Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

19.11.2010.

BAKIR IZETBEGOVIC: RETORIKA SECESIJE ILI TERITORIJALNOG RESTRUKTUISANJA DIJELOVA BiH MORA PRESTATI

 

24sata.info PHOTO
image Bakir Izetbegović / 24sata.info

 

24SI - Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović naglasio značaj poštovanja Dejtonskog sporazuma i istakao da negativna retorika secesije ili teritorijalnog restruktuisanja dijelova BiH mora prestati.

 

Izetbegović je tokom sastanka sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za južnu i centralnu Evropu Tomasom Countrymanom u Sarajevu zahvalio za podršku koje SAD pružaju BiH.

On je ponovio ubjeđenje da dodatna investiranja u ekonomiju BiH pospješuju proces izgradnje povjerenja i stabilnosti, te zamolio predstavnika administracije SAD da pomogne dolazak još većeg broja američkih investitora u BiH.

Sagovornici su se saglasili da je politički dogovor i saradnja važan segment funkcionisanja BiH.

Countryman je ponudio pomoć SAD u približavanju BiH Evropskoj uniji, posebno u oblasti vladavine prava, te prenio ohrabrujuće utiske koje je imala američki državni sekretar Hillary Clinton nakon njene posjete BiH.

Američki zvaničnik čestitao je Izetbegoviću izbor na dužnost člana Predsjedništva BiH i poželio mu uspjeh u predstojećem mandatu, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.
               
Sastanku Izetbegović i Countrymana prisustvovao je i ambasador SAD u BiH Patrick Moon.

(srna)

19.11.2010.

SULEJMAN TIHIC: "SDA NE ZELI BOSNJACKU DRZAVU"

 

24sata.info PHOTO
image Sulejman Tihić / 24sata.info

 

24SI - Iduća godina biće u znaku ustavne reforme i zato se stranke grupišu u blokove da bi bile jače, ali niko sada ne može prognozirati šta će biti ishod te reforme, tvrdi Sulejman Tihić, predsjednik SDA.

 

Kaže da priprema sporazum sa SDP BiH da formiraju bh. blok kao odgovor na srpski i hrvatski blok i ne smatra da će Bošnjaci time biti oštećeni jer za njih glavni interes je država BiH.

Tihić tvrdi da bi on drugačije vodio stranačke pregovore da je SDA pobjednička stranka, te da velika koalicija sa šest stranaka može biti i šira. Naglašava da je bolje potrošiti više vremena za formiranje vlasti nego naredne četiri godine tapkati u mjestu.

NN: Šta podrazumijeva velika koalicija i koje bi stranke trebalo da je formiraju?

TIHIĆ: Veliku koaliciju čine SNSD, SDS, HDZ BiH, HDZ 1990, SDP i SDA. Tu koaliciju treba formirati ako postoji politička volja da se radi ustavna reforma i ako možemo dogovoriti koje oblasti obuhvata ta reforma.

NN: Da li je formiranje te koalicije uslovljeno ustavnom reformom?

TIHIĆ: Iz drugih razloga ona nam ne treba jer daleko je teže funkcionisati sa šest nego sa četiri stranke. Govorio sam da bi vlast trebalo da formiraju četiri stranke: SDP, SNSD, SDA i HDZ BiH. Mi ne možemo mijenjati odluke SNSD-a da ide u blok sa SDS-om, niti da dva HDZ-a čine drugi blok.

NN: Može li se desiti da koalicija bude i veća, jer SDP pregovara i sa manjim strankama?

TIHIĆ: Po ovome kako SDP BiH gleda na stvar, čini mi se da bi ta koalicija mogla biti i šira, ali to njih pitajte.

NN: Pa, hoće li neka stranka ostati u opoziciji?

TIHIĆ: Kako stvari stoje, teško da hoće.

NN: Ustavna reforma je najteže pitanje u BiH. Da li je otežano formiranje vlasti zbog nametanja tog pitanja u startu?

