je prijetnja stigla u vrijeme inauguracije Predsjedništva BiH i da je to odmah prijavljeno nadležnim agencijama.

"Istog momenta su te službe preduzele sve potrebne mjere i odmah su povećane mjere bezbjednosti", kaže Beronja.

Portparol HDZ-a Mišo Relota kaže da je HDZ ovu i druge opasne prijetnje prijavio nadležnim institucijama.

"Pozadina je politička. Očito da neko ne može da shvati da je BiH jedino održiva po mjeri sva tri konstitutivna naroda pa je želi svojatati samo za sebe. Sav dalji posao sada je na nadležnim institucijama", kaže Relota.

Direktor Policije Gojko Vasić kaže da su preduzete sve potrebne mjere zaštite ličnosti i objekata. U SIPA je rečeno da ta agencija u ovom slučaju preduzima sve poslove koji su u njenoj nadležnosti.

"Patriotski front BiH" Draganu Čoviću poručuje da će mu presuditi.

"Ako ti Sud BiH neće da sudi, mi smo ti već presudili - smrt hitno za Čovića".

(24sata.info)

24.11.2010.

GALUP BALKAN MONITOR: 37,9 POSTO GRADJANA SRBIJE RATKA MLADICA SMATRA PATRIOTOM

 

24sata.info PHOTO
image Ratko Mladić / 24sata.info

 

24SI - Potpuno ili djelimično povjerenje u susjedne zemlje ima čak 83,9 posto bh. građana, pokazalo je najnovije istraživanje "Galup Balkan monitora".

 

Rezultati istog istraživanja govore da 69,2 posto građana BiH smatra da odnosi naše zemlje sa susjednim državama nisu dovoljno snažni.

Ovo istraživanje, provedeno u Albaniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji, BiH i na Kosovu, pokazalo je da se većina građana zapadnog Balkana zalaže i za rješavanje međusobnih sporova, navode nezavisne.

Dok većina ispitanika u Srbiji (54,6 posto) ne podržava Deklaraciju o zločinu u Srebrenici, koju je usvojio parlament te zemlje, u BiH 13,8 postograđana prihvata tu deklaraciju kao izvinjenje, 33,2 postoje ne prihvata, dok 39,5 postoispitanika smatra da je deklaracijom trebalo priznati da je u pitanju genocid.

Interesantan je i podatak prema kojem, dok vjeruju da bi veze sa susjedima mogle da budu i jače, 58,9 postograđana BiH ne podržava mješovite brakove.

U sklopu istraživanja "Galup Balkan monitora", na pitanje da li bi zemlje regiona trebalo da imaju zajednički udžbenik historije, u BiH prevladava stav da je takva knjiga potrebna.

Naime, 53,1 postobh. populacije, "u cilju očuvanja mira i podsticanja razvoja", podržava takav udžbenik.

Ovo istraživanje pokazalo je i da se 56,4 posto ispitanika iz BiH identifikuje sa Balkanom, dok se sa sopstvenom zemljom identifikuje svega 61,6 posto bh. građana.

Na Srbiju kao prijateljsku zemlju gleda 40,7 posto bh. građana. Potpuno očekivano, kada je riječ o građanima Srbije, najviše ispitanika iz te zemlje kao prijatelja je navelo Republiku Srpsku (81 posto), a slijedi Makedonija (53,3 posto) i Crna Gora (38,4 posto).

Ubjedljiva većina stanovnika čitavog regiona pridaje veliku važnost rješavanju sporova sa susjedima; kao "izuzetno važno" ili "važno" to vidi između 76,9 posto i 88,3 posto ispitanika.

Inače, ako posmatramo cijeli zapadni Balkan, ovo istraživanje je pokazalo da se ubjedljiva većina građana zemalja na ovom području identifikuje i sa svojom vjerom, kao i sa nacijom.

Gledano na rezultate ovog istraživanja za ostale zemlje u regionu, interesantni podaci su dobijeni u Makedoniji, u kojoj je čak 81 posto građana protiv mješovitih brakova.

Hrvati o Josipoviću

Izvinjenja hrvatskog predsjednika Ive Josipovića podržava gotovo polovina građana Hrvatske (47,9 posto), ali ubjedljiva većina (70,3 posto) smatra da Hrvatska ne treba da odustane od tužbe za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.

Više od polovine (56,5 posto) građana vjeruje da je Hrvatska žrtva proteklih ratova.

Srbijanci o Mladiću

Izručenje svih optuženih za ratne zločine neophodnim smatra većina ispitanika u svim dijelovima regiona izuzev u Srbiji, gdje tako misli nešto manje od polovine (45,7 posto) anketiranih.

Oko 18,9 posto Srbijanaca Ratka Mladića smatra ratnim zločincem, a 37,9 posto patriotom. Najveći broj građana susjedne zemlje (34,9 posto) vjeruje da vlasti znaju gdje se Mladić nalazi, ali ne žele da ga izruče.

(24sata.info)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89240805

Powered by Blogger.ba