Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

10.11.2010.

OLEG LOKMIC: SVASTIKA NA TRIBINAMA

 

image

Oleg Lokmić

Svastika na tribinama

Kako se propagiranje nacističkih simbola, nečinjenje i nemiješanje u svoj posao savršeno nadopunjavaju

Nema ni mjesec kako je na Sardiniji utakmica italijanskih nogometnih klubova Kaljarija i Intera nakratko prekinuta nakon rasističkih uvreda s tribina, upućenih tamnoputom Kameruncu Samuelu Etu (Eto'o).

Sudija je zaustavio igru samo tri minute nakon početka, naložio zvaničnom spikeru na stadionu da upozori domaće navijače, koji su se pod prijetnjom da će biti prekinuta utakmica, a njihov klub drakonski kažnjen, ipak urazumili i smirili, pa je susret odigran do kraja.

Ima tome i dvije godine kada je skupina desničarskih ekstremista među navijačima Verdera na utakmici protiv Bohuma pokušala razviti ratnu zastavu njemačkog carstva. Nisu uspjeli, jer su ih ljudi s iste tribine u njihovom naumu spriječili.

Ali, šta nama znače ovi primjeri hrabrog sudije ili poštenih navijača njemačkog kluba? Ovo je Pecara, Široki Brijeg, Bosna i Hercegovina. 

U nedjelju je, dakle, za vrijeme utakmice između Širokog Brijega i Sarajeva, nekoliko nadobudnih pubertetlija među domaćim navijačima izvjesilo zastavu nacističke Njemačke.

Niti je te huligane sudija utakmice vidio, niti je bilo koje drugo službeno lice reagiralo. Ništa, ama baš ništa, nisu uradili ni ostali navijači Širokog. Naprotiv, u neka doba složno su skandirali "haj'mo, haj'mo, ustaše", zbog čega je teško prihvatiti njihovo saopćenje dan kasnije, u kojem osuđuju isticanje svastike.

Istovremeno, palicom ne mrda nijedan organ kojem to zakon i propisi nalažu, počev od službenih redara, pa do policajaca i specijalaca. 

Prođe i idući dan. Javne osude su rijetke i blage, a policija šuti (pitanje je, doduše, šta bi nakon ovog skandaloznog propusta mogla pametno reći).

Kad niko drugi neće, što bi onda Nogometni savez? I tako, jučer, Disciplinska komisija ne može se složiti o visini kazne, iako je jasno propisana od FIFA-e.

I šta nam je onda zaključiti iz ovog (moglo bi se posumnjati uvezanog) lanca u kojem se propagiranje nacističkih simbola, nečinjenje i nemiješanje u svoj posao savršeno nadopunjavaju?

Zastave s kukastim križem na stadionu su još i dobro, šta nam se može desiti. Zaboravimo civilizirani svijet s početka priče, dobro došli u bosanskohercegovačku realnost!

10.11.2010.

UNIVERZITETSKA BIBLIOTEKA IZ BRATISLAVE PRIREDILA IZLOZBU O SAFVET-BEGU BASAGICU

 

Dalekovidan je bio Safvet-beg Bašagić, kad je 1924. godine svoju kolekciju rukopisa i starih knjiga iz domena islamske kulture ustupio biblioteci univerziteta u glavnom gradu Slovačke

image

U sjedištu UN-a za obrazovanje, nauku i kulturu u Parizu otvorena je izložba "Islamski rukopisi iz kolekcije Safvet-bega Bašagića", koju nije pripremila neka bh. institucija, nego univerzitetska biblioteka iz Bratislave.

Dalekovidan je bio Safvet-beg Bašagić kad je, 1924. godine, svoju kolekciju rukopisa i starih knjiga iz domena islamske kulture ustupio biblioteci univerziteta u glavnom gradu Slovačke. Motiv za takav čin bio je, kako je i sam rekao, da te neprocjenjive kulturne vrijednosti nađu "sigurno pribježište“. Da nije tako odlučio, bile bi u posjedu neke institucije u BiH, najvjerovatnije Orijentalnog instituta u Sarajevu, čiji je cjelokupni rukopisni fond izgorio u granatiranju sa položaja Vojske Republike Srpske 17. maja 1992. godine.

Pet godina kasnije, 1997, kolekciju Bašagića organizacija UNESCO je upisala u listu izuzetnih vrijednosti svjetskog kulturnog naslijeđa. Ovih dana ta kolekcija je, uz biografiju i fotografije Safvet-bega Bašagića, predstavljena pariskoj i svjetskoj publici u galeriji te organizacije.

Prilikom otvaranja izložbe ambasador BiH u Parizu Almir Šahović je rekao da je Bašagić bio jedan od vodećih bosanskih intelektualaca s kraja XIX i početka XX stoljeća. Pošto je završio orijentalne studije u Beču, gdje je i doktorirao, vratio se u BiH i pune četiri decenije aktivno učestvovao u njenom kulturnom životu.

Bio je profesor, dramski pisac, pjesnik, historičar, novinar i prevodilac starih tekstova s arapskog jezika, koje je nalazio u porodičnoj kolekciji rukopisa i knjiga. Tu kolekciju je lično dopunjavao i kad je ona, po njegovoj odluci koju je obrazložio razlozima bezbjednosti, prenesena u Bratislavu, tamošnja univerzitetska biblioteka bila je bogatija za 393 arapska, 117 turska i 88 perzijska rukopisa, koji su nastali između XII i XIX stoljeća i, uz njih, za još 500 rijetkih knjiga, štampanih na arapskom jeziku između XVIII i XX vijeka.

Među rukopisima od kojih su oko stotinu unikati ima i ostvarenja srpskih i hrvatskih autora koji su pisali arapskim pismom. Najstariji rukopis, čija je jedna strana izložena u sjedištu UNESCO-a u Parizu, religiozne je tematike i nastao je 1195. godine. Uz religiozne, izloženi rukopisi sadrže filozofska, naučna i književna ostvarenja. Nerijetko bogato ilustrovani, predstavljaju i veliku kaligrafsku vrijednost. Tu kolekciju od skoro 600 originalnih rukopisa proučavali su ili konsultovali na stotine orijentalista cijelog svijeta nalazeći u njima rijetke podatke i sadržaje iz oblasti islamske civilizacije i nauke. Rukopisi su citirani u bezbroj knjiga o islamskoj filozofiji, matematici, astronomiji, historiji i poeziji.  

Uz rukopise, u sjedištu UNESCO-a izloženo je i nekoliko rijetkih knjiga iz Bašagićeve kolekcije. Među njima je i ep "Šahnama" velikog perzijskog pjesnika Firdusija, štampan prije više od 160 godina u Bombaju i ilustrovan sa 57 grafika.

Bratislavska univerzitetska biblioteka gaji uspomenu na Safvet-bega Bašagića i prikuplja njegove knjige i književno-istorijske studije o njegovom djelu. Zato su među eksponatima i dvije knjige njegovih odabranih djela, koje je prije rata štampao sarajevski izdavač Svjetlost. A naziv izložbe je "Srce u rukama", po izreci arapskog mudraca Mahmuda Iskandarija "Knjige su srce u rukama ljudi!"

10.11.2010.

OSKRNAVLJENO MEZARJE U BIJELJINI

 

Policija je izvršila uviđaj, a u toku je rad na otkrivanju počinilaca

image

Nepoznata lica porušila su danas tri nišana na mezarju  u Ulici Dimitrija Tucovića u Bijeljini, potvrđeno je Srni u bijeljinskom Centru javne bezbjednosti.

- Radnik na održavanju mezarja čiji su inicijali A.H. prijavio je u 13.20 sati policiji da su u periodu od 8.00 do 13.00 sati na ovom mezarju porušena tri nišana, rekao je dežurni operativni CJB-a.

Policija je izvršila uviđaj, a u toku je rad na otkrivanju počinilaca.

U noći između 4. i 5. novembra oštećena su i dva nišana na Mezarju "Brčanska malta" u Bijeljini.

Iz Međureligijskog vijeća BiH najavljeno je da će sutra delegacija ovog tijela posjetiti ovo bijeljinsko mezarje

10.11.2010.

