Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

13.11.2010.

SDP POZIVA VLADAJUCE STRANKE DA NE DOVRSAVAJU RASPRODAJU DRZAVNOG BLAGA

 

Glavni odbor zaključio da je potrebno odmah krenuti u implementaciju izbornih rezultata i formirati vlast

image Odmah krenuti u implementaciju izbornih rezultata (Foto: M. K.)

Glavni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) BiH usvojio je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, Izvještaj o provedenim izbornim aktivnostima i izbornim rezultatima SDP-a za opće izbore u BiH ove godine i zaključio da je potrebno odmah krenuti u implementaciju izbornih rezultata i formirati vlast predvođenu SDP-om koja mora provesti ustavne reforme.

U saopćenju za javnost navodi se da će te reforme osigurati jedinstvo države koja će biti u stanju da sama ispuni kriterije za NATO i EU članstvo.

Glavni odbor SDP-a pozvao je vladajuće stranke da u tehničkom mandatu ishitrenim imenovanjima i odlukama ne pokušavaju dovršiti započete nezakonite aktivnosti oko rasprodaje državnog blaga i resursa, što se posebno odnosi na Federaciju BiH i pojedine kantone.

Glavni odbor daje punu podršku Predsjedništvu i Pregovaračkom timu SDP-a za nastavak razgovora s relevantnim političkim subjektima na implementaciji izbornih rezultata i formiranju vlasti na svim nivoima u BiH, navode iz Centra za informiranje SDP BiH.

13.11.2010.

MLADEN BOSIC: PLATFORMA SDS-A I SNSD-A POSTAVLJA NOVE ODNOSE U BiH

 

Platformom je zajednički dogovoreno da svaka promjena Ustava mora biti provjerena na referendumu, prije nego što srpski predstavnici u zajedničkim organima zauzmu konačan stav

image Bosić: Platforma nije zakonski akt

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio je da će Platforma o usaglašenom djelovanju ove stranke i SNSD-a postaviti sasvim nove političke odnose unutar Bosne i Hercegovine i otkloniti stalni strah da neko od političara iz RS prihvati neko ustavno rješenje na njenu štetu.

Bosić je za RTRS rekao da je Platformom zajednički dogovoreno da svaka promjena Ustava mora biti provjerena na referendumu, prije nego što srpski predstavnici u zajedničkim organima zauzmu konačan stav.

- Platforma je riješila pitanja o kojima su naše dvije stranke imale različita viđenja, a prvo je da ne priznajemo ni prudski ni butmirski proces, niti aprilski paket u budućim razgovorima o Ustavu Bosne i Hercegovine, rekao je Bosić.

On je rekao da se klauzula o referendumu odnosi i na pristupanje NATO-u, te istakao da je uspostavljen mehanizam koji će razriješiti situaciju u slučaju različitog mišljenja stranaka na način da će se data pitanja postaviti pred građane.

Prema njegovim riječima, Platforma nije zakonski akt, već politički dogovor na bazi slobodne volje, iz kojeg svaka stranka može istupiti kad hoće, ali da će za to snositi političke posljedice.

- Kad god su naše dvije stranke u prethodnom periodu bile na različitim stranama na nivou BiH, to je imalo štetne posljedice za RS. Smatram da su svi shvatili da je naš zajednički nastup u Sarajevu neophodan i očekujemo da i ostale stranke iz RS to podrže, naglasio je Bosić.

Govoreći o formiranju vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, Bosić je rekao da je potrebno što prije otvoriti razgovore stranaka, ali da je evidentno da u ovom momentu svi čekaju na razgovor lidera SNSD-a Milorada Dodika i SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije.

Bosić je istakao da je SDS o formiranju vlasti na nivou BiH razgovarao sa svima, pa i sa Lagumdžijom, te da je postojala matematička kombinacija da formira većinu sa SDP-om, HDZ-om 1990 i Narodnom strankom "Radom za boljitak", ali da to nije u interesu RS.

- U tom pogledu Bošnjacima je prihvatljiva vlast sa SNSD-om ili sa SDS-om odvojeno, ali ne sa ove dvije stranke zajedno, jer ne žele jak blok iz RS, rekao je lider SDS-a.

On je dodao da nema namjeru da se kandiduje za funkciju ministra inostranih poslova BiH, ali da SDS smatra da treba da traži mjesto u ovom resoru kako bi se ponovo uspostavila ravnoteža koju je narušio prethodni ministar Sven Alkalaj, jer je radio u službi lidera Stranke za BiH Harisa Silajdžića.

Na pitanje da li je u prethodnom periodu podignuto dostojanstvo RS, Bosić je odgovorio da su s jedne strane dolazili stalni zahtjevi za promjenu njenog statusa, a da sa druge pritisak međunarodne zajednice slabi, jer je jedan njen dio shvatio da je politika bivših visokih predstavnika, pogotovo Pedija Ešdauna, bila kontraproduktivna.

- Smatram da je posljednji pokušaj vraćanja odgovornosti domaćim političarima jedna vrsta testa za BiH da li može da opstane kao država u budućnosti, istakao je Bosić.

13.11.2010.

