Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

16.11.2010.

STEFAN FILE: "BOSNA I HERCEGOVINA MORA UBRZATI REFORME"

 

24sata.info PHOTO
image Štefan File / 24sata.info

 

24SI - Evropski komesar Štefan File izjavio je večeras u Briselu da BiH mora ubrzati reforme i da je "bitno da Ustav BiH bude usklađen s međunarodnim standardima".

 

"Uporedo je neophodno pospješenje reformi i ispunjavanje uslova za okončanje djelovanja OHR-a. Mislim da smo u Sarajevu došli odmah posle izbora s pravim porukama, a to je da bilo kakav da bude program i koalicija na vlasti, mora imati za okosnicu evropske ciljeve", rekao je File u Evropskom parlamentu, na okruglom stolu "Zapadni Balkan u srcu Evrope".

On je na skupu koji je organizovala poslanička grupa Narodne partije koja okuplja stranke desnice, a na kojem su učestvovali neki politički prvaci i članovi vlada zemalja zapadnog Balkana, rekao da je potpuno saglasan da je u BiH važno preuzimanje odgovornosti domaćih nosilaca vlasti, uz pomoć i podršku EU.

File je rekao i da će početkom iduće sedmice predati srpskim vlastima u Beogradu Upitnik Evropske komisije o evropskim reformama u Srbiji, na osnovu kojeg će Evropska komisija donijeti ocjenu o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo u Uniji - prenose beogradski mediji.

Evropski komesar je naglasio da je "za Srbiju, uz sprovođenje programa reformi u zemlji, značajan predusretljiv prilaz učešću Kosova u regionalnoj trgovini i saradnji".

"Mora biti osnažena i saradnja s EU misijom vladavine prava Euleks kad je riječ o sjeveru Kosova", rekao je File.

On je dodao da namjerava da "kroz nekoliko dana otputuje u Beograd i preda Upitnik o ključnim elementima za mišljenje koje Evropska komisija priprema o kandidaturi Srbije" za članstvo u EU, kako je zatražio Savjet ministara Unije.

File je saopštio da je u ocjenama koje je ovih dana Evropska komisija dala o spremnosti Crne Gore i Albanije da dobiju status kandidata za članstvo bio "uzet u obzir napredak koji je svaka od tih zemalja ostvarila".

"Ali u svakoj ocjeni je predočeno da se mora biti realističan oko onoga što još treba da se uradi. Saglasno našem stavu da se mora biti ubjedljiv, mi smo utvrdili tačne prioritete u datim ocjenama", rekao je File.

On kaže da bi EU, dajući svakoj zemlji jasne smjernice o tome šta se mora učiniti, htjela da bude ostvaren napredak u vezi sa ključnim prioritetima tokom "paketa proširivanja" u narednoj godini.

Prema njegovim riječima, na Kosovu ključni izazovi su i dalje vladavina zakona, rad javne uprave i pravosuđa. Sve se mora učiniti za slamanje korupcije, organizovanog kriminala i pranja novca.

"Dijalog i pomirenje između zajednica, kao i zaštita i integracija manjina zahtjevaju dodatnu brigu", dodao je File.

On je naveo da Evrpska komisija smatra da Hrvatska može okončati pregovore o članstvu s EU onda kad vlasti u Zagrebu budu ostvarile opipljive rezultate u ključnim reformama pravosuđa i osnovnih prava.

"Za BJR Makedoniju obostrano pregovorima postignuto rješenje za pitanje naziva je takođe bitno. Kad to bude sređeno, smatramo da će prelazak na početak pregovora o članstvu u EU biti jasan. A jasno je, smatram, da tu obje strane dijele odgovornost. U tom slučaju se nadam da nećemo morati da čekamo novi godišnji izvještaj da ponavljamo ove poruke", istakao je File.

On je naveo da su izazovi koji stoje pred zapadnobalkanskim zemljama na putu u članstvu, to da sprovedu političke, ekonomske i zakonske reforme.

"A EU mora ispuniti data obećanja, biti spremna da primi nove članice kad mjerila budu ispunjena. Samo ako obje strane budu stopostotno ubjedljive, moći ćemo da se izborima s izazovima", ocijenio je File.

Evropski komesar je naglasio da je ulazak zapadnobalkanskih zemalja u članstvo EU veoma važan jer znači stabilizaciju i mir u cijeloj Evropi, a doprinosi i ekonomskom boljitku i oporavku cijelog kontinenta od finansijsko-ekonomske krize.

(srna)

16.11.2010.

SRBIJA ZATRAZILA POMOC INTERPOLA U LOCIRANJU RATKA MLADICA I GORANA HADZICA

Srbija zatražila pomoć Interpola u lociranju Mladića i Hadžića 

 16/11/2010.
• Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Lionu da je od Interpola zatražio pomoć u lociranju haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića. ..

 Ivica Dačić Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Lionu da je od Interpola zatražio pomoć u lociranju haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića. On je rekao da je sekretara Interpola Ronalda Noblea zamolio da Interopol posveti pažnju i svim eventualnim informacijama o lociranju svih onih za kojima je potjernicu izdao. Haški tribunal, kao i o Mladiću i Hadžiću, i da o tome obavijesti MUP Srbije. Dačić je podsjetio da je srpska policija vodila nekoliko važnijih akcija, uključujući i onu nazvanu "Pink panter".

On je objasnio da je riječ o organizovanoj grupi koja je u 28 zemalja izvela 250 pljački - od Velike Britanije do Japana, a da je šteta koju su nanijeli, prema procjenama, oko 300 miliona eura.Ministar unutrašnjih poslova Srbije tokom posjete sjedištu Interpola u Lionu razgovarao sa Nobleom, koji je "veoma pozitivno ocijenio saradnju" Srbije sa Interpolom.  "Učešće Srbije u akcijama Interpola, kao što su 'Pink panter' i 'Besa', ima veoma važnu ulogu, ne samo u identifikovanju i hapšenju kriminalnih grupa, već i stvaranju uslova za bezbjedniji život građana u širem regionu", istakao je Noble.Generalni sekretar Interpola je izrazio spremnost da pomogne da akcije policije Srbije budu još uspješnije u narednom periodu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije. (Kliker.info-Srna)


16.11.2010.

ZRTVE RATKA MLADICA JOS CEKAJU PRAVDU

 

Mladićeve žrtve još čekaju pravdu

Ratko Mladić u Srebrenici, juli 1995.

Ratko Mladić u Srebrenici, juli 1995.

16.11.2010.
Ovih dana navršava se 15 godina od podizanja optužnice za genocid u Srebrenici protiv Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Nekadašnji general još
uvijek je u bjekstvu i kako se pretpostavlja skriva se u Srbiji, a Radovanu Karadžiću se sudi pred Haškim tribunalom.

“Možete opstati ili nestati!“ - general VRS Ratko Mladić je ovako, uz zahtjev za predaju naoružanja, uslovio živote muslimana u srebreničkoj enklavi jula 1995. godine.

U ovo vrijeme Mladić i tadašnji predsjednik RS Radovan Karadžić, i u saradnji s drugima, planirali su, podsticali, naređivali, na drugi način pomagali i učestvovali u planiranju, pripremi ili izvršavanju najtežih zločina koje će kasnije Haški tribunal imenovati genocidom.

Ispostavilo se da opstanak nesrpskog stanovništva nije bio u planu, jer kako stoji u optužnici Haškog tribunala napisanoj prije 15 godina, vojna lica bosanskih Srba skoro potpuno su eliminisala bosansko mus1imansko stanovništvo iz ove enklave.

Masovnim pogubljenjima, kada su vojna lica bosanskih Srba ро kratkom postupku pogubili bosanske muslimane, prisustvovao je i general Mladić - danas optuženik u bjekstvu i jedan od najtraženijih na svijetu.

Radovan Karadžić, nekada predsjednik i vrhovni komandant VRS, pred Haškim tribunalom danas sjedi na optuženičkoj klupi iz koje i dalje brani tezu kako je neko drugi kriv i sumnjajući u žrtve i načine na koje su ubijeni, kaže srebreničanka Hatidža Mehmedović.

Hatidža Mehmedović u Potočarima, juli 2010
„Zahtijeva od suda da se traže smrtne liste od naše djece i naših najmilijih. Znači važniji je zločinac nego žrtva. To je sramno. Nemojte misliti da je moja agonija stala. Nikad neće stati dok sam god živa. Umjesto da mi na Bajram dođu meni moja djeca da mi čestitaju Bajram, evo ja sam došla u Potočare, proučila im fatihu“, kaže Hatidža Mehmedović.

Politika u Srbiji, dodaje Mehmedovićeva, kriva je za to što Mladić ni nakon 15 godina nije uhapšen.

„Čim treba da dođe tužilac Haškog tribunala u Srbiju, nađu se neki da hapse Mladića, navodno ga traže, pocrkaše se tražeći ga, a ne znaju gdje se nalazi. To je već toliko providna ta politika i to je sramno“, kaže Hatidža.

Obaveza Srbije


Savjet bezbjednosti UN-a je, osnivajući Haški sud, žrtvama svečano obećao da se njihov glas čuo i da će pravda biti zadovoljena. Bez Mladićevog hapšenja, i sa ovim što se vidi iz Haške sudnice, od njenog zadovoljenja nema ništa, smatra predsjednica Društva za ugrožene narode Fadila Memišević.

„Oni koji su preživjeli, za njih pomirenje nije moguće bez pravde, a pravda nije zadovoljena jer jedan od ovih koji je počinio najveći zločin, zločin genocida, još uvijek je na slobodi. Drugi, onaj koji je imao političku odgovornost, Radovan Karadžić, pred Trubunalom fantastično koristi strategiju koju je već uspostavio Slobodan Milošević. Nedopustiv je vokabular koji koristi gospodin Karadžić. Npr. Momčilo Mandić se obraća Karadžiću gospodine predsjedniče. On je optužen za ratne zločione. Kakav predsjednik?! A ovaj njemu gospodine ministre. Dakle, to je stvarno jedna cirkusijada“
, tvrdi Fadila Memišević. 