VALENTIN INZKO: LIDERI CE SNOSITI ODGOVORNOST ZA RAZVOJ I NAPREDAK BOSNE I HERCEGOVINE

Inzko: Lideri će snositi odgovornost za razvoj i napredak BiH
 10.11.2010. 
Inzko: Lideri će snositi odgovornost za razvoj i napredak BiH
Izbori pružaju šansu za novi početak

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Europske unije Valentin Inzko u protekla dva dana u Washingtonu je vodio razgovore na visokoj razini tijekom kojih je u kratkim crtama objasnio izazove s kojima se Bosna i Hercegovina suočava na svom putu ka euroatlantskim integracijama.

Tijekom razgovora s visokopozicioniranim američkim zvaničnicima iz State Departmenta i Vijeća za nacionalnu sigurnost visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko naglasio je potrebu za brzim formiranjem vlasti na državnoj razini.

Politički lideri moraju promijeniti kurs i ponovo stvoriti pozitivan trend za provođenje reformi.

"Izbori pružaju šansu za novi početak. Lideri BiH trebaju iskoristiti ovu šansu. Oni će snositi odgovornost za razvoj i napredak svoje zemlje u sljedeće četiri godine", rekao je Inzko.

Među ključnim izazovima nalaze se povratak BiH na put euroatlantskih integracija te postizanje suglasnosti o sveobuhvatnoj ustavnoj reformi. Ovi procesi trebaju jaku podršku ključnih faktora kao što su SAD i EU.

Visoki predstavnik će sutra (11. studenog) održati govor na Univerzitetu Columbia, prije nego što Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija prezentira izvješće koje se odnosi na period od 1. svibnja do 22. listopada 2010, priopćeno je iz Pres-ureda OHR-a.
(fena)

10.11.2010.

DARIO VUJICEVIC LAGAO BH. JAVNOST: ODBIO SAM POZIV F/NS BiH, JEDVA CEKAM NASTUP ZA HRVATSKU

 

24sata.info PHOTO
image Dario Vujičević / fctwente

 

24SI - Fudbaler Twentea, Sarajlija Dario Vujičević našao se na spisku U21 reprezentacije Hrvatske za meč protiv Slovenije.

 

Vujičević je u razgovoru za "Večernji list" kazao kako jedva čeka nastup u dresu Hrvatske, te kako je još prošle godine odbio poziv od NSBiH, jer se već odlučio igrati za Hrvatsku.

- Dok sam prošle godine bio povrijeđen, dobio sam ponudu N/FS BiH da igram za BiH, ali sam se već bio odlučio za Hrvatsku. I jedva čekam taj prvi nastup, rekao je Dario.

Ali, ako se sjetimo izjave u maju 2010. godine, za novine "San", Vujičević je tada rekao kako poziv našeg Saveza još nije stigao i kako ga očekuje jer je BiH njegova država.

- Me­ni se ni­ko ni­je ja­vio, ni­je mi po­nu­dio raz­go­vor, ta­ko da ne­mam šta da ka­žem. Na­ra­vno da že­lim raz­go­va­ra­ti sa lju­di­ma iz Fudbalskog sa­ve­za, ali ne­ću ni­ko­ga da mo­lim. Ro­đen sam u Sa­ra­je­vu, BiH je mo­ja drža­va, ali is­to ta­ko znam ko­li­ko vri­je­dim i znam da za­slu­žu­jem da me se tre­ti­ra kao pro­fe­si­onal­c, rekao je Dario u maju 2010. godine.

U intervjuu za San koji je urađen maju mjesecu ove godine kazuje kako poziv iz BiH još nije stigao, te da je BiH njegova država, dok za hrvatske medije kazuje kako mu je poziv iz F/NS BiH stigao još prošle godine i se on već ranije odlučio igrati za Hrvatsku i kako jedva čeka prvi nastup u dresu "vatrenih".

Licemjerstvo ne poznaje granice! Ovakve lažove Bosna i Hercegovina uopšte i ne treba, Dario neka ti je sretno sa "tvojom" Hrvatskom, navodi Reprezentacija.net.

(24sata.info)DARIO

10.11.2010.

ISPRED SUDA BiH: PIJANI POLICAJAC, PRATILAC RATNOG ZLOCINCA, NAPAO KAMERMANA I PREDSTAVNICU ZRTAVA

 

Pratilac optuženika Terzića, Budimir Pantić, prvo je fizički nasrnuo na kamermana Kantonalne televizije Sarajevo Zorana Roića, da bi potom predsjednicu Udruženja “Žena – žrtva rata” Bakiru Hasečić vrijeđao i “opsovao joj djete”

image Sud BiH: Mjesto gdje se dogodio incident

Neposredno pred početak ročišta na kojem su se Milan Perić, Spasoje Doder, Predrag Terzić i Aleksandar Cerovina trebali izjasniti o optužnici za ratne zločine koje su počinili na području Kalinovika 1992. godine, pred Sudom Bosne iHercegovine desio se nezapamćen incident.

Naime, pratilac optuženika Terzića, Budimir Pantić, prvo je fizički nasrnuo na kamermana Kantonalne televizije Sarajevo Zorana Roića, da bi potom predsjednicu Udruženja “Žena – žrtva rata” Bakiru Hasečić vrijeđao i “opsovao joj djete”.

“Vidjela sam gužvu i već u sljedećem trenutku mi se obratilo lice u vidno alkoholiziranom stanju s riječima da mi …djete”, kaže Hasečić, koja, kako kaže, ni riječ nije mogla izustiti od šoka.

Hasečić: Žele nas poniziti do kraja


Kasnijom provjerom službenika MUP-a Kantona Sarajevo, koji su odmah pozvani na intervenciju, utvrđeno je da je riječ o Budimiru Pantiću, aktivnom policajcu iz Istočnog Sarajeva.

“Kada sam se pribrala, napustila sam krug Suda BiH i uputila se prema osobi za koju još uvijek nisam znala ko je i zašto se tako ponaša. On je sjedio u autu s otvorenim prozorom, dva policajca su bila pored njega i tada sam čula da se on nekome hvali kako je ‘upravo sad, Bakiri j…dijete u usta”. Tu sam izgubila kontrolu, suze su same krenule na oči jer sve sam očekivala osim podsmjeha i provokacija pred Sudom BiH”, kaže Hasečić.

Prema riječima Kemala Pervana, predsjednika Udruženja “Istina-Kalinovik 92”, okupljene žrtve Perića, Dodera, Terzića i Cerovine, policajaca iz Kalinovika, nisu željeli provocirati ili izazivati sukob već izraziti protest što su zločinci u prilici da se brane sa slobode.

“Žrtve nikad, ni u snu, nisu sanjale da će nakon preživljene golgote doći pred Sud i gledati svoje dželate kako slobodno ulaze na suđenje, smješkaju se i podsmijavaju žrtvama. Da ne bude zabune, nisu to osumnjičenici koji su možda počinili zločin. Riječ je o aktivnim policajcima koji su privodili, transportovali i čuvali Osnovnu školu u Kalinoviku i “Barutni magacin”, u kojem je ubijeno na desetine Bošnjaka. Riječ je o istim osobama koje su odgovorne za brojna silovanja i nestanak malodobnog djeteta Hasne Čusto, čiji ostaci ni do danas nisu pronađeni. Gdje je ovdje pravda?! Pa taj isti Spasoje Doder, strah i trepet prijeratnih komšija, donedavno je radio u SIPA-i”, pojašnjava Pervan.

"Barutni magacin": Mjesto stradanja Bošnjaka u Kalinoviku

Informacija o početku suđenja vjerovatno bi dobila malu pažnju i kratku objavu u samo dijelu medija da Pantić, koji je očito došao pružiti podršku “kolegama”, kamermana TVSA nije uhvatio za ruku i promrmljao: “Šta ti snimaš?”, nakon čega ga je odgurnuo.

