Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

08.11.2010.

VLASTIMIR MIJOVIC: SARAJEVO JE ZRTVA I TALAC AGRESIVNIH POLITIKA - POLITIKA KOJE U NJEMU NISU NI RODJENE NI VODJENE

 

image

Vlastimir Mijović

"Široka kuća"

Sarajevo je žrtva i talac agresivnih politika koje nisu odustale od ideje da svaku pticu usmjere u matično jato, politika koje u njemu nisu ni rođene ni vođene

Iskušenjima glavnog grada Bosne i Hercegovine nikad kraja. Olovne noge razjedinjene, etnički podijeljene zemlje, sve više obilježavaju i poratni hod Sarajeva. No, da li onoliko koliko mu se ovih dana javno spočitava?

Priča o Sarajevu kao "Teheranu", koju plasira Milorad Dodik, stara je priča srpske nacionalističke politike smišljene da u Srbima ubije svaku želju za daljnjim životom u gradu na Miljacki. S druge strane, politika hrvatskih nacionalnih stranaka također je usmjeravala svoje sunarodnike ka tzv. matičnim teritorijama, s istim ciljem: da se na primjeru Sarajeva pokaže kako multietnički nije održivo ni ono, a kamoli čitava zemlja.

U ovakvoj situaciji zaista je licemjerno optuživati Sarajevo za maćehinski odnos prema njegovim žiteljima nebošnjačke nacionalnosti.

Iako preciznog popisa stanovništva nema, golim okom je vidljiv trend etničke unifikacije glavnog grada. U njemu je sve manje Srba i Hrvata. Uprkos tome, mirisom zlonamjernosti odiše "upozorenje" iz Matice hrvatske Mostar kako Sarajevo "sve više postaje jednonacionalno ili etnički čisto". Iz te se poruke, objektivno, iščitava samo zluradost da, eto, ni Sarajevo nije što je nekad bilo. E da bi se tako pridobio alibi da se u zapadnom dijelu Mostara, gdje stoluje spomenuta Matica, nastavi kako se i do sada radilo - s potpunim etničkim čišćenjem!

Ni s Gradimirom Gojerom nije se teško složiti u konstatiranju problema sve manjeg prisustva katolika u Sarajevu. Ali o nekom "sistematskom progonu Hrvata", o kojem on govori u svom otvorenom pismu gradonačelniku, zaista ne može biti ni riječi.

Sarajevo možda više nije "široka kuća za sve građane države BiH", kako želi Gojer, ali je tome samo najmanje krivo. Po sistemu spojenih posuda, onako kako funkcionišu etnički procesi u ovoj zemlji, ono nikako nije moglo spriječiti negativne posljedice svojevremeno pokrenutog srpskog i hrvatskog etničkog inženjeringa u kojem bi tobože najbolje bilo da se svaka ptica na kraju nađe u svom jatu.

Očekivati da Sarajevo u ovom varljivom miru jedino ostane "široka kuća" zaista je iluzorno. Snagom svoje urbane tradicije i metropolskog intelekta ono u svakom smislu pada i manje i sporije od drugih gradskih središta, recimo od Mostara i Banje Luke. Za veće domete, međutim, više mora da se dogodi u cijeloj BiH.

Današnje Sarajevo ustvari je žrtva i talac agresivnih politika koje nisu odustale od ideje da svaku pticu usmjere u matično jato, politika koje u njemu nisu ni rođene ne vođene.

08.11.2010.

MILAN KUCAN: NE NAMJERAVAM DAVATI RECEPTE VEC USTANOVITI OZBILJNOST POLITICKIH SNAGA U BOSNI I HERCEGOVINI

 

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan (69) potvrdio je danas da prihvaća položaj izvjestitelja za BiH na koji ga je prošle sedmice imenovala slovenska vlada

image

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan (69) potvrdio je danas da prihvaća položaj izvjestitelja za BiH na koji ga je prošle sedmice imenovala slovenska vlada, dodajući da je ohrabren podrškom koju mu je u tom smislu dao i sadašnji predsjednik države Danilo Tuerk.

Kučan je na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom slovenske vlade Borutom Pahorom potvrdio navode slovenskih medija da će njegova uloga biti kontaktiranje triju strana u BiH, kako bi se ispitala njihova spremnost za potrebne ustavne reforme u toj državi, što je jedan od osnovnih uvjeta njezina bržeg približavanja Europskoj uniji.

“Ne namjeravam davati recepte. Cilj misije u prvom je redu da se ustanovi postoji li i kolika je spremnost političkih snaga u toj državi, nakon nedavnih parlamentarnih izbora, za radikalnije ustavne reforme koje bi omogućile veću djelotvornost države i njeno približavanje europskim integracijama”, rekao je Kučan.

Njegov izvještaj o tome bilo bi povjerljive naravi, a Kučanova misija izvjestitelja slovenske vlade o pitanjima ustavne reforme u BiH trajala bi do sredine iduće godine.

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor, koji u zadnje vrijeme sve češće naglašava da se njegova država ponovno afirmira kao značajan sugovornik Bruxellesa o pitanjima jugoistočne Europe, pojasnio je da se njegova vlada odlučila za izvjestitelja o BiH imenovati upravo Kučana zbog njegova "znanja, iskustva i mudrosti", te diplomatskih sposobnosti koje bi mu trebale pomoći da se utvrde stvarni interesi pojedinih čelnika u BiH.

Kučan se nakon dva petogodišnja predsjednička mandata povukao iz političkog života 2002. godine, a još 2005. spominjao se kao jedan od kandidata za predstavnika međunarodne zajednice u BiH nakon što je bio istekao mandat Paddyja Ashdowna

08.11.2010.

SRDJANU ALEKSICU SPOMEN-PLOCA U PANCEVU ZA HRABROST U TREBINJU 1993. GODINE

Srdjan Aleksic
08.11.2010
U Pančevu je otkrivena spomen-ploča i prolaz posvećen Srđanu Aleksiću, mladiću iz Trebinja koji je ubijen u rodnom gradu 1993. godine jer je štitio sugrađanina bošnjačke nacionalnosti.

Inicijativu da prolaz pored gradske uprave u Pančevu ponese ime mladog i humanog Trebinjca pokrenula je nevladina organizacija Građanska akcija Pančevo. Na tabli piše “Heroj je onaj koji daje život za najviši smisao života”.

Ljiljana Spasić iz tog udruženja kaže za RSE da je to "prolaz ka budućnosti".

"Sa porukom ne samo mladim ljudima već i onim starijim da plemenitost, humanost i etika, dakle sve nam to nedostaje. Srđan predstavlja svete ljude i on jeste zapravo heroj ne našeg dob, već heroj 20 veka”, kaže ona.
Spomen-ploča Srđan Alkesiću, na otkrivanju njegovog oca Radeta Aleksić, Pančevo, 08. novembar 2010.

Srđanov otac Rade nije krio tugu ali i ponos.

„Srđo moj sine, evo nas danas u Pančevu gde se sa jednim ljepim osjećajem sjećamo i onoga što si ti učinio. I kad ljudi prođu ovaj prolaz, kad izađu iz njega na prvog na koga naiđu osjećaju kao prijatelja, kao čovjeka. Od danas ste vi moj grad. Od danas je Srđan sa vama, nadam se na korist svih nas. Hvala vam”, rekao je emotivno potrešen Srđanov otac.