DRAGAN CAVIC: DEMOKRATSKA PARTIJA DP CE BITI OPOZICIJA U REPUBLICI SRPSKOJ

 

"Mi smo ostali opozicija Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i njihovoj potpuno pogrešnoj vlasti u svakom smislu riječi i politički i ekonomski i socijalno u protekle četiri godine", kazao je

image

Demokratska partija (DP) će biti opozicija vladajućoj strukturi u Republici Srpskoj (RS), rekao je lider ove stranke Dragan Čavić nakon današnje sjednice Izvršnog i Glavnog odbora DP-a u Banjaluci

On je naveo da je DP, kao relativno nova stranka u RS optuživana od najjače opozicine Srpske demokratske stranke (SDS), na čijem je čelu i on prethodno bio, da je formirana da oslabi opozicioni blok.

"Mi smo ostali opozicija Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i njihovoj potpuno pogrešnoj vlasti u svakom smislu riječi i politički i ekonomski i socijalno u protekle četiri godine, a SDS je ušao u koaliciju sa njima i time potvrdio da ustvari nije pristajao na uslove koje je DP postavljala da bi ušla u blok predizborne opozicione koalicije za RS“, rekao je Čavić novinarima u Banjaluci.

On je istakao da to potvrđuje da je SDS, odnosno njegovo rukovdstvo, bilo "faktor slabljenja opozcije u RS“.  

Čavić je poručio da će DP, koja je direktno osvojila dva i jedan kompenzacioni mandat u Narodnoj skupštini RS, djelovati samostalno i opozicino, van blokova.

Član Izvršnog odbora DP-a Đorđe Miličević, koji je i predsjednik Opštinskog odbora ove stanke u Šamcu, rekao je da je DP zabilježila izuzetno dobar rezultat na ovogodišnjim oktobarskim opštim izborima u BiH, te da će u narednoj godini početi sa "velikim spremanjem“ pred lokalne izbore 2012. godine.

13.11.2010.

GORAN MARKOVIC, MLADEN MILIC I LJUBISA VRANJES OPTUZENI ZA RATNE ZLOCINE

 

Marković se tereti da je, u namjeri da ubije tri brata, pucao u njih i iz automatske puške i ispalio više metaka

image

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv triju osoba koje se terete za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Gorana Markovića, državljanina BiH, rođenog 14. aprila 1952. u Banjoj Luci, gdje je i nastanjen, Ljubiše Vranješa zvanog Kubura, državljanina BiH, rođenog 24. januara 1968. u Austriji, nastanjenog u Banjoj Luci, i Mladena Milića, državljanina BiH i Srbije, rođenog 25. jula 1955. u Banjoj Luci, gdje je i nastanjen.

Optuženi Goran Marković i Mladen Milić, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), a optuženi Ljubiša Vranješ zvani Kubura, kao pripadnik Centra javne bezbjednosti Banja Luka, terete se da su za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između pripadnika VRS-a s jedne strane i pripadnika Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) s druge strane kršili odredbe Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba u vrijeme rata iz 1949. godine.

Kako se navodi u optužnici, navedena trojica optuženih, nakon prethodnog dogovora, noću 6. jula 1992. godine iza 21 sat u Kotor-Varoši, naoružani automatskim puškama i obučeni u maskirne uniforme, dovezli su se vozilom pred privatnu kuću, znajući da se u toj kući nalaze tri brata - civila hrvatske nacionalnosti.

Kada su stigli u kuću, optuženi Vranješ naredio je trojici civila da pođu s njima na ispitivanje, što su oni i učinili, nakon čega su ih prevezli do zgrade općine Kotor-Varoš, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi Marković je onda naredio civilima da izađu iz vozila i da nastave kretanje jedan iza drugog u pravcu spomenika palim borcima iz Drugog svjetskog rata, što su oni i učinili.

Marković se tereti da je, u namjeri da ubije tri brata, pucao u njih i iz automatske puške i ispalio više metaka.

Dva brata su odmah preminula od zadobijenih poveda, dok je treći brat ranjen i ipak uspio pobjeći.

Optuženi se terete da su kao saučinitelji, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, na području općine Kotor Varoš, ubili dva civila i pokušali ubiti jednog civila, tako što su postupali suprotno odredbama Ženevskih konvencija od 12. avgusta 1949. godine o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata i zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

13.11.2010.

DJORDJE ZDRALE PRAVOSNAZNO OSUDJEN NA 20 GODINA ROBIJE ZA UBISTVO LJUBISE SAVICA MAUZERA

 

Sud je u prvostepenom postupku utvrdio da je ubistvo izvršeno na naročito surov i podmukao način • U septembru 1996. godine osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva Gorana Batinića

image Ždrale: Dva puta preživio atentat

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu Đorđu Ždralu kojom je osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva Ljubiše Savića Mauzera, nekadašnjeg načelnika Uprave policije RS, potvrdila je portparol Suda BiH Selma Hadžić.

Hadžićeva je dodala da je ovo pravosnažna presuda, što znači da strane nemaju više nikakvih prava na žalbu, te će Ždrale biti upućen na odsluženje zatvorske kazne.

Ždrale je u prvostepenom postupku 17. aprila ove godine osuđen na 20 godina zatvora. Sud je utvrdio da je Ždrale 7. juna 2000. godine u Bijeljini zajedno sa njemu poznatim osobama počinio ubistvo Mauzera i ugrozio bezbjednost ljudi koji su u tom momentu bili u neposrednoj blizini.

