Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

01.11.2010.

IVO JOSIPOVIC: "NE TREBA OCEKIVATI REVOLUCIONARNE PROMJENE DEJTONSKOG MIROVNOG SPORAZUMA"

 

24sata.info PHOTO
image Ivo Josipović / 24sata.info

 

24SI - Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović smatra da ne treba očekivati revolucionarne promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma već da je mnogo realnija njegova evolucija, korak po korak.

 

"U BiH postoji izvjesno nepovjerenje među političkim opcijama, zato očekujem da će uz puno dobre volje promjene raditi korak po korak", rekao je Josipović u ponedjeljak večer za politički magazin "60 minuta" FTV-a. Josipović je istakao da je u višenacionalnim državama uvijek velika mudrost naći pravu mjeru između decentalizacije i centralizacije, što je ključ uspjeha multinacionalnih država.

"Gledajući prijateljski, sa starane, očito je da jedan te isti problem neki žele riještiti decentralizacijom, a neki centralizacijom", kaže Josipović.

Govoreći o odnosima između BiH i Hrvataske, Josipović je naveo da postoje otvorena pitanja o granici, imovini i različitim praktičnim aranžmanima, ali da to nisu nepremostivi problemi, koje neće moći riješiti vlasti sa malo više hrabrosti.

Kada je riječ predstojećoj posjeti predsjednika Srbije Boraisa Tadića Ovčari, Josipović je ocijenio da je to vrlo značajan događaj koji pokazuje spremnost Beograda i Zagreba za novi početak i za rješavanje problema, kao što su sukcijesija, povratak izbjeglica, te nestalih lica, i to u duhu dobrosusjednskih odnosa.

Predsjednik Hrvatske smatra da aktuelna garnitura političara nema prava da takve probleme ostavlja narednoj generaciiji.

(srna)

01.11.2010.

SULEJMAN TIHIC I BAKIR IZETBEGOVIC KOD ANGELE MERKEL

Tihić i Izetbegović kod Angele Merkel
 01.11.2010. 
Tihić i Izetbegović kod Angele Merkel

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić i novoizabrani član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ovog tjedna će u Berlinu razgovarati s kancelarkom Savezne Republike Njemačke Angelom Merkel.

Sastanak se održava na poziv njemačke kancelarke, a tema razgovora bit će aktualna politička pitanja i situacija u Bosni i Hercegovini.

Sastanak će biti održan 4. studenog u uredu kancelarke Merkel u Berlinu, priopćila je Služba za odnose s javnošću SDA.

01.11.2010.

IVICA DACIC: IZJAVA BAKIRA IZETBEGOVICA PREDSTAVLJA POZITIVAN KORAK PREMA OPSTEM POMIRENJU U REGIONU

 

24sata.info PHOTO
image Ivica Dačić / 24sata.info

 

24SI - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da je izvinjenje zbog žrtava Armije BiH koje je izrekao potpredsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović predstavlja pozitivan korak prema opštem pomirenju u regionu.

 

"Pozdravljam takvu izjavu i mislim da je to veliki korak naprijed. Time na neki način svi zajedno možda možemo doprinijeti bržem međusobnom povjerenju", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

On je istakao da je Srbija opredijeljena za razvoj dobrih odnosa sa BiH, bez obzira na to što je bilo "različitih tonova" u proteklim godinama.

Dačić smatra da politička dešavanja i izjave kao što je Izetbegovićeva idu na ruku poboljšanju ukupnih odnosa dvije zemlje.

On je naveo da je monogo veći interes Srbije da pronađe zajednički jezik sa zemljama koje su joj u okruženju i narodima sa kojima zajedno živi nego sa nekim državama koje su udaljene hiljadama kilometara.

"Valjda smo mi jedni drugima bliži nego neki sa kojima u životu nismo sarađivali", rekao je Dačić u pauzi Ekonomskog samita Srbije, koji je počeo danas u Beogradu.

Novoizabrani član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izvinio se zbog svakog nevinog čovjeka kojeg su ubili pripadnici Armije BiH.