Pedesetak prijatelja, Srdjanovi roditelji, aktivisti nekoliko nevladinih organizacija iz regiona poslali su poruku koju amabasador BiH u Srbiji Boriša Arnaut smatra jako važnom:

„ Sve nas je dirnuo ovaj momenat i dolazak oca pokojnog Srđana. Ono što je najbitnije da je sačuvan i istrgnut iz zaborava taj događaj i da će svima nama biti nauk da se ubuduće ne dese ovakvi slučajevi i da idemo u bolju budućnost”
, kaže ambasador BiH u Srbiji Boriša Arnaut.

Spomen – ploča i prolaz koji će nositi ime Srdjana Aleksića otkriven je u sklopu proslave Dana grada.

Gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović kaže da je jako ponosna.

„Ponosna sam što se u samomom centru grada u ulici pored gradske kuće nalazi prolaz Srđana Aleksića”, kaže ona.

Pančevce smo pitali šta za njih znači ovaj gest.Trebinjca Srđana Aleksića su 21. januara 1993. godine prebila na smrt četvorica pripadnika Vojske Republike Srpske, jer je pokušao da od njih odbrani prijatelja Alena Glavovića, Bošnjaka iz Trebinja.
08.11.2010.

SLUCAJ PECARA: ISTICANJE NACISTICKIH OBILJEZJA U BOSNI I HERCEGOVINI NIJE IZNENADJENJE

Slučaj Pecara : Isticanje nacističkih obilježja u BiH nije iznenađenje 

 08/11/2010.
• Slijedeći logiku nakaradne politike koja je u posljednja dva desetljeća dominantna u BiH, neće nas iznenaditi ako za sve bude bude kriv neki minorni policijski šef smjene..

Slike nacističkih obilježja koje su tokom utakmice sa Sarajevom, na Pecari izvjesili  navijači Širokog brijega, munjevitom su brzinom  zauzele  centralna mjesta brojnih portala u regionu a potom  su   po sistemu koncentričnih krugova  , izazvale zgražanje i u ostalim dijelovima svijeta. Nakon zgražanja uslijedilo je čuđenje, jer su “Škripari“ , svoj junački  podvig izazivanja “ balija“ na suprotnoj tribini, počeli i završili u neposrednoj blizini  brojnih čuvara reda, pripadnika MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona , koji u tome nisu vidjeli ništa neobično i opasno. U svim normalnim državama na svijetu, policija u sličnim prilikama djeluje brzo i beskompromisni jer  slijede  zakonske odredbe koje kažu da za isticanje simbola najmračnije ideologije u istoriji čovječanstva, obavezno sleduje robija. Prije toga, ne rijetko i dobar degenek. Što je još poraznije, samo sat ranije, ti isti čuvari reda su  na ulazu u Široki brijeg, brižljivo poderali i oduzeli  sve zastave i majice od navijača Sarajeva sa likom Vedrana Puljića, koji je da podsjetimo, na ovom istom mjestu,prije godinu dana u navijačkom i nacionalističkom ludilu izgubio život. Za one koji su zaboravili, i tada je policija  totalno okaljala svoj obraz,  što sve skupa pokazuje da BiH još uivjek nije ni na puta da postane normalna država . Uslijedit će naravno, koliko već danas , reakcije relevantnih međunarodnih fudbalskih asocijacija koje će tražiti hitnu akciju  FS BiH ,  a za očekivati je i  saopštenja za javnost čelnika Širokog brijega i ZH kantona .

 Slijedeći logiku nakaradne politike koja  je u posljednja dva desetljeća dominantna  u BiH, neće nas iznenaditi ako  na kraju, za sve  bude optužen neki minorni  policijski šef smjene , a izostane poziv na uzbunu  i početak korjenite akcije vezane za poštivanje reda i zakona u svim djelovima naše zemlje. Na ovu nimalo veselu konstataciju  upućuje i činjenica koja kaže da hrvatska poligtička oligarhija u Hercegovini,  nikada nije otvoreno raskrstila  i odrekla se  Nezavisne države Hrvatske i ustaške ideologije. U prilog ovoj tezi, najrječitije govori  podatak da u zapadnom dijelu Mostara još uvjek svoju ulicu ima  ministar kulture  NDH  i ratni zločinac Mile Budak. Niko nas ne može ubjediti da predsjednik HDZ BiH Dragan Čović ovo pitanje ne može skinuti sa dnevnog reda za pet minuta.Ako se tome pribilježe i spoznaje  da u  Banjoj Luci  ratni zločinci Mladć i Karadžić  još uvjek imaju status svetaca , te da u Sarajevu donose sudske presude o  izbacivanju  kardinala Puljića iz biskupskog ordinarijata, dolazimo do zaključka da su slučajevi poput Pecare  logičan proizvod  političkih alhgemičara  koji odgajaju generacije  kudikamo gore od  učesnika  posljednjeg  rata .  O tome bi naročito trebali voditi računa oni  koji ovih dana zagovarajući  tezu o trećem entitetu u Bosni i Hercegovini  , definitivno odrođuje Hrvate od svoje zemlje.Ako u tome uspiju, krenut ćemo uskoro na put bez povratka bez obzira na sve pozitivne inicijative u regionu i nastojanja Amerike i EU da nas darovima poput bezviznog režima, urazume i dozovu pamet.  Halil Šetka (Kliker.info)


08.11.2010.

DRAGAN COVIC I SULEJMAN TIHIC IZRAZILI PRIVRZENOST PRUDSKOM SPORAZUMU I NAJAVILI KOALICIJU

Čović i Tihić izrazili privrženost Prudskom sporazumu i najavili koaliciju
 08.11.2010. 
Čović i Tihić izrazili privrženost Prudskom sporazumu i najavili koaliciju
Predsjednik SDA Sulejman Tihić i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović na press konferenciji u Mostaru. Foto: Dnevnik.ba
Čović i Tihić izrazili privrženost Prudskom sporazumu i najavili koaliciju

Izaslanstva HDZ BiH i SDA predvođena predsjednicima stranaka Draganom Čovićem i Sulejmanom Tihićem postigla su visok stupanj suglasnosti o temama o kojima su razgovarali- implemetaciji izbornih rezulata, mogućoj koaliciji, ustavnoj reformi, te otklanjanju prepreka za rad vlada na svim razinama u tehničkom mandatu, potvrdili su na press konferenciji održanoj nakon dvostanog sastanka u Domu HDZ-a BiH u Mostaru lideri dviju stranaka  Čović i Tihić.

-Postigli smo dobru razinu usuglašenosti stavova i kad je riječ o odnosima dviju stranaka i viđenju budućnosti BiH, kazao je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović. ističući kako su razgovori bili konstruktivni s čim se složio i predsjednik SDA Sulejman Tihić.

-Ovo je prvi sastanak vodstva SDA s nekom od stranaka nakon sjednice Predsjedništva stranke, na kojoj smo zaključili kako će SDA razgovarati  o formiranju vlasti i stvaranju koalicija sa strankama koje su dobile potporu birača iz sva tri naroda- a to su SNSD, SDP i HDZ BiH. On je precizirao kako će ta koalicija u novim okolnostima uključiti srpski blok koji su stvorili SNSD i SDS, te da još treba sačekati i vidjeti hoće li biti stvoren i hrvatski blok. -Također sam rekao gosopodinu Čoviću da treba sjesti i razgovarati sa SDP-om, odnosno gospodinom Lagumdćijom, jer se bez te stranke ne može formirati vlast, kazao je Tihić..

Na upit Dnevnika.ba hoće li i kada biti stvoren hrvatski blok i s kojim strankama, Čović je kazao kako intenzivno razgovara sa svim hrvatskim stranakam o stvaranju svehrvatske koalicije i da se može očekivati za 10-tak dana objavljivanje detalja i razultata tih razgovora.- Prije svega, kao stožerna stranka nastojimo sa ostalim hrvatskim stranakama, pstići suglasnost o ustavnim riješenjeima, dodao je Čović.

