Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

03.11.2010.

KUPOVANJE SOCIJALNOG MIRA: BOSNA I HERCEGOVINA SE NAKON RATA ZADUZILA 3,5 MILIJARDE KM

Kupovanje socijalnog mira : Bosna i Hercegovina se nakon rata zadužila 3,5 milijarde KM

03/11/2010.
• Od završetka rata do danas BiH se u inozemstvu zadužila 3,5 milijardi maraka. Vanjski dug je zajedno s prijeratnim obvezama prema inozemnim povjeriteljima dostigao čak 5,6 milijardi KM. Međunarodne obveze BiH su uglavnom utvrđene i reprogramirane, a sastoje se od starog duga, odnosno duga nastalog do 2. travnja 1992. godine i novog duga koji je nastao nakon ..

Od završetka rata do danas BiH se u inozemstvu zadužila 3,5 milijardi maraka. Vanjski dug je zajedno s prijeratnim obvezama prema inozemnim povjeriteljima dostigao čak 5,6 milijardi KM. Međunarodne obveze BiH su uglavnom utvrđene i reprogramirane, a sastoje se od starog duga, odnosno duga nastalog do 2. travnja 1992. godine i novog duga koji je nastao nakon završetka rata, odnosno nakon 14. prosinca 1995. godine. Dug nastao tijekom rata, između ova dva datuma ne smatra se vanjskim dugom BiH.
Stari dug
Stari dug, a riječ je o potraživanja inozemnih povjeritelja, reguliran je postupno, od 1996. do 2004. godine. BiH nije mogla pristupiti Svjetskoj banci i drugim međunarodnim financijskim institucijama dok nije preuzela prijeratne dugove prema Londonskom klubu kreditora, Pariškom klubu kreditora, Europskoj investicijskoj banci i drugim povjeriteljima. Sve te obveze su nakon pregovora s povjeriteljima reprogramirane ili rekonstruirane otpisivanjem dijela duga i utvrđivanjem novih uvjeta za otplatu preostalih potraživanja. Danas taj stari dug iznosi 2,092 milijarde maraka i znatno je manji od duga stvorenog u posljednjih 15 godina. U prve tri poslijeratne godine BiH se zadužila ukupno 935 milijuna konvertibilnih maraka. Narednih godina dug se povećao u prosjeku za nekoliko stotina milijuna maraka, a manji pad ili stagnacija zaduženosti zabilježeni su 2003. i 2006. godine. Najveće poslijeratno zaduživanje zabilježeno je prošle godine, čak 667 milijuna maraka. U resornom državnom ministarstvu objašnjavaju kako je ovaj rast prvenstveno uvjetovan angažiranjem prve tranše stand-by aranžmana s MMF-om od 384 milijuna maraka.
Aktiviranje duga                
rošle godine je aktiviran i dio starog duga prema Londonskom klubu povjeritelja u iznosu od 436 milijuna KM. Vanjski dug iskazuje primjetan rast i u ovoj godini. Samo u prvom kvartalu 2010. godine zaduženost BiH povećala se za 8,75 posto, odnosno za 454,7 milijuna maraka. Posljedica je to angažiranja druge i treće tranše aranžmana s MMF-om u iznosu od 270,6 milijuna maraka, ali i rasta tečaja valuta. Usprkos ovakvom rastu vanjskog duga u poslijeratnom razdoblju, BiH je i dalje među najmanje zaduženim zemljama regije.Iako na prvi pogled taj podatak izgleda dobro, analitičari upozoravaju da to nije posljedica financijske i ekonomske stabilnosti nego naprotiv izostanka ozbiljnijih infrastrukturnih i razvojnih projekata. Kreditna sredstva
uglavnom su korištena za krpanje proračunskih rupa i održanje socijalnog mira. (Kliker.info-VL)


03.11.2010.

ODGOVOR DESNICARA NA NAGRADU ZA RATKA MLADICA

 

Plakat pokreta 'Naši 1389', 3. novembar 2010

Plakat pokreta "Naši 1389", 3. novembar 2010

 03.11.2010.
Nakon što je država povećala nagradu za informacije koje bi pomogle da se locira i eventualno uhapsi haški begunac Ratko Mladić, pojavila se i kontra inicijativa desničarskih organizacija.

Tako je pokret „Naši 1389.“ saopštio da će, u slučaju da Mladić bude uhapšen, dati 10.000 evra za hvatanje osobe koja ga je, kako tvrde, izdala. Tužilaštvo proverava da li u tome ima elemenata za podizanje optužnice, dok pravnici u tom činu već prepoznaju više krivičnih dela.

Plakat kao iz vestern filma...„Traži se izdajnik! 10 hiljada evra za informaciju o izdajniku mesta prebivališta generala Ratka Mladića“. Tekst je ilustrovan siluetom muškarca, preko koje je krupnim, žutim slovima napisano „Izdajnik“.

Desničarski pokret „Naši 1389.“, namerava da nagradi onoga ko im pomogne u potrazi za osobom koja eventualno od države bude uzela novac za informaciju o Ratku Mladiću. 10 hiljada evra nije malo novca, pa smo Igora Marinkovića, predstavnika 1389., pitali da li su već obezbedili obećanu sumu?

„Imaćemo novac da isplatimo... Ne daj Bože ako se desi da Mladić bude uhapšen, i da saznamo ime onoga koji ga je izdao, imaćemo novac da isplatimo...“

RSE: Odakle planirate da prikupite taj novac?

Marinković: Izbeglice iz Bosne, Srbi koji su trenutno u dijaspori. Tu, uopšte nije reč o bogatim ljudima, za nekoga je to možda mali novac, za dijasporu je veliki, ali eto... oni su sami ponudili i upravo je ideja i potekla od naših simpatizera i aktivista koji žive u inostranstvu.

RSE: Da li vas je neko iz države kontaktirao?

Marinković: Ne.

Iako ih država još nije kontaktirala, to bi se moglo dogoditi uskoro. Kako nezvanično saznajemo, trenutno se ispituje ima li elemenata krivičnog dela. Takođe saznajemo da se time bavi Odeljenje okružnog javnog tužilaštva za borbu protiv visoko-tehnološkog kriminala, obzirom da se plakati za sada mogu naći samo na internetu, a ne i po zidovima.

Elementi krivičnog djela


U Bezbednosno informativnoj agenciji, na čiji broj telefona građani prijavljuju svoja saznanja o Ratku Mladiću, rečeno nam je da se akcija pokreta 1389. može tretirati kao opstrukcija hapšenja. I pravnik JUKOM-a, Milan Antonijević, već je našao niz krivičnih dela na koje bi Tužilaštvo moglo da reguje.