Izetbegović je rekao za B92 da je svaka nevina žrtva jednaka i da se izvinjava "koliko god je on pozvan", ali da je za institucionalno izvinjenje za žrtve tokom rata u BiH potreban kompromis unutar BiH.

(srna)

01.11.2010.

PLATFORMA SDS-A I SNSD-A: PORED JOS TRI MINISTARSTVA, SRBIMA TREBA PRIPASTI I MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA

 

24sata.info PHOTO
image Milorad Dodik / 24sata.info

 

24SI - Prema radnoj verziji platforme o zajedničkoj saradnji na nivou organa BiH, SNSD i SDS imale bi po dva ministra u Vijeću ministara, među kojima i ministra vanjskih poslova BiH.

 

Ako Srbima budu na raspolaganju tri ministarska mjesta, SNSD bi dobio dva, a SDS uz jedno, i pravo prvog izbora za ostale pozicije u zajedničkim institutcijama, navodi se u tom dokumenta koji će SDS ponuditi SNSD-u kao prijedlog platforme za koaliciju na državnom nivou, a koji je večeras objavila banjalučka Alternativna televizija.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić smatra da bi Srbima, ukoliko nemaju, a evidentno je da neće imati mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara u ovom sazivu, trebalo da pripadnu četiri ministarstva i da je zajednički stav da bi jedno od ta četiri ministarstva moralo biti i ono koje se odnosi na vanjske poslove.

Bosić je ranije rekao da on se neće kandidovati za to mjesto. SDS je i dalje otvoren za saradnju sa mnogim strankama, ali je, kaže, sve bliže dogovoru sa SNSD-om, s tim da njegova stranka neće biti "ničiji priljepak".

"Mi možemo biti ili partner, odnosno učestvovati u donošenju odluka, ili ćemo ostati u opoziciji ili tražiti neka treća rješenja", kategoričan je Bosić.

Aneks ove platforme o usaglašenom nastupu SNSD-a i SDS-a u sadašnjoj formi predviđa da SNSD ponudi DNS-u da se pridruži njihovom poslaničkom klubu u Predstavničkom domu, ali i da SDS isto napravi sa PDP-om. Mladen Ivanić kaže da se oni u PDP-u u ovom trenutku ne vide u vlasti na bh. nivou, ali da nije nemoguć ulazak u SDS-ov klub.

"PDP ne isključuje mogućnost da se naš predstavnik priključi poslaničkom klubu SDS-a, jer mi nemamo drugog izbora, ali samo pod jednim uslovom, da ostane zajednička saradnja PDP-a i SDS-a", rekao je Ivanić.

SDS naglašava i da dosadašnji prijedlozi kao "aprilski" i "butmirski paket" i "prudski sporazum", usljed promijenjenih okolnosti, ne mogu biti polazna osnova za buduće razgovore oko promjene Ustava BiH. Ponavljaju i inicijativu da se o ulasku BiH u NATO odlučuje na referendumu u Republici Srpskoj, te da će se zalagati za smanjenje kapaciteta Oružanih snaga BiH.

Zajedno će, navodi se, provoditi odluke Skupštine RS-a o popisu stanovništva i o državnoj imovini, raditi na prestanku misije visokog predstvanika za BiH, donijeti zakon o Ustavnom sudu BiH, novi poslovnik o radu Vijeća ministara kojim bi bilo onemućeno preglasavanje, kao i izmjene Izbornog zakona BiH. Te izmjene bi podrazumijevale uvođenje zatvorenih lista i cenzus od pet posto.

U radnoj verziji platforme o zajedničkoj saradnji na nivou organa BiH SDS je naveo i to da će, ako ne bude moguće usaglasiti mišljenja o nekim pitanjima, poslanici glasati u skladu sa stavovima svojih stranaka.

Podsjećanja radi, predsjednici SNSD-a i SDS-a, Milorad Dodik i Mladen Bosić, dogovorili su 28. oktobra da do srijede finaliziraju platformu zajedničke saradnje na nivou organa BiH, kada će se o nacrtu tog dokumenta izjasniti rukovodstva tih stranaka.

(fena)

01.11.2010.