TIHIĆ: Kad razgovaramo o formiranju vlasti, govorimo o našim ciljevima i programima. Normalno je da se u jednom broju stranaka, među kojima je i SDA, postavlja pitanje ustavne reforme. To pitanje postavljaju sve stranke, ali ga različito vidimo. Stranke iz RS reformu vide implementacijom presude Suda u Strazburu, SDA to vidi šire, a dva HDZ-a još šire. Svi smo svjesni, htjeli to priznati ili ne, da će naredne godine doći do ustavne reforme, a u kojem obimu ne mogu prognozirati. Niko ne želi sam da snosi odgovornost i mislim da je SNSD sa sobom povukao SDS da ih sutra ne bi kritikovali kako to ne valja i uzimali jeftine političke poene. To isto čini i HDZ BiH sa HDZ 1990 da bi bili jači i sigurniji. Izvjesno je da je 2011. godina vrijeme ustavne reforme i o tome se govori i sa međunarodnim predstavnicima jer nam je Ustav prema evropskom putu.

NN: Ide li SDA sa SDP-om u blok da bi bili jači i imate li sličan pogled o ustavnoj reformi?

TIHIĆ: Mi sebe ne smatramo nacionalnim blokom, jer naš pretežni cilj nije zaštita etničkih ni entitetskih interesa. Mi još nismo ni potpisali sporazum i rade se dokumenti da do toga dođe. Nama je na prvom mjestu BiH, država ravnopravnih naroda. Vjerovatno ustavnu reformu različito vidimo, jer SDA možda daje više značaja etničkom i priznaje entitetsko, a SDP ponekad potcjenjuje važnost etničkog pitanja. Ima među nama razlika, naravno.

NN: Koliko su onda Bošnjaci na gubitku kada formirate bh. blok, dok preostala dva naroda imaju etničke blokove?

TIHIĆ: Nacionalni interes Bošnjaka sastoji se od tri riječi: država Bosna i Hercegovina. Važno nam je da imamo državu ravnopravnih naroda u kojoj se poštuju i etnička i ljudska prava, te pravna država.

NN: Valjda i Srbi i Hrvati računaju na ovu državu?

TIHIĆ: Oni daju prednost etničkom, odnosno entitetskom. Mi potenciramo državu ravnopravnih naroda, a ne bošnjačku državu.

NN: Evo, Hrvati se žale da su potčinjeni u ovoj državi.

TIHIĆ: Žale se i Bošnjaci da su neravnopravni u RS, Srbi da nisu ravnopravni u FBiH, a Hrvati na oba dijela. Zato treba da sjedemo i razgovaramo kako da to prevaziđemo i te postojeće strahove odagnamo upravo ustavnom reformom. Ovo rješenje koje imamo je uvezeno rješenje, nastalo u ratnim prilikama.

NN: Prošlo je 15 dana od potvrđivanja izbornih rezultata. Kada će biti formirana vlast i jesu li se stranke imalo približile?

TIHIĆ: Prvenstveno je odgovornost na ove dvije socijaldemokratske partije, SDP-u i SNSD-u. SDA čini ono što može, ima svoju odgovrnost, razgovaramo, uvažavamo realnosti. Bojim se da će proći neki zakonski rokovi koje moramo poštovati, posebno u FBiH, ali i za Dom naroda bh. parlamenta.

NN: Potencirate odgovornost SDP-a i SNSD-a, ali i druge stranke razgovaraju i imaju svoje uslove. Šta bi bilo da se ove dvije stranke dogovore, a ostali čekaju poziv?

TIHIĆ: Oni su relativni pobjednici, nema apsolutnog pobjednika u BiH. Pobjedom su dobili prava, ali i odgovornost. Treba da sjednu i razgovaraju. Nelogično je da ljudi tako velikih stranaka i sa takvim legitimitetom ne pokazuju spremnost za razgovor. Razgovarao sam i sa Dodikom i Lagumdžijom i stalno se stavljam u ulogu advokata jednog ili drugog, ali oni moraju da sjednu sami i ne treba im tutor. To od njih očekuje i javnost i njihovi birači.

NN: Šta SDA očekuje u izvršnoj vlasti? Da li će SDP imati premijera FBiH i predsjedavajućeg Savjeta ministara?

