Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

05.11.2010.

POSJETA BORISA TADICA VUKOVARU, VAZAN KORAK KA POMIRENJU

 

5.11.2010.

image

 

Zvaničnici Evropske unije i SAD pozdravili su posetu predsednika Hrvatske i Srbije Vukovaru, ocenivši je kao važan korak ka pomirenju dva naroda.

Evropski komesar Štefan File ocenio je kao "važan korak ka pomirenju na Zapadnom Balkanu" posetu predsednika Hrvatske i Srbije Vukovaru i Paulinom Dvoru. On je u Briselu podvukao da "ta mesta mogu postati znamenja pomirenja i primer za celo područje Zapadnog Balkana". Tadićevu posetu Vukovaru pozdravljaju i SAD.

“Poseta pokazuje nastavak napora Srbije i Hrvatske da ojačaju bilateralne odnose i prevaziđu tragične događaje u bivšoj Jugoslaviji. Mi želimo da izrazimo zadovoljstvo zbog unapređenja procesa pomirenja i radujemo se zajedničkoj budućnosti ovih zemalja u Evropskoj uniji”
, kaže portparol Stejt departmenta Filip Krouli.Analitičari u Zagrebu i Beogradu saglasni su da poseta dvojice predsednika Vukovaru predstavlja okretanje novog lista u odnosima Hrvatske i Srbije.

“Mislim da je to vrlo značajna poruka da možemo biti ljudi”
, kaže za RSE profesori novosadskog fakuleteta Jovan Komšić.

Žarko Puhovski, profesor fakulteta u Zagrebu kaže da je ovo neka vrsta kraja jedne etape:

“Može se citirati ona poznata Čerčilova doskočica – to nije ni kraj, ni početak kraja, nego kraj početka”
, navodi Puhovski.

Izvinjenje Borisa Tadića, prvog predsednika Srbije koji je posetio Vukovar, porodicama svih nevino stradalih žrtava na Ovčari 1991. godine, poslednje je u nizu izvinjenja koje su međusobno uputili lideri zemalja bivše Jugoslavije od kraja rata.

Tadićevom porukom na Ovčari završena je jedna faza početka normalizacije odnosa. Sada je, kada je reč o Srbiji i Hrvatskoj, prema mišljenju Žarka Puhovskog, potrebno preći na dela.

“Da se označi, na obe strane, gde su bili logori, da se jasnije odredi gde se nalaze grobnice kojih ima na čitavom ovom području, da se jasno odredi kakva je bila veza srpskog nacionalizma, jugoslovenske ideologije koju je vodila JNA u napadima, i da se od nje na neki način uzme odmak. Da se u Hrvatskoj uzme odmak od hrvatskog nacionalizma, itd.. To su stvari koje će, iako će to dugo trajati, morati da dođu na dnevni red”
, smatra Puhovski.

Smirivanje nacionalnih strasti


Pred dvema državama je i rešavanje pitanja međusobnih tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Pre svega je, međutim, potrebno raditi na smirivanju nacionalnih strasti među građanima, ali i desničarskim partijama.

“Od etičkih pitanja, pitanja mogućnosti da budemo ljudi, pa do ekonomskih i političkih standarda, sve su to zadaci koji predstoje na unutrašnoj političkoj sceni Srbije”
, kaže Jovan Komišć.

Oni koji su granice prešli pre više od decenije veruju da će 4. novembar u Vukovaru vremenom postati značajan datum i za one koji ga danas osuđuju ili u njemu ne vide smisao. Za hrvatskog publicistu Predraga Matvejevića taj događaj valja usvojiti.

“Postoji većina onih koji imaju stanovitu svest i mislim da među tim ljudima, bili oni manje ili više opredeljeni kao Srbi ili kao Hrvati, ovaj događaj ima svoje značenje. To značenje se onda kasnije može polako kotrljati, ići prema nižim razinama, tamo gde su nas propagande ovih zadnjih dvadeset godina stalno uveravale da su na drugoj strani naši neprijatelji”
, smatra Matvejević.

I beogradski reditelj Kokan Mladenović veruje da dolazi normalno vreme suživota.

“Koliko god da nacionalizmi u obe države i dalje postoje, mislim da je poseta predsednika Tadića Vukovaru veoma jasan znak u kom pravcu treba da ide politika Srbije i u kom pravcu treba okrenuti budućnost”
, kaže Mladenović.
05.11.2010.

MILAN KUCAN IMENOVAN ZA SPECIJALNOG IZASLANIKA EVROPSKE UNIJE ZA BOSNU I HERCEGOVINU?

 

Televizija Slovenije javila da je slovenačkoj Vladi funkciju specijalnog izaslanika predložila Evropska unija (EU)

image Kučan: Informaciju nije ni porekao ni potvrdio

Bivši predsjednik Slovenije Milan Kučan imenovan je za specijalnog izaslanika Slovenije za BiH, javila je večeras Televizija Slovenije pozivajući se na nezvanične izvore.

Kabinet predsjednika Vlade večeras je agenciji STA rekao da nezvanične informacije ne komentariše, a bivši predsjednik Milan Kučan je ovoj agenciji rekao da ne zna šta je usvojila Vlada Slovenije.

Televizija Slovenije je javila da je slovenačkoj Vladi funkciju specijalnog izaslanika predložila Evropska unija (EU), kao i da bi Kučan trebalo da bude zvanični predstavnik Evropske komisije ili EU, a svoj posao bi vršio u Sloveniji.
 
Kabinet predsjednika Vlade Slovenije ove informacije nije želio komentarisati, ali je na juče održanoj konferenciji za novinare premijer Borut Pahor rekao da je sa bivšim predsjednikom države razgovarao o saradnji.

Bivši predsjednik Milan Kučan, koji nije informaciju ni porekao ni potvrdio, je za agenciju STA rekao da je u više navrata sa mnogima razgovarao i o situaciji u BiH.

05.11.2010.

REKOM SE IZVINIO MITROPOLITU, IZ CRNE GORE OSTRE REAKCIJE

 

Inicijativa REKOM-a, (Regionalna komisija zadužena za utvrđivanje i objavljivanje činjenica o svim žrtvama ratova 1991-2001 u bivšoj Jugoslaviji) sastanak, Beograd, 16. jun 2010.

Inicijativa REKOM-a, (Regionalna komisija zadužena za utvrđivanje i objavljivanje činjenica o svim žrtvama ratova 1991-2001 u bivšoj Jugoslaviji) sastanak, Beograd, 16. jun 2010.

 05.11.2010.
U Crnoj Gori u petak bilježimo reakcije nakon skandala od četvrtka u Sarajevu, gdje je predstavnica Inicijative za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji (REKOM), Nataša Kandić, zbog protesta Srpske pravoslavne crkve i katoličke crkve, sa sastanka udaljila mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila, koga je sama pozvala na konsultacije.

Koalicija za REKOM se u četvrtak izvinila mitrpolitu Crnogorske pravoslavne crkve Mihailu zbog udaljavanja sa regionalnog skupa u Sarajevu za vjerske zajencice.

Nataša Kandić, predstavnica Koalicije, koja je mitropolita zamolila da napusti skup samo zato što su predstavnici Srpske pravoslavne ckve i Katoličke crkve svoje prisustvo uslovili njegovim udaljavanjem, kaže da je bila dovedena u tešku i ružnu situaciju u kojoj je bila primorana da svjesno uđe u sukob sa osnovnim principima poštovanja ljudskih prava.

„Nažalost, dogodilo se da smo bili suočeni sa jednim necivilizacijskim stavom a to je uslovljavanje da će predstavnici SPC-a i Katoličke crkve napustiti skup ukoliko mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve ostane u sali"
, kaže Kandićeva.

RSE: A zar onda nije bilo logičnije da ste kazali doviđenja tim ljudima koji su demonstrirali, kako kažete, taj necivilizacijski čin?