"SRBIJA POD JAKIM PRITISKOM": MUFTIJA MUAMER ZUKORLIC ZATRAZIO AUTONOMIJU SANDZAKA

 

24sata.info PHOTO
image Muamer Zukorlić / 24sata.info

 

24SI - Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić nada se da će nakon narednih izbora u Srbiji nastati nova politička snaga koja će shvatiti da je autonomija Sandžaka stub stabilnosti Srbije, ali i Crne Gore.

 

Muftija Zukorlić je u intervju katarskoj tv mreži Al Jazeera rekao da nema sumnje da je projekat autonomije Sandžaka neophodan muslimanima koji žive u Srbiji i da je to u skladu sa Ustavom.

"Ustav poznaje autonomnost i unutar Srbije koja je na putu ka Evropskoj uniji prihvatila koncept regionalizacije, u okviru kojeg muslimani u Sandžaku sada vide šansu za rješavanje tog pitanja", naveo je Zukorlić, prenosi Tanjug.

Zukorlić je rekao da, iako bošnjački političari Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin, prihvataju rasparčavanje Sandžaka unutar regiona u Srbiji, muslimani koji u toj regiji žive tu nepravdu nikada neće prihvatiti. Muftija je rekao da su bošnjački predstavnici u Vladi Srbije - ministri Ugljanin i Ljajić, "odustali od prvobitnih ciljeva koje su zagovarali, a na osnovu kojih su dobili povjerenje glasača".

"Oni su pokazali da nisu predstavnici muslimana u Vladi već zastupnici Vlade među muslimanima, brane Vladu od muslimana. Oni su prodali interese Bošnjaka zbog vlasti", ocijenio je Zukorlić.

Muftija je potvrdio da je nedavno podržao osnivanje nove bošnjačke političke opcije u Sandžaku, ali je dodao da je spreman da podrži i neku, kako je rekao, srpsku stranku koja će muslimanima garantovati ostvarivanje njihovih prava i sloboda. Zukorlić je u intervjuu za Al Jazeeru istakao da zvanični Beograd najbolje funkcioniše pod pritiskom sa strane, bez obzira odakle dolazio ida zato on i njegovi sljedbenici ne zaobilaze nijednu adresu, bilo da je riječ o Ujedinjenim nacijama ili EU, za obraćanje u pogledu njihovih prava.

"Nije važno odakle pritisak na Beograd dolazi, važno je da je jak", rekao je Zukorlić, te ponovio da se muslimani Bošnjaci u Srbiji nalaze pod pristiskom stalne diskriminacije po vjerskoj i nacionalnoj osnovi koje oni žele da prevaziđu mirnim putem, ali im se to ne dozvoljava.

"Kad god pokušamo da te probleme rješavamo mirnim putem i kroz institucije nailazimo na opstrukciju ili na zabranu osnivanja institucija", naveo je muftija.

Srbija se u posljednjih nekoliko godina deklariše kao poštovalac ljudskih prava, demokratije i da teži evropskim integracijama, ali je to, prema riječima Zukorlića, "samo prividan politički gest".

Zukorlić je u prilog toj tvrdnji naveo da, uprkos Zakonu o ravnopravnosti crkava i vjerskih zajednica, Srpska pravoslavna crkva vodi glavnu riječ, ima svu moć i uticaj u državi. Zbog toga je, prema riječima Zukorlića, mešihat kojim on rukovodi zatražio dolazak međunarodnih posmatrača u Sandžak.

Muftija je negirao da je tražio da vlasti u Srbiji pregovaraju s njim već da je, kako je rekao, tražio razgovor zbog prevazilaženja problema koji će se u suprotnom nagomilati, s tim da o vjerskim pitanjima razgovaraju vjerski predstavnici, a o nacionalnim nacionalni.

Muftija tvrdi da se njegove riječi najčešće pogrešno interpretiraju pa se tako njegova upozorenja u Beogradu doživljavaju kao prijetnje.

Zukorlić je za podjele muslimana u Sandžaku optužio srpske bezbjednosne službe, kojima je cilj zaustavljanje razvoja muslimanskih vjersko-prosvijetnih institucija, stvorenih u posljednjih 15 godina od kada je na čelu mešihata.