„Kao prvo sadrži jednu ozbiljnu pretnju samim tim što se pokušava dovesti do toga da se uhvate oni koji dostave informaciju o položaju Ratka Mladića. Mislim da je to već sasvim dovoljan osnov za podvođenje ovoga pod krivično delo Pretnja. S druge strane postoji i krvično delo ometanja pravde gde se na jedan eksplicitan način govori o svim delima koja mogu ući pod ovo krivično delo i tu postoji, naravno, osnov da se razmisli o vođenju jednog ozbiljnog krivičnog postupka zbog proglasa koji smo videli“, objašnjava Antonijević iz JUKOM-a.

Na sajtu pokreta „Naši 1389.“, uz plakat na kome nudi nagrada, stoji i proglas u kome šire objašnjavaju šta i zbog čega traže, a šta nude. Tekst je naslovljen „Deset hiljada evra za hvatanje izdajnika“.

“Samim tim što se u ovom proglasu ide ka tome da se uhvate oni koji dostave informacije o Ratku Mladiću, tu stvarno imamo jedan neverovatan obrt da neko ko vodi organizaciju, kao što su ove desničarske orgnaizacije, da oni žele da uhvate ljude… znači prave jedan paralelan sistem u kojem ćete vi imati mogućnost da sprovodite neku svoju pravdu i to je stvarno nešto na šta Tužilaštvo ima i te kako osnova da reaguje”, dodaje pravnik Milan Antonijević.

Iako drastičan, ovo nije i prvi primer otvorene podrške i nuđenja pomoći ljudima koji se terete za ratne zločine. Takva podrška, osim od raznih desno orijentisanih nevladinih organizacija, često je dolazila i od političara:

Protesti zbog hapšenja Radovana Karadžića, Beograd, juli 2008
27. maj 2007.
Generalni sekretar najveće opozicione Srpske radiklane stranke, Aleksandar Vučić, po Beogradu lepio plakate Bulevar Ratka Mladića“”

4. oktobar. 2007.

Aleksandar Vučić, dok je govorio za skupštinskom govornicom, pokazao plakat na kom piše "Sigurna kuća za Ratka Mladića".

29. jul 2008.
Održan protestni miting zbog hapšenja Radovana Karadžića, na kome su govorili lideri opozicionih parlamentarnih stranaka Nova Srbija i Srpska radikalna stranka. Tokom protesta izbili su masovni neredi, u kojima je povređen veliki broj ljudi.

Rekacije na plakate „Traži se izdajnik!“ za sada stižu samo iz nevladinog sektora. “Inicijativa 33”, nevladina organizacija koja prati rad nasilničkih i desničarskih grupa, saopštila je da se “zgražava ćutanjem države”, koja bi, kako dodaju, trebalo da odmah da istraži i odakle pokretu 1389. novac za nagradu.
03.11.2010.

VUK JEREMIC O IZVINJENJU BAKIRA IZETBEGOVICA: DOBRO JE STO IZETBEGOVIC RAZMISLJA NA TAJ NACIN

 

“Nije vrijeme za diobe”, prokomentirao je Jeremić dogovor SNSD-a i SDS-a

image

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je večeras u Banjoj Luci da je za normalizaciju odnosa i pomirenje potrebno da sve strane učine što više, te da će u tom smislu dodatni značaj dati i posjeta predsjednika Srbije Borisa Tadića Vukovaru i Paulin Dvoru, koje će sutra obići zajedno sa svojim hrvatskim kolegom Ivom Josipovićem.

I izvinjenje koje je nedavno izrekao novoizabrani bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Jeremić je prokomentirao riječima da “svačiju dobru namjeru pozdravljaju i da je dobro da se na taj način razmišlja”.

Jeremića je premijer RS-a Milorad Dodik tokom večerašnjeg razgovora informirao da, kada dođe vrijeme da se odlučuje o ulasku BiH u NATO, u RS-u će biti proveden referendum o tom pitanju, koji iako ne obavezuje BiH, kako kaže Dodik, obavezuje RS kao njen dio.

Podršku izjašnjavaju građana o tom pitanju dao je i Jeremić ističući da samo građani mogu da donesu odluku za priključivanje sigurnosnim savezima, što je demokratski i savremeni princip odlučivanja.

Dodik je upoznao srbijanskog diplomatu i s opredjeljenjem SNSD-a i SDS-a, koje su danas dogovorile tekst platforme o usaglašenom djelovanju tih dviju stranaka u organima BiH, da će nastaviti politiku nepriznavanja nezavisnosti Kosova.

Vuk Jeremić je i večeras ponovio da njegova zemlja podržava nastojanje novoizabranog rukovodstva RS-a da se što prije formiraju demokratske institucije vlasti, te da se krene naprijed u poboljšanju ekonomskih, političkih, sigurnosnih i svih drugih prilika u regionu.

“Nije vrijeme za diobe”, prokomentirao je Jeremić dogovor te dvije stranke.

03.11.2010.

JACINE 3,4 STEPENA PO RICHTERU: POTRES UZNEMIRIO MOSTARCE!

 

24sata.info PHOTO
image Mostar / 24sata.info

 

24SI - Seizmološki centar EMSC zabilježio je potres magnitude 3.4 po Richterovoj ljestvici, večeras u 16:28 po lokalnom vremenu, na području Mostara.

 

Epicentar potresa bio je 16 km južnoistočno od Mostara, odnosno 37 km sjevernoistočno od Metkovića.

Potresi ove jačine, iako primjetni, ne izazivaju materijalnu štetu.

Podsjetimo, noćas i jutros potresi jačine preko 5 stupnjava Richterove ljestvice pogodili su središnju Srbiju i sjeverozapad Turske, dok je oko 16.00 sata zemljotres pogodio i Zagreb.

(24sata.ifno)

03.11.2010.

POTVRDJENI IZBORNI REZULTATI, FORMIRANJE VLASTI KASNI

 

Članovi Centralne Izborne komisije BiH na konferenciji za novinare, 3. oktobar 2010

Članovi Centralne Izborne komisije BiH na konferenciji za novinare, 3. oktobar 2010

 03.11.2010.
Centralna izborna komisija BiH potvrdila je izborne rezultate za kantonalni, entitetski i državni nivo, sa izuzetkom pet biračkih mjesta u Čapljini za Skupštinu HNK gdje će se ponoviti izbori zbog uočenih nepravilnosti. Time je stavljena tačka na izbore i omogućeno da se vlast formira na onim nivoima za koje ponovljeni izbori neće imati uticaja.