Sud je u prvostepenom postupku utvrdio da je ubistvo izvršeno na naročito surov i podmukao način, te da je nakon pažljivog razmatranja dokaza Tužilaštva i odbrane, van svake sumnje utvrđeno da je Ždrale izvršio ubistvo, kao što piše u optužnici. Sud je, takođe, prihvatio nalaze vještaka Dušana Keckarevića i Rijada Konjuhodžića, koji su pronašli dominantan DNK profil Đorđa Ždrale u rukavici, pronađenoj u autu iz kojeg je izvršeno ubistvo.

U izdržavanju kazne za ubistvo Mauzera u Bijeljini, osuđenom će biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 17. januara prošle godine.

Ždrale je u septembru 1996. godine osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva Gorana Batinića, ali je odležao pet godina i tri mjeseca, nakon čega ga je pomilovao tadašnji predsjednik RS Mirko Šarović. Ždralu je suđeno i za ubistvo bračnog para Todorović na Palama, ali je oslobođen tih optužbi.

Na Ždrala je dva puta pokušan atentat. Nakon drugog pokušaja, on je krajem 2006. godine otišao u inostranstvo. Uhapšen je 17. januara prošle godine na frankfurtskom aerodromu na osnovu Interpolove potjernice. Iz zatvora u Vajterštatu, vlastima BiH izručen je nakon manje od mjesec dana.

13.11.2010.

ZLOGLASNOG KAPETANA DRAGANA AUSTRALIJSKE VLASTI DRZE OKOVANOG U LANCIMA

 

Lider opozicije u australijskoj državi Novi Južni Vels tvrdi da Vasiljkovića drže u ćeliji osvijetljenoj 24 sata dnevno, sa jednim ćebetom, bez prava na fizičke vježbe i sa vrlo ograničenim posjetama

image Vasiljković: Ubijao i mučio ratne zarobljenike

Australijski opozicioni lider Beri Ofarel tvrdi da Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, u zatvoru drže okovanog, u nehumanim uslovima i sa vrlo ograničenim posjetama, piše australijski list "Dejli telegraf".

Lider opozicije u australijskoj državi Novi Južni Vels tvrdi da kapetana Dragana drže okovanog, u ćeliji osvijetljenoj 24 sata dnevno, sa jednim ćebetom, bez prava na fizičke vježbe i sa vrlo ograničenim posjetama.

Ofarel je ustao u odbranu Vasiljkovića pismom koje je uputio Vladi države Novi Južni Vels, a do koga je došao australijski list "Dejli telegraf".

U pismu ministru Filu Kosti, zaduženom za upravljanje zatvorima, O'Farel se žali na tretman Vasiljkovića u sidnejskom zatvoru Silvervoter, piše list.

Ofarel, koji je i poslanik u lokalnom parlamentu, kaže da je informacije o zatvorskim uslovima dobio od birača i da ne želi da komentariše optužbe na račun Vasiljkovića.

Vrhovni sud Australije ranije je odlučio da Vasiljkovića izruči Hrvatskoj, na šta se on žalio tvrdeći da bi takav potez suda bio zasnovan na retroaktivnoj primjeni zakona. Vasiljković je uhapšen u maju, poslije 43 dana bjekstva.

Hrvatska Vasiljkovića tereti da je 1991. godine u tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini ubijao i mučio ratne zarobljenike.

13.11.2010.

SEMIR DJULIC: RS KAO TRAJNA KATEGORIJA MOGUCA JE JEDINO UZ BOSNJACKI ZABORAV

Semir Đulić : RS kao trajna kategorija moguća je jedino uz bošnjački zaborav

13/11/2010.
• Tačno je da mnogi iz manjeg bh entiteta u KBSA vide kao prepreku ili skromnije rečeno smetnju njihovim plaćenim lobističkim agencijama..

Bivši predsjednik, potom glasnogovornik a sada član Upravnog odbora Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, Semir Đulić slovi za odličnog analitičara društveno političkih prilika u Bosni i Hercegovini te dijaspori , koju , kako kažu u dušu poznaje. Ova ocjena je proistekla iz činjenice da je ovaj 48-godšnji profesor filozofije iz Dubrava kod Stoca, tokom proteklih 18 godina , neprekidno bio angažovan na organizovanju Bosanaca i Hercegovaca na području Sjeverne Amerike. Sa porodicom živi i radi u Atlanti , u američkoj državi Georgiji a neposredan povod za ovaj razgovor bili su oktobarski izbori u BiH te novembarski u Americi.
 
Kliker.info :  Neposredno prije oktobarskih izbora u BiH, mnogi su, pa i predstavnici KBA, predviđali da će pomenuta volja naroda biti istorijska. Nakon svega, da li ste zadovoljni rezultatima izbora i šta su očekivanja KBSA kada je u pitanje postizborni proces  formiranja vlasti ? .
 