Optužnicu protiv Karadžića i Mladića prije 15 godina podigao je tadašnji glavni tužilac Richard Goldston. Sedam dana prije potpisivanja Dejtonskog sporazuma u nju je uvrstio i genocid. Ispostaviće se, kaže Goldston, da su optužnice bile ključ za mir u BiH:

„Bez optužnice Radovana Karadžića i Ratka Mladića sredinom 1995. godine ne bi bilo sastanka u Dejtonu. Treba imati na umu da je sastanak u Dejtonu održan samo četiri mjeseca nakon masakra u Srebrenici. Nema nikakve šanse da bi lideri ove zemlje bili spremni biti u istoj prostoriji sa Karadžićem 1995. godine. U Dejtonu sam bio i kritiziran od strane mnogih političara zato što sam podigao drugu optužnicu protiv Karadžića i Mladića u koju sam uvrstio i optužbu za genocid u Srebrenici“, kaže Goldston.

Srbija je imala obavezu da u razumnom roku po presudi Međunarodnog suda pravde izruči Ratka Mladića Hagu, ali to nije učinila, napominje ekspert za međunarodno pravo i saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti Enis Omerović.

„I možemo reći da Srbija krši obavezu po međunarodnom pravu. Ona bi mogla biti pozvana na odgovornost od strane Vijeća sigurnosti UN-a. Međutim, svjesni smo da nema niti političke volje niti neke političke zbilje da se takvo što i učini. Još uvijek je Ratko Mladić na slobodi. Ja vjerujem da će on završiti u sudnici“
, kaže Omerović.

Današnji ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović prije 15 godina je bio u Srebrenici, ali je izbjegao biti žrtvom Mladićevih potčinjenih. Razočaran je, kaže, što ga još nije vidio u sudnici i što je pokrovitelj njegovog skrivanja bila Srbija. Ali i dalje vjeruje da će biti uhapšen.

„Imam osjećaj da sada postoji određena vrsta odlučnosti aktulenih vlasti u Beogradu i nadati se da će optuženi Mladić biti brzo priveden. Ukoliko sve ovo bude ponovo jedna velika priča koja neće imati za rezultat Mladićevo privođenje, mislim da na određeni način šaljemo svi zajedno jednu ružnu poruku, jer dobrih odnosa na prostoru Balkana, pogotovo između Srbije i BiH, neće biti sve dok se optuženi Mladić ne privede licu pravde“
, navodi Ahmetović.

Hatidži Mehmedović i onima čije su priče poput njene, kojima nema ko otvoriti vrata za praznike i koje nikada na svom krilu neće držati unučiće pravde nema dok se oni koji su ih jula 1995. godine ubjeđivali da su sigurni, a istovremeno oštrili kame:

„Ne bojte se ništa, samo polako, polako. Neka prvo idu žene i djeca!“
16.11.2010.

KOME JE U INTERESU DA STITI RATKA MLADICA

 

Sedište BIA-e u Beogradu, arhiv

Sedište BIA-e u Beogradu, arhiv

16.11.2010.
U Srbiji se, prema istraživanju javnog mnjenja, promenio odnos prema genocidu u Srebrenici, sve je manje onih koji kažu da ne znaju šta se dogodilo u leto 95-te godine i koji to ne osudjuju.

Danas će retko ko tvrditi da je politički riskantno za vlast da preda nekadašnjeg komandanta bosanskih Srba Hagu. Ipak, država u čiju političku volju da izruči nekadašnjeg ratnog komandanta bosanskih Srba optuženog za ratne zločine više ne sumnjaju Hag, Brisel i Vašington, nikako da ga uhapsi. Pa, u čemu je onda problem?

Našim sagovornicima ovoga puta smo postavili pitanje ne da li vlast iskreno želi da uhapsi Mladića, već kome je u interesu danas da ga krije u Srbiji i zašto?

Žarko Korać, jedan od bivših ministara u Đinđićevoj Vladi kaže za naš program da postoje dve grupe ljudi koji imaju motiv da ga kriju.

„U Srbiju je došlo dosta izbeglica, među njima dosta pripadnika bivše Vojske Republike Srpske kojima je Ratko Mladić bio ratni komandant. Sasvim sam sigurna da mu mnogi od njih duguju ne samo lojalnost, već i da dele njegove političke poglede. A i saučesnici su zločina za koje je on optužen. Sa druge strane, i u Srbiji ima ljudi koji misle da je Mladić heroj, na primer organizacija mladih po imenu Obraz ili 1389 koji je objavio da će platiti onome ko im potkaže onoga koji je izdao Mladića. Broj tih ljudi u Srbiji nije tako mali“, kaže Korać.

Vojnom političkom analitičaru Ljubodragu Stojadinoviću postavili smo isto pitanje o motivima onih koji kriju najtraženijeg haškog begunca, optuženog za nastrašnije zločine uključujući i srebrenički genocid:

„Jedan od ključnih razloga je što se poštuje jedan od Mladićevih zaveta a to je da njemu neće suditi oni kojima bi on sudio i da ga neće vezivati oni koje je on već vezivao. Takav sistem vrednosti je zasnovan na ideji da je to poslednji način čuvanja dostojanstva Srbije koja je doživela više vojnih i političkih poraza u poslednjih 10-15 godina. Za takve ljude Mladić je simbol neke vrste Pirove pobede nad njegovim progoniteljima“
, smatra Stojadinović.

Bulatovićeva uloga


Rade Bulatović
Međutim, oba naša sagovornika se osvrću na nedavnu izjavu tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića da je 2007. pregovarao sa Koštuničinim šefom BIA-e Radetom Bulatovićem o predaji Mladića.

Oni smatraju da je ključ za odgovor na pitanje o tome ko i gde skriva Mladića kod bivšeg šefa BIA-e Radeta Bulatovića.

„Kako je moguće da sutradan pošto je otišao sa položaja Rade Bulatović uhapšen Radovan Karadžić? Centralno pitanje je zašto Tužilaštvo za ratne zločine ne pozove na razgovor i ne pritvori Radeta Bulatovića. Mislim da put do Ratka Mladića ide preko njega“, kaže Žarko Korać.

RSE: Ali taj Rade Bulatović je pozvan i bio je na koktelu na proslavi BIA-e. Dakle, on je dobrodošao, nije sumnjiv za današnji BIA-u.

Korać: To vam pokazuje da nešto debelo nije u redu sa obaveštajnom službom u zemlji.

RSE: I to danas, a ne samo pre tri godine.

Korać: Pre tri godine je Mladić skrivan a sada niko ne želi da otvori tu priču.
Služba nije očišćena od Miloševićevih i Koštuničinih kadrova, tvrdi Ljubodrag Stojadinović.


„Mislim da je neophodno na osnovu toga što smo čuli i javnosti da ovog trenutka tužilac Vukčević , kako bi oprao taj deo biografije koji nije baš sasvim čist, privede Bulatovića i dobije od njega ključne podatke o tome šta se tada dešavalo. Na osnovu analogije možda se može saznati šta se dešava danas“, ocenjuje Ljubodar Stojadinović.

RSE: Da li je vas iznenadilo što je taj isti Bulatović bio na proslavi BIA-e?

Stojadinović: Naravno da me je izenadilo. Ja mislim da bi taj čovek morao da bude u zatvoru, umesto na koktelu. To je znak da Služba nije očišćena od Miloševićevih i Koštuničinih kadrova. Sa takvim kadrovima ne postoje uslovi da vlast kontroliše Službu, već upravo obrnuto.

Tragom ovih odgovora okrenuli smo telefon Radeta Bulatovića, preneli mu ove reči i zatražili njegov komentar, ali nakon podužeg razgovora on je iskoristio pravo da ne dozvoli da objavimo ni jednu rečenicu. Pa ni odgovor na pitanje da li očekuje da bude pozvan na saslušanje o pregovorima sa tužiocem za ratne zločine o predaji Mladića.

Dakle, do daljeg, iz Beograda nema vesti koja se očekuje na mnogim važnim adresama, među njima i onim najvažnijim, u Srebrenici. Rodbina žrtava moraće još da čeka da vidi pred sudom pravde čoveka koji je Bošnjacima pred kamerama obećao slobodu a istovremeno dao naredbu za masovno pogubljenje.
16.11.2010.

PATRICK S. MOON: REFERENDUM U REPUBLICI SRPSKOJ NE BI BIO OD POMOCI

 

Vlasti prvo trebaju da riješe pitanje vojne imovine, što će otvoriti vrata za učešće BiH u MAP-u, a “stvarno članstvo u NATO je nešto što se neće dogoditi tako skoro pod pretpostavkom da ljudi ove zemlje žele ulazak u NATO”

image Moon: Za građane najbitnija ekonomska pitanja (Foto: M. Lugić)

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patrick Moon smatra da referendum u Republici Srpskoj koji najavljuju zvaničnici tog bh. entiteta oko mogućeg ulaska BiH u NATO ne bi bio od pomoći. 

- Referendum koji bi bio održan samo u RS-u ne bi bio od pomoći, ali mislim da je odgovarajuće za cijelu zemlju BiH da, recimo, ukoliko se želi održati referendum o ulasku u NATO, to i bude urađeno kao što je bio slučaj u nekim drugim zemljama, rekao je Moon u izjavi novinarima u Banjoj Luci. 

Napomenuo je da prvo vlasti treba da riješe pitanje vojne imovine, što će otvoriti vrata za učešće BiH u MAP-u, a “stvarno članstvo u NATO je nešto što se neće dogoditi tako skoro pod pretpostavkom da ljudi ove zemlje žele ulazak u NATO”. 

Moon: Rezultati izbora pružaju nove šanse BiH

Moon je danas u Banjoj Luci ocijenio da rezultati nedavno održanih izbora pružaju nove šanse BiH, čija budućnost leži u Evropskoj uniji. 