Kandić: 
Lako bi to bilo u Beogradu. Lako bi to bilo, verovatno, i u nekoj drugoj zemlji. Ali u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, gde smo suočeni sa problemom jednog bojkota iz Republike Srpske, gde udruženja žrtava ne učestvuju, gde pokušavamo da vidimo hoćemo li opstati ukoliko udruženja žrtava iz političkih razloga ne učestvuju i vrše pritisak na sve žrtve da ne učestvuju, a imamo situaciju da je Srpska pravoslavna crkva htela da pomogne u otklanjanju te blokade.

Oštre reakcije iz CPC

Osvrćući se na potez Kandićeve, Stevo Vučinić, potpredsjednik Savjeta mitropolije CPC za naš radio kaže:

„Gospođa Kandić je bjelodano demonstrirala da joj nije cilj pomirenje već namicanje milionskih iznosa u eurima koje finansira Evropska unija. Jučerašnji skup je očito, po mom sudu, uperen protiv mira, ljubavi, pomirenja jer je jedna organizacija koja sebe naziva crkvom kao što je Beogradska patrijaršija, a svi znamo da je bila najobičniji podstrekač, u REKOM-u dobila pokrovitelja i zaštitnika sopstvenih zločina. Iskren da budem, mislim da takva inicijativa očito nije osnovana za suočavanje sa prošlošću već za zaštitu upravo takvih kao što je Srpska crkva te na njenim sastancima nije mjesto Crnogorskoj crkvi. Naravno, čudim se katoličkom svešteniku koji se usudio da arbitrira o našoj crkvenosti i kanoničnosti, iako zna da su beogradski popovi, protiv svih kanona i svih vaseljenskih sabora i oprečno Jevanđelju dakle crkvenosti, huškali na rat i ratne operacije i bili glavni uzročnici raspada bivše Jugoslavije u onakvoj krvi.“

Patrijarh ukrajunske pravoslavne crkve Filaretu (levo)i crnogorski mitropolit Mihailo u Podgorici, 25. oktobar 2010.
Predstavnica koordinacijskog vijeća koalicije REKOM za Crnu Goru Daliborka Uljarević kaže da su članovi iz Crne Gore već započeli konsultacije kako bi se ogradili od ovog incidenta i osudili ga.

„Članovi i članice koalicije za REKOM iz Crne Gore su već u intenzivnoj komunikaciji. Mislim da je jasno i po dosadašnjim individualnim reakcijama da se članovi koalicije iz Crne Gore ne slažu sa takvom odlukom i mi ćemo zatražiti hitno zasjedanje koordinacionog vijeća i otvorenu raspravu o ovom pitanju, zahtjev da se Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i mitropolitu Mihailu lično uputi zvanično izvinjenje, ali i održi sastanak s njim kako bi se novonastala neželjena situacija, u duhu tolerancije i pomirenja što su osnovni principi koalicije za REKOM i ključni razlozi članstva u njoj, što skorije i uspješnije prevazišli“
, kaže Daliborka Uljarević.

Jedan od članova koalicije za REKOM iz Crne Gore novinar Dragoljub Vuković kaže da skandal u Sarajevu predstavlja kompromitaciju onoga za šta se REKOM zalaže:

„Ja mislim da se prije tog sastanka u Sarajevu moralo procjeniti šta bi on mogao da izazove, odnosno dolazak mitropolita Mihaila šta bi mogao da izazove kod predstavnika ostalih crkava. Znači ovo što se dogodilo nije smjelo da se dogodi, moralo se intervenisati. Ja razumijem gospođu Kandić, da je morala da žrtvuje, ajde uslovno rečeno slabiju figuru, da bi dobila partiju. Njen cilj je bio da se te konsultacije u Sarajevu završe uspješno i po njenoj procjeni je najmanja šteta bila da zamoli mitropolita Mihaila da se udalji sa sastanka, što je on i učinio procjenjujući dobro situaciju po meni. Ali neko ko se ozbiljno bavi svojim poslom, u ovom slučaju je to gospođa Kandić i čitava ta organizacija, nijesu smjeli da dozvole sebi da se ovako nešto dogodi jer je to ozbiljna kompromitacija onoga za šta se koalicija REKOM zalaže“
, zaključuje Vuković.
05.11.2010.

EVROPSKA KOMISIJA OBJAVILA STRATESKI DOKUMENT: KATASTROFALNO STANJE U BiH!

Evropska komisija objavila strateški dokument: Katastrofalno stanje u našoj zemlji!

 Jedan od najtežih i najsloženijih problema sa kojim se suočava BiH je "loša vladavina" institucija i organa vlasti • Javna uprava trpi zbog političkih pritisaka i nepotizma • Veoma visoka stopa nezaposlenosti • Javne finansije na udaru zbog pada prihoda i visoke javne potrošnje

image Blokirane sve ključne reforme koje vode ka EU

Evropska komisija ocijenila je u izvještaju o napretku da je BiH od svih država u regiji ostvarila tek mali, ograničen ili nikakav napredak i da je uradila premalo kako bi ispunila uslove za zatvaranje OHR-a.

U dijelu strateškog dokumenta koji se odnosi na BiH, a koji je objavio briselski portal specijalizovan za EU pitanja, piše da postoje i područja napretka, navodeći napredak u postupcima koji su doveli do vizne liberalizacije, ali da je u drugim područjima koji su bili predmet monitoringa Evropske komisije, ostvaren samo slabiji napredak.
 
Kao jedan od najtežih i najsloženijih problema sa kojim se suočava BiH je "loša vladavina" institucija i organa vlasti.

"Manjak zajedničke vizije političkih lidera o pravcu u kojem bi zemlja trebalo da se kreće, blokira sve ključne reforme koje se odnose na EU i smetnja je daljem približavanju Uniji", navodi se u izvještaju.
 
Među najvažnijima se smatra raspodjela moći između države i ostalih nivoa vlasti, pitanja u vezi sa odbranom, kao i ispunjavanje obaveza iz arbitražne odluke o Brčkom.

"Rješavanje ovih pitanja je neophodno kako bi se stvorila stabilna i konstruktivna klima u zemlji", navodi se u izvještaju.

Funkcionisanje institucija i tijela na različitim nivoima otežano je radi fragmentovane i nekoordinisane politike, zbog loše saradnje između parlamenta, Savjeta ministara i ostalih tijela.

Takođe, ocjena je Evropske komisije, javna uprava trpi zbog političkih pritisaka i nepotizma.

Uprkos naporima koje je OEBS uložila kako bi zadnji opšti izbori protekli u skladu sa međunarodnim standardima, nacionalistička retorika ponovo je dominirala izbornom kampanjom.

Evropska komisija navodi kako je u predizbornom periodu Republika Srpska /RS/ dovodila u pitanje teritorijalni integritet zemlje, a političko vođstvo RS je nastavilo da umanjuje težinu ratnih zločina nad civilnim stanovništvom. Ističe se da su izbori održani sa svim ograničenjima u vidu etniciteta i boravišta, koja omogućava Dejtonski sporazum.

Iako se za ekonomsku situaciju u BiH kaže da je u proteklom periodu bilježila umjeren oporavak, prije svega zahvaljujući orijentaciji na izvoz, glavni problem i dalje ostaje veoma visoka stopa nezaposlenosti.
 
Na polju finansija situacija se pogoršala, jer su javne finansije na udaru kako zbog pada prihoda, tako i visoke javne potrošnje. 

Izvještaj o napretku koji sastavlja Evropska komisija predstavlja sveobuhvatnu analizu ekonomskog, političkog i institucionalnog stanja u zemlji.

05.11.2010.

INZKOV IZVJESTAJ SAVJETU BEZBJEDNOSTI UN-A: MNOGO POSLA PREDSTOJI OKO TESKIH EKONOMSKIH IZAZOVA

 

Incko putuje u ponedjeljak, 8. novembra, u SAD kako bi se u Vašingtonu sastao sa visokopozicioniranim zvaničnicima SAD i u četvrtak, 11. novembra, predstavio svoj izvještaj Savjetu bezbjednosti UN-a

image

Nakon teškog perioda stagnacije rezultati izbora održanih 3. oktobra nude nadu i nove mogućnosti za BiH, navodi visoki predstavnik Valentin Incko u izvještaju UN-u.