 Đulić :
Pitanje je koliko , u Dejtonskoj BiH, narod .ako pod time mislimo na ukupnost  bh građanstva, ima mogućnosti da iskaže svoju volju. Prije svega oni nisu imali prilike da određuju pravila igre za izražavanje vlastitog interesa.Njihova volja je izražena na Referendumu o nezavisnosti i Ustavu RBiH da bi Dejtonom bila pogažena. Pravila  nametnuta  Dejtonom  nastala su u vihoru agresije i sigurno nisu  adekvatna vremenu i uslovima u kojem se nalazi bh društvo jer ga drže u stanju permanentnog rata izmjenjenim sredstvima.Ako, s druge strane, pod narodom mislimo na etnos u bh kontestu onda bi se mogao steći dojam da je njihova volja  dobila iskaz ali samo u apstraktnom bez vidljive egzistencijalne koristi za ogromnu većinu članova bilo kojeg etničkog korpusa. Ispravnije bi bilo reći da su etno-oligarhije ponovo uspjele vlastite interse  predstaviti kao volju naroda.U takvom dejtonskom okviru  koji bh građane drži u grču rascjepa između pojedinačnog, etničkog i nacionalnog identiteta nije realno očekivati puno drugačije od onog što su izbori sami pokazali.

Jedino je jasno da imamo definisani anti državni blok na programu secesije a sa druge strane unutar pro-bosanskog ili pro-državnog bloka jedino znamo ko sa kim neće.Nacionalne stranke se mnogo sigurnije osjećaju u već uhodanoj  praksi nacionalnog svetog trojstva  koje im osigurava  političku poziciju bez odgovornosti. Svakako da im na ruku ide dejtonski šablon funkcioniranja države i uspostave vlasti.Paradoksalno je da će u takvoj situaciji SDP kao građanska opcija morati zauzeti poziciju SBiH  .U takvoj situaciji nije realno očekivati mnogo više od već viđenog. Bez obzira koliko međunarodna zajednica insistirala na "postizanju unutarnjeg dogovora" taj dogovor je nemoguć bez odlučnog i konkretnog uticaja sa vana kako bi se izvršila korjenita promjena Dejtonskog ustava.Jedino tako je moguće "privoliti" domaće političare na vođenje "odgovorne" politike. U tom cilju KBSA i traži intezivnije i konkretnije učešće SAD i EU u tom procesu.

Kliker.info : Dijaspora  često negoduje kada je u pitanju sporo i pogrešno riješavanje otpetljavanje bosansko-hercegovakog čvora . Međutim, kada treba izaći na izbore gotovo po pravilu tgotalno zakaže. Kako objašnjavate činjenicu da je na području Sjeverne Amerike glasalo svega par hiljada Bosanaca i Hercegovaca i ko je zakazao ?  
 
Đulić :
Dijaspora ima prije svega svoju patriotsku , građansku  (osim onih koji su se zbog raznih razloga odrekli ili izgubili bh državljanstvo) i moralnu obavezu da iskaže svoje mišljenje o stanju u matici. Kako ništa u  i oko BiH nije jednostavno tako i taj odnos matice i dijaspore ima svoje specifične "čvorove".Podjednaku krivicu ali i obavezu da se čvor razdriješi imaju i država i dijaspora. Kako sam i sam uključen u rad dijasporskih udruženja znam da je dijaspora ako ništa drugo ,svojim inicijativama i apelima, pokušavala identificirati problem i ponuditi moguća riješenja. Teško je od vlasti u kojoj participiraju i oni koji su glavni uzrok postojanja milionske bh dijaspore očekivati razumijevanje i suradnju u riješavanju otvorenih pitanja.Ipak sve to ne opravdava katastrofalno mali odziv dijaspore na izbore u BiH..Ako je ucestvovanje na izborima ostvarenje prava i iskaz odgovornosti svakog građanina  onda bi se na osnovu broja glasača  moglo reći da se dijaspora generalno odrekla i jednog i drugog..Ja nisam pristalica teze kako je komplikovana procedura registracije glavni razlog apstinencije.

Po meni je to prije svega nedostatak političke prosviješćenosti svakog pojedinca.Upravo tu u tom procesu prosvjećivanja organizacije imaju prostora za djelovanje.No  tu se postavlja pitanje "duštvenog"angažmana  inteligencije ( ma šta pod tim podrazumjevali) i uopće njeog položaja ali i odnosa prema društvu , ali to je posebna tema Naravno ima tu i raznih činovničkih opstrukcija  posebno u manjem entitetu i to bi trebao biti motivirajući faktor za svakog onog kome je stalo do BiH.No kako to nije slučaj, nije čudo  što Bošnjaci a i  bh Hrvati nakon savakih izbora imaju manji broj  predstavnika u institucijama manjeg bh entiteta a svi znamo da upravo prognanici sa tog prostora BiH čine ogromnu većini onoga što danas zovemo bh dijaspora. Ovi oktobarski izbori  su bili dobra prilika da se svaki bh patriota prisjeti one  Kenedijeve izreke o odnosu  građanina prema državi..Bosancima i Hercegovcima tek predstoji proces (re)izgradnje države kroz proce skidanja "luđačke dejtonske košulje".Izborna apstinencija bh patriota  a posebno Bošnjaka kao žrtve genocida i etničkog čišćenja  "odlično" se uklapa u proces "mirenja sa novonastalom realnošću". Republika srpska kao  trajna kategorija  moguća je jedino uz bošnjački zaborav i blagoslov.