Centralna izborna komisija BiH potvrdila je u srijedu izborne rezultate osim za skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona budući da će se u opštini Čapljina izbori ponoviti na pet biračkih mjesta. Predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić obrazložila je odluku o potvrđivanju nepotpunih rezultata ovako:

„Naravno, uvijek postoji mogućnost da vi sve to pustite i čekate i odgovorite da ne možete sve potvrditi. Ali cijeneći praksu ove institucije i zakonsku odredbu koja kaže da CIK donosi odluku o potvrđivanju rezultata za svaki izborni nivo, mi nismo vidjeli nikakvog razloga da rezultate ne potvrdimo za nivo za koji je to nesporno.“

No, bivši dugogodišnji član Izborne komisije Vehid Šehić upozorio je da izbori na nižim nivoima uslovljavaju konstituisanje viših nivoa vlasti, te napomenuo da su za konstituisanje parlamenata određeni rokovi koji neće biti ispoštovani zbog ponavljanja dijela izbora.
Za konstituisanje parlamenata određeni rokovi neće biti ispoštovani zbog ponavljanja dijela izbora.


„Rok za konstituisanje entitetskih vlasti je 10 dana od službene objkave konačnih rezultata - znači da on ističe 12. novembra. Postavlja se pitanje da li će se rok od 10 dana ostaviti i kantonalnoj skupštini HNK-a ili će oni to morati uraditi u roku od dva dana, čime se u neravnopravan položaj dovode sa drugim političkim strankama. Bitno je naglasiti da bez konstituisanja kantonalnih vlasti ne može se pristupiti konstituisanju Doma naroda federalnog parlamenta s obzirom da se delegiraju iz kantona delegati u Dom naroda, a Dom naroda federalnog parlamenta opet je direktno vezan sa Domom naroda državnog parlamenta, tako da tu može doći do problema“
, kazao je Šehić.

Pritisci na Komisiju


Glasački listići u centru za brojanje glasova, izborni dan, 3. oktobar 2010
Na ovogodišnjim opštim izborima najveću pažnju izazvao je veliki broj nevažećih glasačkih listića, više od osam posto.

Centralna izborna komisija dobila je 230 prigovora, žalbi i zahtjeva za ponovno brojanje glasova. Glasovi su ponovo brojani na 2.290 biračkih mjesta.

Zloupotrebe su uočene i u Goraždu, Bosanskom Brodu, Drvaru, Gradačcu i Pelagićevu. Ovi slučajevi proslijeđeni su Tužilaštvu BiH, a predviđene kazne, ukoliko se utvrdi da je počinjeno krivično djelo uticaja na volju birača, su do tri godine zatvora i novčana kazna.

Predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić kaže kako Komisija nikad nije imala više posla nego ove godine, ali i pritisaka koji su vršeni na članove Komisije:

„Od potpuno neutemeljenih prozivanja za kriminal, potkupljenost, pripadnost političkoj stranci, neznanje i nekompetentnost, do toga da se skrivamo od javnosti i radimo potpuno netransparentno. Neki uporno pišu saopštenja za javnost protiv ove institucije. Mislim da je otkad smo raspisali izbore SDP četiri, pet saopštenja za javnost napisao. Vrlo oštro je protiv rada ove institucije reagovao i PDP u posljednje vrijeme - ali nisu oni sami, ima tu još stranaka“, navela je Hadžiabdić.

Hadžiabdić ocjenjuje da su i pritisci na CIK, kao i veliki procenat nevažećih listića ipak uobičajena pojava u izbornim godinama, a Šehić smatra da se ovakve pojave mogu smanjiti samo ukoliko se pojačaju sankcije.

„Dok neko od administarcije koja učestvuje u izbornom procesu ne bude krivično odgovarao za sve propuste, od zloupotreba tog prava, mislim da nećemo moći ništa uraditi. Jer mi možemo donijeti najbolje zakone i najbolje procedure, međutim, ukoliko ne bude odgovornosti osoba koje to provode, mi ćemo imati ovakvo stanje“, zaključila je Hadžiabdić
03.11.2010.

ANGELINA JOLIE CE IPAK SNIMATI U BOSNI I HERCEGOVINI!

 

Od „Avazovih" izvora u Budimpešti saznajemo da će snimanje u Sarajevu trajati najmanje tri dana. Željela bih vas uvjeriti da mi je uvijek bila namjera da ovu priču, koja je smještena u Bosni i Hercegovini, ispričam s dostojanstvom i velikim poštovanjem, kazala je Jolie

image Jolie: Želim se sastati sa članicama Udruženja

Informacija da je Anđelina Đoli odustala od snimanja filma „Untitled Love Story" u BiH, koju su sinoć objavili internet-portali, nije tačna. Ovo nam je sinoć potvrdio izvršni producent filma Edin Edo Šarkić.

- To, jednostavno, nije tačno! Anđelina Đoli će snimati u BiH. Ja sam planirao ići na sastanak u Budimpeštu da se dogovorimo oko početka snimanja u Sarajevu, ali s obzirom da su Anđelina i njeni producenti mnogo zauzeti na setu u Mađarskoj, sve dogovore vodit ćemo ovih dana putem e-maila - rekao nam je Šarkić.

Tako će u BiH svoje scene snimiti i glumci koji nisu bili na setu u Budimpešti, a među njima su Ermin Bravo, Edis Žilić, Nusmir Muharemović...

Kako „Avaz" saznaje od ekipe koja se nalazi u Budimpešti, snimanje u BiH trajat će najmanje tri dana.

Jolie: Nikada ne bih banalizirala ono kroz šta su žrtve u BiH prošle

- Želim da još jednom istaknem duboko saosjećanje s pripadnicama Udruženja “Žena - žrtva rata" koje su pretrpjele teške patnje te da nikada ne bih banalizirala ono kroz šta su prošle, istaknula je slavna glumica Angelina Jolie u pismu koje je jučer putem UNHCR-a uputila ovom udruženju.

Ona je navela da je u medijima bilo puno pogrešnih informacija o njenom filmu.

"Željela bih vas uvjeriti da mi je uvijek bila namjera da ovu priču, koja je smještena u Bosni i Hercegovini, ispričam s dostojanstvom i velikim poštovanjem prema ljudima vaše zemlje", naglasila je Jolie.

Potvrdila je također svoju želju da se sastane sa članicama Udruženja tokom sljedeće posjete Sarajevu u novembru, u cilju da sazna i još bolje razumije stradanja i zlostavljanja koja su pretrpjeli ljudi u BiH.

"Također se nadam da će taj susret biti prilika da pojasnimo sva nerazumijevanja vezana uz ovaj projekt koja su nastala kao rezultat pogrešnih informacija u medijima", zaključila je u pismu.

- Poznato nam je i to da “saosjeća". Znači obična kurtoazna nota i ništa više. Naročito su Amerikanci vješti u izražavanju "saosjećanja" i izvinjavanju u beskonačnost - nakon što obave svoj posao, ističe se u saopćenju Udruženja koje potpisuje njegova predsjednica Bakira Hasečić.