Dvojica predsjednika ponovili su kako su i dalje privrženi teritorijalnom uređenju zemlje kako je to predviđeno Prudskim sporazumom, kao države s 4 teritorijalne jedinice koje bi imale zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. -Mi se zalažemo za teritorijalno preuređenje cijele zemlje, a ne samo Federacije BiH pojasnio je Tihić.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je kazao kako je javnosti poznat model 4 teritorijalne jedinice, koji predlaže HDZ BiH.- Mi smo čak napravili prijedlog kompletnog Ustava BiH od preambule do zaključnih odredbi. Ali taj model u konačnici ne mora biti usvojen. Mi ćemo podržati svaki model koji jamči ustavnu i institucionalnu jednakopravnost svih građana i sva tri naroda, koji dobije dvotrećinsku potporu u Parlamentu BiH, kazao je Čović.

Na novinarsku primjedbu kako je koalicija SNSD- SDS  izričita u stavu da ni Travanjski paket ni Prudski sporazum, ni Butmirski proces ne mogu biti osnova za pregovore o ustavnim promjenama, Tihić je kazao kako postoje problemi koje treba riješavati. -Zbog čega ne bi uzeli neka dobra riješanja iz Prudskog sporazuma i Travanjskog paketa i nadograđivali ih, nešto im dodavali, a nešto oduzimali.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović kazao je kako će se nakon formiranja vlasti, u neradnih šest mjeseci intenzivno razgovarati o ustavnoj reformi, te da će HDZ BiH u tim razgovorima imati konstruktivan pristup,  zalagati se za onakva ustavna riješanja koja će BiH učiniti decentraliziranom, modernom, europskom, funkcionalnom državom, u kojoj će biti ravnopravni i svi građani i sva tri naroda.

Obojica predsjednika pozdravili su imenovanje Milana Kučana za specijalnog izvijestitelja Europskog parlamenta za BiH, kao i ukidanje viza za građane BiH.

Čović je izrazio i zadovoljstvo ponovljenim rezultatima izbora na 5 biračkih mjesta u Čapljini, kazavši da je za HDZ BiH, glasalo 75,76 posto glasača, ali je izrazio nezadovoljstvo što su izbori uopće ponavljani, zbog čega su ponavljani samo u Čapljini i zbog čega, kako je rekao, samo za jednu razinu vlasti.

Govoreći o otklanjanju prepreka u radu Federalne vlade Tihić je kazao kako se tu ne radi samo o odnosu HDZ BiH- SDA, već je tu uključena i Stranka za BiH. Čović je rakao kako Hrvati kao Ustvana manjina ne mogu blokirati rad Vlade F BiH, te da se nije razgovaralo ni o jednoj tvrtki pa ni o HT-u odnosno, dok je Tihić kazao kako  mogućnost da i Hrvati blokiraju rad Vlade ipak postoji, preko predsjednika Federacije. -Suština je da Hrvati negoduju zbog preglasavanja, a Bošnjaci zbog blokada, kazao je Tihić, ističući kako se problemi mogu otklanjati jedino razgovorima i da je šteta što ove dvije stranke nisu češće razgovarale u posljedbnje vrijeme. U izaslanstvu HDZ BiH uz Dragana Čovića bili su i Niko Lozančić i Borjana Krišto, dok su uz Tihića bili Mirsad Kebo, Asim Sarajlić i Mustafa Mujezinović

.( M.Šutalo/ Dnevnik.ba)

08.11.2010.

SLOVENSKI MEDIJI: MILAN KUCAN U BOSNI I HERCEGOVINI NASTUPA "TAJNOM DIPLOMATIJOM"

 

Ljubljansko "Delo" navodi da je bivši slovenski predsjednik često izražavao mišljenje kako je međunarodna zajednica pogriješila kada je dopustila da u BiH ojačaju entiteti na račun države

image

Slovenski mediji u ponedjeljak nagađaju o mogućoj novoj ulozi bivšeg predsjednika države Milana Kučana kao posebnog izvjestitelja slovenske vlade za BiH i mogućeg međunarodnog posrednika koji bi trebao pripomoći u pitanjima ustavnih promjena u toj zemlji, nakon što je tijekom vikenda premijer Borut Pahor izvijestio o tom imenovanju.
 
Slovenska vlada prošloga je tjedna imenovala Kučana (69) posebnim izvjestiteljem za BiH, a u medijima su krenule brojne špeklacije o značenju tog imenovanja, od nagađanja da bi on mogao biti nasljednik Valentina Inzka na mjestu visokog predstavnika međunarodne zajednice do toga da će Kučan posredovati kako bi u BiH došlo do ustavnih promjena potrebnih za približavanje Europskoj uniji.
 
Pahor je govoreći o imenovanju, objasnio da se vlada na to odlučila kako bi imala elaborirana stajališta prema europskim sugovornicima kad se radi o napretku BiH prema EU.
 
Ljubljanski list "Dnevnik" u ponedjeljak navodi da se govori kako je slovensku vladu Bruxelles zamolio da predloži nekoga tko razumije "komplicirane prilike u BiH" u kojoj je neslaganje oko ustavnih promjena potrebnih za funkcioniranje države jedan od glavnih razloga zaostajanja BiH u odnosu na druge države u regiji, kad se radi o europskim integracijama. Slovenski diplomati slažu se, navodi "Dnevnik",  kako je Kučan odlično ime za tu ulogu. On bi navodno, tvrdi list, trebao svojevrsnom tajnom diplomacijom postići slaganje triju strana u BiH oko ustavnih promjena. Premijeru Borutu Pahoru navodno je rekao da će se te uloge prihvatiti ako je to u slovenskom nacionalnom interesu. "Dnevnik" dodaje da u Bruxellesu nije potvrđeno da su od slovenske vlade tražili imenovanje izvjestitelja za BiH.
 
Ljubljansko "Delo" navodi da bi moguća Kučanova misija mogla ponovno istaknuti ulogu Ljubljane kao poznavatelja BiH i savjetnika Europske unije za pitanja Balkana, te da je bivši slovenski predsjednik često izražavao mišljenje kako je međunarodna zajednica pogriješila kada je dopustila da u BiH ojačaju entiteti na račun države.
 
Kučan se već oko godinu dana spominje u ulozi svojevrsnog europskog posrednika u BiH, tvrdi vodeći slovenski list ocjenjujući da sadašnji predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko nije uživao punu potporu međunarodne zajednice u svojim naporima.

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan trebao bi navodno diskretnom "shuttle diplomacijom", a onda i pregovorima iza zatvorenih vrata, pokušati doći do dogovora svih triju strana u BiH o potrebnim ustavnim promjenama, nakon čega bi se pristupilo izradi konkretnijeg dokumenta o novom ustavu, tvrdi vodeći slovenski dnevni list.
 
Mediji navode da bi više o samoj inicijativi i ulozi Kučana moglo biti poznato do kraja ovoga tjedna jer je on od Pahorove vlade zatražio preciznije upute. Po njihovoj ocjeni, Kučan bi u svojoj misiji najviše otpora mogao doživjeti od premijera Republike Srpske Milorada Dodika. Dodik je za slovensku televizijsku stanicu POP-TV već rekao da Kučan ne može pomoći održavanju BiH kad je "zajedno s Miloševićem i Tuđmanom radio na razbijanju Jugoslavije".

08.11.2010.