(24sata.info)

01.11.2010.

STATE DEPARTMENT O IZJAVI MONTGOMERIJA: TO JE SAMO STAV PRIVATNOG GRADJANINA

 

"Montgomery je privatni građanin koji ima pravo na svoje mišljenje", izjavio je dužnosnik State Departmenta

image

Američki State Department u ponedjeljak nije htio komentirati spornu izjavu bivšeg ambasadora SAD-a u Hrvatskoj i Srbiji Williama Montgomerya o neizbježnom raspadu Bosne i Hercegovine, ističući da je riječ o stajalištu privatnog građanina a ne američkog dužnosnika.

"Montgomery je privatni građanin koji ima pravo na svoje mišljenje", izjavio je dužnosnik State Departmenta na traženje da komentira izjavu bivšeg veleposlanika.

Montgomery je ovaj vikend kazao da je BiH i 15 godina nakon rata problematična država u kojoj nijedan važniji problem nije riješen i da je stoga realno razmišljati o njenoj podjeli, a "jedno od mogućih rješenja je otcjepljenje Republike Srpske i mirna disolucija zemlje".

Rekavši da većina Srba i Hrvata ne osjeća BiH kao svoju zemlju i ne žele u njoj živjeti, pozvao je Bošnjake da "počnu razmišljati o alternativi".

Na Montgomeryjeve izjave reagirala je američka ambasada u BiH, istaknuvši da taj bivši diplomat ne govori u ime vlade SAD-a.

"Naša pozicija u BiH dobro je poznata i nepromijenjena. SAD u cjelosti podupire suverenitet i teritorijalni integritet BiH", saopćeno je iz Ambasade.

01.11.2010.

KARDINAL VINKO PULJIC: PREUSTROJ U DRZAVU CETIRI REGIJE, RJESENJE ZA SVE NARODE U BiH

 

Kardinal Vinko Puljic

Preustrojem Bosne i Hercegovine u drzavu s cetiri regije uspostavilo bi se rjesenje  koje bi svim narodima u toj zemlji omogućilo jednakopravnost i život u različitosti, izjavio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.On je u intervjuu koje je u ponedjeljak objavilo sarajevsko »Oslobođenje« kazao kako bosanskohercegovački biskupi i dalje čvrsto stoje iza takvoga, ranije iznesenog prijedloga, ali je također upozorio da taj prijedlog nitko nije ozbiljnije razmotrio »jer se ne uklapa u planove onih koji bi ga trebali provesti«.Kako je objasnio, niti stranke koje su načelno poduprle takav prijedlog nisu to učinile u cjelosti i na prikladan način, niti su svojim postupcima dale naslutiti što zapravo žele od BiH kao države.

»I danas smatram kako se ovakvim rješenjem mogu stvoriti mehanizmi zaštite jednakopravosti i multietniciteta na svim prostorima BiH«, kazao je kardinal Puljić.Dodao je kako bi ga izravno polemiziranje s onima koji se zalažu za uspostavu trećeg entiteta u BiH uvuklo u dnevnu politiku, što ne želi, ali ih je pozvao da shvate kako svaki čovjek i narod u BiH ima pravo na opstanak, identitet i jednakost pred zakonom. »Svi političari bi se morali ponašati u skladu s tim«, upozorio je vrhbosanski nadbiskup, ustvrdivši kako nitko nema pravo trgovati vjerskim i nacionalnim pravima.Kardinal Puljić nije želio posebice komentirati ishod listopadskih izbora u BiH, ali je ocijenio je da oni sadrže nepravedni, iako zakoniti, mehanizam kod izbora članova Predsjedništva BiH i poručio da takav nepravedni mehanizam treba promijeniti. (Kliker.info-Hina)


01.11.2010.