TIHIĆ: To je složeno pitanje. Da li će na čelu Vijeća ministara biti čovjek iz SDP-a ne zavisi samo od te stranke, već i od drugih koji čine vlast. Trebaće saglasnost iz RS i drugih stranaka. Kada je u pitanju federalna vlada, to je povezano i mislim da jedan od tri premijera treba da bude iz hrvatskog naroda, ali nije samo jedna stranka pretplaćena da govori ko je adekvatan Hrvat. Pobjednici treba da biraju, ali moramo voditi računa i o bh. stvarnosti. Mi smo 2008. godine predložili Hrvata za gradonačelnika Sarajeva, a 2002. godine sam potpisao da Bariša Čolak bude predsjedavajući Vijeća ministara.

NN: SDP govori o programskoj koaliciji, što SDA podržava, a insistira se na kandidatu za mandatara. Da li je i to puka podjela fotelja?

TIHIĆ: Pitate pogrešnog čovjeka. Trebalo je ići obrnutim redom, prvo razgovarati o programskim ciljevima, a onda o kandidatima. U SDA ne licitiramo imenima i funkcijama, nismo nerelani i tražimo koliko-toliko usaglašene programe. Bolje da uradimo manje od programa, a da uradimo više kada formiramo vlast. Međutim, drugi idu moj ministar, tvoj predsjedavajući, pa lično ide ispred opštog. Da imamo politički dogovor, vlast bi bila formirana do Nove godine. Možda je bolje da sada duže razgovaramo o formiranju vlasti nego da imamo iste ili gore četiri godine, kao ove prethodne.
Dodvoravanje Hrvatima

NN: Zašto je ustavna reforma sada prioritet?

TIHIĆ: Nama će trebati 200 godina da ispunimo uslove EU sa ovim načinom odlučivanja. Nemamo evropske klauzule, imamo stalnu zloupotrebu entitetskog veta. Nisam apriori protiv tog mehanizma jer sam realan, ali to je SNSD zloupotrebljavao. Radili bismo na sinhronizaciji zakona, a to ne ukida RS. Onaj ko neće da radi na tome, protiv je EU. HDZ pokreće pitanje teritorijalne reorganizacije, a mi ga možemo podržati kako ga podržavaju i u RS. Podržaćemo je ako se odnosi na cijelu državu, uključujući i RS, ali smo svjesni da to u sadašnjim odnosima nije moguće. Dodik im kaže - napravite treći entitet u FBiH, a zna da ni to nije moguće. Znači, i jedni i drugi se na neki način dodvoravamo Hrvatima, a znamo da sad nije moguće rješavati pitanje teritorijalne reorganizacije.

(nezavisne)

19.11.2010.

VALENTIN INZKO: GRADJANI BiH DOBILI NAJMANJE OD REGIONALNOG ZBLIZAVANJA

 

24sata.info PHOTO
image Valentin Inzko / 24sata.info

 

24SI - Stranački lideri u BiH zaostaju u davanju doprinosa, kao i iskorištavanju prednosti poboljšanog diplomatskog okruženja na zapadnom Balkanu, izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko na "Mini balkanskom samitu" u Portorožu u Sloveniji.

 

"Građani BiH - koji možda mogu i najviše dobiti od regionalnog zbližavanja - su do sada dobili najmanje", rekao je Inzko, te naglasio da se građanima BiH ne može uskratiti šansa da se pridruže ostatku regiona na putu prema prosperitetu i sigurnosti zbog nedostatka volje i saradnje među njihovim izabranim liderima.

Kako je saopšteno iz OHR-a, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naglasio, međutim, da postoje znakovi da se politički establišment u BiH mijenja.

Inzko je pohvalio visoke političare, uključujući i Bakira Izetbegovića, koji je izrazio žaljenje zbog smrti civila tokom rata.

"Izjava neće promijeniti jednu zemlju preko noći, ali može pomoći da se stvori klima u kojoj su pozitivne promjene više vjerovatne", izjavio je Inzko.

Nakon četiri godine "znatnog pogoršanja životnog standarda i ograničenog napretka na putu prema evroatlantskim integracijama", oktobarski izbori i poboljšano regionalno okruženje pružaju "zlatnu priliku da se prekine začarani krug", dodao je.