Kliker.info : Koliko je  na apstinenciju od izbora  uticala činjenica da  su bosansko-hercegovačke organizacije koje okupljaju dijasporu  posljednjih godina u stalnom sukou ?
  
Đulic :
Kao što sam i ranije rekao pitanje učešća na izborima je pitanje lične svijesti i odgovornosti. Organizacije tu mogu  pomoći u  propagandnom i tehničkom smislu u ulozi animatora i vodiča. Po meni ti sukobi više imaju uticaja na unutar dijasporske odnose u procesu stvaranja općeprihvaćene platforme djelovanja.. Naravno svaki sukob ostavi traga bez obzira da li ste ga inicirali ili bili uvučeni u njega.Nekoga osnaži a nekoga uništi. Ako je sukob po pitanju principa i dio procesa diferencijacije onda on sam po sebi i ne mora biti nešto primarno loše.Uglavnom do sukoba dođe kada ponestane ideja pa onda drugu stranu optužujete za vlastitu neaktivnost.KBSA je i danas izložen takvim optužbama i pokušajima uvlačenja u javna prepucavanja ,no mi smo isuviše ozbiljna organizacija da bi trošili energiju na to i pružali im šansu za javnu promociju koju ne mogu ostvariti vlastitim aktivnostima.Umjesto sukobima KBSA je orjentisan na protokole partnerstva i uključivanja u svjetske organizacije bh dijaspore.
  
Kliker info: Pored postojeih mimoilaženja pojavilo se i pitanje tzv " balkanizacije" ?
  
Đulić :
Jedan od razloga uspjeha svake bošnjačke/bosanske organizacije na prostoru Sjeverne Amerike a i cijelom svijetu ,pored vlastitog angažmana, bazira se i  na, kako to reče jedan ugledni bh intelektualac,nečemu što je postalo "brand" i na osnovu čega smo prepoznati zemljama življenja a to je Bosnia, Bosniaks ,Bosnian..Mislim da to ne vrijedi utapati u jedan konglomerat koji po svome značenju uvjek priziva jednu negativnu konotaciju.Tačno je da je problem zvani "balkanizacija" nekako iznenada izazvao pažnju bh dijaspore u Sjevernoj Americi. Prije svega to je nešto "novo" i tek predstoji jedan proces istraživanja i upoznavanja. Prema onome što je meni poznato mogu reći da su prve javne reakcije  uglavnom negativne. Razloge za to prije svega treba tražiti u strahu od gubljenja gore pomenutog branda i u načinu provođenja ili bolje rečeno nametanja jedne takve ideje bošnjačkoj zajednici.Drugi razlog siguran sam leži i u načinu razmišljanja pojedinih "lidera" bošnjačke zajednice koji svoje lično razmišljanje pa i interes
žele prestaviti kao općeprihvaćeni stav ne osjećajući potrebu da se o tome otvoreno i transparentno razgovara unutar bošnjačke zajednice.

Ta ,tajnovitost, netrasparentnost i upitnost namjere otvaraju prostor za nagađanja ,optužbe ,konfuziju, što može izazvati ozbiljne a nepotrebne tenzije unutar nacionalnih  muslimanskih korpusa  sa prostora Balkana.Upravo zbog toga je potrebno pod hitno otvoriti  transparentnu i organizovanu diskusiju o tome. Bez jedne takve diskusije teško će biti argumentovano osporiti tezu o pokušaju turskog asimiliranja Bošnjaka koju zastupaju i oni sa dobrim namjerama a i oni čije namjere i nisu dobronamjerne.Meni lično je neshvatljivo da su promotori  i suporteri jednog takvog  procesa "udruživanja" ljudi koji imaju problem sa time što pojedine bošnjačke zajednice u svom nazivu pored bosnjacke nemaju i islamsku odrednicu a da istovremeno im to ne smeta u postojećim ili novoformirajućim balkanskim asocijacijama u koje uključuju Bošnjake. Veom često ti isti, pomen  bosanske nacije kao državotvorne nacionalne osvješćenosti Bošnjaka predstavljaju kao "jugoslovenizaciju" Bošnjaka dok im balkanizacija  izgleda sasvim prihvatljivom.Upravo ta iskrivljena logika daje pravo na sumnju.
  
Kliker.info  : Mnogi politički analitičari, pogotovo iz RS i susjednih država ističu da KBSA , svojim lobističkim djelovanjem ima presudan uticaj na američku administraciju. kada su u pitanju američki potezi našoj zemlji. Ako je to tačno, šta ste predlagali aktuelnoj administraciji  u posljednje vrijeme  ?
  