SAVEZ LOGORASA BiH: PREDMET KLICKOVIC, POCETAK KRAJA BH. PRAVOSUDJA

 

Utvrditi presudom da se ne zna ko je započeo ”sukob” na teritoriji Bosanske Krupe je ne samo profesionalni i ljudski javašluk i nemar nego klasična zloupotreba međunarodnog prava - kaže se u saopćenju

image

Savez logoraša BiH izdao je saopćenje povodom prvostepene presude u predmetu "Kličković i drugi" koje prenosimo u cijelosti.

Prvostepena presuda u predmetu protiv Kličkovića i drugih je rezultat stanja cjelokupnog pravosudnog sistema u BiH. Šta žrtve i BH javnost mogu očekivati od pravosudnog sistema kada njegovi najodgovorniji ljudi mjesecima i godinama upozoravaju da je usvojena državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina u BiH gotovo izgubljena stvar.        

Šta žrtve mogu očekivati kada se osobama, koji trebaju obnašati važne sudijsko-tužilačke funkcije, ne obezbjeđuju adekvatni uslovi rada od kadrovske nepopunjenosti do uskraćivanja materijalno-tehničkih sredstava.

Za nas žrtve je sasvim jasno da su i kriteriji odabira pojedinih sudija i tužilaca, od početka reforme pravosudnog sistema u BiH, ispod svakog nivoa i da je politika, u ovakvo stanje BH pravosuđa, “debelo uvukla prste”. S tim u vezi smatramo, da predmet Kličković i drugi može biti vjerovatni početak kraja pravosudnog sistema BiH u pogledu krivičnog progona odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Sasvim je jasno da su krivični postupci protiv odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava veoma zahtjevni i složeni. Upravo zbog toga, ne prihvatamo presudu protiv Kličkovića i drugih, jer smatramo da je presuda primjer zloupotrebe domaćeg i međunarodnog prava, od strane BH pravosudnog sistema. Smatramo da je cijeli postupak vođen suprotno postojećim BH pravnim propisima i sudskoj praksi, a posebno, sudskoj praksi ICTY iz Den Haga, koja je postala dio međunarodnog humanitarnog i krivičnog prava.

Utvrditi presudom, u predmetu protiv Kličkovića i drugih, da se ne zna ko je započeo ”sukob” na teritoriji Bosanske Krupe (a već dokazano u predmetima ICTY:  Brđanin, Krajišnik, Plavšić), odnosno u Bosni i Hercegovini, je ne samo profesionalni i ljudski javašluk i nemar, nego klasična zloupotreba međunarodnog prava, kao i negiranje sudske prakse i utvrđenih fakata ne samo ICTY, nego i drugih sudova u zemlji i  inozemstvu.

Od najodgovornijih, u državnim strukturama Bosne i Hercegovine, tražimo HITNO redefiniranje u svim aspektima državne strategije za progon ratnih zločinaca, uključujući hitne promjene u postupku i odabiru osoba, koje će obnašati sudsko-tužilačke funkcije.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini će, s tim u vezi, uputiti zvanične zahtjeve Parlamentu Bosne i Hercegovine, Vijeću Ministara  Bosne i Hercegovine, Sudu Bosne i Hercegovine, Visokom Sudskom i Tužilačkom Vijeću, Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država i OHR-u.

08.11.2010.

MUHAMED SACIRBEGOVIC: BOSNJACI SU BILI DEZURNI LEVATI

 

Hrvati vide da Dodikova politika prolazi i zato traže svoje. Dobili smo rat, a izgubili mir, kazao je ratni ministar vanjskih poslova Republike BiH i naš ambasador pri UN-u

image Šaćirbegović: Pobijedili su principi zlikovaca

Ratni ministar vanjskih poslova Republike BiH i naš ambasador pri UN-u Muhamed Šaćirbegović kaže u razgovoru za „Dnevni avaz“ povodom 15. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, koja je proteklog vikenda simbolično obilježena u SAD, da je tim pregovorima „propušten ključni moment da se za sva vremena zaustavi destrukcija BiH“.

Glavna uloga

Šaćirbegović je iz ovih, ali i drugih razloga svojevremeno povukao svoj potpis s Dejtonskog sporazuma.

- Vidimo da se Bosna sve vrijeme dovodi u pitanje. Ovi koji su pregovarali o podjeli BiH htjeli su za to uvijek ostaviti otvoren prostor. Mi smo došli u Dejton jer smo vjerovali da će preživjeti američki principi. Ali, kao u nekom vesternu, jedan kauboj je pobio sve negativce, ali su, na kraju, preživjeli principi lopova i zlikovca. Svi su govorili da su nacionalisti Slobodan Milošević, Radovan Karadžić i Ratko Mladić izgubili, ali se bojim da u zadnjih 15 godina principi tih ljudi ne samo da su preživjeli, nego i vode. Imaju prednost. Njihovi zakoni žive iako su loši momci. Kao na Divljem zapadu. Ljudi koji su došli podijeliti Bosnu i dalje imaju glavnu ulogu - kazao je Šaćirbegović.

Kaže kako se uvijek pita da li smo u Dejtonu mogli proći bolje. Razočaran je činjenicom da su tamo izdati principi multietničke BiH, ali i američki.

- Amerika i dalje ima odgovornost prema BiH. Glupo je da se tvrdi kako građani BiH sada mogu da odlučuju o svojoj sudbini, kada smo im prije 15 godina u Dejtonu napravili zidove. Sada se građanima poručuje da prave svoju kuću na tim smiješnim zidovima i smiješnim konceptima u svakoj sobici unutar BiH. Zato trebamo doći do nove konstrukcije. Zato sam i povukao svoj potpis iz Dejtona, jer ova arhitektura nije pravedna i funkcionalna. No, ja sam ne mogu izgraditi zajedničku kuću. Treba reći: „Ako hoćemo zajedno, onda je sve vaše i naše. Ako nećete zajedno, onda je sve naše.“ To je princip. S druge strane, ako govorimo o bošnjačkoj BiH, mislite li da bi to Evropa pustila i da bi to moglo preživjeti - nastavlja Šaćirbegović.

Novi sukobi

Mada je uvjeren da većina građana želi živjeti u multietničkoj državi, pita se šta će se desiti ako se podijeli FBiH. Hoće li se Hrvati i Srbi morati iseljavati iz Sarajeva? Ističe da Hrvati očito vide da Dodikova politika prolazi ne samo u BiH nego i u SAD, te da su iz tih razloga odlučili „tražiti svoje“.

- Ima nade da BiH može sve ovo preživjeti. Ali, ako bude formiran treći entitet, onda će početi iseljavanje naroda. Pojedinci guraju koncept trećeg entiteta kao način da razvale BiH i izazovu nove sukobe. Istovremeno mi Bošnjaci i lojalni građani BiH nismo se našli sposobnim da damo plan kako bi se BiH mogla reintegrirati.

Bošnjaci imaju najveću odgovornost, jer su najbrojniji i nemaju rezervne države. Bošnjaci zato moraju uzeti liderstvo i izgraditi novu viziju kako BiH treba da funkcionira. Mi smo tu neodlučni. Bojim se da smo pobijedili u ratu, a izgubili mir! Mislim da bi jedan od prvih naših poteza trebao biti da povučemo potpis iz Dejtona - zaključuje Šaćirbegović.

Bošnjaci su bili najniža voćka

- Jedan ugledni zapadni diplomata rekao mi je da se, kad god se sjelo za sto i kad se trebao naći levat, sve završilo preko leđa Bošnjaka i građana BiH. Oni su bili najniža voćka koja se mogla zgrabiti. Mi tu možemo kriviti evropske i američke diplomate, jer su to dopustili po cijenu BiH i nas samih.