“Osuđujemo napad na našeg kamermana. Činjenica da je napadnut dok je radio svoj posao, u krugu najviše pravosudne instance, uz napomenu da ovo nije prvi ovakav slučaj, navodi me na zaključak da Sudska policija ima ozbiljan problem sa sigurnosnim procedurama ili osobljem”, kaže Zvonko Marić, urednik informativnog programa TVSA.

Na zaključak da sudska policija očigledno ne radi svoj posao došao je i Kemal Pervan dok Bakira Hasečić smatra da se ništa ne dešava slučajno.

“Neko nas želi poniziti do kraja. Što više vrijeme prolazi sve sam ubjeđenija da je bolje biti ratni zločinac nego žrtva. Nigdje u svijetu nije zabilježen slučaj da zločinac i žrtva ulaze na ista vrata, zadržavajući se na recepciji, gurajući lične karte u isto vrijeme, ulazeći u sudnicu gotovo istovremeno…Nisu džaba otjerali strane sudije i tužioce, neko očito želi da žrtve opet prolaze kroz iste traume”, naglašava Hasečić.

Zvonko Marić: Sudska policija ima ozbiljan problem

10.11.2010.

NE MOZE DA RACUNA NA ERMINA ZECA: SAFET SUSIC POSLAO POZIV MUHAMEDU SUBASICU IZ OLIMPICA

 

24sata.info PHOTO
image Muhamed Subašić / 24sata.info

 

24SI - Selektor naše fudbalske reprezentacije Safet Sušić naknadno je poslao poziv Muhamedu Subašiću, lijevom beku sarajevskog Olimpica.

 

Selektor je pozvao Subašića nakon što je bilo jasno da će Ermin Zec propustiti utakmicu sa Slovačkom, navodi Reprezentacija.net.
Ermin Zec se povrijedio u prošlom meču svoga tima protiv Kayserispora. Igrala se utakmica 11. kola turske Superlige u kojoj su Genclerbirligi i Kayserispor podijelili bodove, 1:1. Strijelac za Genclerbirligi bio je upravo naš Zmaj, Ermin Zec.

Konačni spisak igrača za prijateljski susret naše selekcije protiv Slovačke izgleda ovako:

Kenan Hasagić, Asmir Begović, Emir Spahić, Boris Pandža, Ognjen Vranješ, Adnan Mravac, Muhamed Bešić, Mensur Mujdža, Sejad Salihović, Senad Lulić, Elvir Rahimić, Haris Medunjanin, Senijad Ibričić, Semir Štilić, Miralem Pjanić, Zvjezdan Misimović, Zlatan Muslimović, Vedad Ibišević, Edin Džeko i Muhamed Subašić.

Utakmica protiv Slovačke na rasporedu je 17. novembra ove godine u Bratislavi.

(24sata.info)

10.11.2010.

ZLATKO LAGUMDZIJA: LAHKO JE PODIJELITI FOTELJE, A TESKO JE PREUZETI ODGOVORNOST!

 

24sata.info PHOTO
image Zlatko Lagumdžija / 24sata.info

 

24SI - "Vjerujem da do 30. novembra ima dovoljno vremena da se napravi parlamentarna većina", kazao je predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija nakon konsultativnog sastanka u Parlamentarnoj skupštini BiH na kojem je dogovoreno da konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma PSBiH bude održana 30. novembra.

 

Na novinarsko pitanje u vezi sa pozicijom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Lagumdžija je kazao da je njihova pozicija nepromijenjena.

"Naša je pozicija savršeno jasna. Hoćemo da se napravi funkcionirajuća vladajuća koalicija, po mogućnosti na svim nivoima konzistentna - od BiH, preko entiteta i kantona", kazao je predsjednik SDP-a.

Istakao je da misli da će jučerašnji izvještaj Evropske komisije biti dovoljno alarmirajući za sve političke aktere da se uozbilje.

"Ne želimo da učestvujemo ni u kakvoj vladajućoj koaliciji na državnom nivou koja će biti napravljena na analogan način kao što je urađena prije četiri godine i da nas za četiri godine bude sramota šta smo radili. Ako njih nije, mi nećemo da budemo takvi koji će se poslije četiri godine osjećati postiđeni zbog toga što smo podijelili fotelje, a nismo preuzeli odgovornost", istakao je Lagumdžija.

(fena)

10.11.2010.

INTERPOL: KRAJ "CRVENIM POTJERNICAMA" BEZ SAGLASNOSTI MATICNE ZEMLJE

Interpol: Kraj "crvenim potjernicama" bez saglasnosti matične zemlje

Sjedište Interpola, Lion, Francuska

Sjedište Interpola, Lion, Francuska

10.11.2010.
Generalna skupština Interpola usvojila je rezoluciju kojom se sprječava raspisivanje takozvanih „crvenih potjernica“ za ratne zločine bez saglasnosti matične zemlje osumnjičenog na kojeg se potjernica odnosi.
 
U BiH ova odluka je pozdravljena, ali i izražena sumnja šta će biti sa dosad raspisanim potjernicama koje su ocijenjene kao političke - i da li će, i kada, biti povučene.

Na crvenim potjernicama Interpola nalaze se destine bh. građana protiv kojih su otvoreni postupci pred sudovima u BiH, a nalaze se van zemlje, ali i onih koji žive u BiH, a protiv kojih postoje optužbe za ratni zločin u drugoj zemlji.
 
Najpoznatiji su slučajevi Tuzlanske kolone i Dobrovoljačke ulice u Sarajevu za čijim su akterima raspisane potjernice po nalogu Tužilaštva iz Beograda.

Ubuduće za raspisivanje potjernica za građanima BiH biće potrebna saglasnost BiH, pojašnjava državni ministar sigurnosti Sadik Ahmetović:

„Konačno niti jedna zemlja ne može raspisati crvenu potjernicu, niti ih može disperzirati po zemljama članicama Interpola bez suglasnosti zemlje iz koje osoba dolazi. Imali smo situaciju da osobe iz BiH koje se sumnjiče za krivična djela ratnog zločina budu u sistemu Interpola, a nisu upoznate s tim, nađu se van BiH i eventualno doživljavaju određene vrste provjera, privođenja itd. To je ono s čim se građani BiH neće suočavati u budućnostui bar kad su u pitanju crvene potjernice.“

Više reda

Iako ministar Ahmetović tvrdi da se ova odluka Interpola odnosi na sve crvene potjernice ikad raspisane, kao i na one koje će se tek raspisivati, oni koji su na njima kažu da će sa putovanjima sačekati još neko vrijeme. Selim Bešlagić, dugogodišnji bh. paralamentarac koji se nalazi na crvenoj potjernici Interpola raspisanoj u Srbiji zbog slučaja Tuzlanska kolona, kaže:

„Ja neću još uvijek putovati sve dotle dok ova odluka, odnosno ova deklaracija koju je Interpol donio ne bude pravosnažna, bolje rečeno dok ne vidimo kako će se ona manifestovati upravo na potjernice koje je Interpol Srbije poslao. To se odnosi na potjernice koje je Interpol posalo Tuzlacima, ali čini mi se da danas rješavanje tog pitanja nije više da mi nagađamo. Ako je Interpol donio tu potjernicu, ja očekujem da će Interpol ili vratiti potjernicu Srbiji, pa da oni to traže, ili će Srbija sama to povući pa tražiti preko BiH da to uradi. Znači treba sada malo strpljenja i malo još vremena. Jedan veliki proces je prošao, proces u kome je konačno razum pobijedio da jednostavno ne može se crvenom potjernicom politički djelovati po određenim stvarima.“

Veselin Vlahovic, nakon hapšenja u Španiji na osnovi "crevene potjernica", mart 2010.
U Tužilštavu BiH pozdravili su odluku Generalne skupštine Interpola ističući da će se na taj način uvesti više reda u način raspisivanja crvenih potjernica. Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da je na njihov zahtjev raspisano desetine crvenih potjernica za osobama osumnjičenim za ratni zločin, a koje se nalazom širom svijeta, a najpoznatiji slučaj bio je Veselina Vlahovića Batka.

„Tražili smo više desetina osoba koje imamo i dešavaju se izručenje i deportacije iz drugih država, kao što je evo sad predmet Vlahović bio koje je na temelju naše tjeralice izručen iz Kraljevine Španjolske prije nekoliko mjeseci,“ rekao je Grubesic. 