RAJKO VASIC SE SVE VISE DOKAZUJE I POKAZUJE DA JE OKORJELI NACI-FASISTA - RAJKO VASIC O BAKIRU IZETBEGOVICU: OTKUD JE MILOST USLA U DZELATE

Vasić o Izetbegoviću: Otkad je milost ušla u dželate

Izvinjavam se Bakiru Izetbegoviću za sve što su četnici učinili na Trebavi tokom Drugog svjetskog rata • Izvinjenja su inače problematičan politički, istorijski i ljudski čin. Možda se nigdje ne mogu tako analizirati kao u BiH

image

Rajko Vasić na svom blogu  napisao je odgovor na čin izvinjenja Bakira Izetbegovića.

Portal "Dnevnog avaza" prenosi u cijelosti, bez bilo ikakvih izmjena, komentar izvršnog sekretara SNSD-a:

 

Izvinjavam se Bakiru Izetbegoviću za sve što su četnici učinili na Trebavi tokom Drugog svjetskog rata.

Tako se i Bakir izvinio za svaku nevinu žrtvu Armije BiH.

Izvinjenja su inače problematičan politički, istorijski i ljudski čin. Možda se nigdje ne mogu tako analizirati kao u BiH.

Ali, da seciram Bakira i širi kontekst.

PRVO Da li je moralno, etično i ljudski izvinjavati se u slučaju kada to čini akter događaja koji nije ništa učinio da ih spriječi ili da barem javno kaže: Tata, bolan, babo, Alija, Sunce Ti Jebem, dobro, znam da Bakir ne psuje, pusti BiH ako će teći krv. Koliko ih je decenijama zaglavilo u Hagu zbog toga što ništa nisu učinili da spriječe nešto, a nisu imali nikakve nadležnosti. Srbija je osuđena od MSP zato što ništa nije učinila da spriječi Srebrocid. Nije ni Island. Nije ni Bakir. A Bakir Izetbegović je bio uz babu cijelo vrijeme rata.

DRUGO Šta je Armija BiH? Da li je to velika poštena vojska u kojoj su sve sami klonirani tipovi bolji i od Robin Huda, pa se desilo, slučajno, nekih zločina prema nevinim žrtvama. To je neregularna Beretkuša, vojska paravojnih beretki raznih vrsta, Fundamentalno mudžahedinstvo, Vjerska regimenta, Vojska Države koje nije bilo, Jednonacionalna i jednovjerska armada sastavljena od muslimana i Jovana Divjaka. Ako se Bakir izvinjava u njihovo ime onda ih priznaje i opravdava. Sve to, i ko zna kakve još pojedinačne i grupne divljake, mora pomenuti ako će se izvinjavati. A ne takozvanu Armiju BiH.

TREĆE Za zločine „prema nevinim žrtvama“ se ne izvinjava. Za njih se odmah strijelja nakon Prijekog suda ili se sudi nakon rata. A Bakiru su Sud i Tužilaštvo BiH pod nosom. Nije primijećeno da je dosad javno, kao jedan od stranačkih lidera, barem zapitao te dvije institucije, zašto nikog ne osudiše za zločine nad Srbima i Hrvatima kao nevinim žrtvama. Šuti dvadeset godina pa onda se izvini beogradskoj emisiji. Zvuči kao loša namjera.

ČETVRTO Krvoproliće u BiH nije počelo zbog izvinjenja. Ono je proizvod inkorporirane krvotočne mržnje i nepodnošljivosti triju nacija i vjera na koncentrisanom bosanskohercegovačkom prostoru adirane makazama, šilom i prstenjakom Velikih krojača. Izvinjenja, Josipovićeva, Tadićeva, Bakirova... neće ništa riješiti. Mogu samo izravnati i utabati nove poligone za sukobe.

PETO Čemu izvinjenje Beogradu. U beogradskoj tv emisiji? Ljudi se tamo ne češu zbog nevinih žrtava Takozvane ArmijeB. Osim toga, otkud tamo nevine žrtve nečije kad je to sve bio go agresor na Nevinu, Poštenu, Slobodarsku, Patriotsku Naseobinu.