Ali i mi smo krivi, jer smo se uvijek lako pustili. No, to znači politički rizik. Ja nemam sumnje da svaki čovjek koji u BiH igra važnu ulogu ima nešto što se nad njim drži u smislu ucjene. Ja sam da se oslobodimo toga, jer jedino je jak onaj ko je konzistentan - rekao je Šaćirbegović.

 

08.11.2010.

PRILIKOM ULASKA U ZEMLJU EU GRADJANIMA KOJI PREKRSE PRAVILA PRIJETE RIGOROZNE KAZNE

 

U EU najduže 90 dana, bez prava na rad, prebivalište i azil • Tek kad istekne šest mjeseci od momenta kada je prvi put zakoračila u „šengenski krug”, osoba može ponovo da pređe šengensku granicu

image

Nakon današnje pozitivne odluke Vijeća ministara unutrašnjih poslova EU o ukidanju viza za BiH i Albaniju institucije EU i države članice očekuju da vlasti ovih zemalja u cijelosti objasne svojim građanima da ukidanje viza ne pruža pravo na zaposlenje, prebivalište ili azil u EU.

Građani BiH će, naime, u EU moći boraviti najduže 90 dana u roku od šest mjeseci, a oni koji budu uhvaćeni da rade nacrno, podliježu readmisiji.

Praktično, ako neko, recimo, ode u posjetu kod prijatelja u Budimpeštu, šengenski prostor mora da napusti najkasnije devedesetog dana boravka. Poslije toga naredna tri mjeseca ne može da putuje u zemlje EU. Tek kad istekne šest mjeseci od momenta kada je prvi put zakoračila u „šengenski krug”, osoba može ponovo da pređe šengensku granicu.

Današnja odluka će svakako građanima omogućiti da privremeno borave unutar šengenskog prostora, u posjeti prijateljima i rođacima ili kao turisti, ali bez prava da rade.

Oni koji žele da ostanu duže od 90 dana u nekoj od zemalja EU, zbog studiranja ili posla, moraju da reguliraju svoj boravak po pravilima o kretanju i boravku stranaca države u kojoj se nalaze. Jer „bijela” šengenska lista ne podrazumijeva dobijanje dozvole za duži boravak. Te dozvole su regulirane vizom tipa „D”.

Sa biometrijskim pasošem građani BiH moći će da putuju u sve zemlje EU bez vize, izuzev u Veliku Britaniju i Irsku, koje nisu dio šengenskog prostora, jer nisu prihvatile dogovor o ukidanju granične kontrole na međusobnim granicama. Pomenuta lista omogućit će također da se bez vize putuje i u Švicarsku, Island i Norvešku, koje nisu članice EU, ali provode šengenska pravila o ukidanju granica.

Neće biti potrebne vize ni za putovanja u Bugarsku, Rumuniju i Kipar. Te, nove članice EU, formalno još nisu dio šengenskog prostora, jer nisu u potpunosti ispunile uvjete, ali poštuju i provode odluke EU. Vize neće biti potrebne ni za Lihtenštajn, koji se, iako nije član EU, izjasnio za priključenje šengenskom prostoru, ali još nije ispunio uvjete za to.

Bezvizni režim, u slučaju remećenja, može biti privremeno ukinut

Vijeće ministara EU istovremeno je uvelo i dvostruki mehanizam nadzora i "ranog upozoravanja" za sve zemlje zapadnog Balkana.

Evropska komisija je posebnom izjavom ukazala da u slučajevima remećenja režima vizne liberalizacije "može preduzeti i mjeru privremenog ukidanja" režima putovanja bez viza u zemlje EU.

Do toga je došlo jer su neke članice EU tražile da se pooštri kontrola provođenja mjere vizne liberalizacije za BiH i Albaniju, kao i zbog slučajeva "lažnih azilanata" koji su dolazili u Uniju po ukidanju viza za Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru.

Dautbašić: Za rad nacrno kazna do 10 godina zabrane ulaska

Šef Pregovaračkog tima BiH o viznim olakšicama Bakir Dautbašić ocijenio je da današnja odluka EU o ukidanju viza građanima BiH predstavlja prvi signal da Unija želi prihvatiti ovu zemlju u svoju porodicu. 

"Svi državljani BiH moći će da putuju bez viza, a jedini dokument koji će im biti potreban da uđu u EU jeste biometrijski pasoš", rekao je Dautbašić, koji  je i sekretar Ministarstva sigurnosti BiH. 

On je upozorio da građani BiH, ulazeći u EU, moraju poštovati određena pravila ili im prijete rigorozne kazne.

"Za rad nacrno kazna je pet do 10 godina zabrane ulaska u zemlje Šengena", precizirao je Dautbašić i istakao da će svi koji pokušaju tražiti fiktivni azil, što je bilo vidljivo na slučaju državljana Srbije i Makedonije, biti vraćeni u BiH, također sa rizikom višegodišnje zabrane ulaska u EU.

 

 

08.11.2010.

EVROPSKA KOMISIJA EU UKINULA VIZE ZA GRADJANE BOSNE I HERCEGOVINE

 

Ilustrativna fotografija, Midhat Poturović.

Ilustrativna fotografija, Midhat Poturović.

 08.11.2010.
Evropska unija je u ponedjeljak odlučila da ukine vize građanima BiH i Albanije.

Odluka će 14. decembra biti objavljena u službenom listu EU, a građani BiH će od 15. decembra moći slobodno putovati.

Odluka je donesena jednoglasno na sastanku ministara unutrašnjih poslova 27 zemalja članica EU, što znači da se Holandija složila da povuče rezerve koje je još krajem prošle sedmice imala na ukidanje viza za BiH i Albaniju.

Na snazi ostaju dva kontrolna mehanizma, monitoring kojim će se provjeravati da li se dogovoreni i dostignuti standardi poštuju u kontinuitetu i mehanizam ranog upozoravanja u obliku stalnog dijaloga u čije je fokusu pitanje azilanata.

Nakon što je početkom 2008. započeo dijalog Evropske komisije sa državama zapadnog Balkana, prvo o viznim olakšicama, a potom i o potpunom ukidanju viza, došli smo, konačno, do dana kada su  evropski ministri unutrašnjih poslova, najpozvaniji da podignu rampe za bh. biometrijske pasoše, stavili potpise na odluku kojom se BiH, zajedno sa Albanijom, pridružuje zemljama čijim stanovnicima za putovanje prostorom Schengena ne trebaju vize.

A riječ je o prostoru koji, sa izuzetkom Velike Britanije i Irske, obuhvata sve članice EU, uz tri države kojer nisu u Uniji - Island, Norvešku i Švicarsku.
 

Iz Vijeća ministara su tim povodom podsjetili kako je Evropska komisija krajem maja ove godine objavila prijedlog da se dvije države, nakon što su ispunile glavninu uvjeta, pridruže Makedoniji, CG i Srbiji, koje su 19. decembra prošle godine dobile bezvizni režim.

Evropska komisija u Briselu, 11. februar 2010.
Narednih par mjeseci je iskorišteno da se dovrši sve što je stajalo na putu ukidanju viza, da bi Evropski parlament, nakon što su podršku ukidanju viza dali njegovi komiteti za unutrašnju i vanjsku politiku, 7. oktobra dao zeleno svjetlo i za BiH i Albaniju.

Preostalo je još, dakle, Vijeće ministara EU, isto ono koje je krajem prošle godine, zajedno sa Parlamentom, usvojilo političku deklaraciju da će dvije institucije učiniti sve da BiH i Albanija, nakon što ispune uvjete, bez odlaganja dobiju bezvizni režim, prepoznavajući važnost tog čina za budućnost reformi i evropskih integracija dvije države.