Naglasio je da će međunarodna zajednica ostati aktivno angažovana sve dok BiH osigura potpunu integraciju u evroatlantske strukture.

"Evroatlantske integracije mogu donijeti upravo takav prosperitet građanima zapadnog Balkana", istakao je Inzko.

Ocijenio je kako nisu svi političari u BiH shvatili ovu suštinsku istinu. Neki još uvijek misle da se mogu protiviti ovom trendu.

"Ja mislim da ne mogu. Ne vjerujem da će ih građani pustiti da to urade", kazao je visoki predstavnik.

(fena)

19.11.2010.

UEFA KAZNILA NOGOMETNI SAVEZ BOSNE I HERCEGOVINE S 20.000 EURA

 

Kazna je izrečena zbog paljenja i ubacivanja na teren brojnih pirotehničkih sredstava navijača na utakmici Bosna i Hercegovina - Francuska

image Navijači na utakmici BiH - Francuska

Disciplinski komitet Evropske nogometne federacije (UEFA) kaznio je Nogometni savez Bosne i Hercegovine s 20.000 eura. 

Kazna je izrečena zbog paljenja i ubacivanja na teren brojnih pirotehničkih sredstava navijača na utakmici Bosna i Hercegovina - Francuska 7. septembra na Stadionu "Asim Ferhatović" u Sarajevu u okviru 2. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini 2012. godine.

19.11.2010.

MILORAD DODIK OPET PRIJETI: "RASPAKIVANJE" DEJTONSKOG SPORAZUMA ZNACI I "RASPAKIVANJE" BiH

 

24sata.info PHOTO
image Milorad Dodik / 24sata.info

 

24SI - Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik smatra da je Dejtonski sporazum jedini mogući osnov postojanja i opstanka BiH i upozorava da bi "raspakivanje" ovog sporazuma značilo i "raspakivanje" BiH.

 

Dodik je u saopštenju za javnost, povodom 15 godina od potpisivanja ovog sporazuma, ocijenio da je "Dejtonski mirovni sporazum bez sumnje najuspješnije proveden mirovni sporazum u svijetu nakon Drugog svjetskog rata".

"Petnaest godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma u BiH neprekidno vlada mir. Nema etničkog nasilja. BiH je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, postala je nestalna članica Vijeća sigurnosti UN, članica je Vijeća Evrope. U BiH, petnaest godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, u miru žive do tada zaraćeni narodi", navodi predsjednik RS. Međutim, ističe Dodik, Dejtonski mirovni sporazum nije samo zaustavio rat u BiH, kako to neki vole da predstave, već je uspostavio strukturu BiH i način njenog funkcionisanja.

"Tim sporazumom uspostavljena je BiH, sastavljena od Republike Srpske i Federacije BiH. U tu i takvu BiH RS je unijela svoj subjektivitet i suverenitet, Aneks 4 sporazuma, Ustav BiH je najviši pravni akt u BiH. Republika Srpska, kao strana potpisnica svih aneksa Dejtonskog sporazuma, pa i Aneksa 4, u potpunosti je privržena njegovom provođenju. Ali, ne provođenju duha sporazuma, kako su to pokušavali da nametnu pojedini visoki predstavnici", upozorava Dodik.

On ocjenjuje da je Kancelarija visokog predstavnika, poznata kao OHR, najveća kočnica i prepreka daljem razvoju zemlje i njenom evropskom putu.

"Uloga i misija visokog predstavnika jasno je definisana Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, i ograničava se samo na taj aneks. OSCE već godinama ocjenjuje izbore u BiH kao fer i demokratske, na osnovu kojih institucije BiH imaju svoj demokratski legitimitet. Suprotnost demokratiji je djelovanje OHR na osnovu kojih institucije BiH imaju svoj demokratski legitimitet. Intervencionizam visokog predstavnika, umanjuje šanse za postizanje konsenzusa unutar BiH. U brojnim slučajevima visoki predstavnik je postupao kao instrument samo jedne strane i politike. To nikome nije donijelo koristi, već štetu svima, a ponajviše napretku BiH", objašnjava Dodik.