03.11.2010.

UBICAMA IVE PUKANICA I NIKE FRANJICA 150 GODINA ZATVORA

 

Robert Matanić (drugi s lijeva) i Slobodan Đurović (peti s lijeva) sjede između sudskih policajaca, dok čekaju na presudu za ubistvo uticajnog hrvatskog novinara i urednika 'Nacional', na kraju devetomjesečnog suđenja, Županijski sud u Zagrebu, 03. novemb

Robert Matanić (drugi s lijeva) i Slobodan Đurović (peti s lijeva) sjede između sudskih policajaca, dok čekaju na presudu za ubistvo uticajnog hrvatskog novinara i urednika "Nacional", na kraju devetomjesečnog suđenja, Županijski sud u Zagrebu, 03. novemb

 03.11.2010.
U Zagrebu su u srijedu ujutru izrečene presude šestorici optuženih za ubojstvo hrvatskog novinara i vlasnika tjednika Nacional Ive Pukanića i njegovog suradnike Nike Franjića koji su poginuli prije dvije godine u eksploziji podmetnute bombe u središtu Zagreba.

Iako je Tužiteljstvo za sve optužene tražilo maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora, sud je tu najdužu kaznu izrekao samo neposrednom izvršitelju ubojstva, Željku Milovanoviću, dok su ostala petorica dobila od 16 do 33 godine, ukupno 150 godina zatvora.

Milovanović, koji je 23. listopada 2008. godine parkirao skuter s bombom kraj Pukanićevog auta u dvorištu tjednika Nacional, nepravomoćno je osuđen na 40 godina zatvora, a Robert Matanić, kao glavni organizator ubojstva na 33 godine.

Bojan Gudurić, kao snajperista, za slučaj da eksploziv zataji, dobio je 30 godina zatvora, Slobodan Đurović za ubojstvo iz koristoljublja 15 godina te ostala dvojica, Luka Matanić i Amir Mafalani, kao pomagači u ubojstvu, po 16 godina zatvora.

Ivo Pukanić (lijevo) i Niko Franjić (desno)
Šestookrivljeni Đurović je prema izrečenoj presudi optužen da je bio veza između ubojica i Sretena Jocića, zvanog Amsterdam, kojemu se u Beogradu sudi da je za Pukanićevo ubojstvo platio 1,5 milijuna eura. U Beogradu se za isti zločin sudi i Milovanoviću i Zoranu Kuzmanoviću.

Prema USKOK-ovoj optužnici Pukanićevo je ubojstvo organizirano kako bi ga se onemogućilo da u medijima piše o djelovanju kriminalnih grupa. Njegova likvidacija se smatra zločinom protiv novinarske riječi i demokracije. Iako su krajnji naručitelji i financijeri imenom ostali nepoznati, USKOK (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala) smatra da oni dolaze iz redova međunarodne duhanske mafije koja je Pukanića odlučila likvidirati nakon što je u Italiji svjedočio o njihovim poslovima.

Obrazlažući odluku suda sutkinja Ivana Kršul je naglasila kako je presuda poruka svim počiniteljima ovakvih kaznenih djela, ali i potencijalnim počiniteljima da će biti najstrože kažnjeni.

„Pored svega iznesenog treba istaknuti da je Ivo Pukanić bio ugledni i svestrani novinar koji je pisao o različitim društveno-političkim temama i pojavama, pa i različitim kriminalnim skupinama. Po prirodi svog posla i prirodi stvari imao je velik broj prijatelja, ali sasvim sigurno i velik broj neprijatelja“, rekla je ona.

Nema dokaza protiv duhanske mafije

Premda je osnovna teza USKOK-a bila da je novinar Pukanić ubijen kako bi prestao pisati o duhanskoj mafiji koju je tako razotkrivao, potpunih dokaza za to nema.

Pukanić, kontroverzan ali i ugledan u svakom slučaju i najeksponiraniji hrvatski novinar, ubijen je 23. listopada 2008. godine, i to u eksploziji bombe koja je bila skrivena u skuteru parkiranom uz njegov Lexus, u dvorištu Nacionala u trenutku kad je izišao iz redakcije i sa suradnikom Franjićem želio ući u auto.

Tijelo Ive Pukanića leži pored uništenog automobila, 23. listopad 2008.
Jačina eksplozije je bila tolika da se iz središta grada čula sve do Novog Zagreba. Ubojstvo je zgranulo hrvatsku, a i svjetsku javnost.

Ondašnji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji je s Pukanićem bio i prijatelj, šokiran zločinom, pogotovo što je desetak dana ranije hladnokrvno na stubištu stana ubijena i Ivana Hodak, kćerka poznatog hrvatskog odvjetnika, najavio je žestoku borbu protiv kriminala i terora te poručio "Ili oni ili mi!"

Istraga je trajala godinu dana, suđenje devet mjeseci, u prvoj optužnici je stajalo da je Pukanićevo ubojstvo organizirao Jocić, koji je u realizaciju atentata navodno uložio oko 1,5 milijuna eura. No, prema izmijenjenoj optužnici, od prije dva mjeseca, Jocić je izbačen kao organizator.

I prilikom izricanja presude u sredu sutkinja Krušelj je kazala kako još uvijek nije jasno tko je i zašto naredio Pukanićevu likvidaciju.

U samom tjedniku Nacional nisu zadovoljni presudom, smatraju da su neki počinitelji dobili preniske kazne.

Berislav Jelinić smatra da je odaslana kriva poruka.

"Mislim da nisu svi počinitelji kažnjeni sukladno razmjerima zločina koji su počinili i mislim da je sramotno tvrditi da taj najteži zločin u povijesti Hrvatske nije počinila zločinačka organizacija nego tamo "neka grupa ljudi" i mislim da je sramotno nisku kaznu dobio Slobodan Đurović“, zaključuje Jelinić.
03.11.2010.

ZELJKO KOMSIC: "BOSNA I HERCEGOVINA, LIBIJA I KUVAJT TREBAJU NASTAVITI SARADNJU PO MNOGIM PITANJIMA OD ZAJEDNICKOG INTERESA"

 

24sata.info PHOTO
image Željko Komšić / 24sata.info

 

24SI - Član Predsjedništva BiH Željko Komšić danas je u odvojenim susretima razgovarao sa ambasadorom Velike Socijalističke Narodne Libijske Arapske Džamahirije u BiH Salemom A.A. Finnirijem i ambasadorom Države Kuvajt u BiH Mohammadom Fadelom Khalafom H. Al-Telaijyem.