"Sada je na izabranim političarima da zemlju vrate na reformski put", navodi Incko u izvještaju koji će u četvrtak, 11. novembra, predstaviti Savjetu bezbjednosti UN-a u Njujorku.

OHR-ov izvještaj obuhvata period od 1. maja do 22. oktobra i u njemu se bosanskohercegovačke vlasti pohvaljuju za napredak u rješavanju uslova za liberalizaciju viznog režima sa EU.

"Izvještaj obuhvata i nedavno održane izbore, koje su međunarodni posmatrači ocijenili kao, generalno gledano, slobodne i fer, iako se istražuju žalbe oko izbornih prevara", saopšteno je iz OHR-a.

Prema Inckovim riječima, nedavno održani izbori daju novu mogućnost onim političarima koji gledaju naprijed i koji su spremni da rade zajedno i da se fokusiraju na pomirenje i napredak.

"Predstoji još mnogo posla. Moraju se što je prije moguće oformiti vlasti koje će napraviti program kojim će zemlju vratiti na put evroatlantskih integracija i pozabaviti se teškim ekonomskim izazovima u zemlji", istakao je visoki predstavnik.

Incko putuje u ponedjeljak, 8. novembra, u SAD kako bi se u Vašingtonu sastao sa visokopozicioniranim zvaničnicima SAD i u četvrtak, 11. novembra, predstavio svoj izvještaj Savjetu bezbjednosti UN-a.

"Tokom posjete visoki predstavnik će razgovarati i o problemima sa kojima se BiH suočava, uključujući i porast retoričkih osporavanja suvereniteta i ustavnog poretka BiH, te pravnih i političkih poteza kojima se osporavaju institucije na državnom nivou, nadležnosti i zakonski propisi", kaže se u saopštenju.

Incko je otputovao u SAD kratko nakon što su BiH posjetili američki državni sekretar Hilari Klinton i predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej.

"Te posjete su znak da BiH ponovo zauzima visoko mjesto među prioritetima na svjetskoj sceni", dodaje se u saopštenju OHR-a.

05.11.2010.

CRNOGORSKI PRAVNICI POVLACE SE IZ REKOM-A I TRAZE IZVINJENJE MITROPOLITU

 

Kako je Radulović rekao, u REKOM-u ne može biti mjesta za one ljude "kojima je bliža logika devedesetih godina"

image Mitropolit Mihailo: Udaljen sa skupa

Udruženje pravnika Crne Gore povući će se iz Regionalne komisije za utvrđivanje ratnih zločina (REKOM), sve dok se ta asocijacija "primjereno" ne izvini mitropolitu Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailu zbog jučerašnjeg udaljavanja sa skupa u Sarajevu.

Potpredsjednik Udruženja pravnika Branislav Radulović je za podgorički portal Analitika izjavio da je udaljavanje mitropolita Mihaila sa skupa REKOM-a "skandalozno".

Kako je Radulović objasnio, primjereno izvinjenje mitropolitu Mihailu podrazumijeva da delegacija REKOM-a dođe na Cetinje i da se direktno izvini mitropolitu CPC.

Ako to ne bude učinjeno, prema riječima Radulovića, Udruženje pravnika Crne Gore će napustiti REKOM.

Kako je Radulović rekao, u REKOM-u ne može biti mjesta za one ljude "kojima je bliža logika devedesetih godina", a mitropolit Mihailo njima ne pripada, jer se, kao svešteno lice, poklonio žrtvama u Srebrenici i Vukovaru.

Mitropolit CPC Mihailo morao je napustiti jučerašnji skup REKOM-a u Sarajevu, jer je to od njega tražila predsjednica te asocijacije Nataša Kandić, na osnovu zahtjeva predstavnika Srpske pravoslavne crkve i katoličkog monsinjora Andrije Kopilovića.

 

05.11.2010.

NARODNA STRANKA RADOM ZA BOLJITAK NSRZB: ZLATKO LAGUMDZIJA TREBA BITI PREDSJEDAVAJUCI VIJECA MINISTARA BOSNE I HERCEGOVINE

 

Smatramo da predsjednik najjače stranke mora i treba preuzeti političku odgovornost, po uzoru na demokratsku praksu u Njemačkoj ili Velikoj Britaniji - istaknuo je Jerko Ivanković Lijanović

image Ivanković Lijanović: Okrenuti se ekonomskim reformama

Mladen Ivanković Lijanović, predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak, i Jerko Ivanković Lijanović, potpredsjednik stranke, sastali su se danas u Širokom Brijegu s Alexanderom Rhotertom, političkim savjetnikom u Uredu posebnog predstavnika Evropske unije, gdje su razgovarali o izbornim rezultatima, te o proteklim i budućim aktivnostima stranke. 

- Spremni smo ući u vlast i preuzeti odgovornost za upravljanje Bosnom i Hercegovinom, ali samo pod uslovom da zajedno s koalicionim partnerima možemo provesti svoj program koji je baziran ne ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine - kazao je Mladen Ivanković Lijanović tokom sastanka. 

- Mi iz Narodne stranke Radom za boljitak držimo kako uz međunacionalnu saradnju novo političko vodstvo mora biti okrenuto ekonomskim reformama, izbavljanju građana iz dužničkog ropstva, smanjenju siromaštva i podizanju boljeg životnog standarda svih građana. Jačanje domaće proizvodnje, promjena porezne politike, gradnja ambijenta za nova radna mjesta, zadržavanje postojećih i put ka euroatlantskim integracijama nemaju alternativu – istaknuo je Mladen Ivanković Lijanović. 

- Stav Narodne stranke Radom za boljitak u daljnjim pregovorima o formiranju vlasti je da predsjedavajući Vijeća ministara BiH mora biti iz stranke koja je osvojila najveći broj glasova, odnosno Zlatko Lagumdžija, jer smatramo da predsjednik najjače stranke mora i treba preuzeti političku odgovornost, po uzoru na demokratsku praksu u Njemačkoj ili Velikoj Britaniji - istaknuo je Jerko Ivanković Lijanović.

Predstavnici Boljitka također su informirali predstavnika EUSR-a o izbornim rezultatima stranke, osvrnuvši se na činjenicu da Narodna stranka Radom za boljitak ima skoro stopostotni rast popularnosti u odnosu na opće izbore iz 2006.

05.11.2010.

KOMITET ZA HUMANIZAM O PRINUDNOM ISELJENJU KARDINALA PULJICA: ZAUSTAVITE PRIMJENU ZAKONA "LUDJACKE KOSULJE"!

 

24sata.info PHOTO
image Vinko Puljić / 24sata.info

 

24SI - U povodu najave da će Opštinski sud u Sarajevu 17. novembra izvršiti prinudno iseljenje uzoritog kardinala Vinaka Puljića iz dijela njegovih rezidencijalnih prostorija, Komitet za humanizam i svjetski poredak Internacionalne lige humanista pozvao je Predsjedništvo i Ministarstvo pravosuđa BiH da zaustave ponižavanje kardinala Puljića.

 

Poziv je upućen i Opštinskom sudu u Sarajevu i svim drugim mjerodavnim tijelima i organima da zaustave primjenu zakona "luđačke košulje", te da na taj način spriječe kompromitaciju ionako narušenog međunarodnog ugleda BiH.

Takođe, u saopštenju se navodi kako se zgrada u kojoj se nalazi rezidencija uzoritog kardinala Puljića od vremena gradnje nalazi u isključivom vlasništvu Vrhbosanske nadbiskupije.

"Ne poštujući jedno od temeljnih ljudskih prava, pravo na neotuđivost privatnog vlasništva, bivši režim dio je rezidencijalne zgrade ustupio na korištenje tražitelju izvršenja, u svrhu obavljanja najnečasnijih poslova, poslova prisluškivanja, praćenja i uhođenja. Na ovaj način, vlasnik imovine nekoliko desetljeća bio je lišen temeljnog ljudskog prava, prava na upravljanje svojom imovinom", tvrdi se u saopštenju Komiteta za humanizam i svjetski poredak Internacionalne lige humanista.