Predsjednik Srpske podsjeća da je u BiH već 15 godina mir, ali da u Sarajevu i evropskim prijestonicama i dalje zasjeda Vijeće za implementaciju mira, što samo govori o apsurdu u kome se BiH nalazi.

"Vijeće sigurnosti UN i dalje postupa po glavi 7 kada raspravlja o BiH, iako je potpuno jasno da je u BiH mir, i da BiH nije bezbjednosna prijetnja ni regionu ni svijetu. To pokazuje neprestano smanjivanje vojnog dijela mirovne misije, koja je od početnih 60.000 došla do 1.600 vojnika. Uostalom, ova i ovakva BiH je nestalna članica Vijeća sigurnosti UN, koja će na početku iduće godine predsjedavati njegovim radom", navodi Dodik.

On ocjenjuje da Dejtonski mirovni sporazum "nije savršeno rješenje za BiH, kao što takva rješenja ne postoje u drugim višenacionalnim, pa čak i jednonacionalnim zajednicama".

"To je jedini mogući osnov postojanja i opstanka BiH. Neuspješni pokušaji izmjene samo jednog aneksa tog sporazuma pokazuju sa koliko pažnje je u suštini Dejtonski sporazum napisan. Kada kažem Dejtonski sporazum, mislim na izvorni tekst sporazuma dogovorenog u Dejtonu i potpisanog u Parizu 1995. Raspakivanje Dejtonskog sporazuma je raspakivanje BiH. Nadam se da je to svima jasno", zaključuje predsjednik RS Milorad Dodik u svom saopštenju.

(srna)

19.11.2010.

PROUCEN JA'SIN CIVILNIM ZRTVAMA RATA U BRATUNCU

 

Znamo da su porodice ubijenih Bošnjaka za vrijeme blagdana najemotivnije, jer mnogo je majki koje nemaju s kim dočekati Bajram, stoga se trudimo da ih obiđemo, kazala je Hiba Ramić

image Ne daju zaboravu nevino stradale Bratunčane

Fondacija "Mezarje Bratunac 92" i IZ Bratunac, pored toga što svakog 12. u mjesecu organiziraju učenje tevhida nevino stradalim Bošnjacima Bratunca, na isti način organiziraju i učenje Ja'sina na šehidskom mezarju Veljaci za vrijeme najvećih muslimanskih blagdana. Tako je drugi dan Kurban-bajrama nakon podne-namaza na šehidskom mezarju Veljaci proučen Ja'sin, i na taj način odata počast svim bratunačkim civilnim žrtvama rata.

-Znamo da su porodice ubijenih Bošnjaka za vrijeme blagdana najemotivnije, jer mnogo je majki koje nemaju s kim dočekati Bajram, stoga se trudimo da ih obiđemo - kazala je Hiba Ramić sekretar Fondacije "Mezarje 92 Bratunac".

19.11.2010.

POMAGACI RATKA MLADICA KORISTE KLIMU NEKAZNJAVANJA

 

Akcija Mladićevih pristalica - preimenovanje beogradskog bulevara u njegovo ime. Mart 2007

Akcija Mladićevih pristalica - preimenovanje beogradskog bulevara u njegovo ime. Mart 2007

19.11.2010.
Povodom izjave glavnog haškog tužioca Serža Bramerca da je 2006. godine namerno propuštena šansa da optuženik za genocid Ratko Mladić bude uhapšen i da je od srpskih vlasti zatraženo da sprovedu istragu po tom pitanju, kao i izjave tužioca za ratne zlocine Vladimir Vukčević da je nekadašnji šef BIA-e Rade Bulatović propustio da uhapsi Mladića, razgovarali smo sa Goranom Petrovićem, bivšim načelnikom DB-a.

RSE: Da li su šefovi službi civilne i vojne bezbednosti Rade Bulatović ili Aco Tomić mogli da namerno ne uhapse Ratka Mladića bez zelenog svetla tadašnjeg predsednika države Vojislava Koštunice? 
 