 

Zaželjevši dobrodošlicu i uspješan mandat novoimenovanim ambasadorima Libije i Kuvajta u BiH, član državnoga Predsjedništva Željko Komšić izrazio je očekivanje da će BiH i ove prijateljske zemlje nastaviti saradnju po mnogim pitanjima od zajedničkog interesa.

Bilateralni odnosi BiH sa Libijom i Kuvajtom ocijenjeni su izrazito dobrima, ali je naglašena potreba daljeg unapređenja i nadogradnje ekonomske saradnje, saopšteno je iz Komšićevog ureda.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić zahvalio je Velikoj Socijalističkoj Narodnoj Libijskoj Arapskoj Džamahiriji i Državi Kuvajt za dosadašnju podršku koju su  pružali Bosni i Hercegovini, istakavši da naša zemlja to jako cijeni.

Naglasivši da će tokom svoje misije nastaviti raditi na unapređenju prijateljskih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, ambasadori Libije i Kuvajta izrazili su čvrsto opredjeljenje svojih zemalja za nastavkom pružanja snažne podrške ekonomskom razvoju naše zemlje.

(24sata.info)

03.11.2010.

REGIONALNA SARADNJA ZNACAJNA ZA PROCESUIRANJE RATNIH ZLOCINA

 

Ministri pravde BiH i Srbije, Bariša Čolak i Snežana Malović u Beogradu prilikom potpusivanja sporazuma o ekstradiciji, 26. februar 2010.

Ministri pravde BiH i Srbije, Bariša Čolak i Snežana Malović u Beogradu prilikom potpusivanja sporazuma o ekstradiciji, 26. februar 2010.

03.11.2010.
Predstavnici pravosuđa u BiH i regionu saradnju na predmetima ratnih zločina ocjenjuju dobrom. Između BiH i Crne Gore nema neriješenih pitanja, niti slučajeva koji čekaju procesuiranje. Iako postoje još brojna nerazjašnjena pitanja između BiH i Srbije, važno je da saradnja i komunikacija budu svakodnevne i bazirane na osnovu sporazuma koje su potpisale zemlje regije.

Za bosanskohercegovačke pravosudne institucije regionalna saradnja je značajan segment u realizaciji Državne strategije za procesuiranje ratnih zločina.

Vesna Budimir, zamjenica glavnog tužioca Bosne i Hercegovine, kaže kako se saradnja u procesuiranju ratnih zločina sa zemljama u regiji odvija na osnovu sporazuma koje je Bosna i Hercegovina potpisala sa susjedima. Time su, kako kaže, skraćeni postupak i vrijeme pružanja međunarodne pravne pomoći.
Izručenje državljanja sa dvojnim državljanstvom predstavlja veliku prepreku i problem u procesuiranju ratnog zločina, ocenjuje zamjenica glavnog tužioca BiH, Vesna Budimir.

„Ono na čemu treba insistirati to je da - i data je preporuka - ministarstva pravde svih zemalja u regionu, odnosno prije svega Ministarstvo pravde BiH zaključi jedan sporazum analogno onom koji su zaključila ministarstva pravde Hrvatske i Srbije o izručenju vlastitih državljana - jer izručenje državljanja sa dvojnim državljanstvom predstavlja veliku prepreku i problem u procesuiranju ratnog zločina. Ako nam je cilj podizati optužnice za koje znamo da nikad neće biti suđenja, onda se postavlja pitanje svrsishodnosti našeg posla jer naš cilj krajnji je pravda, pravomoćna presuda, satisfakcija žrtvama i na taj način polazak sviju nas u jedan bolji svijet, u jednu bolju budućnost,“ ocjenjuje Budimir.

Izbjegavati vođenje duplih istraga

Ministar pravde BiH Bariša Čolak smatra da je, kada je riječ o saradnji bosanskohercegovačkih i srbijanskih pravosudnih institucija, neophodno da se izbjegava vođenje duplih istraga. Čolak kaže da oni zločini koji su se desili na prostoru BiH treba da se i procesuiraju na njenoj teritoriji, ukoliko su počinici bosanskohercegovački državljani. Prema njegovim riječima, to bi unaprijedilo odnose ne samo između ministarstava pravde, već i između dvije države.

„Što bi, naravno, vodilo jednom procesu relaksiranja odnosa i pomirenja na ovim prostorima, dakle u čitavom regionu. Time bismo onda došli u situaciju da svi oni koji su počinili ratne zločine budu i procesuirani, s jedne strane, a s druge strane i žrtve bi imale određenu satisfakciju. I na kraju-krajeva, to bi itekako doprinijelo poboljšanju odnosa između dvije države,“
smatra Čolak.

Bosna i Hercegovina i Crna Gora do sada su saradjivale na tri predmeta ratnih zločina. Nina Ivanović, crnogorska specijalna tužiteljica, saradnju pravosudnih institucija dvije zemlje ocjenjuje značajnom, s obzirom da Crna Gora ima ukupno četiri predmeta ratnih zločina, koji su i procesuirani.

„To je bila saradnja u međusobnom razmjenjivanju podataka, činjenica, dokaza i u toku istrage saslušanja svjedoka od strane naših kolega u BiH. Kao rukovodilac odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina u Crnoj Gori razmjenjujemo dokaze, procesuiramo predmete, često postupamo i po zamolnicama naših kolega i zaista imamo tu dnevnu saradnju, posećujemo se međusobno i ocjenjujem je kao vrlo pozitivnui vrlo uspješnu. Osim našeg odjeljenja koje se bavi organizovanim kriminalom, korupcijom, terorizmom i ratnim zločinima, znam da i naše kolege iz drugih nadležnosti, viši tužioci recimo, takođe imaju saradnju sa kolegama iz BiH na drugim krivičnim djelima, djelima ubistava, razbojništava i drugim krivičnim djelima kojima se oni bave,“ rekla je Ivanović.

*****
Program Pred licem pravde - Zločin i Kazna (procesuiranje ratnih zločina, istrage, glas žrtava, tranzicijska pravda, zaštita svjedoka) - program Radija Slobodna Evropa i misije OSCE u BiH - samo u radijskom programu RSE svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata i na našoj internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Dženana Halimović, Dženana Karabegović)
03.11.2010.

"SRBI IZ BOSNE OBECALI NOVAC": NAGRADA OD 10.000 EURA ZA IME OSOBE KOJA IZDA RATKA MLADICA!

 

24sata.info PHOTO
image Igor Marinković / vesti

 

24SI - Srpski narodni pokret "Naši 1389" opet je uzburkao javnost u Srbiji saopštenjem o raspisivanju nagrade od 10.000 eura za informacije o osobama koje budu dostavile podatke policiji o adresi na kojoj se krije general Ratko Mladić.