Očekuje i formiranje najjače moguće koalicije na državnom nivou, jer će, kaže, to pomoći da se dođe do promjena koje su potrebne našoj zemlji. 

Američki ambasador je u izjavi novinarima u Banjoj Luci naglasio da su za građane najbitnija ekonomska pitanja te da oni od svojih lidera očekuju poboljšanje životnog standarda. 

Naglasio je i da politički lideri treba da vode dijalog koji će dovesti do konsenzusa i odluka u vezi s teškim pitanjima koja se tiču integracionih procesa BiH u Evropu. 

- To je pitanje državne imovine i ustavne reforme, rekao je Moon, koji je tokom boravka u Banjoj Luci razgovarao s nevladinim organizacijama, učenicima, studentima i s nekim zvaničnicima. 

Kazao je i da mu je bilo drago što je jučer prisustvovao konstituiranju novog saziva Narodne skupštine RS i inauguraciji predsjednika RS, navodeći da je bio prisutan i na nedavnoj inauguraciji novog Predsjedništva BiH i da će to učiniti i kod formiranja vlasti u Federaciji BiH. 

Osvrćući se na jučerašnje obraćanje novog predsjednika RS, američki ambasador je rekao da su ohrabrujuće poruke, naročito one da se zemlja kreće ka članstvu u EU i oko podrške reformama.

- Govor je prvi korak, a djelovanje sljedeći, rekao je Moon, koji smatra da će nove vlasti biti suočene s mnogim izazovima. 

Ponovio je i da će SAD pomoći integraciju BiH u NATO i EU, dodajući da će integracije u Evropu BiH osigurati najbolju moguću budućnost. 

- SAD će pomoći onima koji žele ovdje vidjeti reforme, ali to treba da urade domaći lideri. Mi smatramo da je kroz proces korak po korak napredak moguć, rekao je američki ambasador u BiH.

16.11.2010.

HODOCASNICI KAMENOVALI SEJTANA BLIZU MEKE

 

24sata.info PHOTO
image Kamenovanje šejtana / ap

 

24SI - Hodočasnici su u utorak započeli sa ritualom kamenovanja šejtana u dolini Mini, blizu Mekke, prvog dana Kurban-bajrama, praznika žrtvovanja koji muslimani slave širom svijeta.

 

Hiljade kamenčića je letjelo prema stupu visokom 30 metara, najvišem od tri stupa koja predstavljaju šejtana i koji muslimani nazivaju Iblis.

Kamenovanje šejtana je visoko rizično i proteklih godina su ga obilježili smrtonosni meteži. Sada vjernici pristupaju stupu preko mosta na više nivoa, a njihov dolazak i odlazak kontrolišu snage reda, prenio je AFP.

Poslije kamenovanja vjernici treba da žrtvuju životinju kako bi obilježili Aid al-Adhu (Kurban-bajram) ili svečanost žrtvovanja, kao uspomenu na poslanika Ibrahima koji je trebalo da žrtvuje svog sina Ismaila, prije nego što mu je melek Džibril predložio da umjesto sina žrtvuje ovna.

Hodočasnici kupuju bonove kod saudijskih vlasti koje se brinu o tome da se žrtvuju životinje, da se zamrzne meso koje će se u vidu pomoći slati siromašnm u islamskim zemljama.

Poslije ovog rituala, vjernici odlaze u Mekku, gdje obilaze oko Kaabe, kockaste građevine u središtu Velike džamije.

Hadždž, u kojem ove godine učestvuje više od dva miliona vjernika iz cijelog svijeta, završava u petak.

Do sada nije zabilježen nijedan veći incident.

 

(fena

16.11.2010.

BAKIR IZETBEGOVIC: NEMA PODJELE BOSNE I HERCEGOVINE I TO TREBA DA BUDE JASNO

Bakir Izetbegović : Nema podjele BiH i to treba da bude jasno 

 16/11/2010.
• Slutio sam da ću jednog dana doći u ovaj kabinet. Iako sam govorio da nemam liderskih ambicija. Imam dobru intuiciju. Još sam 1986. prijateljima govorio da će biti rata ..

U srijedu, 10. novembra, Bakir Izetbegović je i zvanično postao novi član Predsjedništva BiH. Uselio je u isti kabinet u kojem je 10 godina proveo njegov otac. Ekipa magazina 60 minuta bile je jedina novinarska ekipa koja je s Izetbegovićem mlađim razgovarala samo nekoliko sati nakon što je sjeo u fotelju rahmetli Alije Izetbegovića. U novijoj političkoj povijesti BiH, sin je prvi put naslijedio oca na čelu države. I nakon Izetbegovića - Izetbegović.

Ne mogu reći da nema emocija, kaže Bakir Izetbegović dok sjedi za stolom za kojim je sjedio i njegov otac. Sve me ovdje podsjeća na njega. Zadnje što mi se usjeklo u sjećanje jeste iznošenje tabuta s ocem. Slutio sam da ću jednog dana doći u ovaj kabinet. Iako sam govorio da nemam liderskih ambicija. Imam dobru intuiciju. Još sam 1986. prijateljima govorio da će biti rata u BiH.
 I da ga nećemo izgubiti. Danas, mislim da će BiH ići jednim boljim putem, kaže on uredniku magazina Bakiru Hadžiomeroviću.

U mom kabinetu radit će mladi ljudi, puni energije i novih ideja. Jedan od njih je šef kabineta mog rahmetli oca. Bakir Sadović će taj posao obavljati i kod mene. Tu su još i Haris Bašić te Sejdalija Mustafić, a
razmišlja se o još nekim imenima, otkriva Izetbegović.

Ulaskom u Predsjedništvo bit će demontiran jedan virtuelni lik Bakira Izetbegovića, kaže on komentirajući svoj dolazak u fokus pažnje.

Imao sam obećanja da će biti otkriveni odgovorni da dizanje u zark mezara mog oca. To što je napadnut taj mezar, znak je da je Alija Izetbegović politički živ. Mada je puno teže bilo kada vam dobrog, poštenog i cijenjenog oca u pet ujutro odvedu policajci. A vi ne možete ništa, svi su protiv vas, usta su vam zečepljena. Još uvijek se stoji iza teze da iza napada stoje bošnjački kriminalci koje ucjenjuju srbijanske službe, tvrdi on.

Svako onaj ko misli da se mogu praviti treći entiteti i organizovati referendumi – ide slijepom ulicom. Nema podjele BiH i to treba da bude jasno. Do razdruživanja neće doći. Onaj ko to pokuša, naći će se na udaru zemalja koje su garant Dejtonskog sporazuma, pa na udaru bh. institucija i na udaru bh. patriota koji su dovoljno iskrvarili da bi dopustili da se političkim sredstvima završi ono šte se nije moglo vojnim, i to u daleko nepovoljnijim uvjetima za bh. patriote. Put ka EU-u NATO-u jedini je ispravan put, naglašava Izetbegović.

Nisam se pokajao za izvinjenje u Beogradu i ponovo izražavam svoju sućut nevinim žrtvama pripadnika Armije RBiH. Žao mi je zbog – jer to jesu bili - incidenata te vrste. Izvinjavanje nije prevaziđena priča. Sve počinje s riječju... Uostalom, moj otac je davno uputio izvinjenje. I svakim svojim gestom tokom rata se izvinjavao. Nema boljeg izvinjenja nego zaustaviti zločin. Moj otac je spriječio da se Armija RBiH pretvori u osvetničku vojsku, podsjeća Izetbegović.

Moji postupci su trebali dovesti do otopljavanja odnosa s Srbijom. Očekujem sad odgovor Srbije. Srbiji je to u interesu ako želi u EU. I nama je to interes, smatra Izetbegović, oslonjeni smo jedni na druge.

Kaže da nije sretan zbog stvaranja nacionalnog bloka stranaka iz RS-a. Volio bih da SDP i SNSD zajednički nešto urade. Taman da nas ostale gurnu sa strane. Ukoliko naprave koaliciju, SDP i SDA će govoriti o evropskom putu BiH. Ustavna reforma je prioritet za BiH. Sami to nećemo moći uraditi, kaže on. Potreban nam je jedna pozitivni pritisak međunarodne zajednice. Ovaj će put on biti nešto manji nego ranije.

Što se predsjedavajućeg Vijeća ministara tiče, logično je da ga ponudi pobjednička stranka. Prošli put je to bio SNSD. Ovaj put bi trebala biti pobjednička stranka iz Federacije. To je SDP, zaključuje se na kraju.  (Kliker.info-FTV)


16.11.2010.

BEZ ISTINE NEMA POMIRENJA U BOSNI I HERCEGOVINI

 

Obnovljeni Stari most u Mostaru

Obnovljeni Stari most u Mostaru

15.11.2010.
Forum građana Tuzle, u suradnji sa Nansen dijalog centrom (Mostar) i CUPIDO-om Mostar, organizirao je u Mostaru okrugli stol na temu "Izgradnja razumijevanja i povjerenja".
 
Okrugli stol je organiziran u sklopu regionalnoga projekta "Kako do istine". Na okruglom stolu bilo je riječi o ulozi vlasti i vjerskih zajednica u uspostavljanju razumijevanja i povjerenja među građanima, te o iskustvu organizacija civilnog društva i medija u provedbi mirovnih aktivnosti i djelovanja na uspostavi razumijevanja i povjerenja.