Đulić :
Nije rijedak slučaj da vas značaj i rad prije prepoznaju vaši protivnici već oni u čijem interesu radite.KBSA ima sreću da naše aktivnosti prepoznaju i jedni i drugi. Tačno je da mnogi iz manjeg bh entiteta u KBSA vide kao prepreku ili skromnije rečeno smetnju njihovim plaćenim lobističkim agencijama.Oni posjeduju( od naroda ukradeni) novac ali mi mamo istinu i upravo zahvaljujući njoj ,zajedno sa BAACBH, uspjevamo, kako u Washington DC tako i preko kongresmena i senatora iz država u kojima djeluju naše koordinacije održati pitanje BiH u fokusu američke administracije.U  poslijednje vrijeme, preko našeg ogranka KBSA, ostvarujemo značajne rezultate i u Kanadi. Tu prije svega mislim na donošenje Rezolucije o Sreberenici i stvaranje kluba prijatelja BiH u 
 kanadskom Parlamentu Kroz susrete i stalnu komunikaciju činimo sve da Amerika inicira ,pokrene i podrži proces prelaska BiH iz privremene dejtonske u trajnu i funkcionalnu fazu zasnovanu na korjenitim ustavnim promjenama i putu u euroatlanske integracije.S druge strane Bošnjaci a i bh patrioti drugih bh naroda sve više podržavaju rad KBSA o čemu svijedoči i osnivanje novih koordinacija i sve intezivniji pozivi na suradnju  i uključivanje u rad KBSA.Čak i oni koji su koliko do juče bili "protivnici" ovog KBSA uviđaju da jedini iskreni zastupnik i njihovih interesa jeste ovaj KBSA.

 Kliker.info : Nedavno su se pojavile informacije da američka administracija ,  zahvaljujući bosanskom  lobiju , insistira da  predsjednik SDP-a biH Zlatko Lagumdžija  bude  novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Da li je to tačno ?
 
 Đulić :
KBSA je nestranačka ali ne i apolitična organizacija. Mi u UO KBSA smo svijesni da bi eksplicitno favoriziranje bilo koje pro-bosanski orjenirane partije ili pojedinca bilo kontraproduktivno za ugled ali i rad KBSA. Mi će mo podržati svaku stranku koja se u svom programu ali djelovanju zalaže za suverenu,.jedinstvenu i demokratsku BIH ravnopravnih naroda izraženu u jednakopravnosti njenih građana na čitavom teritoriju BiH.Niko nema bjanko podršku KBSA i ona isključivo zavisi od rezultata rada i odnosa prema problemima dijaspore.Ne znamo da li gosp.Lagumdžija ima određeni "kredit" kod američke administracije ali će ga kod nas imati onoliko koliko bude pokazao da radi na stvaranju BiH na principima za koje se bori i KBSA kao i na njegovoj spremnosti da čuje glas dijaspore. Izborni rezultat mu pruža šansu da ispravi greške koje je činio u doba "Alijanse"i mislim da je vrijeme da pravi programsku a ne matematičku koaliciju.

  
Kliker.info : Nakon bosanskih , uslijedili su i američki izbori na kojima su Republikanci održali pravu lekciju Demokratima. Kako će se ova činjenica odraziti na BiH i našu dijasportu na području Sjeverne Amerike ?
 
 Đulić :
Jedino uređena društva mogu demokratskim sredstvima da se odupru izazovima ma kakve vrste oni bili. SAD jesu jedno takvo društvo i ovaj nagli ali očekivani zaokret u političkim odnnosima u SAD neće izazvati nikakve dramatične zaokrete posebno ne na polju vanjske politike.Ne mislim da su Republikanci "održali lekciju Demokratima već se tu radi o sticaju raznih okolnosti a ponajviše je to posljedica još uvjek prisutne globalne ekonomske krize. Za razliku od nas Amerikanci ne glasaju na osnovu emocija već odlučujuću ulogu igra pragmatizam  i interes u procesu svakodnevnog življenja.Što se tiče odnosa na relaciji bh dijaspora - američka administracija mislim da ni tu neće biti nekih drastičnih promjena.U State Departmentu postoji kontinuitet neupitne podrške cjelovitoj BiH koji se neće promjeniti s republikanskim ili demokratskim kongresom a u KBSA postoji dovoljno energije i znanja da odgovori izazovu.      Halil Šetka (Kliker.info)


13.11.2010.

NEVINA I NESTALA ZRTVA RATA OD 1992-1995 GODINE VEDAD POROBIC IZ DERVENTE

 

Vedad Porobić na školskoj fotografiji, označen crvenim kvadratom, fotografija iz porodičnog albuma

Vedad Porobić na školskoj fotografiji, označen crvenim kvadratom, fotografija iz porodičnog albuma

13.11.2010.
Polovinom maja 1992. godine paravojne postrojbe i pripadnici tadašnje JNA u jednom dijelu Dervente uhapsili su više od stotinu civila, među njima i dvadesetdvogodišnjeg Vedada Porobića. Njega i ostale zarobljene najprije su tukli i prijetili strijeljanjem.

U nadi da će uspjeti, Vedad je pokušao da pobjegne, prisjeća se njegov otac Senahid, koji je bio očevidac ubistva. Uprkos dosadašnjoj neuspješnoj potrazi da sazna gdje se nalazi Vedadovo tijelo, Senahid i 18 godina od ubistva pokušava da pronađe kosti sina kako bi ga dostojno sahranio.