 

Srbijansko tužilaštvo je već, kako prenose mediji, formiralo predmet povodom ovog slučaja. U intervjuu za "Vesti" Igor Marinković, član SNP "Naši 1389", objašnjava da je to potez sa kojim se vladajućoj garnituri želi pokazati da veliki dio javnosti i dalje podržava odbjeglog ratnog komandanta bosanskih Srba.

- Vlada Srbije je ponudila 10 miliona eura za informaciju koja bi mogla da dovede do generala Mladića?

Ne znam otkud im ideja da daju pare građana za to, otkud im pare u inače praznom budžetu. Ankete pokazuju da građani Srbije ne žele da izdaju Ratka Mladića. Moguće je da Boris Tadić zna gdje se general krije, jedino tako bi neko mogao da pokupi taj novac.

- Vaš pokret nudi 10.000 eura za podatke o onima koji budu dostavljali informacije o Mladiću, šta ste htjeli sa tim?

Htjeli smo da pariramo vlasti i da pokažemo da veliki dio srpske javnosti misli drugačije.

- Otkuda vam novac za nagradu?

Javljali su se Srbi iz Bosne koji Mladiću duguju svoj život, oni su nam obećali novac, a javljaju se i mnogi drugi donatori.

- Policija je juče, u potrazi za Mladićem, pretresala kompleks etno-sela u Aranđelovcu?

Vlasnik objekta je obezbijedio kombi za selidbu supruge Milorada Ulemeka, pa je vjerovatno stavljen na listu državnih neprijatelja uz sumnju da krije generala Mladića. Pretres je izvršen u četiri etno-kućice i u restoranu. U pokušaju hapšenja najviše je stradala kuhinja jer su policajci slistili svu hranu pripremljenu za goste, a onda prešli na domaće crno vino!

(24sata.info)

03.11.2010.

POZADINA DOGOVORA: MILORAD DODIK I MLADEN BOSIC TRAZE ZATVARANJE OHR-A I DEMILITARIZACIJU BiH

 

Budžet Bosne i Hercegovine mora biti rezultat usaglašene politike sa RS i ne može se povećavati na njenu štetu

image Dodik i Bosić: Zatvoriti OHR

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpska demokratska stranka (SDS) smatraju da je domaćim institucijama neophodno vratiti puni demokratski kapacitet da bi odgovorno vršile vlast, a zatvoriti OHR i druge oblike međunarodne uprave u Bosni i Hercegovini, navodi se u Platformi o usaglašenom djelovanju u zajedničkom organima BiH ove dvije stranke.

- Stranke su saglasne da je period upotrebe “bonskih ovlašćenja” završen, te da svim licima kojima su neargumentovanim odlukama visokog predstavnika oduzeta ili ograničena ljudska prava - ona treba odmah da budu vraćena, ističe se u Platformi.

Ove političke partije smatraju da na svaki eventualni pokušaj neustavnog djelovanja i ugrožavanja položaja RS treba pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog i entitetskog interesa.

SNSD i SDS su saglasni da treba otvoriti niz pojedinačnih pitanja i politika, te tražiti bolja rješenja, "uključujući, ali ne ograničavajući se na raspodjelu državne imovine, nepokretnu vojnu imovinu, popis stanovništva u BiH, snabdijevanje Brčko Distrika električnom energijom, sistem odbrane i Oružanih snaga BiH, sistem indirektnih poreza".

- Treba otvoriti i tražiti bolja rješenja i za sistem pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine, uključujući Visoki sudski i tužilački savjet, Sud i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, izborni sistem, funkcionisanje i organizaciju sistema vođenja spoljne politike, probleme u traženju nestalih lica iz proteklog rata, funkcionisanje zajedničkih sistema, korporacija i agencija kao što su RTV sistem u Bosni i Hercegovini, Regulatorna agencija i “Elektroprenos”, navodi se u Platformi.

Aneksom Platforme razrađeni su principi da treba preispitati i promjene rješenja u sistemu indirektnog oporezivanja, a naročito zastupljenost i odlučivanje iz RS u Upravi za indirektno oporezivanje, zatim u sistemu raspodjele sredstava od indirektnih poreza, sistemu raspodjele sredstava između nivoa vlasti u BiH i stope poreza na dodatnu vrijednost.

Budžet Bosne i Hercegovine mora biti rezultat usaglašene politike sa RS i ne može se povećavati na njenu štetu.

Stranke su saglasne da izmjene načina odlučivanja u Vijeću ministara BiH, koje su nametnute odlukom visokog predstavnika 2007. godine, treba izmijeniti i vratiti u prethodno stanje.

SNSD i SDS su saglasni da je u oblasti odbrane krajnji cilj demilitarizacija BiH, a u kratkoročnim politikama zahtijeva se dalja redukcija veličine Oružanih snaga BiH s ciljem racionalnijeg finansiranja.

Ove dvije stranke konstatuju da je reforma pravosuđa u BiH neuspio projekat, opredijeljene su za donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH, a saglasne su da se preispita i promijeni sistem organizovanja i odlučivanja u oblasti tražena nestalih, jer postoji nezadovoljstvo radom Instituta za traženje nestalih BiH.

U Platformi je izraženo i nezadovoljstvo vođenjem spoljne politike Bosne i Hercegovine, zbog čega stranke traže krupne promjene u Ministarstvu inostranih poslova BiH i da odlučivanje u ime BiH u Savjetu bezbjednosti i UN i drugim međunarodnim organizacijama bude isključivo na osnovama prethodno postignutog konsenzusa u Predsjedništvu BiH i ovom ministarstvu.

Pitanje raspodjele državne imovine treba rješavati prema teritorijalno-funkcionalnom principu, ne narušavajući postojeća prava RS, navedeno je u Platformi.

03.11.2010.

VALENTIN INZKO: OHR NECE VISE PROVJERAVATI KANDIDATE ZA MINISTRE

 

Odluku sam donio nakon konsultacija s ambasadorima zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira i u skladu sa konceptom jačanja odgovornosti lokalnih vlasti za odvijanje demokratskih procesa, rekao je Inzko

image Inzko: Ova odluka stupa na snagu odmah

 

Visoki predstavnik Valentin Inzko donio je danas odluku o prekidu procesa provjere kandidata za ministarske funkcije. Ta odluka stupa na snagu odmah.

- Odluku sam donio nakon konsultacija s ambasadorima zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira i u skladu s konceptom jačanja odgovornosti lokalnih vlasti za odvijanje demokratskih procesa, kazao je tim povodom Inzko. 

Proces provjere kandidata koji je vršila međunarodna zajednica uveden je da bi se za građane BiH osiguralo da demokratski izabrani zvaničnici na rukovodećim pozicijama ispunjavaju odgovarajuće standarde. 