Sinan Alić, predsjednik Fondacije „Istina, pravda, pomirenje“ koja se zalagala za puštanje na slobodu Ilije Jurišića, koji je u zatvoru u Beogradu proveo više od tri i po godine, kaže da su dosadašnje Interpolove potjernice bila zloupotrebljavane u političke svrhe:

„Jedna država raspiše potjernicu i može time da odrađuje neke političke stvari. A sada će država koja raspisuje potjernicu morati obezbijediti saglasnost i države iz koje je lice da se to ne bi upotrebljavalo u političke svrhe. E sad se ne može to upotrijebiti ako htjedne da raspisuje, jer ne bi se dogodio onaj slučaj sa rudarom Muhamedom Brkićem - da su konsultovali Sarajevo rekli bi im - nije to taj Muhamed Brkić, nemojte čovjeka dovoditi u neprijatnu situaciju. Sad je ta procedura ozbiljnija.“

Ahmetović kaže da će za dosad raspisane crvene potjernice za bh. građana biti potrebno neko vrijeme da se kompletan sistem uredi i potjernice budu povučene, dok će sve buduće biti rapisivane prema novoj odluci Generalne skupštine Interpola.
10.11.2010.

INAUGURIRANO PREDSJEDNISTVO BiH: NEBOJSA RADMANOVIC PRVI PREDSJEDAVAJUCI

 

Komšić u svom obraćanju istakao da će se boriti za ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH • Radmanović istakao da do korjenitih promjena Ustava neće doći

image Foto: Predsjedništvo BiH

Članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić, koji su na te funkcije izabrani na opštim izborima u oktobru, danas su u Sarajevu preuzeli dužnost na svečanoj konstitutivnoj sjednici Predsjedništva BiH.

"Moramo preuzeti političku odgovornost i ispuniti data obećanja. Vrijeme koje je pred nama biće odlučujuće za daljnju budućnost BiH i zapadnog Balkana. Svi u BiH moramo da pokažemo političko strpljenje" - rekao je Radmanović, koji će biti prvi predsjedavajući u ovom sazivu Predsjedništva BiH u narednih osam mjeseci.  

Izetbegović je istakao da je vrijeme za pozitivan rasplet i da je potrebno hitno usvojiti reforme, u čemu Predsjedništvo BiH treba posebno dati doprinos.

"Samo bezbjedna i stabilna zemlja može da ostvari povoljan poslovni ambijent, privuče inostrane investicije i kapital, zaposli omladinu i time podigne životni standard svakog svog građanina. Daću snažnu podršku i u odlučnoj borbi protiv nasilja, kriminala i korupcije u BiH. Pobjeda u borbi sa tim pošastima modernog vremena preduslov je za ozdravljenje cjelokupnog društva" - naglasio je Izetbegović. 

Prema njegovim riječima, ako bi se sudilo po aktuelnoj političkoj atmosferi i retorici moglo bi se zaključiti da se BiH ponovo nalazi na jednoj od svojih raskrsnica.

"Ovo nije raskrsnica, jer raskršće nudi različite puteve. Mi imamo samo jedan, sve ostalo su stranputice, slijepe ulice. Jedini ispravan put je put integracija, ujedinjavanja, pomirenja, saradnje i dijaloga, jednom riječju evropski put. Put ubrzanog uvođenja evropskih standarada u organizaciji države, pravosuđa i ekonomije i prije svega u sferi ljudskih prava i sloboda. Put uklanjanja i relativiziranja granica, viza, prepreka, podjela" - smatra Izetbegović. 

Komšić je rekao da su danas uslovi u BiH složeniji nego u prethodnom periodu, a zadaci teži nego u posljednje četiri godine.

Komšić je u svom obraćanju istakao da će se boriti za ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH.

"Ekonomska i finansijska kriza i nemaština svakim danom sve više pogađa i uništava kvalitet života građana BiH. Takvo beznađe, besperspektivnost nije zaslužio ni jedan građanin ove zemlje. To ne može i ne smije biti budućnost naše djece. Očekujem od susjeda da uvažavaju iste principe prema BiH i da na tim temeljima gradimo drugačije, bolje odnose među našim zemljama. Prošlost nam je crna, teška, krvava, ali nemojmo dopustiti takvoj prošlosti da nam onemogućuje put u budućnost. Obećavam da se u obavljanju dužnosti člana Predsjedništva BiH, kao ni do sada, nikada neću rukovoditi interesima dnevne politike ili uskostranačkim interesima", rekao je Komšić i dodao da će zastupati samo interes države, njenih građana i naroda.

Foto: Predsjedništvo BiH

Konstituisanje novog saziva Predsjedništva BiH obavljeno je u skladu sa zvaničnim rezultatima izbora koje je objavila Centralna izborna komisija /CIK/ BiH, pa je njen predsjednik Irena Hadžiabdić Radmanoviću, Izetbegoviću i Komšiću uručila certifikate, a onda su oni pročitali i potpisali tekst svečane izjave.

Nakon toga je Radmanović preuzeo predsjedavanje sjednicom.
                 
Prema rezultatima koje je objavio CIK, kandidat SNSD-a za srpskog člana Predsjedništva BiH Radmanović osvojio je 295.629 glasova, kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović osvojio je 162.831 glasova, dok je kandidat SDP-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željko Komšić osvojio je 337.065 glasova.

Radmanović: Kazniti ratne zločince

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je naglasio da je na političkom nivou neophodno obnoviti demokratski dijalog i povjerenje, za šta su potrebni istina, kažnjavanje svih koji su počinili ratne zločine, razumijevanje i pomirenje.

On je istakao da je važno afirmisati ravnopravnost kao uslov zajedničkog života i da je potrebno učiniti sve kako bi prestao osjećaj individualne i kolektivne ugroženosti bilo koga u BiH.

"Ništa se u BiH ne može napraviti na brzinu, poprijeko i na štetu drugih. Čak i da se može, to ne bi bilo dobro na duži rok, jer bi se prije ili kasnije pokazalo kao politički promašaj", istakao je Radmanović.

On je naglasio da je ponovni mandat člana Predsjedništva BiH za njega obaveza, izraz povjerenja, ali i ozbiljan izazov odgovornosti.

"Na kraju našeg mandata biće 2014. godina. Tada će se navršiti sto godina od početka Prvog svjetskog rata, nakon kojeg smo imali druge odnose na prostoru zapadnog Balkana. Neka ovoga puta simbolika okruglih brojeva bude podsticaj Predsjedništvu BiH i poziv liderima zapadnog Balkana da zajedno ostvarimo trajni mir, okrenuti EU i budućnosti", poručio je Radmanović.

Agresivnije rješavanje pitanja sa Srbijom i Hrvatskom

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske /RS/ Nebojša Radmanović smatra da jedan od prioriteta u narednom četvorogodišnjem mandatu ove institucije treba da bude agresivnije rješavanje otvorenih pitanja koje BiH ima sa Srbijom i Hrvatskom.

"Vrijeme je da u narednom četverogodišnjem periodu konkretnije rješavamo pitanja imovine, granice i tako dođemo do zaokruženog ciklusa riješenih dobrosusjedskih odnosa", izjavio je Radmanović i istakao da to ima veze i sa evropskim putem, jer su dobrosusjedski odnosi važan uslov za prijem u EU.

Prema njegovom mišljenju, "sitne izjave bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i Željka Komšića pokvarile su krupne stvari u odnosima između BiH i Srbije".

"Srbija pokazuje dobru volju prema BiH, pruža ruku prema Sarajevu i to ne smijemo ispustiti. Ne trebaju nam izjave i pojedinci koji će da pokvare krupne odnose", poručio je Radmanović.

Kada je riječ o ustavnim promjenama, Radmanović  je istakao da do korjenitih promjena Ustava neće doći, jer za to ne postoji raspoloženje u BiH: "Ustav BiH ne treba mijenjati uopšte u onom dijelu koji se odnosi na Predsjedništvo BiH kad je riječ o njegovom sastavu, funkcionisanju i ovlaštenjima, odnosno ono i dalje treba da se sastoji od tri člana i da postoji rotaciji na mjestu predsjedavajućeg. To u potpunosti treba da ostane isto".