Istina još uvijek nema pravo građanstva u BiH, a bez istine je nemoguće vratiti povjerenje u zajednički život. Jedna od istina do kojih se u BiH teško dolazi je ona o nestalim, čija sudbina do danas nije otkrivena.
Saja Ćorić: Ratni zločinci imaju svoje fanove i određene pozicije u društvu

 
Saja Čorić, predsjednica Udruženja žena logoraša zatvora Vojno, kaže kako u političkim strukturama na sve tri strane i danas postoje osobe koje se dovode u vezu sa ratnim zločinima ili zločincima, i da su za to odgovorni prije svega građani BiH:

„Mi smo imali sada za izbore, gledala sam liste, toliko mladosti koja nema ama baš nikakve veze sa tom prošlošću i koje smo mogli izabrati. Međutim, ljudi su ponovo izabrali iste. Metod, način tih ljudi koji su uradili zločin je daleko jači nego običnih građana - da manipulišu njima.“

Žrtve ne bi smjele imati ni vjerski ni nacionalni predznak, dodaje Čorić. Da bi izbjegli manipulacije, moraju progovoriti o istini:

„Ratni zločinci imaju svoje fanove i određene pozicije u društvu.“

Kako do istine? Sociolog Ivan Cvitković kaže kako je posebna odgovornost na vjerskim zajednicama. Istinski nacionalni i religijski identitet je onaj od čijeg jezika ili ruku su drugi sigurni. Nedostatak istine regeneriše mržnju, koja je u BiH i dalje sveprisutna, naglašava Cvitković.

Pripadnost BiH

Kako drugačije objasniti djelomičnu ili potpunu vjersku netoleranciju koja potvrđena u nedavnom empirijskom istraživanju u kojem je sudjelovalo 3.300 osoba u cijeloj BiH:

„Podatak koji je za mene bio isto tako iznenađujući je da ispitanici koji više cijene pobožnost kao ljudsku vrijednost ispoljavaju veću vjersku i nacionalnu netoleranciju, a očekivao sam da će biti upravo obrnuto. Ako se ima u vidu koliko imamo svećenika, sveštenika, imama, pastora u BiH, meni se naravno, kao čovjeku koji to gleda sa strane kao sociolog, postavlja pitanje: što rade ti ljudi?“

Vehid Šehić, arhivska fotografija
Problem BiH je problem tri istine koje postoje nakon rata. Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzla, podvlači kako samo slabi u svom identitetu mogu vidjeti opasnost od drugih da će ih ugroziti, što je, nažalost, i dalje priča na kojoj insistiraju političke elite:

„Tragedija ove države što žive tri naroda - za jednog tvrde da je najstariji, za drugi tvrde da je jedini nebeski, a za treći da je najpametniji, pa su svi protiv njih zato što su oni naj. Taj monopol ili ekskluzivnost na nešto sigurno ne doprinosi ovom procesu izgradnje razumijevanja i povjerenja među nama.“

Često u službi aktualnih politika u BiH su i mediji koji stvaraju sliku nemogućnosti zajedničkog života na ovim prostorima, pa se tako, primjerice, cijela Srpska posmatra kroz oštru retoriku Milorada Dodika.
Profesor na Fakultetu političkih nauka Nerzuk Ćurak dodaje kako je u postkonfliktnim zemljama izgradnja mira nužnost, u čemu mediji mogu imati presudnu ulogu:

„Da zaista moramo promovirati kroz one platforme koje najlakše mogu komunicirati sa ljudima, dakle kroz medije, upravo tu ideju pomirenja. Ali kako se ona plasira? Ona se opet prezentira politički. Znači ako neki političari daju neku gestu izvinjenja, onda novinari o tome izvijeste bez jednog dubinskog ulaska u strukturalne razloge izvinjenja.“

Kako izgraditi povjerenje u BiH? Dijalog, tolerancija, jednakopravnost i suočavanje s istinom temelji su na kojima se mora graditi BiH. Cvitković također dodaje kako na tom putu stvaranje istinskog osjećaja pripadnosti BiH može biti od velike pomoći:

„Pripadnost Bosni i Hercegovini - trebao bi svaki Bošnjak, Srbin i Hrvat da sebi kaže:’Ja jesam to što jesam, ali sam ja državljanin BiH. To je zemlja u kojoj sam rođen i u kojoj živim. To stavljam na prvo mjesto.’“
16.11.2010.

PROF. DR. ISMET BUSATLIC: VLAST BI TREBALA IMATI PRAVEDNI

 

Unutarnje, kao i vanjske, slabosti svakog naroda, pa i Bošnjaka, mogu biti brojne, a neke su pogubne • Ko je sve i zašto u ovu zemlju došao • Spaljivanje Vijećnice španski pisci porede s lomačom Granade

image Bušatlić: Na ovom prostoru ostat ćemo dokle ga budemo dostojni

Uzroke svakog svog stanja Bošnjaci trebaju tražiti ponajprije u sebi samima, jer prvi na sebi osjete posljedice, kaže u bajramskom intervjuu za "Dnevni avaz" dekan Fakulteta islamskih nauka (FIN) prof. dr. Ismet Bušatlić.

Ugledni profesor za naš list govori o radostima Kurban-bajrama, porukama koje on nosi i poukama iz kojih bi Bošnjaci morali učiti. Također, odgovara na pitanja o stanju svijesti Bošnjaka, o putu kojim oni idu, proteklim općim izborima te o paralelama između muslimana Španije na Pirinejskom poluotoku i muslimana Bosne na Balkanu.

Osvrće se i na pitanje vehabizma, poruke iz Njemačke i snažniju ulogu Turske na ovim prostorima.

Životne pouke

Šta za Bošnjake znači Kurban-bajram i koliko smo se mi uopće spremni žrtvovati za opće dobro, a koliko smo, s druge strane, zarobljeni u svoje sitne interese?

- Imena kojima se ovaj Bajram naziva, duh i raspoloženje kojima nas obuzima, četiri dana radosti kojom nas obasipa, životne pouke i poruke koje nam daje, ljubav i pažnja kojom uz ove mubarek dane zračimo, bajramluci koje darujemo, hadžije koje smo ka časnoj Kabi ispratili, kurbani koje smo kupili i od srca ćemo ih podijeliti, mrtvi i živi koje ćemo obići, ono  što ćemo obući i na sofru staviti, upečatljivo govore da je muslimanima Kurban-bajram ili Hadžijski-bajram - Veliki bajram, a da su lični interesi zaista sitni.

Spremnost Bošnjakinja i Bošnjaka na žrtvu je neupitna i toliko puta dokazana da je dovoljno podsjetiti da su ćuprije i karavan-saraje poklanjali putnicima, musafirhane beskućnicima, imarete gladnima, tople hamame umornima, česme i šadrvane žednima,  škole i biblioteke mladima, džamije i tekije pobožnima i uza sve to vezivali bogate vakufe.

Nisu li to očiti primjeri brige za opće dobro? Kakvi su bili nekad, takvi su Bošnjaci i danas. Dovoljan im je išaret kome i šta treba, pa da se pokažu. Mnogome zlu i brojnim zlotvorima bosanske gazije i gazi djevojke hrabro su stajali na put braneći vrijednosti života, imetka, vjere, zemlje, časti ili štiteći nemoćne. Šehidi kojima sa skrivenim bolom u srcu rahmet predajemo i šehitluci pored kojih skrušeno zastajemo, Fatihu učimo i s razložnim ponosom na licu drugima ih pokazujemo, svjedoče da za njih ne treba reći da su mrtvi. Žrtvovali su se za svoj narod u kojem bi, da ih ne iznevjerimo, vlast trebali imati pravedni, a imetak sposobni i darežljivi.

Kakvu ulogu u životu Bošnjaka danas ima hadž, kao jedna od temeljnih islamskih dužnosti? Cinici bi primijetili da imamo sve više hadžija, a sve manje naših starih, čestitih ljudi...

- Musliman vrijedno radi, pošteno zarađuje, ne rasipa, ne škrtari i ne sakuplja imetak da bi ga brojao, već da bi sebe i svoju porodicu halalom hranio i preko zekata, zekatu-l-fitra, sadake, kurbana i vakufa pomogao pojedincima i porodicama koji sebe i svoje ne mogu dostatno opskrbiti. Od kada sazna za sebe, musliman sanja jedan put, put do Bejtullaha i za taj put štedi.

Broj putnika u Meku i kofera iz Meke pokazatelj je građanskih sloboda i ekonomskog stanja muslimana u jednoj zemlji, a hadžije su, Allah najbolje zna, oni koji iz ljubavi prema Njemu Haremi-šerifu dolaze, u određene dane, na zadatim mjestima, neko vrijeme borave i propisane ibadete obave. Stoljećima je hadž bio prilika da se muslimani iz cijelog svijeta okupe jednom godišnje na istom časnom mjestu, da se upoznaju, da vide nove proizvode, upoznaju nove tehnologije, steknu nova znanja. Putem hadža mnogo je dobra u Bosnu došlo i dolaziti će, ako Bog da.

Stara pjesma kaže da "ni Bajrami više nisu kao što su nekad bili". Koliko je to zaista danas tako i zbog čega?

- Ništa oko nas nije kao nekad. Svako vrijeme i mjesto ima svoje bajrame, pa i ovo naše. Ukusi se ne mogu propisati, ni nametnuti, oni se izgrađuju. A mi danas na tom planu malo radimo, a i od toga podosta pogrešno, pa od onoga što se za bajrame u BiH nudi, svako po svom ćeifu i za svoj groš uzima ono što mu odgovara.

Kriza morala

U kakvom, prema Vama, stanju Bošnjaci dočekuju ovogodišnji Kurban-bajram? Čini se da se pred bošnjačkim narodom nameće mnogo teških pitanja i dilema. Bošnjaci pomalo djeluju zbunjeno i kao da ne znaju u kojem pravcu krenuti. 

- Naprotiv, ja mislim da ovogodišnji Kurban-bajram Bošnjaci dočekuju u boljem stanju nego lani i prošlih osamnaest godina. Na teška pitanja oni su se otprije navikli, dileme ih ne plaše, a nije ih lahko ni zbuniti.

Unutarnje, kao i vanjske, slabosti svakog naroda, pa i Bošnjaka, mogu biti brojne, a neke su pogubne. Kriza morala redovno izaziva krizu društva, a kriza duha krizu čovječanstva. Duhovno, mentalno i socijalno zdravlje mnogo je važnije od fizičkog zdravlja. Od pokvarenih duša, ružnih misli i bolesnih ideja mnogo je zala u svijetu poteklo, ali i belaja koji su snašli Bošnjake.

Koliko se Bošnjaci danas moraju zamisliti nad svojim stanjem i zapitati gdje smo to možda pogriješili, ko je zatajio i šta se to dešava s nama?