Ti standardi se nisu promijenili, ali će sada stranke koje su zastupljene u entitetskim i kantonalnim zakonodavnim tijelima imati odgovornost da osiguraju da budući zvaničnici, koji će obavljati funkcije u organima vlasti, nisu osobe za koje je utvrđeno da su opstruirale provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, da nisu optuženi za ratne zločine, te da nisu u pitanju osobe koje su počinitelji teških krivičnih djela.

Oformiti vladu

Verificirani rezultati izbora koji su u BiH održani 3. oktobra objavljeni su danas.

S tim u vezi visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Valentin Inzko rekao je da su građani Bosne i Hercegovine izabrali predstavnike da riješe probleme u sljedeće četiri godine i da to vrijeme iskoriste efikasno.

- Političke stranke imaju zakonsku obavezu da bez odgađanja oforme vlade, kazao je Inzko.

Dodao je da su izazovi pred kojima se građani nalaze i suviše ozbiljni da bi se odgađali te kazao da se oni moraju rješavati hitno i mogu biti riješeni efikasno, saopćio je OHR.

- Izbori nude šansu za novi početak, istakao je visoki predstavnik u BiH.

03.11.2010.

SAD: TRIJUMF REPUBLIKANACA NA IZBORIMA ZA KONGRES

 

Američka zastava ispred Kapitola tokom ceremonije Zastave čiji je domaćin 'Pokret čajanka' u Vašingtonu, 2. novembar 2010.

Američka zastava ispred Kapitola tokom ceremonije Zastave čiji je domaćin "Pokret čajanka" u Vašingtonu, 2. novembar 2010.

 03.11.2010.
Opozicioni republikanci su vladajućim demokratama predsednika Baraka Obame preoteli većinu u Predstavničkom domu Kongresa SAD na izborima održanim u utorak.

To pokazuje snažan pomak udesno u celoj zemlji, čemu je doprineo i uspjeh 20-ak republikanskih kandidata koje je podržao konzervativni pokret "Pokret čajanka" (Tea Party).

Međutim, demokrate su uspele dobiti neke vrlo tesne borbe, pa su uz pobedu čelnika senatske većine Harrya Reida u Nevadi, uspeli zadržati većinu u Senatu, a time i delomičnu kontrolu nad zakonodavnim procesom u Kongresu.

Na glasanju za svih 435 mesta u Predstavničkom domu Kongresa, republikanci su osvojili 234 mesta, demokrate 180, a rezultat za 21 mesto još nije odlučen, izvestile su američke TV mreže.

John Bohner, novi republikanski vođa u Predstavničkom domu, 3. novembar 2010.
U glasanju za 37 od 100 mesta u Senatu, demokrate su zadržale minimalnu većinu sa 51 mestom, dok su republikanci osvojili 47, a dva mesta još nisu odlučena.

Obama, čije je nekadašnje mesto u Senatu zauzeo republikanac Mark Kirk, nazvao je kongresmena Johna Bohnera iz Ohia, koji je već je postavljen da predsedava Predstavničkim domom.

„Ovo nije vreme za slavlje, naša nova većina će služiti kao glas običnih ljudi onih što sede u svojim kućama i posmatraju šta se događa, Američki narod je poslao nepogrešivu poruku – promeni kurs! Nadamo se da će sada predsednik Obama sada poštovati volju naroda i posvetiti se promeni koju narod zahteva. U meri u kojoj je on to spreman da uradi mi smo spremni da u toj meri radimo sa njim“, naglasio je Bohnera.

Predsednik Barak Obama čestitao je jutros liderima republikanaca pobedu na izborima.

Lično je telefonirao Boehneru koji je kazao kako je razgovor bio kratak ali prijatan, kao i da su on i Obama razgovarali o tome da rade zajedno na izbornim prioritetima, koji su, prema novom vođi Predstavničkog doma, smanjenje potrošnje i stvaranje novih radnih mesta.
41 posto birača koji su glasali u utorak sebe naziva konzervativnima, u odnosu na 32 posto na izborima 2006. i 34 procenta na izborima 2008. godine


"Jaz u entuzijazmu" birača

Anti-establišment nazavan "Pokret čajanka" je izrastao u ozbiljnu snagu. U Senatu su osvojili tri mandata i više od desetak mjesta u Predstavničkom domu.

Jedan od kandidata Pokreta na Floridi, Marko Rubio, sin kubanskih izbjeglica, takođe je osvojio mjesto u američkom Senatu. Rubio je nakon pobede poručio i republikancima i demokratama u Kongresu:

"Naša zemlja se kreće u pogrešnom pravcu i obje strane su krive. Ono što Amerikanci traže očajnički je da ljude koji će ići u Vašington, i ustati protiv ovog programa koji nas vodi u pogrešnom pravcu te ponuditi jasnu i originalnu alternativu. "

Terry Madonna, direktor Centra za politiku i javne poslove na koledžu Frenklin i Maršal u Pensilvaniji i direktor najstarijeg centra za ispitivanje političkog javnog mnenja u državi, izjavio je u utorak  da će rezultati dramatično promijeniti naredne dvije godine predsjedništva Obame.

Barack Obama telefonira John Bohneru, novom republikanskom vođi u Senatu
"To naravno znači da će program predsednika Obame, umjesto onako kako bi on sigurno želio da ga vidi u naredne tri ili četiri godine, biti neverovatno modifikovan - od sveobuhuvatnih reformi imigracije, energetskog sektora, do svih mjera za suzbijanje recesije koje bi predsednik želio da sprovede, sve će u velikoj mjeri sada biti u rukama mnogo konzervativnijih republikanaca koji kontrolišu Predstavnički dom."


Analitičar instituta za ispitivanje javnog mnijenja Pew Centar, Andrew Kohut, ocenjuju da je presudnu odluku odigrao "jaz u entuzijazmu" birača, jer su prema izlaznim anketama konzervativci imali snažan odziv, dok su mladi birači i Amerikanci afričkog porekla, znatno podbacili u poređenju sa 2008. godinom, kada je njihov izlazak na birališta bio ključan za pobedu Obame.

Rezultati nacionalnih izlaznih anketa, koja je analizirao institut Pew, pokazali su da 41 posto birača koji su glasali u utorak sebe naziva konzervativnima, u odnosu na 32 posto na izborima 2006. i 34 procenta na izborima 2008. godine.

Biračko telo bilo je i starije u proseku, sa 25 posto birača sa 65 ili više godina, što je povećanje od 16 procenata u odnosu na 2008. godini. Čak 73 posto birača kazalo je da ne odobrava rad Kongresa.

Privreda je najvažnije pitanje sa kojim se suočava SAD, prema 62 posto birača. Čak 88 posto njih reklo je da privredno stanje "nije dobro" ili je "loše", dok je 42 posto kazalo da finansijski stoje "lošije nego pre dve godine".