„12. 5.1992. godine sam se nalazio u Derventi. Bio je rat. I jedno jutro upala nam je vojska i zarobili su nas u donjem dijelu grada iza autobuske stanice. Oni su upali možda negdje oko 11 sati. Nas 172 je zarobljeno i dovedeno je. Tu je odmah ubijeno par ljudi - jer su oni tražili ko je bio u vojsci, ko nije, znali su i tražili su imena. Bilo je 30-oro djece i bilo je možda pravoslavaca možda 30-ak. Uglavnom, kasnije se to odvojilo i tu su ih šamarali. Onda su nas sedmoricu, devetoricu, ne znam koliko, ne mogu se sjetiti, poredali su nas iza stmabene zgarde tamo i pucali su nam iznad glave. Odozgo su naši pucali na njih, i tako, hoće da nas strijeljaju. Odvezeni smo dole kod autobuske stanice. Nas su onda pod pucnjavom i pod tim svim prevezli preko mosta. Tamo smo u to dvorište uvedeni. Tu je bilo puno vojske i uniformisanih, bilo je i naših Dervenčana policajaca. Najviše je bilo iz Prnjavora. Počeli su udarati jednog, drugog, Nakića, pa mene, pa onda izvedu mog Vedu. Ja sam rekao: ’Nemojte njega udarati, ubijte mene.’ Onda su njega počeli drugi put tući. Neko je rekao da je on bio hosovac, i onda je on eskivirao"
, sjeća se Vedadov otac.

Senahid u sjećanju kaže i kako su prvo ubili "od Salke Halilovića malog, 17 godina, kad su vidjeli da je dodao sestri jabuku".

"Njega je ubio, ja mislim da je to bio Milanković. Neko od njegovih oficira čitav šaržer iz pištolja je ispucao djetetu u
"Neko od njegovih oficira čitav šaržer iz pištolja je ispucao djetetu u prsa. Tu su bili njegov otac mati, brat i sestra". sjeća se Senahid i ubistva  sedamnaestogodišnjeg sina Salke Halilovića.
prsa. Tu su bili njegov otac mati, brat i sestra. To je bilo sve pred očima nas sviju. I onda su ponovo počeli Vedu tući i Vedo se valjda otimao, eskivirao i onda je počeo između te dvije zgrade trčati. I onda je jedan zavikao: ’Bježi, skinite ga!’ I njih dvojica s automatima njih su isjekli. I onda sam ja pošao prema njemu da ga bacima i onda me je jedan udario automatom dole - i ja sam se izgubio. Franjo Crkvenac mislim da je on bacio mog Vedu - da ga bace s mosta, njega i ovog malog. Ja sam pošao da bacim Vedu, mislio sam i skočiti s njim u Ukrinu. Međutim, to se desilo što se desilo. I oni su odnijeli. Mislim da je Franjo Crkvenac jer mi kad god se sretnemo ne možemo ni pričati. On kada je bačen tad, to je bilo možda negdje naveče, jer dovedeni smo u vojarnu, u kasarnu u Derventi oko možda pola devet, devet. Neko su izdvojeni, neki su odvedeni u kućni pritvor, neki u logor, neki su odvedeni za banja Luku, neki za Prnjavor. 139 dana su me držali tamo, 90 dana sam bio u Gradišci. Na Gradišci sam razmijenjen"
, navodi Senahid.

Nakon ubistva sina, Senahid je četiri mjeseca proveo u zarobljeništvu u Bosanskoj Gradišci. U septembru 1992., nakon što je razmijenjen, vratio se u Derventu, kako bi saznao gdje se nalazi Vedadovo tijelo. Prva adresa je bila osoba, koja je tokom rata radila uvidjaje o mjestima gdje su lica ubijena i zakopavana.

"Onda sam zovnuo Jovu Jevtića. On je inače bio na tim slučajevima. On je i prije radio na uviđajima i vjerojatno je on i za vrijeme rata bio određen da snima te mrtve. Pitao sam njega, jer on je vodio evidanciju, da li zna o mom Vedi. Bio je dobar prijatlelj s njim prije. Molio sam ga da vidi zna li išta za Vedu. On kaže:’Vidjeću, potražiću.’ Međutim, ona kaže da je njemu rokovnik oduzet u kojem je vodio evidenciju, da se ne može sjetiti šta je bilo. Kaže: ’Zaista ne znam, nastojaću da doznam.’ Pitao sam i kasnije kad god sam išao u Derventu ove koje sam poznavao, mnoge sam molio da mi pomognu. Međutim, sve je to ostalo samo na mojoj molbi. Nikakvog odgovora nikad – i nikad ga dosad nisam našao",
kaže Vedadov otac.

Senahid se, pored derventske, obraćao i na adresu tadašnje Federalne komisija za nestale osobe sa sjedištem u Orašju. Prisustvovao je i iskopavanju tijela koja su iz Dervente prebačena u Bosanski Brod.

"Jedne godine je bilo iskopavanje. Federalna komisija za nestale osobe iz Orašja - oprostite, malo mi je teško govoriti ....i ja sam bio sa ženom u Bosanskom Brodu kad su oni vadili njih. Izvađeno je 51 tijelo, jer ja sam stajao tu sve dok su oni njih vadili, i sastavljali, znate, da vidim slučajno da nije on među njima. Međutim, kad god sam nazavo nikad se više, oni su kaže prestali to raditi"
, kaže Vedadov otac.