Petrović:
To je priča koje je počela još pre petog oktobara kada je neki od centara moći sastavio Vojislavu Koštunici, budućem predsedniku, tim saradnika u kojem su bili Ljiljana Nedeljković, Gradimir Nalić i Rade Bulatović a kasnije im se pridružio i četvrti Aco Tomić.

Dakle To je jedan grupa za koju je omladina Demokratske stranke rekla da sa njima ni komsije ne bi popile kafu.

RSE: Koliko je to bitno danas u potrazi za Mladićem?

Petrović: E sad, pošto Vojislav Koštunica, Aco Tomić, Rade Bulatović i svi ostali koji su u tome učestvovali godinama prolaze bez kazne, onda i ovi koji sada čuvaju Mladića razmišljaju kao što su nekad razmišljali Legija i pripadnici zemunskog klana: pa to nije opasno, za to ne sledi nikakva sankcija, neće mi se ništa desiti zato što skrivam Mladića.

Onog trenutaka kada Rade Bulatović, Vojislav Koštunica, Aco Tomić i bilo ko drugi bude pozvan na krivičnu odgovornost jer je to što su oni radili i činili krivično djelo i kada za to krivično djelo bude osuđen možda će neko od jataka da se zamisli: „Kad su oni dobili 10-15 godina zatvora šta će biti sa mnom.“

RSE: Zašto se to ne čini?
 

Petrović:Zato što je onaj koji vlada Srbijom mentalno, duhovno, politički puno bliži Koštunici i ovoj priči koja stoji iza njega nego Zoranu Đinđjiću i izvornoj politici DS-a.
 

RSE: Da li mislite da je danas zaista teško naći Ratka Mladića?
 

Petrović: Zamislite da Jugoslavija sada treba da pobijedi u Federation kupu u ženskom tenisu i da izađe predsednik i da kaže: "Ako pobijedimo dobićemo 10 milijardi eura". I onda izađe predsednik i kaže: "To je naš prioritet". A a onda za trenera reprezentacije postavi čovjeka koji nikada nije bio teniski trener i on ne pozove Ana Ivanović i Jelenu Janković nego pozove 138. i 258. igračicu na toj ATP list.
 

E to vam je ovdje slucaj. BIA-u vodi čovjek koji nikad u životu nije radio u službi bezbednosti, koji je oko sebe okupio ekipu policajaca i od te agencije, službe, zovite je kako hoćete, napravio nešto što ljudi danas zovu policijska stanica Banjica
19.11.2010.

SVEN ALKALAJ: IZJAVA STEFANA FULEA JE VELIKA POBJEDA KOJA CE SE POZITIVNO ODRAZITI NA BUDUCNOST BOSNE I HERCEGOVINE

 

24sata.info PHOTO
image Sven Alkalaj / 24sata.info

 

24SI - U povodu interpretacije komesara za proširenje EU Štefana Fuelea kako OHR nije smetnja za podnošenje aplikacije BiH za status kandidata za članstvo u EU, ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj...

 

...izjavio je za Novinsku agenciju FENA da je jedan od primarnih zadataka bh. diplomatije, posebno DKP mreže, u protekle četiri godine uvjeravanje najodgovornijih zvaničnika EU i bilateralno njenih zemalja članica da BiH može biti kredibilan kandidat za članstvo u EU i sa OHR-om.

- Ove aktivnosti su posebno intenzivirane u posljednje vrijeme paralelno sa sve glasnijim zahtjevima za ukidanje OHR-a prije nego što je on završio svoju misiju. Ja sam bio među prvima koji je nastojao da ispravi ovu opasnu zabludu koja je kružila među visokim evropskim krugovima. Posljednja Fueleova izjava potvrda je uspješnosti našeg angažmana u tom smislu, ali i potvrda principijelnijeg i koherentnijeg stava EU spram situacije u BiH. Zatvaranje OHR ne treba biti uslov našeg EU puta, ponajprije jer je OHR institucija koja ima kapacitete vrhovnog tumača i kontrolora provođenja Dejtonskog sporazuma. Mi ćemo učiniti sve da se dogodi dugo očekivana tranzicija ovlasti sa OHR-a na domaće institucije, ali to je proces koji podrazumijeva prenošenje ovlasti vrhovnog tumača na odgovarajuću instancu - kazao je ministar Alkalaj.