- Možda je najbolji odgovor na ova pitanja sadržan u jednom predanju koje govori da je Uzvišeni Allah jednom od svojih poslanika prije Muhammeda, a. s., objavio: "Kada se od Mene odmetne onaj koji Me poznaje, natovarit ću mu na vrat onoga koji Me ne poznaje."

Uvaženi zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet ef. Spahić u svojoj hutbi nakon nedavnih općih izbora kazao je: "Moj Bošnjo ne vidi kuda srlja." Kako Vi, kao intelektualac, gledate na fenomen posljednjih izbora i kako bi oni mogli utjecati na položaj Bošnjaka i BiH općenito? 

- Šta je ko htio, nije sve dobio. Na dobitku su građani BiH ako su iz iskustva s odlazećim vlastima bar nešto naučili. Na dobitku su i one političke stranke koje su volju glasača dobro analizirale i spram rezultata se pravilno odredile. Položaj Bošnjaka neće biti ni bolji ni gori od položaja ostalih, u istom se bosanskom loncu kuhamo.

Akademik Muhamed Filipović upozorio je da kretanja na našoj društveno-političkoj sceni u konačnici vode ka bošnjačkoj Palestini i svođenje Bošnjaka na Sarajevo. Bojite li se takvog scenarija?

- Palestina je poseban sraman slučaj u našem vremenu i međunarodnoj politici. Na to BiH, ako se i prihvati da je slučaj, nije ni nalik, niti postoji scenarij da bi to bila. Definitivno, budućnost ove zemlje neće odrediti, mada to žele i svim silama se upinju, oni čija je stolica ovdje, srce na drugom, a glava na trećem mjestu. Odredit će je građani kojima je ona i vatan i otadžbina i domovina, oni koji u njoj žele mir, sigurnost, građanske slobode, jednakost, pravdu i prosperitet. Međusobni odnosi mogu se urediti na više dobrih načina.

Koliko je za ovakvo stanje u našem narodu donekle odgovorna i Islamska zajednica u BiH?

- Prije nego što se kaže da je IZBiH odgovorna za cjelokupni vjerski život u BiH i bošnjačkoj dijaspori, za rad njenih organa, institucija, službi, centara, ureda i ponašanje svakog njenog uposlenika, treba se prisjetiti velikih ljudskih i ogromnih materijalnih gubitaka koje je pretrpjela u nedavnom ratu, uslova u kojima radi u poratnom periodu, izvora iz kojih se finansira, snaga kojima raspolaže, zakona koji je ograničavaju i niza drugih, ne manje važnih, okolnosti koje joj ruke vežu.

Unatoč svemu tome, IZBiH funkcionira i uspješno djeluje na cijelom prostoru naše države, obnovila je skoro sve džamije, Gazi Husrev-begovu medresu i Fakultet islamskih nauka, otvorila sedam novih medresa i dva islamska pedagoška fakulteta, organizirala vjersku pouku po džamijama i uvela vjeronauku u osnovne i srednje škole, izradila za njih programe i štampala udžbenike, gradi novu zgradu Gazi Husrev-begove biblioteke i zgradu Rijaseta, razvila je izdavačku djelatnost i pokrenula Radio BIR. U navedenome se može prepoznati briga Zajednice za vjernike općenito i za mlade posebno.

Španski muslimani

Kako gledate na sve izraženiji problem vehabizma, preciznije, selefijskog tumačenja islama, kojem se često pripisuje radikalizam?

- Još se ne zna ko je sve, sa čime i zašto u ovu zemlju došao od početka rata do danas. S prestankom rata nisu prestale borbe za teritorije, ljude, utjecaje, interese... Brzi u donošenju kvalifikacija i osuda, kakvi jesmo, lijepimo jedni drugima etikete, upiremo prstom jedni u druge... umjesto da svako uradi i uredi svoje, a mnogo je toga pred nama i do nas.

Koliko je naše stanje uporedivo s položajem muslimana Španije. Vi ste se istrajno bavili pitanjem Andaluzije i na njemu ste doktorirali. Muslimani su u Španiji bili 800 godina pa su nestali. Koliko o tome moramo voditi računa?

- Mislim da se naše stanje ne može porediti sa stanjem muslimana Endelusa pred katastrofu, iako ne poričem da su neka zlodjela učinjena nad njima nalik na ona koja su učinjena u BiH. Naprimjer, ugledni španski pisac Huan Gojtisolo (Juan Goytisolo) spaljivanje Orijentalnog instituta i Nacionalne i univerzitetske biblioteke u Sarajevu poredi s lomačom na trgu Viva Rambla u Granadi. Bošnjaci će ostati na ovim prostorima dok ih budu voljeli i dok ih budu dostojni.

Mi čekamo svog Musaa

Koje su slabosti imali muslimani Španije, a koje danas u nas primjećujete? Jednom ste kazali da je odstupanje od temeljnih izvora islama uzrokovalo propast španskih muslimana.

- Muslimani su u Endelusu (špansko-portugalska teritorija pod muslimanima od 711. do 1492.) bili koliko su bili. Ostavili su sjajna djela čovječanstvu i podstakli evropsku renesansu. Strašnu sudbinu su doživjeli, ne bez svoje krivice. Islamska zajednica u  Španiji danas uživa ista prava koja su data crkvama i drugim vjerskim zajednicama. Svaki narod ima svoj edžel i svog Musaa. Edžel nam se dogodio, Musaa još ne prepoznajemo, mada ga treba tražiti među nama samima.

Neofašizam i ekstremizam još su pod kontrolom

Kako gledate na posljednje poruke njemačke kancelarke Angele Merkel o neuspješnosti koncepta multikulturalnosti u Njemačkoj? Koliko slične geste jačaju radikalne desničarske krugove i kakve to posljedice može imati po muslimane?

- Evropa ima svoje muke i svoje probleme, ozbiljno im prilazi i s njima se za sada uspješno nosi. Gdje podbaci, prizna i traži nova rješenja. Arapi imaju uzrečicu koja kaže "I vrstan konj ponekad posrne". Zaboravimo to što se jednom omaklo papi, drugi put kancelarki, ako se omaklo. Radikalizam, neofašizam, ekstremizam i druge prijeteće pojave još su pod kontrolom.

Srbi pred Turke prostiru crvene tepihe

Kako gledate na sve veći utjecaj Turske na Balkanu i šta to može donijeti Bošnjacima i BiH? Je li u pitanju koncept neoosmanizam, kojeg se tako plaše u Srbiji i RS,  ili moderna Turska jednostavno želi proširiti svoj utjecaj i poslove?

- Neoosmanizam je priviđenje iz nekih mračnih umova. Time se narod, ne bez računa, plaši. Ako zemlje na Balkanu žele da se svijet otvori prema njima, i one se moraju otvoriti prema svijetu. Otvorene granice, otvoreno tržište, prohodan sistem obrazovanja, samo su mogućnosti za nesmetani protok ljudi, robe, kapitala, ideja i znanja.

Kuda će ko krenuti i koliko će se gdje zadržati, zavisi od brojnih faktora i raznih interesa. Poslovni Srbi pred Turke crvene tepihe prostiru, s dobrodošlicom ih dočekuju i obratno. Zarad zdrave konkurencije i većih ulaganja u brži razvoj BiH i bolje nam sutrašnjice, ni mi ne bismo smjeli sjediti skrštenih ruku.

Nema sukoba između Rijaseta IZBiH i FIN-a

FIN se pokazao kao nezavisna i samomisleća institucija u kojoj postoje akademske slobode. Koliko ste ponosni na tu činjenicu i koliko FIN može praktično  utjecati na kretanja u IZBiH i islamu na ovom prostoru uopće?

- Zahvalni smo medijima u BiH, regionu i svijetu koji naš rad prate i u profesionalno pripremljenim prilozima vjernu sliku FIN-a javnosti daju. U reportažama objavljivanim u uglednim listovima od Kuvajta do Praga, u dokumentaricima prikazivanim na vodećim TV kanalima od Brisela do Dubaija, o FIN-u je mnogo lijepih riječi rečeno.

To nas raduje i obvezuje da stečeni ugled čuvamo, da trendove u visokom obrazovanju pratimo i s njima rad FIN-a usklađujemo kako bismo i dalje bili fakultet model po kojem se otvaraju drugi islamski fakulteti, prave programi, određuju standardi i zauzimaju stavovi. Školujući kadar dorastao poslu koji će raditi, položaju koji će obnašati i vremenu u kojem će djelovati, FIN može snažno utjecati na promjene stanja u IZBiH i bošnjačkoj dijaspori.

Postoji li sukob između Rijaseta IZBiH i FIN-a, o čemu se u medijima pisalo i  govorilo?

- Nije bilo nikada niti ima sada sukoba između Rijaseta IZBiH i FIN-a, a da ih je i
bilo, Bajram bi nas pomirio.

Muslimanima u Evropi treba zajednički okvir

- Spram islama i muslimana na Balkanu, a time i BiH, Evropa se odredila još u pretprošlom stoljeću. Od tada do danas priznat je još u nekim zemljama. Iz dana u dan u Evropi je sve više muslimana, njihovih zajednica i institucija. Sve su glasniji i brojniji zahtjevi da se neka otvorena pitanja konačno riješe. Jedno od njih je i mogući zajednički institucionalni okvir, na koji ćemo, mada je potreban, prema svemu sudeći još počekati.

16.11.2010.

BAJRAMSKA HUDBA REISA MUSTAFE CERICA: SKORO 50 POSTO NASIH RODJAKA, PRIJATELJA I KOMSIJA NA RUBU JE SIROMASTVA

Bajramska hudba reisa Cerića : Skoro 50 posto naših rođaka, prijatelja i komšija na rubu je siromaštva

16/11/2010.
• Pogledajte u društva i države, gdje se ulaže u odgoj, nauku i naučna istraživanja, gdje se vodi briga o odgojno-obrazovnim ustanovama, gdje se cijeni intelektualni i umjetnički rad, gdje se djeci i omladini osiguravaju uvjeti za sport, gdje se vodi računa o javno izrečenoj riječi, ..