Evropsko povjerenje

Izvori Vijeća ministara, svjesni dilema kakve postoje među nekim od evropskih članica, poput Njemačke, Holandije, Francuske, Danske, straha od mogućeg vala imigranata iz našeg pravca, ukazuju na važnost monitoring mehanizma, kakav je nedavno predložila Evropske komisija, a koji bi trajno kontrolirao provođenje ključnih elemenata sigurnosti, kada je riječ o stabilnosti bezviznog režima datog zapadnom Balknu. Tu su, pored ostalog, granična kontrola, sigurnost putnih isprava, borba protiv organizovanog kriminala, korupcije, regionalna saradnja, te poštivanje ljudskih prava.

Evropske će članice redovno, svakih šest mjeseci, dobijati Komisijine izvještaje o tome, čineći tako bezvizni režim trajnom obavezom za one koji ga uživaju. Drugim riječima, dolazak na bijelu listu jeste privilegija, kakvu treba uvijek iznova zaslužiti, upozoravaju u Briselu.
Mislim da će EU veoma pažljivo posmatrati provođenje u praksi bezviznih putovanja, tako da je za vlasti  važno da nastave sa striktnom primjenom svih sigurnosnih elemenata, ocjenjuje Alexandra Stigmeyer iz Evropske stabilizacijske inicijative.

Alexandra Stigmeyer
iz Evropske stabilizacijske inicijative, vjeruje kako će sada, kada se otvore granice, Evropska unija sa pažnjom pratiti kako se provodi odluka i da li se zlopuotrebljava evropsko povjerenje.

"
Mislim da će EU veoma pažljivo posmatrati provođenje u praksi bezviznih putovanja, tako da je važno da građani BiH i Albanije ostave dobar utisak na Uniju i njene stanovnike, a za vlasti je važno da nastave sa striktnom primjenom svih sigurnosnih elemenata. U suprotnom, vlasti u evropskim državama će reći: bila je to greška, i moglo bi to imati loše posljedice po nastavak integracijskog procesa", kazala je ona.

Konačno, kada treba očekivati otvaranje granica? Ukoliko bi se slijedio model primijenjen prošle godine na Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, kada je odluka o bezviznom režimu donijeta 30. novembra, a ogranice otvorene 20 dana poslije, 19. decembra, Bosanci i Hercegovci bi bezvizni režim u praksi mogli očekivati već krajem ovog mjeseca. Međutim, izvori iz Vijeća ministara EU ukazuju da je realniji datum oko sredine narednog mjeseca.

*****
Ostali prilozi iz ovosedmičnog programa Na vratima Evrope:
Moon: SAD čvrsto podržavaju visokog predstavnika

08.11.2010.

BOSNI I HERCEGOVINI ODOBREN BEZVIZNI REZIM!

BiH odobren bezvizni režim!

Odluka će 14. decembra biti objavljena u službenom listu EU, a građani BiH će od 15. decembra moći slobodno putovati

image Brisel: Jednoglasna odluka

Ministri unutrašnjih poslova Evropske unije donijeli su danas odluku o ukidanju viza za građane Bosne i Hercegovine, saznaje se iz Brisela.

Evropska unija odlučila je da ukine vize građanima BiH i Albanije.

Odluka će 14. decembra biti objavljena u službenom listu EU, a građani BiH će od 15. decembra moći slobodno putovati.

Odluka je donesena jednoglasno na sastanku ministara unutrašnjih poslova 27 zemalja članica EU, što znači da se Holandija složila da povuče rezerve koje je još krajem prošle nedjelje imala na ukidanje viza za BiH i Albaniju.

Na snazi ostaju dva kontrolna mehanizma, monitoring kojim će se provjeravati da li se dogovoreni i dostignuti standardi poštuju u kontinuitetu i mehanizam ranog upozoravanja u obliku stalnog dijaloga u čijem je fokusu pitanje azilanata.

Prema procedurama EU, do kraja ovog mjeseca, potpise na odluku moraju staviti Herman van Rompej, predsjednik Vijeća EU, te Jirži Buzek, predsjednik Evropskog parlamenta.

U zemlje EU, od polovine decembra ove godine moći će slobodno putovati samo građani koji posjeduju biometrijski pasoš. Oni će u EU moći boraviti najviše do tri mjeseca, bez prava zaposlenja.

Do odluke o slobodnom putovanju građana kroz zemlje Šengena vlasti u BiH morale su da ispune 174 tehnička uslova, od kojih je najvažniji uvođenje biometrijskih pasoša.

Evropska komisija je 27. maja predložila ukidanje viza za BiH, a Evropski parlament to prihvatio 7. oktobra.

BiH je posljednja zemlja u regionu koja je dobila bezvizni režim. Srbija i Crna Gora dobile su viznu liberalizaciju 19. decembra prošle godine.

Holandija i Francuska "nisu sretne" zbog odluke

Neke članice EU nisu sretne zbog činjenice da je BiH i Albaniji odobren bezvizni režim, piše danas na medijskom portalu EU "EUObzerver".

Holandija se protivi tome uz obrazloženje da je postignut mali napredak u smislu demokratizacije, organizovanog kriminala i korupcije u Albaniji i BiH, ističući politički haos koji vlada u dvije zemlje.

Francuska, takođe, oklijeva, strahujući od masovnog priliva imigranata.

Dodik: Odlično, dobra vijest, čestitam!

Predsjednik Vlade RS, Milorad Dodik, pozdravio je danas odluku EU da ukine vize građanima BiH. 

"Odlično. U svakom slučaju, dobra vijest, pozdravljam to i čestitam svima", kaže Dodik.

Incko: Nema više poniženja

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko rekao je da je ukidanjem viza sa građana BiH skinut ogroman i težak teret.

"Mnogi građani BiH su vize doživljavali kao neku vrstu izloacije i poniženja, čega više neće biti. Evropa je ovim jako zakucala na vrata BiH. Kapija se otvorila sada za građane BiH, a kapija se otvorila još više za BiH kao državu", istakao je Incko. 

Mun: Važna odluka

Ambasador SAD u BiH Patrik Mun izjavio je da odluka EU o ukidanju viza za građane BiH predstavlja važnu odluku i simbol kretanja zemlje ka Evropi.

"Građani ove zemlje, uključujući mlade ljude, biće dobrodošli da putuju u zemlje Šengena", rekao je Mun novinarima.

Špirić: Ponovo na startu za trku

Predsjedavajući Savjeta ministara Nikola Špirić izjavio je danas da je odluka o ukidanju viza za BiH sasvim očekivana.

"To je dobar rezultat, a ono što nije dobro je način na koji se pojedine međunarodne institucije odnose prema BiH", rekao je Špirić kritikujući negativne riječi i ocjene iz međunarodnih izvora o uspjesima koji su postignuti u BiH.

On ukazuje da će BiH na svom evropskom putu nakon odluke o bezviznom režimu ponovo biti "na startu za trku".

Kacin: Radujem se otvaranju granica za naše komšije i prijatelje

Potpredsjednik delegacije EP za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin (ALDE/LDS) pozdravlja današnju odluku Savjeta kojom se ukida vizni režim za građane BiH i Albanije od 15. decembra 2010. godine.