(fena)

05.11.2010.

"ZENE SREBRENICE": SKANDALOZNA ODLUKA DA SE SA SKUPA REKOM-A UDALJI CRNOGORSKI MITROPOLIT

 

Dužni smo obavijestiti javnost da je upravo crnogorski mitropolit jedini predstavnik neke pravoslavne crkve koji je skupio ljudsku hrabrost i došao u Memorijalni centar u Potočare da bi se poklonio žrtvama genocida u Srebrenici

image "Žene Srebrenice": Ne žele biti dio prevare koja se bosanskim žrtvama nudi kroz REKOM

Udruženje "Žene Srebrenice" iz Tuzle ocijenilo je u saopćenju za javnost skandaloznom jučerašnju odluku predsjednice koalicije nevladinih organizacija okupljenih oko projekta REKOM Nataše Kandić da se s konferencije u Sarajevu udalji poglavar Crnogorske pravoslavne crkve mitropolit Mihailo, iako je bio pozvan.

- Dužni smo obavijestiti javnost da je upravo crnogorski mitropolit jedini predstavnik neke pravoslavne crkve koji je skupio ljudsku hrabrost i došao u Memorijalni centar u Potočare da bi se poklonio žrtvama genocida u Srebrenici, citat je iz saopćenja.

Tuzlansko udruženje, čije su članice srebreničke žene, problematizira i sam projekt REKOM.

- Još jednom ističemo da predstavnice Udruženja "Žene Srebrenice" neće niti žele biti dio prevare koja se bosanskim žrtvama nudi kroz REKOM. 

Istinu o zločinima u BiH, a posebno o zločinima u Srebrenici, ne može utvrđivati Srbija, čija je i državna i crkvena politika komandovala tim zločinima, a što nam se podvaljuje kroz projekt REKOM", navedeno je u saopćenju.

Predstavnik Srpske pravoslavne crkve, koji je jučer usred Sarajeva na sastanku REKOM-a diktirao ko može a ko ne može prisustvovati skupu na kojem se raspravljalo o zločinima u proteklom ratu, upravo je predstavnik Crkve čiji su sveštenici blagosiljali zločine nad srebreničkom djecom, kao i pripadnike zločinačke jedinice "Škorpioni", što je vidio cijeli svijet, napominju žene Srebrenice i dodaju da ovim svojim stavovima ne staju ni na čiju stranu, pa ni na stranu crnogorskog mitropolita, već brane istinu od obmana koje se "putem REKOM-a uporno nameću". 

Prema jučerašnjim medijskim izvještajima, mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo udaljen je sa sarajevskog sastanka REKOM-a nakon što su to zatražili predstavnici Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve.

Zbog stava da mitropolit predstavlja crkvu koja još nije kanonski utemeljena, oni su njegovim udaljavanjem uvjetovali svoje prisustvo na skupu koji predstavlja regionalnu inicijativu za utvrđivanje istine i pomirenja.

Zahtjevu predstavnika Srpske pravoslavne i Katoličke crkve organizatori su udovoljili.

Mitropolit Mihailo, napuštajući skup, rekao je da tu učestvuju “ljudi koji se plaše istine”, a monsinjor Andrija Kopilović iz Katoličke crkve je svoj zahtjev obrazložio dobrim odnosima sa Srpskom pravoslavnom crkvom. "Mi imamo vrlo dobre odnose sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a jasno je da Crnogorska pravoslavna crkva za sada nije kanonska", rekao je Kopilović prema medijskim izvještajima.

Sraman čim uklanjanja crnogorskog mitropolita s REKOM-a

 

Članice udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" izrazile su žaljenje zbog činjenice da je mitropolit Mihailo, poglavar Crnogorske pravoslavne crkve, odstranjen sa sastanka na kojem su konsultirani visoki vjerski dužnosnici o formiranju Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima u bivšoj Jugoslaviji.

Podsjećamo, sastanak koji je održan u četvrtak prošao je u sjeni uvjetovanja predstavnika Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve da neće prisustvovati sastanku ukoliko prisustvuje i mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve, koju ne priznaju. 

U ovom udruženju smatraju taj čin sramotnim jer je sa sastanka, kako tvrde, udaljen vjernik koji zna cijeniti istinske ovozemaljske vrijednosti, napominjući da se mitroplit poklonio nevinim žrtvama Srebrenice i Vukovara. 

Članice udruženja su zbog tog čina izrazile sumnju u iskrenost ideje o formiranju regionalne komisije. 

- Sastanku su mogli prisustovati predstavnici Srpske pravoslavne crkve koji su dijelili blagoslove ubicama naše nevine djece, a na sastanku nije mogao prisustvovati iskren i dobronamjeran čovjek, istaknuto je u saopćenju. 

Članice udruženja izrazile su nadu da će mitropolit Mihailo ostati na pravom putu istine i mira, bez obzira na ovaj događaj.

05.11.2010.

MILORADU DODIKU U BiH NIKO NEODGOVARA - MILORAD DODIK: IZJAVE BAKIRA IZETBEGOVICA SU NEPRIHVATLJIVE

 

“Ako govorimo o teškim riječima, onda je on izgovorio veoma tešku riječ. Za nas je politika Alije Izetbegovića potpuno neprihvatljiva”, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci

image

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je danas da je neprihvatljiva izjava budućeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da će nastaviti politiku svog oca.

Komentarišući Izetbegovićevu izjavu koju je dao tokom susreta sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Dodik je rekao da za srpski narod u BiH ta izjava može da znači politiku “Islamske deklaracije”, koju je napisao Alija Izetbegović, a koju, kako je rekao, “mlađi Izetbegović drži na vidnom mjestu u svom stanu”.

“Ako govorimo o teškim riječima, onda je on izgovorio veoma tešku riječ. Za nas je politika Alije Izetbegovića potpuno neprihvatljiva”, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Prema njegovim riječima, Izetbegović je u Njemačkoj rekao da će nastaviti politiku svog oca i zatražio od Merkelove da se teške riječi u regionu izbjegnu i obezbijedi put BiH ka evropskim integracijama.

05.11.2010.

POGLED IZ SVICARSKE: "TESKO JE BITI BOSANAC U BOSNI I HERCEGOVINI"

 

24sata.info PHOTO
image Biti Bosanac i Hercegovac / 24sata.info

 

24SI - Švicarski list "Neue Zürcher Zeitung" u današnjem izdanju donosi opširan tekst o Bosni i Hercegovini i navodi da 15 godina nakon završetka rata ta zemlja još uvijek nema zajedničku ekonomsku politiku na državnom nivou.

 

"U etnički podijeljenoj Bosni i Hercegovini država gotovo da i ne raspolaže sa kompetencijama i ovlastima. Zagovarači tržišne privrede u BiH već godinama plediraju na jačanje centralnih ingerencija države. Razlog: Nakon rata u Bosni i Herceggovini, zemlji je 1995. godine, Daytonskim mirovnim sporazumom, nametnut disfunkcionalni ustav koji pruža visoku autonomiju etnički definisanim dijelovima BiH tako da je zajednička država postala aparat bez bilo kakve moći i mogućnosti da zemlju usmjeri ka zajedničkoj privredi. BiH na državnom nivou nema uopšte ministarstava za privredu, poljoprivredu, energiju ili industriju. Sve te oblasti su prepuštene entitetima. Jedino postoji ministarstvo za trgovinu koje ionako nema nikakvu političku težinu", piše list "Neue Zürcher Zeitung" u tekstu pod naslovom "Privreda prema etničkim kriterijima".

Naglašavajući da nema nikakve kooperacije na državnom nivou, list također navodi da su "protivljenjem nadležnih u Republici Srpskoj praktično propali svi dosadašnji pokušaji da država dobije najmanji stepen mjera ekonomskih ovlaštenja..."