  Reis Mustafa Cerić "Hvala Allahu, Stvoritelju svjetova, na milosti i nimetima kojima nas daruje. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahova poslanika Muhammeda, a.s., na njegovu porodicu, na njegove ashabe i na sve one koji su živjeli i umrli sa Istinom u srcu i u djelu. Sjetimo se bosanskih sinova, šehida, koji su na Allahovom putu, dali s voje živote. Draga braćo i sestre, znamo da Mjesec putuje oko Zemlje dok se Zemlja okreće u elipsi oko Sunca. To znači da, dok se Zemlja približava Suncu, Mjesec ubrzava svoje kretanje oko Zemlje. I obratno, dok se Zemlja udaljava od Sunca na svom eliptičkom putu, Mjesec smanjuje svoju brzinu oko Zemlje. I tako sve u kosmosu pliva poučava nas Uzvišeni Allah, koji je stvorio nebesa bez za nas vidljivih stubova i po Zemlji poredao stabilne planine da nas ne trese, i dao da se na Zemlji rađaju životinje raznih vrsta i da se s neba kiša spušta na Zemlju kako bi po njoj nicale svakovrsne plemenite biljke. To je Allahovo stvaranje! A sad pokažite šta su drugi mimo Allaha stvorili!? Ništa! Krivotvorci su u velikoj zabludi! (Kur'an, 31:10-11).
       
Krivotvorci ne samo da nisu ništa stvorili već i ono što je Allah stvorio za život na Zemlji uništavaju. Zar nije očito da se metež pojavio i na kopnu i na moru zbog onog što neki ljudi rade... (Kur'an, 30:41).
       
I kad im se kaže nemojte krivotvoriti red i poredak na Zemlji, oni odgovaraju: "Ne, mi samo red i poredak popravljamo" (Kur'an, 2:11).
       
A, evo kako ga popravljaju! Sa industrijskom revolucijom čovjek je izumio mašine koje koriste fosilna goriva: ugalj, naftu i prirodni gas. Nauka nam kaže da sagorijevanje ovih goriva oslobađa u atmosferu gasove ugljen-dioksid, metan i azot. Ti gasovi remete od Boga stvoreni red i poredak u prirodi. Isti ti naučni podaci otkrivaju da je koncentracija ugljen-dioksida u zemljinoj atmosferi porasla za 30 posto od industrijske revolucije, što je više nego ikada u zadnjih 800,000 godina. Dakle, vazduh koga sva živa bića najviše trebaju, odnosno bez koga nema života na Zemlji, je zagađen i sve više se zagađuje. Sjetimo se da je voda nekad bila čista i besplatna. Danas kupujemo vještački čistu vodu, jer je prirodna voda zagađena. Ne navodi li nas ta činjenica na zaključak da nije isključeno da će i prirodni zrak jednoga dana biti tako zagađen da će se morati praviti vještački čist zrak, koji će se kupovati za puko preživljavanje? Sve je moguće ako se čovjek ne vrati humanom fundamentalizmu na principu Božanskog duha, kao dara Božjeg čovjeku koji mora da shvati da je: Božje sve što je u nebesima i ono što je na Zemlji. Zaista, Bog je Neovisni Hvaledostojni. (Kur'an, 22: 64)
       
Upitaj: "Čija je Zemlja i sve ono što je na njoj, znate li?" - "Allahova!" - odgovorit će, a ti reci: "Pa zašto, onda, ne dođete sebi!?"

Upitaj: "Ko je Gospodar sedam nebesa i ko je Gospodar Prijestolja Veličanstvenoga?" - "Allah!" - odgovorit će. "Pa zašto Ga, onda, stalno na umu nemate!?". Upitaj: "Ko drži vlast nad svim, i ko uzima u zaštitu, i od koga niko ne može zaštićen biti, znate li?" - "Allah!" - odgovorit će, a ti reci: "Pa zašto, onda, dopuštate da budete zavedeni!?" Da, Allah Istinu donosi, a oni su zaista lažljivci! (Kur'an, 23:84-90).
       
I Božje je sve što je u nebesima i na Zemlji, i Njemu je pokornost vazda primjerena: hoćete li, onda, iskazivati poštovanje ičemu drugome osim Allahu?! Od Allaha je svaka blagodat koju uživate... (Kur'an, 16:52-53).
       
Jer, zasigurno, da se ljudska duša nije zagadila i da se ljudska pamet nije pokvarila gasovima sebičnosti, pohlepe i nemorala, ne bi došlo ni do prirodne zagađenosti.
       
O zagađenosti ljudske duše i pokvarenosti ljudske pameti najbolje govori stanje u svijetu, gdje je sve veći jaz između sve manjeg broja imućnih i sve većeg broja siromašnih.
       
U 70-im godinama prošlog stoljeća odnos razlike u zaradi između 20 posto najimućnijih ljudi u svijetu i 20 posto najsiromašnijih iznosio je 30:1, dok je početkom 90-ih iznosio 61:1.
       
Ovaj nesrazmjer se nastavio povećavati, tako da je polovicom 90-ih iznosio 86:1. Najbogatijih 358 ljudi u svijetu danas raspolaže blagom u vrijednosti od 45 posto imanja svjetskog stanovništva, a to je oko 2,5 milijardi ljudi. Broj gladnih u svijetu prešao je 850 miliona: 820 miliona gladnih je u zemljama Afrike i Azije, 25 miliona je u tranzicijskim zemljama, dok je u razvijenim industrijskim zemljama 9 miliona gladnih.
       
Svake treće sekunde u svijetu umre jedna osoba od gladi, od tako umrlih su 75 posto djeca, dok na drugoj strani restorani i kuhinje bacaju 50 posto dnevno skuhane ili polusirove hrane.
       
Više od 1,5 milijardi ljudi na svijetu živi s manje od jednog dolara na dan. Podaci ukazuju da ako se, uskoro, ljudska duša ne pročisti i ljudski um ne dozove pameti, u svijetu će svakog dana od gladi umirati 25.000 ljudi.
       
U BiH oko 20 posto stanovništva nema osiguran nijedan obrok dnevno. Oko 48 posto naših rođaka, prijatelja i komšija na rubu je siromaštva, dok je 18 posto njih na rubu gladi. U našoj zemlji je oko pola miliona nezaposlenih. Ostavljeni tako od onih koji bi trebali brinuti o njihovom fizičkom i mentalnom zdravlju, ljudi u našoj zemlji traže lijeka od nadriljekara, vjerujući da im preko njega dolazi vanzemaljska enegija kao nadoknada za oduzetu im ovozemaljsku energiju ili ovozemaljsko pravo na zdrav i pošten život na svojoj zemlji i u svojoj vjeri.
       
No, mi dugo pamtimo da ne bismo znali da i kad bi postojali vanzemaljci koji preko nekog šalju energiju, nas ovdje ta sreća ne bi zapala, jer nama se ništa ne poklanja. Od nas se samo uzima od pamtivijeka. Otimaju nam i serbez sebi prisvajaju prirodna blaga od rasnog konja do rasnog psa, od umjetničkog djela do ukusnog bosanskog jela. Uzimaju nam i za svoje potrebe naturaliziraju ljudske talente od vrsnih intelektualaca do vrhunskih sportista.
       
Ne, za nas nisu opasna nevidljiva, već vidljiva bića, koja nam ubijaju zdrav razum, koja nam truju dušu i među nas unose fitneluk, tj., razdor koji može imati teže posljedice od ubijanja.
       
Ovo je poziv mladoj generaciji da vjeruje u Boga i da se pouzda u sebe, svoj vrijedni rad i svoje provjereno znanje. Bog, dž.š., je osposobio čovjeka da čita i uči kako bi spoznao zakonitosti ovoga svijeta. Ništa se izvan tih Bogom datih zakonitosti ne događa. Svaka stvar ima svoj uzrok i posljedicu. Dopušteno nam je da istražujemo uzroke stvari u pojavnom svijetu i da proučavamo posljedice.
       
Dakako, zapovjeđeno nam je da istražujemo uzroke i posljedice svih bolesti, koristeći se duhovnom i racionalnom energijom. Ali nam je zabranjeno da vjerujemo u moć mimo i iznad Allahove moći, jer Allah daje svakom čovjeku moć vjere i razuma, koju sam čovjek treba da razvija i uvećava svojim trudom i radom, jer instant čuda se ne događaju mimo Božje volje
       
Prema tome, nauka, tj., stalno učenje i odgoj duše uvećava vjeru, tvrdi samopouzdanje i snaži zdrav razum koji vodi čovjeka zdravom i poštenom životu.
       
Pogledajte u društva i države, gdje se ulaže u odgoj, nauku i naučna istraživanja, gdje se vodi briga o odgojno-obrazovnim ustanovama, gdje se cijeni intelektualni i umjetnički rad, gdje se djeci i omladini osiguravaju uvjeti za sport, gdje se vodi računa o javno izrečenoj riječi, gdje se podižu, održavaju i unapređuju bolnice za fizičko i mentalno zdravlje ljudi. Tim društvima i državama ne treba vanzemaljska energija, jer im je dovoljna njihova ovozemaljska, a to je njihova vlastita vjera, njihova vlastita dobra volja, njihovo vlastito samopouzdanje, njihovo vlastito znanje, njihova vlastita Bogom darovana pamet i njihov vlastiti trud i rad.
       
Draga braćo i sestre, vjerujte u Boga, Stvoritelja, koji nije rođen i rodio nije, koji je Milostiv i Plemenit, koji je poučio čovjeka peru, koji je čovjeku pokazao šta znači pravi a šta krivi put, koji je čovjeku udahnuo svoga duha pa onaj koji sačuva čistoću svoje duše spašen je a onaj koji svoju dušu uprlja propao je.
       