Dodao je da je to proces koji može teći paralelno sa našim približavanjem EU jer neke od ključnih odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma još uvijek nisu u potpunosti implementirane.

- Drago nam je da najodgovorniji predstavnici EU to vide na isti način. U tom smislu smatram ovo velikom pobjedom koja će se pozitivno odraziti na budućnost BiH - kazao je ministar Alkalaj.

Zatvaranje Ureda visokog predstavnika više nije prioritetan uslov Bosne i Hercegovine za dobijanje kandidature za članstvo u Evropskoj uniji, rekao je u Bruxellesu evropski komesar za proširenje Štefan Fuele, kako su prenijeli mediji.

Fuele je rekao da Evropska unija želi što skorije formiranje vlasti u našoj zemlji i da je potrebno da Bosna i Hercegovina radi na uslovima za zatvaranje OHR-a, te ponovo pozvao na ubrzavanje reformi i naglasio da je ključno da Ustav Bosne i Hercegovine bude usklađen sa međunarodnim standardima.

(24sata.info)

19.11.2010.

PREOKRET: ZATVARANJE OHR-A VISE NIJE UVJET BiH ZA EU

 

Srefan Fule  Evropski povjerenik za prosirenje

18.11.2010.

Europski povjerenik za proširenje Stefan Füle izjavio je da zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR) više nije prioritetan uvjet Bosne i Hercegovine za dobivanje kandidature za članstvo u Europskoj uniji.

Füle je u Bruxellesu izjavio kako EU želi što skorije formiranje vlasti u BiH i da je potrebno da Bosna i Hercegovina radi na uvjetima za zatvaranje OHR-a, te ponovno pozvao na ubrzavanje reformi i naglasio da je ključno da Ustav Bosne i Hercegovine bude usklađen s međunarodnim standardima.

Komentirajući ovu izjavu europskog povjerenika za proširenje, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj je istaknuo da je to potvrda uspješnosti angažmana BiH i principijelnog i koherentnijeg stava Unije prema situaciji u BiH.

- Drago nam je da najodgovorniji predstavnici EU to vide na isti način. U tom smislu smatram ovo velikom pobjedom koja će se pozitivno odraziti na budućnost BiH, kazao je Alkalaj.

19.11.2010.

U AKCIJI SIPA-E UHAPSENO PET OSOBA, MEDJU NJIMA "CAZINSKI RAMBO"

U akciji SIPA-e uhapšeno pet osoba, među njima "Cazinski Rambo"

18/11/2010.
• U saopštenju se navodi da je tokom akcije, koja je izvedena po nalogu Tužilaštva BiH, pretreseno 18 lokacija, a privedeno je 12 osoba, od kojih je pet zadržano u pritvoru..

Pet osoba je uhapšeno i zaplijenjena je veća količina oružja tokom akcije koju su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ proveli u više gradova u BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.U saopštenju se navodi da je tokom akcije, koja je izvedena po nalogu Tužilaštva BiH, pretreseno 18 lokacija, a privedeno je 12 osoba, od kojih je pet zadržano u pritvoru.Među njima nalazi se i jedna You Tube zvijezda - Cazinski Rambo, javila je FTV. Radi se o Nedžadu Kličiću , o kojem smo i ranije pisali, a koji je svoj značajni arsenal oružja izložio u video spotu na You Tubeu, nakon čega je bio privođen na informativni razgovor.

Na mjestima na kojima je ovaj spot sniman pronađeni su ostaci zolje i ručne bombe.Svi uhapšeni će sutra ujutru biti predati tužiocu, koji će naknadno odlučiti za koliko osumnjičenih će zatražiti pritvor. Tužilaštvo navodi da su lica koja su pod istragom, osumnjičena za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, kao i neovlašteni promet opojnim drogama. Današnja akcija izvršena je između ostalog u Travniku, Bugojnu, Velikoj Kladuši, Cazinu, Mostaru, Širokom Brijegu i Ljubuškom. (Kliker.info-Srna)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89240275

Powered by Blogger.ba