"Postojeće etničke podijeljenosti su ogledaju i u poduzetničkom sektoru - i to često sa apsurdnim posljedicama. Tako naprimjer u oblasti energetike u BiH postoje tri javne firme: jedna za Srbe, druga za Bošnjake i treća za Hrvate. Kvazihrvatska firma sa sjedištem u Mostaru pri tom proizvodi nedovoljno električne energije i mora da uvozi struju iz inostranstva što uopšte nije potrebno, jer druge dvije firme u BiH imaju dovoljno struje. Međutim, u Mostaru se radije struja kupuje u inostranstvu nego od neke domaće elektroprivrede, koja je povezana sa "pogrešnom" etničkom grupom. Slična je situacija i u oblasti telekomunikacija gdje postoje Telekom Srpske, zatim BH Telekom i HT Mostar", navodi list "Neue Zürcher Zeitung".

Novine također ukazuju i na besmislenu politiku zapošljavanja. Za dobijanje posla je mnogo važnije kojem narodu neko pripada, nego kakve ima kvalifikacije...

"To posebno važi za poslove na državnom nivou. Ko se na nekom od tih konkursa ne prijavi kao Bošnjak, Srbin ili Hrvat, nego jednostavno kao Bosanac, taj je već proigrao svoju karijeru".

List dalje ukazuje na to da se "podijeljena privreda u zemlji ogleda i u privrednoj krizi". Tako je Međunarodni monetarni fond "de facto" morao da uveže dva odvojena paketa pomoći: jedan za Republiku Srpsku i drugi za Federaciju.

"To je još više povećalo međusobne animozitete. Jedan entitet je ispunio uslove MMF-a, drugi nije, što je uticalo na to da se odloži isplata kreditnih tranši za oba entiteta", piše, pored ostalog, list "Neue Zürcher Zeitung".

(deutsche welle)

05.11.2010.

GAJO SEKULIC: BOSNA I HERCEGOVINA JE PLIJEN KOJI SE JOS UVJEK LOVI

Gajo Sekulić : Bosna i Hercegovina je plijen koji se još uvjek lovi

05/11/2010,
• Ima ljudi koji smatraju, kao moj drug Nebojša Popov, da je pravi cilj svakog rata pljačka. I kad se uzmu u obzir ne odnos Srba prema Bosni, ili Hrvata prema Bosni, nego malih, srbijanskih, moćnih elita, političkih, policijskih, mafijaških, etnopolitičkih, što važi i za Hrvatsku, promatra Bosnu, i pred rat ..

Uspostava vlasti na etnonacionalnom principu u BiH nije moguća kako prije 20 godina tako ni sada, izjavio je u intervjuu za RSE profesor dr. Božidar - Gajo Sekulić, napominjući da rezultati opštih izbora održanih u BiH prije mjesec dana ne obećavaju mnogo kada je u pitanju formiranje stabilne vlasti. Bolje odnose u regionu moraju uspostavljati prije svih naučna i intelektualna zajednica, što je najbolji put ka trajnom pomirenju, smatra profesor Sekulić.

RSE: Profesore Sekuliću, s početka 90-tih upozoravali ste na, kako ste ga tada nazvali, agresivni nacionalizam koji je srušio nekadašnju državu, ali i na pojavu etnonacionalne vlasti u BiH koja principijelno nije uspostavljiva. Da li smo i nakon 20 godina u istoj situaciji?

Sekulić: Glavna forma nastajanja novih, nezavisnih, demokratskih država od Ljubljane do Kosova, preko Sarajeva, bio je jedan agresivni etnonacionalizam. Države su nastale putem rata koji iskoristio i manipulisao sa jednim dragocjenim, istorijskim, evropskim i svjetskim iskustvom, a to je princip prava naroda na samoodređenje. Nacionalisti su napravili nove države putem nasilja. Ja sam stvarno tada napisao da je ova troglava etnonacionalna vlast u BiH kao demokratska vlast, liberalno-demokratska, načelno, znači u principu neuspostavljiva. Ja mislim da se ona nije uspostavila ni u ratu, ni poslije rata, ni sa Dejtonskim sporazumom, ni do danas, kao da je ovaj prostor nesposoban za abecedu liberalno-demokratske izgradnje države koja bi bila jeftina, na raspolaganju građanima.

RSE: Kada ste spomenuli disoluciju bivše države, kako kako vidite sve jasnije zahtjeva za uspostavom nove federalne jedinice ili trećeg hrvatskog entiteta u BiH?

Sekulić: Mislim da je to jedan politički zahtjev koji ne treba odmah, s rezervom negirati ili odbaciti ili nipodaštavati ili nazivati secesionističkim i slično, nego razmotriti zašto ta hrvatska politička elita, zajedno sa etnokapitalističkom mafijom koja stoji iza njega, želi nešto veću porciju Oni su nesrećni, i Čović i svi ti ćovićevci što nemaju svoju malu poludržavu kao što ima Dodik, gdje će biti apsolutni gospodari i života i smrti - i dalje pljačke nacionalnoga bogatstvavlasti u jednom dijelu teritorije BiH, koju imaju Bošnjaci u fiktivnoj federaciji Hrvata i Bošnjaka, i koju ima srpska nova politička elita u RS. Mislim da ta razina o kojoj se o tome govori je dosta problematična. Ja ne bih rekao ni da ili ne, ali me ne bi začudilo da Amerikanci kažu:“Pa što ne biste napravili?“  I ako oni kažu da, onda će se to vjerovatno i dogoditi. Kad su mogli napraviti od Bosne u Dejtonu dvije države u jednoj državi koja nema imena, koja se zove Bosna i Hercegovina - jednu prostu državu gdje se jedna nacija identificira sa dražavom, to je entitet Republika Srpska, koja je republika, to je prosta državna forma, a složenu državu prave od ostatka, od federacije i nazivaju Federacijom. Republika po principu zapadnoevropskom „jedan narod, jedna država“, to je srpski entitet, i Federacija jedna složena država sa dva naroda u kojoj nema ljudi. Ustav uopšte ne pozna kategoriju prava građanina i čovjeka koji traži posao, koji nema posao, koji ima zdravstveno ili nema zdravstveno, njih to ne zanima. Ostaje iza toga pitanje jesu li ove političke elite u stanju da naprave programe i poslije ovih izbora da se napravi neka normalna, demokratska, svakako decentralizirana država.

RSE: Koja je, prema vašem mišljenju, koaliciona varijanta za formiranje vlasti moguća za naredne četiri godine u BiH?

Sekulić: Ne bavim se baš precizno tim informacijama ko se s kim sastaje na minderlucima, po hotelima i tim zgradurinama, ali će najvjerovatnije neka mehanička, proporcionalna kooperacija dobitničkih stranaka uspostaviti vlast na svim nivoima, ali je problem u tome što bilo kako da se uspostavi nova vlast na svim nivoima, ona ne može izaći iz toga kruženja od ’90. godine do danas, da će to biti opet jedna etnonacionalna, možda bolja, kooperacija velikih tih fantoma koji se zovu političkim jezikom Srbi, Hrvati, Bošnjaci, bez ostalih jer mi u Ustavu ne postojimo, i neće izaći iz toga kruga. Tako da bilo kako, sa nekim blagim, makar iluzornim, socijaldemokratskim akcentom uspostavljena vlast, naročito na državnom nivou i na entitetskom, neće biti u stanju da izađe iz toga pritiska etnonacionalizma bez nove političke vizije budućnosti Bosne - koja nije ni nagoviještena.

RSE: Da li je bosanskohercegovačka politička zajednica danas moguća bez političke dominacije etničkog principa?