Uprkos dosadašnjoj neuspješnoj potrazi da sazna gdje se nalazi Vedadovo tijelo, Senahid i 18 godina od ubistva, pokušava da pronadje kosti sina, kako bi ga, dostojno sahranio.
13.11.2010.

ODLOZENA DELOZACIJA KARDINALA VINKA PULJICA IZ REZEDINCIJE U SARAJEVU - VALJDA CE SAD PULJIC PROGOVORITI PROTIV NACI-FASISTA U BIJELOM BRIJEGU

 

Tomašević je potvrdio da je advokat porodice Smajović pristao na drugačije riješenje, ali nije mogao precizirati da li će to biti neki "zamjenski stan"

image Puljić: Riješiti pitanje vlasništva

Generalni sekretar Vrhbosanske nadbiskupije Ivo Tomašević izjavio je da je deložacija kardinala Vinka Puljića iz dijela rezidencije u Sarajevu, zakazana za 17. novembar, odgođena, jer postoji moguđnost drugačijeg riješenja ovog slučaja.

Tomašević je objasnio da su advokati obje strane u predmetu pokrenuli inicijativu pred Opštinskim sudom u Sarajevu da se deložacija kardinala Puljića odgodi, jer postoji moguđnost drugačijeg riješenja ovog slučaja.

On je istakao da je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen obećao da će nakon konstituisanja kantonalnih vlasti, svi nivoi lokalne vlasti pokrenuti akciju pronalaženja rješenja koje će biti zadovoljavajuće za obje strane.

"Naš prvobitni cilj nije nadbiskupska rezidencija, već da se ispravi Zakon koji onemogućuje vlasnicima da budu vlasnici. Cilj nam je da vlasti nađu rješenja za stanare koji stanuju u takvim zgradama kako neko ne bi bio beskućnik", naglasio je Tomašević.
 
On je potvrdio da je advokat porodice Smajović pristao na drugačije riješenje, ali nije mogao precizirati da li će to biti neki "zamjenski stan". "Ovdje nije svrha potreba stanovanja. Očigledno je da se radi o nečem drugom", istakao je Tomašević.

Advokat porodice Fadila Smajovića, koja je tražila i sudskom odlukom dobila povrat stana koji je u sastavu nadbiskupske rezidencije, juče je potvrdio spremnost ove porodice da prihvati razumno rješenje, odnosno zamjenski stan koga bi osigurale lokalne vlasti.

U slučaju stana u sastavu Vrhbosanske nadbiskupije u pitanju je spor prouzrokavan izjednačavanjem prijeratnih stanarskih prava s vlasničkim. Po zakonima koji su stupili na snagu nakon rata, svim prijeratnim nosiocima stanarskih prava koji su ih tokom rata iz bilo kojih razloga napustili osigurano je bezuslovno pravo na povrat tih stanova, a potom i na njihov otkup.

  Porodica bivšeg radnika Udbe Fadila Smajovića stan u zgradi u vlasništvu Vrhbosanske nadbiskupije dobila je dekretom tadašnjih komunističkih vlasti koje oduzeti prostor nisu nacionalizovale. Stan je, kako je naknadno dokazano, korišćen i za ozvučenje nadbiskupove rezidencije te za višegodišnje prisluškivanje razgovora koji su tamo vođeni.

Opštinski sud u Sarajevu donio je odluku o deložaciji nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića iz rezidencije u Sarajevu 17. novembra, a taj prostor je dodijeljen porodici Fadila Smajovića.
   
Zgrada Vrhbosanske nadbiskupije, u kojoj se nalazi kardinalova rezidencija, izgrađena je 1895. godine i uvijek je bila u vlasništvu Katoličke crkve.
   
Vjerske zajednice u BiH su nakon rata vratile u vlasništvo tek dio imovine oduzete u komunizmu, ali zakon o restituciji, kojim bi se to pitanje trajno riješilo, do danas nije donesen. 

13.11.2010.

ZELJKO KOMSIC: ALEKSANDAR BOCAN HARCENKO, DIREKTNO SE MIJESA U UNUTRASNJE STVARI BOSNE I HERCEGOVINE

Zeljko Komsic i Aleksandar Bocan Harcenko

13.11.2010.

24SI - Političke stranke iz RS osudile su najnoviju izjavu hrvatskog člana Predsjedništva, Željka Komšića, datu federalnim medijima, u kojoj smatra da je ambasador Rusije u BiH, Aleksandar Bocan Harčenko, prešao granicu diplomatskog ponašanja i da se direktno miješa u unutrašnje stvari BiH.

 

Komšić je naveo da je BiH mnogo manja i slabija od njegove zemlje, ali mu to ne daje pravo da na takav način interveniše u unutrašnjim poslovima BiH, te dodao da se Bocan-Harčenko previše druži sa Miloradom Dodikom, aktuelnim premijerom RS i budućim predsjednikom. Komšić je za federalne medije rekao da Bocan Harčenko nije ambasador u RS već u BiH i da u njegovim riječima prepoznaje ideje proistekle iz glave drugih ljudi, između ostalih i Dodika.

"Nama će najveću uslugu svi učiniti ako nas malo popuste i puste da mi stvari slažemo između sebe", poručio je Komšić.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89240861

Powered by Blogger.ba