Kacin: Nova faza u EU integracijama

"Iskreno pozdravljam ukidanje viznog režima za građane Albanije i BiH i radujem se otvaranju granica za naše komšije i prijatelje. Ukidanje viza za građane svih država Zapadnog Balkana predstavlja prioritet za ALDE grupu u EP još od početka prošlog mandata parlamenta 2004. godine. Uspostavljanje bezviznog režima otvara novu fazu u evropskim integracijama Albanije i BiH. U ALDE i LDS smo ponosni što smo uvijek bili u prvim redovima podrške širenju EU, pa i današnju pobjedu administracija ove dve države vidimo kao značajan akt evropeizacije ova dva društva i podrške pro-evropskim snagama.

Ukidanje viza garantuje slobodu kretanja za građane Albanije i BiH i pruža do sada neiskorištene mogućnosti za daljnje razvijanje odnosa između ovih država i EU. Institucije EU i države članice očekuju da Vlade BiH i Albanije u narednim nedeljama u cjelosti objasne svojim građanima da ukidanje viza ne pruža pravo na zaposlenje, prebivalište ili azil u EU. U isto vrijeme, vlade treba da iskoriste ovaj pozitivan trenutak i pojačaju svoje operativne napore u evropskim integracijama. Za BiH to znači formiranje vlade (Vijeća ministra) i parlamenta", kazao je Kacin u saopštenju.

DEI BiH: Možemo biti sretni

Direkcija za evropske integracije (DEI) BiH pozdravlja odluku o ukidanju viznog režima za građane BiH, koju je danas donijelo Vijeće ministara Evropske unije (EU), i možemo biti sretni što će građani BiH uživati prednosti iz vizne liberalizacije, izjavila je za Onasu direktorica DEI BiH Nevenka Savić.

"Monitoring predviđa ustanovljavanje da li se poštuju dostignuti standardi u svim dogovorenim aspektima, u pogledu upravljanja granicama, kontrole izdavanja i autentičnosti pasoša, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, provođenja sporazuma o readmisiji... To je jedan vid monitoringa, a drugi se odnosi na tzv. mehanizam ranog upozorenja i on predviđa uspostavljanje stalnog dijaloga po pitanju azilanata koji žele u EU", kazala je Savić.

Čađo: Potvrda povjerenja u institucije BiH

Ministar unutrašnjih poslova RS, Stanislav Čađo, ocijenio je da je odluka EU o ukidanju viza za građane BiH potvrda povjerenja u institucije BiH.

Čađo je rekao da je ovo važan korak ka evropskim integracijama koje su opredjeljenje RS i ocijenio da su objektivno vize mogle biti ukinte i ranije, jer su bila ispunjena 174 tehnička uslova za to.

IDDEEA: Trend rasta podnošenja zahtjeva za biometrijske pasoše

U očekivanju konačne odluke o liberalizaciji viznog režima, koju je danas donijelo Vijeće Evropske unije, Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) generalno je od oktobra bilježila trend rasta podnošenja zahtjeva za izdavanje pasoša kod nadležnih MUP-ova, izjavila je glasnogovornica IDDEEA-e Amila Opardija.

Opardija je navela da je do sada izdato 360.096 biometrijskih pasoša, dok je važećih starih pasoša još 832.453.

08.11.2010.

NACISTICKA OBILJEZJA NA PRVENSTVENOJ UTAKMICI IZMEDJU SIROKOG I SARAJEVA

Nacistička obilježja na prvenstvenoj utakmici između Širokog i Sarajeva 

 08/11/2010
• S obzirom da je rasizam, nacionalizam, fašizam i nacizam sve prisutniji na bh. fudbalskim terenima, znak za alarm je odavno upaljen, ali ga nema ko čuti. Na priloženoj fotografiji jasno se vide lica "navijača" koji ističu nacističku zastavu na Pecari, ..

Javno isticanje nacističkih, fašističkih ili drugih simbola bolesnih ideologija u većini (normalnih) evropskih država je zabranjeno. Treba li napominjati da Bosna i Hercegovina nije normalna država?Širom Evrope i svijeta javno isticanje nacističkih simbola je strogo zabranjeno i kažnjivo zakonom. Francuska: Veličanje nacizma nije mišljenje, nego delikt koji se kažnjava po službenoj dužnosti; Velika Britanija: Isticanje neonacističkih simbola kažnjivo samo kad je u funkciji širenja rasne mržnje i netolerancije; Poljska: Za promovisanje fašističkog i komunističkog sistema do dvije godine zatvora; Turska: Najstrože kažnjivo isticanje nacističkih simbola... Bosna i Hercegovina? Kod nas je to drugačije. Kod nas se sve može. Pa tako, recimo, navijači na Pecari u Širokom Brijegu javno ističu nacističku zastavu Njemačke iz Drugog svjetskog rata. I nikom ništa.U Austriji, domovini oca nacizma Adolfa Hitlera, bio sam svjedok kada je policija na veoma brutalan načih jednom neonacisti strgnula sa vrata kukasti krst, te ga dobro namlatila. Kako je kasnije prošao, ne znam, ali sigurno je da mu više nije palo na pamet nosati okolo svastiku.

Javno promovisanje nacističke ideologije strogo je kažnjivo, a poseban su slučaj sportske manifestacije.UEFA i FIFA dugo vremena vode pravi rat sa rasizmom na fudbalskim terenima, pa tako svako "hukanje" u stilu majmuna ili bacanje banana prema tamnoputim igračima obično dovodi do igranja pred praznim tribinama i drakonskim sankcijama za ekipu na čijem su se stadionu desili takvi incidenti. Sigurni smo da se ni NK Široki Brijeg ne bi dobro proveo da Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine iole radi svoj posao i da živimo u zakonom uređenoj državi. "Navijači" koji na fudbalske utakmice nose nacističke zastave, kako bi valjda tako podržali svoj klub, doživotno trebaju biti udaljeni sa fudbslakih stadiona, a policija i tužilaštvo bi vjerovatno imali šta za reći na ovo.S obzirom da je rasizam, nacionalizam, fašizam i nacizam sve prisutniji na bh. fudbalskim terenima, znak za alarm je odavno upaljen, ali ga nema ko čuti. Na priloženoj fotografiji jasno se vide lica "navijača" koji ističu nacističku zastavu na Pecari, pa ovim putem poziva Upravu NK Široki Brijeg, ali i policijske organe, da učine nešto po ovom pitanju, jer ovakvo "navijanje" baca ljagu i na klub Široki Brijeg, ali i sve prave navijače koji na fudbalske utakmice dolaze uživati u fudbalu.Redakcija SportSport.ba poslala je gore postavljenu fotografiju na adresu FIFA i UEFA. Ovakve stvari ne možemo i ne smijemo tolerisati. (Kliker.info-SportSport)


08.11.2010.

ZACARANI KRUG ZLOCINA I NEKAZNJENIH POCINILACA

 

Prazna optuženička klupa - ilustrativna fotografija

Prazna optuženička klupa - ilustrativna fotografija

07.11.2010.
Nevladine organizacije koje okupljaju porodice žrtava godinama optužuju bosanskohercegovačke sudske institucije. Kažu kako Bosna i Hercegovina nije imala snage za procesuiranje počinilaca ratnih zločina, koji, zahvaljujući pozicijama i političkim vezama u bh. institucijama, još uvijek slobodno žive.

Prema zvaničnim podacima više od 10.000 ljudi u BiH su pod istragom za ratne zločine. Istovremeno, za nekoliko hiljada istrage nikada nisu pokrenute, pa tako nisu ni osumnjičeni, niti će ikada biti procesuirani iako postoje svjedoci, pa i dokazi da su učestvovali u ratnim zločinima širom BiH. Gore od toga što su ratni gospodari života i smrti slobodni i što ih nekadašnje žrtve svakodnevno mogu sresti na ulici, u restoranu ili javnom prevozu, je nevjerovatna činjenica da upravo ti ljudi obavljaju visoke policijske funkcije, ili su u izvršnoj i državnoj vlasti, ističe predsjednik Udruženja Povratak u Bijeljinu Salem Čorbo.