Sekulić: Drama BiH nije u tome što nije još dobra demokratska država napravljena, već u tome što nema ta ukupna politička elita, što je mehanički zbir tri šovinizirane grupe političara iza kojih stoje mafijaši pravi, mafijaši privredni etnokapitalisti, i čitave intelektualne grupe sa bezbroj javnih i domaćih univreziteta takoreću u svakoj bh. provinciji. Problem je u tome da se stavi na dnevni red sve veća bijeda stanovništva. Bosna je pred socijalnim buntom, pred jednom neartikuliranom socijalnom anarahičkom revolucijom. Nezaposleni koji ćute, čiji se politički glas ne čuje. Zašto? I znanost i vjera i politika i kultura, sve ih ubjeđuje: „Ti nisi čovjek, ti si samo Srbin, ti si samo musliman, ti si samo Hrvat.“ Kakva god država bila, čak i sa ovakvim karakterom vlasti, treba jedan kurs političkih elita, javnosti, znanosti, intelektualaca kako popravimo ekonomsko-socijalnu situaciju. Kvalitet socijalnog života je nula. Nezaposleni - to je ogromna masa, polumilionska, to su armije, to je rezervna armija etnokapitalizma u BiH. Oni nemaju nikakve šanse da se samooragiziraju mimo etničkog principa. I sindikati su etnički postali. Ako je ikad ovoj zemlji trebao neki, makar onaj iz prvih dana idealizam radničkog pokreta Leha Valense koji je pružio otpor staljiniziranoj Poljskoj i Jeruzelskome sa štrajkom u Gdanjsku i dalje kroz pokret Solidarnost, onda bi to ovdje sada potrebno.

RSE: Profesore, često govorite o etnokapitalizmu na ex-jugoslovenskim prostorima? Da li je i to bio jedan od uzroka ili možda nužna posljedica krvavog raspada bivše države i visoke cijene koju smo platili u BiH?

Sekulić: Nove elite su trebale moć ekonomsku, finansijsku, i one su je zadobile putem procesa divljih, kriminalnih privatizacija od Slovenije do Kosova. One su tu moć zadobile. E sad koliko je to uzrok? Ima ljudi koji smatraju, kao moj drug Nebojša Popov, da je pravi cilj svakog rata pljačka. I kad se uzmu u obzir ne odnos Srba prema Bosni, ili Hrvata prema Bosni, nego malih, srbijanskih, moćnih elita, političkih, policijskih, mafijaških, etnopolitičkih, što važi i za Hrvatsku, promatra Bosnu, i pred rat i tokom rata, kao plijen koji treba podijeliti. Taj plijen se još lovi. Da li svi politički akteri znaju da učestvuju u toj igri, ja to ne znam. Taj film još traje ovdje. I on će trajati sve dotle dok ne počne jedna zdravija, normalna, prvo znanstvena, intelektualna komunikacija u regionu radi pomirenja.  Žana Kovačević (RSE)


05.11.2010.

BAKIR IZETBEGOVIC: "MOJ OTAC JE MOJ JEDINI UZOR"

Bakir Izetbegović : "Moj otac je moj jedini uzor"

 05/11/2010.
• Vrijeme izbora je prošlo i ljudima koji žive u Bosni i Hercegovini treba pružiti bolju budućnost u naredne četiri godine, izbjegavajući sukobe i krizu, prokomentarisao je Bakir Izetbegović..

Novi član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik SDA Sulejman Tihić boravili su u Berlinu. U razgovoru sa kancelarkom Angelom Merkel, oni su zatražili podršku u zaustavljanju destabilizacije prilika u BiH.Tom prilikom  Bakir Izetbegović je  zatražio je od njemačke kancelarke Angele Merkel da ubrza evropski put Bosne i Hercegovine. Zemlja se ponovo našla na raskrsnici, rekao je Izetbegović i od njemačke kancelarke zatražio da zaustavi procese i teške riječi koje ponovo vode ka destabilizaciji stanja u zemlji. Izetbegović je nakon sastanka sa prvom ženom njemačke vlade Angelom Merkel izjavio:”Njemačka je najjača evropska zemlja i trebalo bi da bude zainteresovana da ima uticaja u cijeloj Evropi. Ona smatra da bez Balkana nije cjelovita Evropska unija, tako je kazala i ja joj vjerujem.”

 

"Moj otac je moj jedini uzor"

 

Novi bošnjački član Predsjedništva smatra da se na Balkanu stvara nova atmosfera. To potvrđuje, kaže, i zajednički susret u Vukovaru predsjednika Srbije Borisa Tadića i predsjednika Hrvatske Ive Josipovića. Nije to samo simbolika, jer su ratovi na Balkanu davno prošli i krajnje je vrijeme da se otvore bolje perspektive, poručio je Izetbegović. U politici će, kaže, slijediti stope svoga oca Alije Izetbegovića. Uzor mu nisu predsjednici dvije susjedne zemlje koji su okarakterisani kao lideri pomirenja. ”Ja mogu da nastavim raditi ono što je radio moj otac. On je bio čovjek mira i žao mi je što je uopšte bio u situaciji da vodi rat. U Bosni i Hercegovini ja želim da nastavim njegovu politiku i on je meni dovoljan primjer uz svo dužno poštovanje prema Tadiću i Josipoviću.”

 

"Ja se neću svađati i prepucavati"

 

Izetbegović je poručio svojim političkim neistomišljenicima da u njemu mogu imati sagovornika, ako ga žele i hoće. Nema namjeru, kaže, da se svađa i prepucava, niti želi da provocira. Vrijeme izbora je prošlo i ljudima koji žive u Bosni i Hercegovini treba pružiti bolju budućnost u naredne četiri godine, izbjegavajući sukobe i krizu, prokomentarisao je Bakir Izetbegović.”Nemam ja namjeru postati neko ko ubjeđuje u nešto Dodika i Čovića. Okolnosti su takve, to su iskusni političari, znaju oni dobro pročitati šta je trend. Ne mogu oni u Evropi u 2010. godini u Bosni i Herecgovini krenuti retrogradnim procesima unazad. Bolje im je na vrijeme da odustanu od toga, jer to niko neće podržati.” (Kliker.info-DW)

05.11.2010.

VELIKI TEST ZA OBAMU

 

Barak Obama na sastanku sa članovima svog kabineta u Beloj kući, 4. novembra 2010

Barak Obama na sastanku sa članovima svog kabineta u Beloj kući, 4. novembra 2010

05.11.2010.
Piše: Džordž Fridman (George Friedman), priredio Dragan Štavljanin.

Nakon uspeha Republikanaca na izborima za američki Kongres, predsedniku Baraku Obami biće sužen manevarski prostor, pre svega na domaćoj političkoj sceni. Sada bi mogao da se više fokusira na spoljnu politiku. No, nakon početnog entuzijazma zbog Obaminog izbora, svet ga sve više doživljava kao političara sličnog prethodnim američkim predsednicima, piše Džordž Fridman u američkoj Agenciji za strateške analize “Stratfor”.

Rezultati izbora za američki Kongres su očekivani. Republikanci su preuzeli kontrolu u Predstavničkom domu, ali ne i u Senatu.

Predsednik Barak Obama se nada da će Republikanci ponovo pokazati ideološku rigidnost. Naime, kada su 1994. Republikanci ostvarili sličnu pobedu u vreme predsednikovanja Bila Klintona, njihov lider Njut Gingrič (Newt Gingrich) nastojao je da iskoristi predsedavanje Predstavničkim domom u cilju oblikovanja državne politike.

Međutim, Klinton je ponovo izabran 1996. pobedivši vodeći u osnovi kampanju protiv Gingriča a ne republikanskog kandidata Boba Dola (Dole). Obama se nada da će imati istu priliku. No, novi predsedavajući Predstavničkog doma Džon Boner (John Boehner), već je nagovestio da ne namerava da igra istu ulogu kao Gingrič već da je spreman da traga za kompromisom.

Gledano iz drugog ugla, SAD su ostale predominantno zemlja desno od centra. Obama je ostvario ubedljivu pobedu na izborima 2008, ali nije promenio arhitekturu američke politike. Skoro 48 odsto birača je glasalo protiv njega. Iako je procentualno osvojio najviše glasova od vremena Ronalda Regana, to nije ni približno opsegu Reganove pobede.

Regan je transformisao američku politiku, Obama nije. Uprkos oduševljenju njegovih obožavalaca, Obamin izbor nije označio postojano pomeranje nacije ka levici.

Njegov pokušaj da vlada sa pozicije levice stoga je dovela do očekivanog rezultata. Javnost mu je oduzela mogućnost da usvaja zakone o unutrašnjim pitanjima. Umesto toga, zemlja se pomerila ka poziciji iz koje niko ne može da donosi odluke bez veoma pažljivih pregovora. Kao rezultat, zakoni su krajnje neutralni.