Prema njegovom mišljenju, sadašnji Ustav BiH nije smetnja dobrom funkcionisanju BiH, već su to ljudi izabrani na funkcije koji neće da se dogovaraju nego hoće u startu da mijenjaju Ustav, a ne da provode ono zbog čega su izabrani.

Na čelu Vijeća ministara Hrvat?

Osvrćući se na izbor novog  predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH  Radmanović je rekao da smatra da na ovoj funkciji treba da bude Hrvat iz političke partije koja je dobila najveće povjerenje hrvatskog naroda u BiH i da je to potrebno  zbog funkcionisanja BiH, stabilnosti i ravnopravnosti.

Izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH zavisi od dogovora političkih partija u BiH, napomenuo je Radmanović i ističe da Predsjedništvo BiH ima toliko odgovornosti da se neće upustiti u priču da imenuje nekoga ko neće imati podršku u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Radmanović od druga dva člana Predsjedništva BiH očekuje da vode računa da je budžet BiH, prema zakonu, isključivo namijenjen za finansiranje bosanskohercegovačkih institucija, a nije razvojni i socijalni, mada se mora voditi računa o pitanjima iz ove dvije oblasti za koje su, ipak, nadležni entiteti.

"Budžet BiH ne može da neograničeno raste, jer to ide na štetu entiteta, a time i građana", poručio je Radmanović. On je potvrdio da se već kasni sa zakonskim rokovima za budžet, ali i istakao da se to još može stići ako do Nove godine bude konstituisana Parlamentarna skupština BiH.

Radmanović kaže da pripada onima koji misle da mora biti održan referendum o tome da li BiH treba da postane članica NATO-a, kada za to dođe vrijeme.

10.11.2010.

VELIKA KOALICIJA NEIZBJEZNA: MILORAD DODIK POLJULJAN U RS, KLJUCEVI IPAK KOD ZLATKA LAGUMDZIJE

Velika koalicija neizbježna : Dodik poljuljan u RS, ključevi ipak kod Lagumdžije

10/11/2010.
• Dodikov plan da sporazumom sa SDS-om osigura da najmanje 12 od 14 srpskih poslanika u Parlamentu BiH onemogući SDP-u ulazak u vlast i da Lagumdžija preuzme funkciju predsjedavajućeg ..

Odnosi među strankama u Republici Srpskoj daleko su od idiličnih kakvim se pokušavaju prikazati javnosti - upravo je u toku vidljivi i nevidljivi rat između koalicionih partnera SNSD-a Milorada Dodika, DNS-a Marka Pavića i SP-a Petra Đokića. Njih trojica su ljetos ušli u koaliciju i zakleli se na vjernost jedni drugima „u interesu Republike Srpske i srpstva".

Pobuna Pavića i Đokića                   Nakon saopštavanja rezultata izbora zadovoljno su slavili, ali prije svega poraz koalicije „Zajedno za Srpsku" u kojoj su SDS Mladena Bosića, PDP Mladena Ivanića i SRS Milanka Mihajlice. Ispod stola su odmah pokušali organizovati i pobune u te tri stranke ne bi li njihovi lideri bili smijenjeni, a partije se rasule. To im nije uspjelo, ali je došlo do teških nemira unutar SNSD-a, a uz to su i potpuno su poremećeni odnosi između Dodika, Pavića i Đokića.Prošle sedmice Dodik i Bosić su sklopili sporazum o jedinstvenom nastupu SNSD-a i SDS-a u zajedničkim državnim organima. Dodikovi mediji odmah su sporazum proglasili historijskim, međutim on je u posljednja dva dana itekako poljuljao aktuelnog premijera i budućeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.Marko Pavić, predsjednik DNS-a, oštro je ustao protiv tog i takvog sporazuma i poručio da SDS jedino može biti „u manjim partnerskim odnosima s vladajućom koalicijom, ali ne može ućestvovati u vlasti u punom kapacitetu".SNSD, DNS i SP dobili su kod građana pravo da formiraju vlast, a nije ga dobio SDS. Uostalom, naša koalicija je sa koalicijom „Zajedno za Srpsku" bila na suprotstavljenim stranama - jasan je Pavić.

Izvori „Sana" iz Banjaluke kažu da je Dodik pobjesnio na Pavića zbog ove izjave, ali i istovjetne poruke Petra Đokića, predsjednika SP-a. Zbog toga je s njima dvojicom za sutra zakazao hitan sastanak na kojem će se „strukturisati vlast na nivou Republike Srpske". Inače, za idući ponedjeljak zakazana je konstituirajuća sjednica Narodne skupštine RS.Sve što se događa, i još mnogo više, dobro je poznato Mladenu Bosiću i izvjesno je da ni on ne sjedi skrštenih ruku, posebice što razgovori i dogovori o formiranju državne vlasti nisu završeni. Sasvim sigurno je da će se njegova u tome pitati, s obzirom na rezultate izbora, pa je sve moguće. Osim toga, grupa uticajnih visokopozicioniranih članova SDS-a nisu nimalo zadovoljni sklapanjem sporazuma sa SNSD-om, a prednjače Predrag Kovač, Darko Babalj i Ognjen Tadić kojeg je SDS već kandidovao za delegata Doma naroda Parlamenta BiH. Oni smatraju da SDS treba da gurne Dodikovu stranku u opoziciju na državnom nivou i dovede SNSD u poziciju da ne može bez SDS-a. Postoji i druga struja u SDS-u koja jeste za koaliciju sa SNSD-om, ali i na državnom i na entitetskom nivou uz podjelu vlasti po principu „pola - pola". Oni smatraju da je nemoguće biti u koaliciji na državnom i ljuta opozicija na entitetskom nivou. Sporazumu se protivi i moćni Mićo Mičić, načelnik Bijeljine, grada kojeg Dodik već godinama bezuspješno pokušava da stavi pod svoju kontrolu.

Propao plan             Dodika sve to je dobro poljuljalo i sada traži izlaz pa je preko beogradskih i banjalučkih medija lansirao priču da „SDS interesuju samo funkcije, a ruke u interesu RS i srpstva treba dizati i bez vezanih partijskih zastava". Time on pokušava da smiri Pavića i Đokića, računajući da će Bosića odobrovoljiti dajući mu jednu od ministarskih funkcija u Vijeću ministara BiH. Ovaj je prije sedam dana javno poručio da ga to ne zanima.S druge strane, jasno je da su ključevi buduće državne vlasti u rukama Zlatka Lagumdžije, predsjednika SDP-a. Dodikov plan da sporazumom sa SDS-om osigura da najmanje 12 od 14 srpskih poslanika u Parlamentu BiH onemogući SDP-u ulazak u vlast i da Lagumdžija kao predsjednik pobjedničke stranke preuzme funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara, sada je na potpuno klimavim nogama. Pojednostavljeno kazano, državna vlast ne može se formirati bez SDP-a koji opet insistira na uspostavljanju proevropske vlade i hitnim reformama kao uslovu da BiH izađe iz političke i ekonomske krize i krene ka evropskim integracijama. Dodiku status kvo odgovara jer mu osigurava da radi šta hoće, držeći napredak cijele države pod blokadom.

Da je u škripcu, Dodik je pokazao jučer pa je počeo sa ispipavanjem pulsa i domaće javnosti i međunarodne zajednice i to preko Igora Radojičića, predsjednika Narodne skupštine RS koji će, kako su makar do sinoć stvari stajale, i u naredne četiri godine ostati na tom položaju.SDP se prilikom formiranja vlasti u BiH ne može izbjeći iako je SNSD nakon izbora rekao da ne bi želio da pravi blok s ovom strankom. Ove dvije stranke, koje su na izborima dobile najviše glasova, sada su došle u poziciju da ni bez jedne ni bez druge nije moguće formirati vlast u BiH - izjavio je Radojičić i dodao da je „početna pozicija za razgovore dosta loša". Time je on ublažio ranije Dodikove izjave da nema nikakve šanse da SNSD uđe u istu vlast sa SDOP-om.Bez obzira na Radojičićevu priču da je „SDP spalio sve mostove prema SNSD-u kampanjom koja je vođena van zemlje u protekle tri godine", jasno je da Dodik više nije apsolutni vladar u Republici Srpskoj kao u protekle četiri godine i da u tom entitetu neće lako sklopiti vlast. To opet znači da mu je klimava pozicija i na državnom nivou. (Kliker.info-San)


10.11.2010.