I vjerujte u sebe, u svoj zdrav razum, u svoj rad i trud. I tražite od odgovornih za narod i državu da vas ne obmanjuju čudima, već da razumno i predano rade na ozdravljenju našeg naroda i države od svih bolesti, posebno od bolesti nejedinstva, bolesti koja prijeti bosanskom brodu da ostane izvan globalne flote, koja plovi unatoč uzburkanom kosmičkom moru.
       
Iako je mali, naš državni brod je važan u zajedničkom moru globalnih pitanja i interesa. Obaveza je kormilara našeg broda da znaju čitati mapu rute globalne flote te da i nas na vrijeme i pravilno obavijeste, kojim putem i uz koje rizike nam valja ploviti ili plivati u globalnom moru, koje je još uvijek uzburkano od prirodnih i vještačkih vjetrova sa istoka i sa zapada, sa sjevera i sa juga.
       
A mi dobro znamo da ni jedna velika globalna oluja nije nas mimoišla, niti nas je milovao blagi vjetar. Uvijek je bilo da su se preko naših malih leđa lomila velika globalna pitanja i interesi. Naravno, na našu štetu.
       
I uvijek je bilo da su nas zapuhivali žestoki vjetrovi od kojih nam je naš brod bio u opasnosti. Naravno, svi su nam pomagali da se potpuno ne utopimo, ali niko nam nije pružio iskrenu ruku, koja bi nam omogućila da svojim brodom sami kormilārimo.
       
Nažalost, i kad smo to mogli, nismo umjeli, jer nas je obuzela strast sujete i sebičnosti, bolest od koje i dan danas patimo. Zato za danas, na ovaj mubarek dan Bajrama, nema važnije poruke od poruke za naše muslimansko, bošnjačko i bosansko jedinstvo.
       
Musliman je muslimanu brat i zato među njima treba da važi bratska ljubav u smislu da ono što musliman želi sebi, želi svome bratu muslimanu. "Musliman ne čini nepravdu svome bratu muslimanu i ne ostavlja ga samog u njegovoj muci" - kaže Alejhisselam. "Muslimani su u vjeri kao jedno tijelo, ako jedan dio oboli, cijelo tijelo je bolesno"!
       
Svi ibadeti u islamu od namaza do hadža imaju za cilj da snaže duh jedinstva kod muslimana. Svi smo jednaki u namaskom saffu; svi se jednako osjećamo u ramazanskom postu; svi smo kroz ibadet zekata jednako odgovorni za društvenu pravdu; i svi muslimani svijeta su jednako obučeni u ibadetu hadža, dok su jučer stajali na Arefatu i dok danas tavafe oko Kabe.
       
I, naravno, svi se jednako danas radujemo Bajramu, povodom kojeg prinosimo žrtvu kurbana kao znak naše pokornosti Uzvišenom Bogu i naše solidarnosti sa čovjekom.
       
Bratski duh muslimana u vjeri treba da se prenese u jedinstveni duh nacije u smislu ostvarivanja zajedničkog cilja, a to je razumijevanje i suradnja za opće dobro. Nije shvatljivo da bratski duh u vjeri nema značaj u podizanju nacionalne svijesti o nužnosti jedinstva na putu do zajedničkog cilja. Kormilari našega broda iz bošnjačkog naroda moraju se ujediniti; moraju zajedno čitati mapu rute u uzburkanom moru. U protivnom, prijeti nam potop poslije kojeg nema povratka.
       
I, naravno, naša nas vjera uči da na ovome svijetu nismo sami ni kao muslimani ni kao Bošnjaci, već da među nama žive i druge vjere, i druge nacije s kojima nam valja ploviti u istom brodu i sa istom flotom u globalnom moru. Nije samo da smo u istom brodu, već su nam iste nade i iste muke. Nade su nam za boljim životom u miru i slozi, a muke su nam siromaštvo i neizvjesnost. Zato nam je potrebno jedinstvo u različitosti naše nam zajedničke domovine i države na temelju međusobnog povjerenja, koje je moguće ako spojimo naša zajednička nadanja i ako se udružimo u borbi protiv naših zajedničkih muka.
       
Milostivi Bože, učini da samo Tebi služimo! Da se grijeha klonimo! Da istinu govorimo! Da o dobru mislimo! Da dobra djela činimo!

Da se tuđeg hakka klonimo! Da kod sebe korisno znanje povećavamo!
       
Allahu Svemogući, Oslobodi nas bijede i siromaštva! Oslobodi nas straha i poniženja! Oslobodi nas mita i korupcije! Oslobodi nas nepismenosti i neznanja! Oslobodi nas, Bože, podjela i nepovjerenja!
       
Allahu Samilosni, Podari bolesnima zdravlje! Siromašnima opskrbu! Prognanima povratak domovima njihovim! Zarobljenicima slobodu!
Našim braniocima pomoć! Našoj domovini mir i slobodu! Osnaži naše prvake mudrošću i hrabrošću! Našu ulemu znanjem i iskrenošću!
       
Allahu Milostivi, Oplemeni sve ljude ljubavlju i milošću! Očisti ljudska srca od mržnje i zla! Podari cijelome svijetu Tvoju uputu i milost!
Tako Ti Tvoje neizmjerne dobrote, I tako Ti Tvoje milosti u ovome velikom danu!
       
Braćo i sestre, Neka nam današnji mubarek-dan vrati vjeru, nadu i međuljudsko povjerenje; neka među nama nestane straha, zlobe i zavisti; neka nam zajedništvo povrati samopouzdanje; neka svako radi svoj posao savjesno i odgovorno; shvatimo da je tajna uspjeha na ovome svijetu iskrena vjera i plemenito djelo!
       
Svima vam od srca želim sretan Bajram, moleći dragog Allaha (dž.š.) za vaše zdravlje i uspjeh u životu i radu. Posebno želim Bajram čestitati prognanim, bolesnim i nemoćnim sa dovom Stvoritelju Uzvišenom da im bude na pomoći!
       
Sa osobitim željama Bajram čestitam našoj braći u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, te bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima i muslimankama u svijetu: Bajram Šerif Mubarek Olsun"! (Kliker.info-Onasa)


16.11.2010.

KURBANI NEKOC I DANAS: SVETA POVIJEST ZRTVOVANJA

Kurbani nekoć i danas: Sveta povijest žrtvovanja

16/11/2010.
• Baš kao što je za Jevreje Abrahamova žrtva temelj obećanja o nastanku Izabranog naroda, a za hrišćane praslika Isusovog raspeća , za muslimane je ona najuzvišeniji primjer pokornosti ..

Kurban Bajram, odnosno arapski Eid al-Adha (Dan žrtve) u islamu je spomendan Ibrahime/Abrahamove hrabrosti, odnosno teškog iskušenja kojim je Bog propitivao njegovu vjernost. Prema biblijskom narativu iz Knjige Postanka, koji je i danas jedna od prekretnica jevrejske i hrišćanske svete povijesti, Bog (Elohim) je zapovijedio svome miljeniku Abrahamu da mu žrtvuje jedinog (zakonitog) sina Isaaka. Ipak, samo što je Abraham zamahnuo nožem k dječaku, Bog, ili neki od njegovih izaslanika mu je naredio da ne povrijedi dječaka, jer se, zapravo, radilo o testu Abrahamove vjernosti stvoritelju. Jedina razlika između judeo-hrišćanske i islamske hagriografije o Abrahamu/Ibrahimu, kada je ovaj slučaj u pitanju, jeste identitet skoro pa žrtvovanog sina, odnosno da li je Božji eksperiment uključivao prvorođenca, nezakonitog Ismaela, ili zakonitog Isaaka. U islamskom sakralnom univezumu, koji, baš kao i druge hijerofanije, predstavlja izvor legitimiteta vladajućih klasa, ne radi se o Isaaku, već o Abrahamovom prvorođencu Ismaelu, mitološkom praocu Arapa i direktnom pretku poslanika Muhammeda. Za Abrahama, Isaaka i Ismala se smatra da su živjeli početkom 2. milenija prije hrišćanske ere. Baš kao što je za Jevreje Abrahamova žrtva temelj obećanja o nastanku Izabranog naroda, a za hrišćane praslika Isusovog raspeća i jamac obećanja o nastanku „duhovnog Izraela“, za muslimane je ona najuzvišeniji primjer pokornosti jedinome Bogu, odnosno čistog monoteizma neokaljanog novotarijama.

Otkup prvorođenih
Pa ipak, antropološka istraživanja o žrtvovanju, od kojih je na ex-jugoslovenskim prostorima valjda ponajbolje U znaku Moloha-antropološki ogled o žrtvovanju Jovana Janićijevića, otkrivaju u činu žrtvovanja Isaaka/Ismaela tragove arhajskog mišljenja, daleko drevnijeg od poznije monoteističke mistike. Janićijević u svome ogledu posebnu pažnji poklanja „žrtvovanju sopstvenog deteta i zamenu te žrtve“, uključujući više primjera iz starogrčkih, ali i južnoslovenskih mitova, legendi i narodne epike: „Priča o zazidanoj nevjesti, o krvavoj žrtvi koja treba da omogući i učini pouzdanom ljudsku građevinu: grad, tvrđavu, most – takođe se oslanja na vjerovanje da se veliki čovjekov kosmogonijski čin kao što je gradnja mosta ili ustanovljenje zajedničkog staništa ljudi ne sme preduzeti, niti može ostvariti, ako se u neimarsko delo ne uzida čovek.“ (Janićijević 1995: 35). Za Janićijevića mitovi o ljudskoj žrtvi zamjenjenoj životinjom, imaju svoju paralelu u mitu o heroju zmajeubici, koji uništava, najčešće, zmijoliko čudovište koje od ljudi zahtjeva prinošenje na žrtvu kćeri i sinova. I jedna i druga grupa predaja zapravo govore napuštaju prakse žtvovanja ljudi, ali na različite načine. Tako Jahve, bog Izraela, preko svoga proroka Ezekiela objašnjava da je sam propisao „zakone koji ne bijahu dobri i običaje koji ne daju živjeti“. „Ja ih zaprljah milodarima njihovim: žrtvovanjima svih prvorođenih; to bijaše za udariti ih opustošenjem, da bi spoznali da sam ja Gospod.“ (Ezekiel 20: 25-26).