Evropsko nerazumevanje Obame


Zadovoljstvo Evropljana zbog Obamine pobede je izraz velikog nerazumevanja. Mada su Evropljani smatrali da će im Obama omogućiti veći uticaj na američku politiku – i povrh svega konsultovati se sa njima – on je isticao da će Evropljani biti voljniji da pomognu SAD ako Vašington bude kooperativniji sa EU.

Barak Obama na dodjeli Nobelove nagrade, 10. decembar 2009
Stoga, iako je dobio Nobelovu nagradu za mir na početku romanse, taj entuzijazam je ubrzo uveo kada su Evropljani shvatili da je Obama jednostavno jedan u nizu američkih predsednika. Preciznije, oni su uvideli da umesto da je u stanju da deluje u skladu sa svojim željama, okolnosti ograničavaju novog predsednika tako da mora da vodi politiku kao i njegovi prethodnici.

Uprkos retorici tokom kampanje, Obamina pozicija kada je reč o Iraku je neznatna promena roka za povlačenje trupa u odnosu na njegovog prethodnika Džordža Buša.

U Avganistanu, njegova strategija je povećanje broja vojnika do nivoa koji ni Buš nije razmatrao. Kada je reč o Iranu, njegova politika je ista kao i Bušova: sankcije sa nagoveštajem šta bi moglo da sledi potom.

Evropljani su veoma brzo razočarali u Obamu, naročito kada je pojačao vojnu kampanju u Avganistanu zatraživši pri tom I od njih da pošalju dodatne trupe u trenutku kada su oni razmatrali njihovo povlačenje.

Možda je najupečatiljiviji bio njegov govor muslimanskom svetu u Kairu, gde je pokušao da im se približi i uspotavi nove odnose sa njima.
Teško je utvrditi o čemu Obama razmišlja.
 

Problem je što je u govoru Obama upozorio da SAD neće napustiti Izrael – što je isti stav i prethodnih predsednika. Teško je utvrditi o čemu Obama razmišlja.

Možda je smatrao da će približavanjem islamskom svetu, muslimani zauzvrat shvatiti američkku privrženost Izraelu. Umesto toga, muslimani su doživeli Obamin govor da, mada je spreman na drugačiji ton prema njima, osnovna struktura američke politike u ovom regionu neće biti promenjena.

Zašto Obama veruje u resetovanje

U oba slučaja – evropskom i islamskom – mora se postaviti isto pitanje: Zašto Obama veruje da menja odnose sa drugima kada njegova politika nije bitno drugačija od Bušove?

Odgovor je da Obama izgleda da veruje da je ključni američki problem u odnosima sa svetom retoričke prirode.
Obama stoga smatra da može da objasni politiku SAD muslimanima a da je u osnovi ne menja.
 


SAD nisu pažljivo objasnile svoje namere drugima i stoga izgledaju arogantno.

Čini se da Obama veruje da nije toliko važna suština politike već senzibilitet koji je okružuje.

Ne radi se tome da on veruje da može biti šarmantan, već da je spoljna politika personalna, odnosno formira se na temelju poverenja i bliskosti a ne na interesima. Obama stoga smatra da može da objasni politiku SAD muslimanima a da je u osnovi ne menja.

Američka politika na Bliskom istoku ostaje nepromenjena, Gvantanamo i dalje postoji, a mnogi elementi politike kojima se suprostavljao tokom izborne kampanje – i dalje se prisutni, što vređa ostatak sveta u istoj meri kao i za vreme Buša.

Štaviše, pogoršani su odnosi SAD sa Kinom. Mada se stiče da su odnosi Vašingtona sa Moskvom poboljšani, to se uglavnom tiče atmosfere.

Ovo nije kritika Obame, jer se on zalaže i za veoma razumne politike koje bi Amerika trebalo da sledi. No, još nisu ostvarene suštinske promene u američkoj poziciji u svetu koje Evropljani i Obamine pristalice podržavaju. To možda nije tačno, ali jaz između onoga što Obama govori i šta se dešava je toliko dubok da to utiče na globalnu percepciju.

Globalna očekivanja i izazovi za Obamu

Bilbord dobrodošlice Obami u Mumbaiju, 4. novembar 2010
Putujući dosta u poslednjih godinu dana i susrevši se sa mnogim liderima i uopšte dobrim poznavaocima prilikma u svojim sredinama, mogu da kažem prilično pouzdano da se Obama globalno doživljava kao lider čija retorika nije ispunila očekivanja.

Ne radi se o tome da bilo ko očekuje da ispuni ono što je obećao, jer nijedan političar to ne čini u potpunosti, ali u svetu gledaju na Obamu kao na političara koji smatra da će retorika promeniti stvari. U tom smislu, on se doživljava kao naivan i, što je još gore, kao neodlučan i nemaštovit.

Dakle, niko ne očekuje od njega da pretvori retoriku u stvarnost, ali očekuju neke značajne promene u spoljnoj politici i snažno prisustvo SAD u svetu. Bez obzira na kritike na račun Amerike, i dalje se očekuje da ona bude u centru zbivanja, delujući odlučno.

Ministar inostranih poslova jedne male, ali ne beznačajne zemlje, to mi je predočio na sledeći način: Obama liči na političara koji kao da nije predsednik i da SAD na čijem je čelu nisu snaga sa kojom treba računati. Nisu donete odluke na koje ostali svetski lideri čekaju. Nadležnosti američkih emisara su nejasne, američko ministarstvo odbrane i inostranih poslova imaju različite stavove, a ozbiljna pitanja još nisu rešena.

Obama je nakon ovih izbora ozbiljno oslabljen na domaćoj sceni.

Ako nastavi dosadašnjim putem, ostatak sveta će ga doživljavati kao oslabljenog predsednika, iako to ne bi trebalo da bude u spoljnopolitičkim pitanjima.
On više ne može da kontroliše Kongres, ali i dalje kontroliše spoljnu politiku. Može da izađe iz ovog poraza kao moćni predsednik u spoljnoj politici, delujući odlučno u Avganistanu i u drugim oblastima. Nije u pitanju šta bi trebalo da čini, već da li će uopšte izabrati da deluje na važan način.

Ovo je veliki test za Obamu. Regan je ojačao svoje prisustvo u svetu nakon poraza na izborima za Kongres 1982. To je jedna od mogućnosti, i najvažnije pitanje je da li će se na nju odlučiti. To ćemo znati za nekoliko meseci. Ako to ne učini, globalna zbivanja i procesi će se odvijati i bez angažmana i zahteva za pomoć od SAD. Onda pitanja koja su sada pod kontrolom neće više biti mirna.
05.11.2010.

SASA MAGAZINOVIC: PREGOVORI CE POKAZATI KO JE ISKRENO ZA EVROATLANSKE INTEGRACIJE

 

Magazinović navodi da to, konkretno, znači rješavanje pitanja državne imovine, što je uvjet koji BiH mora riješiti nakon uvjetnog dobijanja NATO-ovog Akcionog plana za članstvo (MAP)

image Magazinović: U BiH svi kažu da su za Evropsku uniju

Uklanjanje prepreka koje stoje na ubrzanju puta BiH u evroatlantske integracije bit će jedan od prioriteta Socijaldemokratske partije BiH u predstojećim pregovorima o formiranju vlasti, izjavio je danas Feni šef SDP-ovog Odjela za međunarodnu saradnju i novoizabrani zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović.

Magazinović navodi da to, konkretno, znači rješavanje pitanja državne imovine, što je uvjet koji BiH mora riješiti nakon uvjetnog dobijanja NATO-ovog Akcionog plana za članstvo (MAP).

Za brži put ka Evropskoj uniji potrebno je reformirati Ustav BiH, odnosno potrebna je "evropska klauzula", te provesti presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić - Finci, što je, svakako, obaveza BiH, kazao je on.