INTERPOL: KRAJ "CRVENIM POTJERNICAMA" BEZ SAGLASNOSTI MATICNE ZEMLJE

 

Kopija engleske potjernica za Ejupom Ganićem i ostalima optuženima za slucaj Dobrovoljačka, koja je raspisana na osnovu 'crvene potjernice' iz Srbije

Kopija engleske potjernica za Ejupom Ganićem i ostalima optuženima za slucaj Dobrovoljačka, koja je raspisana na osnovu "crvene potjernice" iz Srbije

10.11.2010.
Generalna skupština Interpola usvojila je rezoluciju kojom se sprječava raspisivanje takozvanih „crvenih potjernica“ za ratne zločine bez saglasnosti matične zemlje osumnjičenog na kojeg se potjernica odnosi.
 
U BiH ova odluka je pozdravljena, ali i izražena sumnja šta će biti sa dosad raspisanim potjernicama koje su ocijenjene kao političke - i da li će, i kada, biti povučene.

Na crvenim potjernicama Interpola nalaze se destine bh. građana protiv kojih su otvoreni postupci pred sudovima u BiH, a nalaze se van zemlje, ali i onih koji žive u BiH, a protiv kojih postoje optužbe za ratni zločin u drugoj zemlji.
 
Najpoznatiji su slučajevi Tuzlanske kolone i Dobrovoljačke ulice u Sarajevu za čijim su akterima raspisane potjernice po nalogu Tužilaštva iz Beograda.

Ubuduće za raspisivanje potjernica za građanima BiH biće potrebna saglasnost BiH, pojašnjava državni ministar sigurnosti Sadik Ahmetović:

„Konačno niti jedna zemlja ne može raspisati crvenu potjernicu, niti ih može disperzirati po zemljama članicama Interpola bez suglasnosti zemlje iz koje osoba dolazi. Imali smo situaciju da osobe iz BiH koje se sumnjiče za krivična djela ratnog zločina budu u sistemu Interpola, a nisu upoznate s tim, nađu se van BiH i eventualno doživljavaju određene vrste provjera, privođenja itd. To je ono s čim se građani BiH neće suočavati u budućnostui bar kad su u pitanju crvene potjernice.“

Više reda

Iako ministar Ahmetović tvrdi da se ova odluka Interpola odnosi na sve crvene potjernice ikad raspisane, kao i na one koje će se tek raspisivati, oni koji su na njima kažu da će sa putovanjima sačekati još neko vrijeme. Selim Bešlagić, dugogodišnji bh. paralamentarac koji se nalazi na crvenoj potjernici Interpola raspisanoj u Srbiji zbog slučaja Tuzlanska kolona, kaže:

„Ja neću još uvijek putovati sve dotle dok ova odluka, odnosno ova deklaracija koju je Interpol donio ne bude pravosnažna, bolje rečeno dok ne vidimo kako će se ona manifestovati upravo na potjernice koje je Interpol Srbije poslao. To se odnosi na potjernice koje je Interpol poslao Tuzlacima, ali čini mi se da danas rješavanje tog pitanja nije više da mi nagađamo. Ako je Interpol donio tu potjernicu, ja očekujem da će Interpol ili vratiti potjernicu Srbiji, pa da oni to traže, ili će Srbija sama to povući pa tražiti preko BiH da to uradi. Znači treba sada malo strpljenja i malo još vremena. Jedan veliki proces je prošao, proces u kome je konačno razum pobijedio da jednostavno ne može se crvenom potjernicom politički djelovati po određenim stvarima.“

U Tužilštavu BiH pozdravili su odluku Generalne skupštine Interpola ističući da će se na taj način uvesti više reda u način raspisivanja crvenih potjernica. Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da je na njihov zahtjev raspisano desetine crvenih potjernica za osobama osumnjičenim za ratni zločin, a koje se nalazom širom svijeta, a najpoznatiji slučaj bio je Veselina Vlahovića Batka.

„Tražili smo više desetina osoba koje imamo i dešavaju se izručenje i deportacije iz drugih država, kao što je evo sad predmet Vlahović bio koje je na temelju naše tjeralice izručen iz Kraljevine Španjolske prije nekoliko mjeseci,“ rekao je Batko. 

Sinan Alić, predsjednik Fondacije „Istina, pravda, pomirenje“ koja se zalagala za puštanje na slobodu Ilije Jurišića, koji je u zatvoru u Beogradu proveo više od tri i po godine, kaže da su dosadašnje Interpolove potjernice bila zloupotrebljavane u političke svrhe:

„Jedna država raspiše potjernicu i može time da odrađuje neke političke stvari. A sada će država koja raspisuje potjernicu morati obezbijediti saglasnost i države iz koje je lice da se to ne bi upotrebljavalo u političke svrhe. E sad se ne može to upotrijebiti ako htjedne da raspisuje, jer ne bi se dogodio onaj slučaj sa rudarom Muhamedom Brkićem - da su konsultovali Sarajevo rekli bi im - nije to taj Muhamed Brkić, nemojte čovjeka dovoditi u neprijatnu situaciju. Sad je ta procedura ozbiljnija.“

Ahmetović kaže da će za dosad raspisane crvene potjernice za bh. građana biti potrebno neko vrijeme da se kompletan sistem uredi i potjernice budu povučene, dok će sve buduće biti rapisivane prema novoj odluci Generalne skupštine Interpola.
10.11.2010.

ZASTICENI SVJEDOCI O SRBIJANSKOM UCESCU U RATU

Zaštićeni svjedoci o srbijanskom učešću u ratu

Arhivska fotografija ubijanja i stradanja civila u području Zvornika, Haški tribunal, 10. novembar 2010.

Arhivska fotografija ubijanja i stradanja civila u području Zvornika, Haški tribunal, 10. novembar 2010.

10.11.2010.
Na Haškom sudu trenutno se aktivno odvijaju tri suđenja, dok su 2 na kraćim pauzama. Na suđenju visokim policijskim dužnosnicima bosanskih Srba u vrijeme rata, Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, tužiteljstvo trenutno izvodi niz zaštićenih svjedoka, policijskih insajdera koji dovode optužene u vezu s događajima u optužnici za udruženi zločinački poduhvat protjerivanja nesrpskog stanovništva u niz Bosansko-hercegovačkih općina.

Svjedok: Zvornik napadnut od strane JNA


Samo tijekom otvaranja sudske sjednice za javnost mogu se doznati dijelići iskaza zaštićenih svjedoka koji najčešće svjedoče uz mjere skrivanja njihovog imena, lika te glasa u sudnici.
Arhivska fotografija ubijanja i stradanja civila u području Zvornika, Haški tribunal, 10. novembar 2010.

No ponekad, samo par rečenica svjedoka bacaju svjetlo na događaje koji su doveli do sukoba. Odnosno pokazuju obrazac na koji se sukob događao na prostoru bivše Jugoslavije u prvoj polovici devedesetih godina. Ovoga tjedna na suđenju Stanišiću i Župljaninu, zaštićeni
svjedok ST 222, zvornički policajac u vrijeme rata, opisao je tijekom iskaza otvorenog za javnost, kako se dogodio napad srpskih snaga na općinu s većinskim bošnjačkim stanovništvom 1992.

„Pa to su bili Srbi (srpske jedinice), a tenkovi su bili od JNA (Jugoslavenska Narodna Armija) jer VRS (Vojska Republika Srpske) još nije osnovana“, objasnio je svjedok kako je krenuo napad na spomenuto područje.