Po svemu sudeći se radilo od odredbi iz Knjige Izlaska 22: 28-29, prema kojem je Jahvi valjalo dati „prvorođenca od svojih sinova“, baš kao što treba raditi sa „govedima i sitnom stokom“: „...sedam dana neka ostane sa svojom majkom, a osmoga dana da si ga dao meni!» Postojala je, doduše, i uredba iz Izlaska 34: 20 da se ljudska i magareća novorođenčad otkupljuju „jednim grlom sitne stoke“: „Ako ga ne otkupiš, moraš mu šijom zavrnuti.“, odredio je Jahve. Pa ipak, taj otkup nije važio za neprijatelje. U Knjizi Brojeva 31:40-41, čitamo kako je Mojsije postupio midijanskim zarobljenicima, tj. kako je 32 od 16.000 ljudi predato svešteniku Eleazaru „za žrtvu podizanja Gospodu, kao što je bio Gospod zapovjedio Mojsiju.“ Kao žrtvu paljenicu Jahvi, prineo je sudija Jefte svoju kćer jedinicu i to radi zavjeta Jahvi da će, ukoliko pobjedi Amonjane, žrtvovati prvo što mu, kada se vrati kući, pođe u susret (Suci 11:30-39).

Zanimljivo je da su sastavljači starozavjetnog kanona sve ove događaje hronološki smjestili nakon Abrahamove žrtve, što nadalje govori o kasnijim redakcijama biblijskog teksta u skladu sa naprednijom religijskom misli, kakvu npr. nailazimo u biblijskoj knjizi koja se pripisuje proroku Isajiji (VIII. st p.n.e.), u kojoj je Bog mudri vladar svemira koji „ne mari za krv junčiju, jagnjeću i jareću“ (Isajija 1:11-13). Religionistica Karen Armstrong je u svojoj Povijesti Boga objasnila da je ljudska žrtva bila svirepa ali je imala svoju suvremenu «logiku» i opravdanje, budući da se za prvo dijete vjerovalo da je „potomak boga, koji je majku oplodio u činu droit de seigneur (pravo prve noći).“ Začećem djeteta energija boga bila bi iscrpljena, tako da je, kako bi se nadopunila i kako bi se osiguralo kruženje božanske energije, prvorođeno čedo vraćano svom božanskom roditelju. (Armstrong 1998: 25)

Isaak, Ismael, Ifigenija
Međutim Isak, odnosno Ismael, nisu bili novorođenčad, te se njihovo zamjenjivanje životinjom u potpunosti ne uklapa u otkup novorođenčeta. Kako su u svojim Hebrejskim mitovima pokazali Robert Graves i Raphael Patai, „Grcima, koji su se počeli gnušati ljudskih žrtava otprilike u isto vrijeme kad i Židovi, bilo je na primjer, draže vjerovati da je umjesto Ifigenije, Agamemnonoe kćeri, u Aulidi žrtvovana, u posljednjem času košuta.“ (Graves-Patai: 1969: 181). Podsjetimo se, kada je kralj Agamemnon krenuo u Trojanski rat, Artemida razgnjevljena ubijanjem svoje posvećene košute podiže morsku oluju, koja se, po tumačenju žreca, neće smiriti dok kralj ne žrtvuje svoju kćer Ifigeniju. Kada je, međutim, žrec podigao nož da ispuni zahtjev hirovite boginje, djevojka je nestala. Legendu je dramatizovao Euripid u 5. stoljeću prije hrišćanske ere:

„Oj vođe cijele ove vojske ahejske,
ta žrtvu vidite li što nam božica
do žrtvenika stavi – gorsku košutu?
Nju voli prigrliti nego djevojku,
oltara krv da plemenita ne kalja.“
(83, II, str. 368, 369)

Friks i zlatnoruni ovan
Ovdje dolazimo do interesantne paralele sa grčkom mitologijom, tj. tebanskim mitom o Kadmejcima. Atamant, beotijski kralj imao je, poput Abrahama, ženu i priležnicu. Nefelu od Pelionta, koja mu je rodila sina Friksa i Inu, sa kojom je imao Melikerta. Nefela je, poput Sare bila ljubomorna, a Ina je, da bi svom sinu obezbjedila prvenstvo, potajno sasušila žito spremljeno za sjetvu, tako da je nastala glad. Potom je potkupila Apolonovu svećenicu da proglasi kako će se zemlji vratiti plodnost onda kada Atamant prinese svoga sina Friksa na žrtvu na brdu Lafistiju. Atamant je već stegnuo žrtveni nož, kada mu se ukaže Herkules, uzviknuvši: «Ocu mome, Zeusu, kralju nebeskom, mrske su sve ljudske žrtve!» Tada se u grmlju pojavio zlatnoruni ovan, kojega je poslao Zeus, te friks umaknu na njegovim leđima u Kolhidu (Graves-Patai: 1969: 181). Grevs i Patai su, štoviše, povezali pojavu Kadmejaca kao „djece Kadmine“ u Jišmaelovom rodoslovlju, te običaj prividnog žrtvovanja muškarca odjevenog u runo crnog ovna, koje su beotijski pastiri vršili na Lafistiju, brdu Friksovog žrtvovanja. U drugom grčkom mitu, Posejdon je Idomeneja Krećanina i njegove ljude kaznio gubom, budući da su se zavjetovali, prineti mu ljudsku žrtvu za smiraj oluje. I u grčkom i u hebrejskom slučaju radi se o civilizacijskom distanciranju od arhajskih barbarskih praksi. Tako će, u konačnici, u hrišćanskoj teologiji sam Božji sin sići na zemlju, kako bi bio žrtva otkupnica, tj. „jaganjac Božji“, dok će u islamu to ostati sjećanje na Abrahama, uz obavezu dijeljenja mesa zaklane životinje prijateljima i siromašnima.

Jovan Janićijević u svome ogledu zaključuje da „rasprostranjenost i neprekidno odražavanje ovih motivema u mitu i folkloru dokazuju rasprostranjenost i značaj za primitivno mišljenje i razvitak civilizacije samih žrtvenih običaja, verovanja da se žrtvovanjem mogu odobrovoljiti prirodne sile i postići ljudska sreća i napredak, bezbedan čovekov opstanak u kosmosu usred haosa“ (Janićijević 1995: 35). Drugim riječima, prastari oblici religioznosti, odnosno obredi vezani za njih, morali su biti simbolički prekodirani kako bi dobili funkcije u okvirima novih mitologija, koje, barem kada su u pitanju Abraham, Isaak i Jakov i dalje bivaju oruđa za kreiranje naše stvarnosti.

Literatura:
Jovan Janićijević: U znaku Moloha – antropološki ogled o žrtvovanju, IDEA Beograd 1995
Robert Graves, Raphael Patai: Hebrejski mitovi, Naprijed Zagreb 1969
Karen Armstrong: Povijest Boga, Prosvjeta Zagreb, 1998

Vuk Bačanović (radiosarajevo.ba)
16.11.2010.

BAJRAMSKA CESTITKA

Datoteka:Peace dove.png

 

SVIM MOJIM CITAOCIMA, MUSLIMANSKE VJEROISPOVJESTI ZELIM SRETAN BAJRAM

 

SERIF BAJRAM MUBAREK OLSUN

16.11.2010.

BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN

16/11/2010.
• U ovom velikom danu kurban-bajrama pozivam vas da žrtvujemo sebičnost, zavist, pohlepu, laž, klevetu, sumnju i međusobno nepovjerenje kako bi se približili jedni drugima u zajedništvu vjere i ljubavi, jer to je najbolje jamstvo da budemo dostojni žrtve naših šehida kojih se s ponosom danas sjećamo i učimo dovu da im Allah podari lijepi Džennet..

Muslimani širom svijeta danas obilježavaju svoj najveći praznik Kurban Bajram. Svim Bosancima i Hercegovcima, ma gdje da su ,koji ovaj praznik smatraju svojim, redakcija portala Kliker.info.upućuje najiskrenije čestitke sa željom da praznične blage dane provedu sa familijom, rodbinom i prijateljima u sreći, miru i rahatluku.Lijepe želje  muslimankama i muslimanima u BiH te bošnjačkoj dijaspori, uputili su i brojni predstavnici vlasti te političkog,vjersko  i javnog života naše zemlje,a izdvajamo čestitku reisa Cerića u kojoj se između  ostalog kaže.

U ovom velikom danu kurban-bajrama pozivam vas da žrtvujemo sebičnost, zavist, pohlepu, laž, klevetu, sumnju i međusobno nepovjerenje kako bi se približili jedni drugima u zajedništvu vjere i ljubavi, jer to je najbolje jamstvo da budemo dostojni žrtve naših šehida kojih se s ponosom danas sjećamo i učimo dovu da im Allah podari lijepi Džennet, a nama da Allah dadne mnogo sabura, pameti i mudrosti da budemo i ostanemo jedinstveni i snažni na putu dobra i napretka. 

Braćo i sestre, Neka nam Kurban-bajram vrati vjeru i nadu u bolji i sretniji život; neka među nama vlada sloga; neka nam zajedništvo u vjeri i ljubavi povrati samopouzdanje; neka svako radi svoj posao savjesno i odgovorno; neka shvatimo da je tajna uspjeha na ovome svijetu međusobno pomaganje u dobru! Svima vam od srca želim sretan Bajram, moleći dragog Allaha (dž.š.) za vaše zdravlje i uspjeh u životu i radu. Posebno želim Bajram čestitati prognanim, bolesnim i nemoćnim sa dovom Stvoritelju Uzvišenom da im bude na pomoći! Sa osobitim željama Bajram čestitam našoj braći u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, te bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima i muslimankama u svijetu sa riječima: Bajram šerif mubarek olsun! (Kliker.info)


Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89240575

Powered by Blogger.ba