Magazinović dalje kaže da je stav SDP-a jasan kada je u pitanju popis stanovništva. Ova stranka će insistirati da se usvoji zakon o popisu stanovništva, i to ne samo zbog pristupa evropskim fondovima i evropskog puta već i zbog same BiH. 

Naime, zbog neusvajanja ovog zakona postoji opasnost da BiH bude jedna od samo dvije-tri zemlje na svijetu koja 2011. godine neće imati popis.

- U BiH svi kažu da su za Evropsku uniju, ali se razlikuju po tome što su neki samo deklarativno za evropske integracije, dok su drugi spremni da rade na tome. Pregovori o formiranju vlasti će pokazati ko je iskreno za evroatlantske integracije, kazao je Magazinović.

05.11.2010.

SAFET SUSIC OBJAVIO SPISAK REPREZENTATIVACA ZA MEC SA SLOVACKOM

 

Muhamed Bešić iz HSV-a novo ime u reprezentaciji

image

Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić objavio je spisak za predstojeći prijateljski meč 17. novembra protiv Slovačke u Bratislavi. Na spisku su se našli sljedeći igrači:

Golmani: Kenan Hasagić (Istanbul BB SK), Asmir Begović (Stoke City FC)

Odbrana: Mensur Mujdža (SC Freiburg), Boris Pandža (KV Mechelen), Emir Spahić (FC Montpellier), Adnan Mravac (FC Westerlo), Muhamed Bešić (Hamburger SV)

Vezni red: Sejad Salihović (TsG Hoffenheim), Haris Medunjanin (Maccabi Tel-Aviv FC), Miralem Pjanić (FC Olympique Lyon), Elvir Rahimić (PFC CSKA Moskva), Senijad Ibričić (NK Hajduk Split), Zvjezdan Misimović (FC Galatasaray), Senad Lulić (SC Young Boys Bern), Ognjen Vranješ (FC Sherif Tiraspol), Semir Štilić (KKS Lech Poznan).

Napad: Ermin Zec (FC Genclerbirligi), Vedad Ibišević (TsG Hoffenheim), Edin Džeko (VfL Wolfsburg), Zlatan Muslimović (PAOK FC).

05.11.2010.

BOSNA I HERCEGOVINA NESPREMNA, U SLUCAJU ZEMLJOTRESA NE PANICITE: "REGION BANJALUKE I JUZNE HERCEGOVINE NAJOPASNIJI!"

 

24sata.info PHOTO
image Zemljotres u Banjaluci 1969. godine / 24sata.info

 

24SI - Nadležni, koji bi trebalo da brzo i kvalitetno odgovore u slučaju jačih zemljotresa i sličnih katastrofa u BiH, uglavnom su nespremni, jer se u ove svrhe ulažu minimalna sredstva, priznaju u opštinskim službama civilne zaštite.

 

U tim službama naglašavaju da dodatni problem pričinjava to što se stanogradnja uglavnom svodi na princip "utrošiti što manje novca", zbog čega brojni objekti ne bi izdržali ni najmanji potres, pišu "Nezavisne" u izdanju od petka.

Rusmir Gorušanin, stručni saradnik u Centru za seizmologiju pri Federalnom hidrometeorološkom zavodu, ne isključuje mogućnost da se u BiH može dogoditi čak i zemljotres jačine devet stepeni Merkalijeve skale.

"Može doći do takvog zemljotresa, i to regionu Banjaluke, te južne Hercegovine. Ta područja su opasna. Takvi potresi ruše slabo građene objekte, a oštećuju one koji su kvalitetnije izgrađeni", potvrdio je Gorušanin.

Husein Hodžić, stručni saradnik za civilnu zaštitu i vatrogastvo u opštini Konjic, ističe da se u većini opština, pa i u ovoj, nadležni za sada "samo mogu moliti Bogu da se ne dogodi razorniji zemljotres".

"Nemamo pse tragače, specijalizovanu opremu i niz toga. Koliko su pojedine opštine nespremne, dovoljno dokazuje i činjenica da u njima radi svega tri vatrogasca, a ni oni ne primaju plate. To znači da je situacija katastrofalna", ističe Hodžić.

Osnovni problem, prema njegovom mišljenju, jeste što su službe za zaštitu i spasavanje u BiH na margini, pa im preostaje samo da se nadaju da se katastrofa neće dogoditi.

Mirko Ćurić, šef Odsjeka za civilnu zaštitu u opštini Trebinje, upozorava na nekvalitetnu gradnju stambenih i poslovnih objekata, od kojih, kako kaže, neki ne bi izdržali ni najmanje potrese.

"Novija gradnja ne ispunjava minimalne uslove koje bi trebalo, a kada se dogodi nesreća kao što je ova u Srbiji, ispostavi se da su čak starije zgrade izdržljivije od novih", podvlači Ćurić.

Zorica Rambat, službenik za odnose sa javnošću u opštini Gacko, kaže da bi se, u slučaju zemljotresa jačeg intenziteta, najveće posljedice osjetile na dvije brane, a to su brana na Klinju i nasipna brana u Vrbi.

"Iako su ove dvije brane kvalitetno urađene, u slučaju zemljotresa one su mnogo ranjivije od armiranobetonske brane. Eventualno pucanje brane bilo bi pogubno za naseljeno mjesto Avtovac, cijelo Gatačko polje i putne komunikacije Avtovac - Bileća i Avtovac - Gacko, što bi pored svega otežalo i evakuaciju stanovništva", potvrdila je ona.

Dok građani strahuju za svoju sudbinu u slučaju katastrofa, a službe za spasavanje apeluju da im država posveti više pažnje, seizmolozi uvjeravaju da, što se zemljotresa tiče, bar za sada nema mjesta panici.

Ukoliko do zemljotresa dođe, stručnjaci savjetuju da se građani pridržavaju sljedećih pravila:

- Ne stvarati paniku,
- Koga potres zatekne u kući, treba tu i ostati,
- Pobjeći pod okvire vrata ili leći na pod na sredini prostorije,
- U slučaju bježanja ne koristiti liftove,
- Ukoliko je moguće, prekinuti sve izvore energije,
- Ako ste za volanom, zaustaviti se i ostati u vozilu.

U slučaju zemljotresa ili slične nesreće ili nepogode neophodno je da znate brojeve telefona službi za pomoć:

- 121 - civilna zaštita,
- 124 - hitna pomoć,
- 123 - vatrogasci,
- 122 - policija

(24sata.info)

05.11.2010.

NOVI POTRES POGODIO SRBIJU, GRADJANI KRALJEVA IZASLI NA ULICE

 

Večerašnji zemljotres je za jedan stepen Rihtera slabiji od glavnog udara, koji se desio juče rano ujutro

image Foto: Tanjug

Zemljotres jačine 4,4 stepena po Rihteru, koji je večeras u 22:10 sati pogodio region Kraljeva, ponovo je uznemirio građane, a još nema informacija da li je pričinio oštećenja, izjavio je gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović.

Prema njegovim riječima, prve informacije govore da je epicentar zemljotresa bio u Lađevcima.

Simović je pozvao građane da ostanu pribrani jer nema razloga za paniku pošto se, najvjerovatnije, radi o smirivanju tla.

Građani Kraljeva su izašli na ulice.

Poslije razornog zemljotresa od 5,4 stepena po Rihteru koji je prošle noći u 1,56 sati pogodio Kraljevo, ovaj večerašnji potres je najjači u seriji od preko stotinu manjih potresa koji su uslijedili.

Zemljotres jačine 4,4 stepena po Rihterovoj skali pogodio je večeras u 22.10 sati blizinu Kraljeva, izjavila je direktorka Seizmološkog zavoda Srbije Slavica Radovanović.

Epicentar zemljotresa je registrovan osam kilometara sjeverozapadno od grada, kod aerodroma Lađevci, kazala je Radovanović.

Ona je istakla da se ovaj zemljotres desio u okviru očekivanog modela za naknadne udare.

Večerašnji zemljotres je za jedan stepen Rihtera slabiji od glavnog udara, koji se desio juče rano ujutro, i posljedica je smirivanja tla, dodala je Radovanović.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89240686

Powered by Blogger.ba