Prema opisanom obrascu koji se može prema svjedočenjima insajderskih svjedoka pronaći od Vukovara do Srebrenice – prvo je vojska napadala teškim naoružanjem, potom je združeno zajedno s paravojnim jedinicama zauzela mjesto nakon čega bi uslijedio teror nad nesrpskim stanovništvom.

Ne od vojnika već od strane formiranih paravojnih jedinica te Teritorijalne obrane na koju se inače i želi prebaciti odgovornost za zločine.

Paravojska iz Srbije u policijskim uniformama

Zaštićeni svjedok ST 222 opisao je kako je nakon zauzimanja općine, od strane načelnika SUP-a Zvornik Miloša Pantelića, dovedena paravojna jednica zvana Gogićevci iz Srbije, čiji su pripadnici bili obučeni u ratne policijske uniforme.

„To je bila pravojna jedinica s kriminalnom prošlošću. S velikim dosjeima (zločina). Krali su po trgovinama, obijali stanove, tukli policiju, tukli Muslimane....ubijali Muslimane. Što vam je drugo očekivati od takvih osoba“, opisao je svjedok.

Gogićevci su bili pravojna jedinica s kriminalnom prošlošću. S velikim dosjeima. Krali su po trgovinama, obijali stanove, tukli policiju, tukli Muslimane....ubijali Muslimane – kaže ST 222


Obrane gotovo svih optuženih vojnih i policijskih dužnosnika žele prikazati kako su vojska i policija samo intervenirale u međunacionalni sukob, a da zločini protiv nesrpskog stanovništva nisu bili organizirani već spontani, nastali iz lokalne osvete. Zaštićeni svjedok ST 222 opisao je kako je zapovjedništvo znalo svu zvorničku policiju poslati na prve linije fronta dok su za to vrijeme Gogićevci ostajali sami u mjestu. Nakon niza sukoba s
pripadnicima policije koje su znali često pretući, Gogićevci su u većoj akciji uhapšeni i potjerani.

„Ne sjećam se datuma. Ali znam da se sva policija digla s dugim naouružanjem. Opkolili smo zgradu gdje su oni bili smješteni tako da smo ih protjerali u Srbiju. Ne znam na čiju inicijativu, mi smo se skupili s dugim oružjem, opkolili kuću i potjerali preko mosta u Srbiju“
, opisao je zaštićeni insajder.

Inače slučaj kojeg haško tužiteljstvo povezuje s učešćem državnih organa Srbije u ratnim zbivanjima je suđenje dvojici srbijanskih obavještajaca, Jovici Stanišiću i Frenku Simatoviću koji se terete za stvaranje i pomaganje specijalnih paravojnih jedinica upućenih u Hrvatsku
i Bosnu i Hercegovinu i na njihovom suđenju tužiteljstvo trenutno izvodi niz zaštićenih svjedoka insajdera, poput bivših pripadnika specijalne jedinice Crvene beretke koji govore o svom ratnom putu po Hrvatskoj i BiH.

Snimci zločina u Srebrenici na suđenju Zdravku Tolimiru Suđenje bivšem načelniku Glavnog štaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću kojeg se tereti za logističko pomaganje jedinicama van Srbije, čime je prema tužiteljstvu doprinjeo počinjenju zločina, također je u kraćoj pauzi kao i suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

No o zločinu, koji im se među ostalim također stavlja na teret po zapovjednoj odgovornosti, genocidu u Srebrenici trenutno se sluša na suđenju Zdravku Tolimiru, glavnom pomoćniku zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

O načinu prikupljanja video dokumentacije koja prikazuje ubijene ljude, izdvajanje muškaraca i kolone izbjeglica iskaz nastavlja istražitelj tužiteljstva Tomaž Blaščik (Tomasz Blaszczyk).

10.11.2010.

BOSNA I HERCEGOVINA SVE VISE TONE U SIROMASTVO

 

Porodica Kurahovic žive u siromaštvu, Tuzla,16. septembar 2010.

Porodica Kurahovic žive u siromaštvu, Tuzla,16. septembar 2010.

10.11.2010.
I dok se bh. vlast zadužuje kod MMF-a, prema podacima Svjetske banke, broj siromašnih u Bosni i Hercegovini 2010. je povećan za 20 posto u odnosu na prethodnu godinu. Više od polovine stanovništva živi na rubu egzistencije, a svaka porodica, kako tvrde u Udruženju potrošača, je zadužena „do grla“.

Ekonomski stručnjaci upozoravaju da će se takav trend nastaviti ukoliko se ne pokrene proizvodnja. Ako se to ne desi, novac koji bude dao Međunarodni monetarni fond vraćaće buduće generacije.

Svaki peti građanin u Bosni i Hercegovini živi sa jedan i po euro dnevno, za šta može kupiti samo hljeb i mlijeko. Većina spas vidi u kreditima koje podižu kako bi preživjeli. U prilog toj konstataciji ide i podatak Svjetske banke, prema kojem skoro 74 posto domaćinstava koja su bila zadužena su koristila najmanje petinu svoje plate za vraćanje duga.

„Mislim da je krajnje vrijeme da se napravi neka strategija u smislu boljeg življenja u BiH, da bude više socijalne pravde i da nemamo, možemo slobodno reći, stotine i stotine hiljada ljudi bez egzistencije i bez onog boljeg sutra“, kaže Mesud Lakota, predsjednik Udruženja potrošača Federacije BiH.
Svaki peti građanin u Bosni i Hercegovini živi sa jedan i po euro dnevno, za šta može kupiti samo hljeb i mlijeko

Ništa bolje ne prolaze ni bosanskohercegovački penzioneri - 60 posto ove populacije živi u ekstremnom siromaštvu, što potvrđuju i predsjednici entitetskih udruženja penzionera Rade Rakulj i Omer Omerefendić.

„Siromaštvo se ogleda u tome da nema dovoljno ni za neke osnovne potrebe - posebno onaj veći dio penzionera koji su ispod prosjeka - penzije minimalne su od 160 KM, a 320 prosječne“
, kaže Rakulj.

„Od jedne penzije koja je 296 maraka negdje oko 170 maraka ide za kompletne režije“
, navodi Omerefendić.

I dok bh. političari imaju najveće plate u regiji, broj narodnih kuhinja svakog dana raste. Procjena je da sa jednim obrokom dnevno preživljava 20.000 građana:

„Da nije ove kuhinje vrlo bi se teško preživljavalo.“

„Dobivam muževe penzije 160 maraka, platim režiju i ostane mi 15 maraka.“


Pola miliona stanovnika u Bosni i Hercegovini je nezaposleno, što je rekord u regiji. 100.000 je zaposleno u javnoj upravi, a prosječna plata u državi je oko 300 eura. Za isplatu penzija, primjerice, samo u Federaciji BiH mjesečno je potrebno oko 65 miliona eura. Umjesto da se otvaraju nova radna mjesta, predstavnici vlasti su odučili da se zaduže kod MMF-a sa milijardu i 200 miliona eura.

Aranžman sa tom međunarodnom finansijskom institucijom podrazumijeva smanjenje plata za 10 posto za sve budžetske korisnike. U ovakvoj bezizlaznoj situaciji premijeru države Nikoli Špiriću je do šale, pa na naše pitanje hoće li se BiH zaduživati i naredne godine, odgovara:
Nikola Špirić, Savez nezavisnih socijaldemokrata, 16. septembar 2010.

„I ta vaša pitanja su, da vam pravo kažem, smiješna. Javite se Zlatku Lagumdžiji pa pitajte njega hoće li biti zaduženja ili neće. On, izgleda, sve zna.“

„Gospodin Špirić je dužan da kaže jer to će vraćati građani BiH, dužan da kaže za šta će se trošiti te pare. Nije mu to tata ostavio u amanet, pa može da sakrije i od vas i od mene na šta te pare idu“
, kaže ekonomska analitičarka Svetlana Cenić.

Cenić upozorava i kako postojeće stanje u kojem privreda ne radi, a predstavnici vlasti novac uzimaju od MMF-a kako bi podmirili brojnu administraciju, zemlju vodi u propast. Sredstva koje uzima sadašnja vlast će vraćati, kako navodi Svetlana Cenić, buduće generacije.