„Imamo jednu apsurdnu situaciju u Bijeljini. Bijeljina je preživjela jedan kompletan etnički progon, pobijeno je na stotine civila - i mi do dana današnjeg mi nemamo praktično nijednu presudu za to. Jednostavno, grad je potpuno protjeran, svo stanovništvo nesrpsko je protjerano, a ljudi koji su to vodili, rukovodili su na čelnim pozicijama bili dugo poslije rata, a posebno u posljednje vrijeme, počev od načelnika Centra javne bezbjednosti Vasilija Andrića koji je učestvovao u genocidu u Srebrenici, za koga imamo pouzdane informacije da je lično likvidirao civile u Brčkom, i te dokaze smo predočili tužilaštvima i ostalim meritornim organima. Međutim, on je i dalje ostao načelnik Centra javne bezbjednosti i direktno rukovodi istragama oko ratnih zločina. I logičan slijed je da nema nijedne presude za to. Ni protiv koga nije podignuto ništa. Ima jedna potvrđena optužnica na Okružnom tužilaštvu Bijeljina. Znači ne samo da su to radili u periodu ’92 -’95. nego su na ključnim mjestima izvršne vlasti opštine Bijeljina, ali i nekih drugih organa entiteta, pa čak i države,“
navodi on.

.
Ako pogledamo učinak tužilaštava i sudova, u RS posebno - u Federaciji je stanje nešto bolje, onda ćemo sa jednom rezignacijom primijetiti da, nažalost, mnogi od zločina neće imati svoj epilog pred sudom, kaže predsjednik Helsinškog odbora RS, Branko Todorović.

Tako je začarani krug zločina i nekažnjenih počinilaca još uvijek bh. stvarnost i svakodnevna trauma za žrtve. BiH nije smogla unutrašnje snage za lustraciju i činjenica je da bh. institucije nisu imale snage za procesuiranje počinilaca ratnog zločina koji, zahvaljujući pozicijama i političkim vezama u istim tim institucijama, još uvijek slobodno žive, ističe predsjednik Helsinškog odbora RS Branko Todorović.

„Stoga kada razgovaramo sa povratnicima onda ćemo vrlo često čuti da ono što im pada najteže - pored nezaposlenosti, siromaštva, pored toga što se vrlo često osjećaju građanima drugog reda – kada u institucijama, dakle u policiji ili u organima lokalne uprave, susreću one pojedince koji su direktno učestvovali u njihovom progonu, zatvaranju, zlostavljanjima u logoru, pa čak i u najtežim zločinima. To je nešto što BiH zaista treba rješavati. Ali ako pogledamo i strategiju za procesuiranje ratnih zločina, ako pogledamo učinak tužilaštava i sudova, u RS posebno - u Federaciji je stanje nešto bolje, onda ćemo sa jednom rezignacijom primijetiti da, nažalost, mnogi od zločina neće imati svoj epilog pred sudom i da mnogi od počinilaca najtežih zločina će biti nagrađeni na neki način visokim pozicijama u bh. instutucijima, umjesto da se nađu tamo gdje ima je mjesto, a to je svakako zatvor,“
zaključuje Todorović.

08.11.2010.

MUAMER ZUKORLIC: "MOJA LIKVIDACIJA BI BILA OPASNA IGRA"

Muamer Zukorlić: "Moja likvidacija bi bila opasna igra"

24sata.info PHOTO
image Muamer Zukorlić / 24sata.info

 

24SI - U Srbiji se ništa ne dešava slučajno i sve ozbiljnije likvidacije su planirane, zavjera ide do vrha države, izjavio je u emisiji "Face-CD" na sarajevskoj TV 1 Muamer Zukorlić, glavni muftija islamske zajednice u Srbiji.

 

U emisiji je Zukorlić kazao i da "ukoliko bi se, kojim slučajem, njemu nešto dogodilo, narednih 50 godina nijedan srpski političar ne bi smio da dođe u Sandžak".

Svi ti koji bi radili o mojoj glavi imaju svoju računicu. Mislim da su svjesni da je ovo pitanje zajedno samnom toliko naraslo da bi to bila opasna igra I da bi, s obzirom na našu tradiciju i spremnost da štitimo svoje… kada bi se tako nešto desilo narednih 50 godina nijedan srpski političar ne bi smio da dođe u Sandžak, kazao je muftija.

Zukorlić je zajedno sa ministrima Sulejmanom Ugljaninom i Rasimom Ljaićem bio gost u emisiji sarajevske TV u subotu uveče, a sva trojica založili su se za različite oblike decentralizacije i autonomije regije Sandžak unutar Srbije i Crne Gore.

Zukorlić, koji je predstavljen kao glavni lider Sandžaka, ponovio da je pitanje autonomije Sandžaka neminovnost o kojoj će se tek razgovarati, te da u krajnjem slučaju sve zavisi od razumjevanja Beograda.

"Ako bude išlo glatko i sporazumno znači da postoji viši stepen razumjevanja, a ako ga ne bude znači da i dalje neko u Beogradu nama planira neko zlo", rekao je muftija, koji je dodao da Bošnjaci od autonomije ne odustaju bez obzira da li će ih vlasti u Bosni i Hercegovini podržati ili ne.


(24sata.info)

08.11.2010.

MUP HNK OPET "PAO" NA ISPITU IZ PROFESIONALIZMA: NACISTICKA OBILJEZJA NA PECARI

 

Bh. fudbal ne može se nadati ničemu dobrom ukoliko se tenzije i nepotrebno zaoštravanje odnosa nastavi samo zbog policije koja ne zna raditi svoj posao

image Foto: "Bljesak.info"

I uoči današnje utakmice Premijer lige BiH između Širokog Brijega i Sarajeva, MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona je sebi dopustio "luksuz" da subjektivno i neprofesionalno sprovede mjere obezbjeđenja i nadzora navijača.

Kao da iz tragičnog događaja, kada je Vedran Puljić mučki ubijen iz policijskog pištolja, nisu ništa naučili, "profesionalci" iz MUP-a HNK danas su uoči prvenstvene utakmice opet nepotrebno podigli tenzije te dokazali da imaju dvostruke aršine kada je provođenje zakona u pitanju.

Naime, prilikom dolaska gostujućih navijača na Pecaru policija je zaustavila kolonu autobusa iz Sarajeva i detaljno ih pretresla, što je za svaku pohvalu. Međutim, pripadnici "organa reda" su se tom prilikom previše zanijeli pa su nakon oduzimanja majica sa likom pokojnog Puljića pocijepali i transparent s imenom tragično nastradalog navijača.

Nakon nepotrebnog čekanja gostujuće navijače su uveli na stadion sa zakašnjenjem od 45 minuta, a već nakon pola sata su ih deportovali prema Sarajevu, uz obrazloženje da žele spriječiti nerede. 

Sve to bi se donekle i moglo opravdati da domaći navijači istovremeno nisu na stadion unijeli i izložili zastavu nacističke Njemačke, uz nezaobilaznu ustašku koreografiju i salvu pogrdnih fašističkih pjesama upućenih navijačima i igračima Sarajeva.

Nakon svega može se konstatovati da se zakon i pravda u HNK sprovodi neselektivno i da se bh. fudbal ne može nadati ničemu dobrom ukoliko se tenzije i nepotrebno zaoštravanje odnosa nastave samo zbog policije koja ne zna raditi svoj posao. 

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89240373

Powered by Blogger.ba