Uprkos teškim finansijskim vremenima, ovogodišnja kampanja za kongresne izbore bila je najskuplja u istoriji SAD-a, sa procenjenom potrošnjom od oko četiri milijarde dolara.
03.11.2010.

SNAZAN ZEMLJOTRES UZDRMAO SRBIJU, U OKOLINI KRALJEVA POGINUO BRACNI PAR, 50 OSOBA POVRIJEDJENO (VIDEO)

 

Bračni par Natalija i Siniša Stašić su poginuli kada se na njih srušio krov porodične kuće u kraljevačkom naselju Grdica

image

Snažan zemljotres pogodio je sinoć centralnu Srbiju, a najteže je prošla okolina grada Kraljeva, gdje je poginuo jedan stariji bračni par, a oko 50 ljudi je lakše povrijeđeno.

Snaga zemljotresa koji je pogodio Srbiju oko dva časa poslije ponoći iznosila je 5,4 stepena Rihterove skale, a na objektima i zgradama u samom Kraljevu i okolini pričinjena je materijalna šteta.

Bračni par Natalija i Siniša Stašić su poginuli kada se na njih srušio krov porodične kuće u kraljevačkom naselju Grdica.

Epicentar je bio u selu Vitanovac kod Kraljeva. U dijelovima tog grada i okolnim selima nema struje ni vode. Slabiji potresi registrovani su sve do jutarnjih sati.Zemljotres koji je trajao nekoliko sekundi osjetio se u cijeloj Srbiji, čak do Vojvodine, u Beogradu je izazvao paniku, a jedan mladić se povrijedio kada je skočio sa visokog prizemlja.

Direktorica Seizmološkog zavoda Srbije Slavica Radovanović izjavila je za RTS da se, prema dosadašnjim iskustvima, ne očekuju novi jači potresi u regionu Kraljeva i da je noćašnji potres bio najjači udar.

Kraljevo i mjesto pogibije bračnog para tokom noći posjetio je ministar policije Ivica Dačić, a za pomoć građanima i saniranju posljedica anažovane su službe za vanredne situacije kao i žandarmerija.

On je upozorio Kraljevčane da budu pribrani i da djeca danas ne idu u školu.

U Kraljevu je oštećena i zgrada bolnice, najviše hiruški blok, ali nema povrijeđenih pacijenata.

Zemljotresom je najteže pogođeno Kraljevo, gdje je veliki broj kuća pretrpio oštećenja, odnosno popucali su zidovi, a po stanovima su padali dijelovi namještaja. Dosta građana noć je provelo na ulici iz straha od novih potresa.

Najveća oštećenja su u naselju Jarčujak. U centru Kraljeva na trotoarima ima i polomljenog stakla i šuta koji je pao sa fasada. Dosta je oštećenih krovova.

Zemljotres jačine 5,4 Rihterove skale, odnosno između sedam i osam stepeni Merkalijeve skale, predstavlja jak zemljotres, rekao je za Prvi program Radio Beograda zamjenik direktora Republičkog seizmološkog zavoda Branko Dragičević.

Posljednji ovakav zemljotres u Srbiji je zabilježen 1998. godine u Mionici.

Prema podacima Američkog geološkog instituta, epicentar zemljotresa nalazi se 35 kilometara sjeverozapadno od Kragujevca (kod Kraljeva), na dubini od 27,3 kilometra.

Istovremeno, Evropski centar za posmatranje zemljotresa naveo je da se epicentar zemljotresa snage 5,6 stepeni Rihterove skale nalazi 38 kilometara jugozapadno od Kragujevca i dva kilometra od Kraljeva.

Evropski centar je, kasnije, saopštio da su u periodu između 2.11 i 2.45 časova zabilježena još četiri potresa snage oko 2,2 stepena.


Najjači zemljotresi koji su u istoriji pogodili Srbiju bili su u Svilajnac, 1893. -  5,7 Rihterove skale, Vitina, 1921. - 5,7 Rihterove skale, Lazarevac, 1992. - 5,9 Rihterove skale, Rudnik,  1927. - 5,7 Rihterove skale, Kopaonik, 1980.  - 5,7 Rihterove skale, Mionica, 1998. godine - 5,7 Rihterove skale.

Podrhtavanje osjetili i stanovnici Tuzle i Sarajeva


Dežurnim seizmolozima u Republičkom hidrometeorološkom zavodu u Banjoj Luci najviše poziva uputili su stanovnici Bijeljine, koja graniči sa Srbijom, ali i stanovnici Tuzle i Sarajeva.

U Centru za osmatranje i obavještavanje u Bijeljini nije prijavljena nikakva šteta od potresa, a građani koji su pozivali tokom noći uglavnom su javljali da su osjetili podrhtavanje koje je kod njih izazvalo nelagodu i strah.


 

 

03.11.2010.

DRAGAN COVIC "ZABORAVIO" HRVATSKI ENTITET: "TO JE TRIVIJALNO PITANJE" / SNSD, SDP BiH, SDA I HDZ BiH U "KOALICIJI

 

24sata.info PHOTO
image Dragan Čović kao "Uncle Sam" / 24sata.info

 

24SI - Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je večeras da su, odmah nakon primjene izbornih rezultata, potrebne ustavne promjene koje će obezbijediti ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH.

 

Čović kaže da su predstavinici najjačih stranaka sva tri konstitutivna naroda kroz prudski proces došli do rješenja o četiri federalne jedinice u BiH.

"Ključno pitanje u BiH je da li želimo zemlju na evrpskom putu i da obezbijedimo da se svaki građanin osjeća slobodno bez obzira na to gdje živi. Koliko teritorijalnih jedinica bi trebala imati BiH je trivijalno pitanje", rekao je Čović za "BHT1".

Govoreći o formiranju vlasti na nivou BiH, Čović je rekao da je tokom njegovih kontakata sa predstavnicima međunarodne zajednice istaknuto da bi za zemlju najbolje bilo da buduću vlast čine SNSD, SDP BiH, SDA i HDZ BiH.

"Ključni problem je teškoća u formiranje Vijeća ministara BiH. Imamo nepisani dogovor koji vrijedi već neko vrijeme i da u svakom narodnom ciklusu na funkciji predsjedavajućeg Vijeća ministara bude predstavnik iz drugog naroda i to iz najjače stranke tog naroda", naveo je Čović.

On je ponovio da bi predsjedavajući Vijeća ministara BiH trebao da bude iz HDZ BiH.

Komentarišući izjavu novoizabranog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji se izvinio za zločine Armije BiH nad svim nevinim žrtvama, Čović je rekao da nije iznenađen tim činom, "jer se odnosi u jugoistočnoj Evropi moraju relaksirati".

(srna)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89240591

Powered by Blogger.ba