„Ko će to otplatiti? Ja molim Slobodnu Evropu kao uticajan medij da izbijemo više tu priču kako smo mi nisko zadužena zemlja. To je ako gledate ono što je država kao preuzela kredit pa u odnosu na ostale zemlje, ali nisu to sva zaduženja ove zemlje. Zaduženi su građani, zaduženi su i privredni subjekti u inostranstvu, od banaka do privrednih subjekata, što niko ne sabira. Imamo unutrašnji dug, zaduženost po glavi stanovnika na sve moguće načine. Preduzeća su nam zadužena, znate da je nelikvidna privreda, a pri tome najveći kršilac finansijske discipline je država na svim nivoima - kantoni, entiteti i država. I zato me nervira kad neko kaže da smo mi malo zadužena zemlja. Mi grcamo, htio to neko da prizna ili ne“
, kaže Cenić.
Procjena je da sa jednim obrokom dnevno preživljava 20.000 građana

Postojeće stanje u bh. privredi političari u BiH su pravdali ekonomskom krizom koja je zahvatila cijeli svijet. Bilo je i onih koji su tvrdili kako će kriza zemlju obići. O tome ekonomski analitičar Nikola Grabovac kaže:

„Kažu pošto u BiH do sada ništa nije uspjelo, mi očekujemo da i svjetska kriza i recesija u Bosni ne uspiju. Međutim, ima i druga strana medalje - da će recesija BiH itekako žestoko obići, i to će je obići od vrata do vrata.“

Kriza o kojoj govori Grabovac bukvalno je ušla na svačija vrata u Bosni i Hercegovini, izuzev onih čiji su vlasnici predstavnici vlasti koji mjesečno zarađuju nekoliko hiljada eura.
10.11.2010.

NACIZAM NA PECARI: IDEOLOGIJA, A NE GAF POJEDINACA!

NACIZAM NA PECARI: IDEOLOGIJA, A NE GAF POJEDINACA!

 

Oštar start
Svakakvih budala i budalaština nagledali smo se u proteklim godinama na stadionima u Bosni i Hercegovini. I kada pomislismo da u ovoj zemlji dolazimo pameti, da se usijane glave konačno hlade, demanti je uslijedio sa ozloglašene Pecare.
Piše: Bakir Tiro
Bakir Tiro
Bakir Tiro
9.11.2010.
Isticanjem nacističke zastave navijači Širokog Brijega u ovoj sezoni svrstali su se na vrh tabele šampionata ograničenih umova.

"Naprijed, naprijed ustaše"

Desilo se to na mjestu zločina godinu dana nakon ubistva Vedrana Puljića. Ubica tragično stradalog navijača FK Sarajevo i dalje je na slobodi. Njegov put i djelo slijede samozvani "Škripari". Dokazali su to svojim ponašanjem i skandiranjem u nedjeljnoj utakmici 13. kola Premijer lige BiH, Široki Brijeg - Sarajevo 2:1.

Na klicanje imena Vedrana Puljića od strane simpatizera Sarajeva, trenutni lideri i vjerovatno ovosezonski šampioni u prvenstvu ograničenih umova, uzvratili su uzvikivanjem: "Javi se, javi se..." Morbidno! Bolesno!

Vratimo se nacističkoj zastavi. Sjetite se ko je bio saveznik nacističkih zločinaca u Drugom svjetskom ratu? Između ostalog i ustaše! Upravo ustaški pokret veličaju isti oni među kojima se u nedjelju našla nacistička zastave. I u utakmici protiv Sarajeva iz njihovih grla, ali očito i dubine duše, pjevalo se: "Naprijed, naprijed ustaše"!

Ponašanje svojih navijača (isticanje nacističke zastave) osudila je i Uprava NK Široki Brijeg. Licemjerno, jer nisu ništa učinili da zastavu uklone sa stadiona.

Oglasili su se i oni koji da imaju imalo morala sakrili bi se od stida u mišije rupe. Naravno, osudili su sve kritičare isticanja nacističke zastave među "Škriparima" na Pecare. Osuli su drvlje i kamenje po pojedinim medijima u Hrvatskoj i BiH.

Bolesni umovi u svom polupismenom saopštenju za javnost lupetali su "da je sve usmjereno protiv hrvatskog naroda, kako nam ustvari smetaju hrvatske zastave, itd…" Pitali su se kako niko ne osudi "isticanje zastava i transparenata sa likom zločinca Tita i porukama komunističke partije"?! Cijeli slučaj ocijenili su "nepromišljenim potezom pojedinaca".

Ne, isticanje nacističke zastave nisu okarakterizirali kao ideologiju koja vlada među njima i sličnima. Ako je tako, zašto je nacistička zastava gotovo cijelu utakmicu stajala među "Škriparima"?! Zašto "većina" nije uradila ništa da je skloni, kako ne bi blatili lični i ugled svoje navijačke grupe?! Nije, jer svi zajedno na utakmicama skandiraju: "Naprijed, naprijed ustaše"!

Široki je Hrvatska - "jest' kad bi se gađali tramvajima"

Navijali su u nedjelju i "Ovo je Hrvatska". Jest', ali što bi mi u gradovima rekli "kad bi se gađali tramvajima"! Tridesetak kilometara južnije od bosanskohercegovačkog mjesta po imenu Široki Brijeg zaista je prijateljska Hrvatska. Odmah iz granice. Volja vam na prijelaz "Vinjani Gornji ili Donji"? Da, tamo je lijepa država koja korača ka Evropskoj uniji. Zemlja kojom vlada predsjednik Ivo Josipović, urbani osvjedočeni antinacista.
I mi ćemo u Evropu. Zamislite bez viza od 15. decembra ove godine. Divota! Da malo sebi dođemo, nakon što se nagledamo i naslušamo papanluka preslikanog u šovinizam, pa i nacizam na našim pojedinim stadionima.

Takvo zadovoljstvo sebi će moći priuštiti samo oni koji budu imali novca. Od danas počinjem štedjeti za višednevno putovanje Evropom. Multietničnom, modernom i urbanom. Onom, koja je porazila nacizam i naciste
10.11.2010.

IOWA: ANESA KAJTAZOVIC, PRVA BOSANSKA GRADONACELNICA U SAD

 

Kako prenose lokalni mediji, zahvaljujući upornosti i talentu, demokratska kandidatkinja u američkoj državi Iowa je nadmoćno porazila dosadašnjeg gradonačelnika, penzionisanog majora Johna Rooffa

image Anesa Kajtazović (desno): Na kraju se isplatilo

Nova gradonačelnica američkog gradića Waterloo, koji se nalazi u izbornoj jedinici Distrikta 21, jeste Anesa Kajtazović, rođena Bosanka koja već godinama živi i radi u SAD.

Kako prenose lokalni mediji, zahvaljujući upornosti i talentu, demokratska kandidatkinja u američkoj državi Iowa je nadmoćno porazila dosadašnjeg gradonačelnika, penzionisanog majora Johna Rooffa.

Kada su izbrojani glasovi, Kajtazović je imala 5.508 glasova, odnosno 59 posto, a Rooff 3.667, ili 41 posto.

Anesa Kajtazović se po saznanju da je pobijedila obratila građanima Waterlooa riječima:

“Zahvalna sam na podršci koju sam imala tokom kampanje, ali i vašoj podršci bez koje ne bih imala šanse. Jako sam uzbuđena. Tokom kampanje smo naporno radili pokucavši na više od 7.000 adresa i obavivši preko 2.000 telefonskih poziva. Na kraju se sve isplatilo”, naglasila je Kajtazović.

Republikanac John Rooff, prema navodima lokanih medija, nije imao šanse protiv lijepe, šarmantne i vrijedne Kajtazović.

Za razliku od nje, koja je u politiku ušla “čista srca”, Rooff se još tokom kampanje kompromitirao koristeći javni novac za skupa putovanja i lobiranja.

Novoj gradonačelnici Waterlooa iskrene čestitke jer je svim dobronamjernim Bosancima i Hercegovcima, barem na trenutak, ispunila srca ponosom i vratila im osmijeh na lice.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89240349

Powered by Blogger.ba