ŠESTO Najteže, najproblematičnije i najupitnije. Kakav je legitimitet izvinjenja Bakirovog. I drugih, dabome. Koliko se sljedbenika Bakirovih, ili podanika, pošto je on sada i jedan od članova Predsjedništva, slaže sa takvim činom. Da li je on to najavio kao svoj postizborni program i na tome, pored drugih najava, dobio izbore. Da li je to izvinjenje proizašlo iz neke parlamentarne rasprave, drugo je pitanje koji je parlament pravni i etički nasljednik takozvane ArmijeB, pa Bakir izvršava taj uzvišeni čin. Tada bi ta legitimnost možda mogla da se nasluti. Ovako, Bakir, i drugi, varaju svoje birače a varaju i one kojima je izvinjenje upućeno.

A kad Bakir poteže izvinjenje, to asocira na babinu umilnost kojom je žrtvovao mir za iluziju.

01.11.2010.

CELNICIMA NOGOMETNOG SAVEZA BOSNE I HERCEGOVINE NSBiH SAOPCENO U ZURICHU: FIFA I UEFA PRAVE NOVI SAVEZ

 

Čelnici svjetske i evropske nogometne asocijacije bi organizirali nove izbore, kandidate za IO i sve ostale čelnike novog NSBiH. Naravno, niko od nas ne želi da do toga dođe, kaže član Predsjedništva NSBiH

image

Predstavnici FIFA-e Geoffrey Thompson, Eva Pasquier i Dimitar Stojmenovski te UEFA-e Alen Hansen, Marcel Benz, Muhammed Taa i Simon Patrick danas su u Sarajevu održali niz sastanaka sa šefovima odjela u Nogometnom savezu BiH.

Tom prilikom je konstatirano da NSBiH ima preglomaznu administraciju, zbog čega će FIFA i UEFA u narednom periodu insistirati na drugačijim sistemskim rješenjima.

Iako su pojedine informativne agencije objavile da visoki funkcioneri UEFA-e i FIFA-e “stižu u Sarajevo kako bi čelnicima NSBiH izdali jasne direktive da moraju usvojiti Statut za izbor jednog predsjednika ili će Savez biti suspendovan”, Iljo Dominković, član Predsjedništva, tvrdi da to nije tačno.

-Ova delegacija nije došla da izdaje direktive po pitanju izmjena Statuta, već da stekne što bolji uvid kada je administracija Saveza u pitanju. Oni, čak, nisu planirali upriličiti sastanak s nama (članovima Predsjedništva NSBiH, op. aut.) ili članovima Izvršnog odbora, kaže Dominković.

Kada je u pitanju mogućnost da FIFA i UEFA “uvedu prinudnu upravu” u NSBiH, Dominković kaže da je to “samo jedna od opcija”, ali nakon 31. marta 2011. godine.

- Ukoliko do 31. marta ne usvojimo izmjene Statuta, FIFA i UEFA imaju nekoliko mogućih rješenja šta učiniti. Vidim da je neko od nas, koji smo boravili u Zurichu, prenio detalje medijima. Moram biti jasan, prilikom nedavnog boravka u Zurichu čuli smo za nekoliko opcija, počevši od uvođenja prinudnog upravnika iz FIFA-e ili UEFA-e pa do promjene oblika dvoentitetskih saveza. Tada bi oni organizirali nove izbore, kandidate za IO i sve ostale čelnike novog NSBiH. Naravno, niko od nas ne želi da do toga dođe. Nadam se da ćemo pitanje izmjena Statuta uskoro uspjeti riješiti.

01.11.2010.

POTREBNO RAZVIJATI REGIONALNU SARADNJU NEVLADINIH ORGANIZACIJA

 

Jedan od susreta predstavnika REKOM-a u Beogradu, 16. jun 2001. Foto: Saša Čolić

Jedan od susreta predstavnika REKOM-a u Beogradu, 16. jun 2001. Foto: Saša Čolić

01.11.2010.
Saradnja nevladinih organizacija u regionu o pitanjima koja se odnose na ratni zločin neophodna je kako bi se što više unaprijedio proces razmjene informacija, koji potom služi i kao osnova za procesuiranje počinitelja.
 
Iako podrška državnih institucija i nije uvijek zadovoljavajuća, ili je i nema, to ne ometa cilj saradnje - razmjenu podataka i pomoć u procesima ratnih zločina. No ne mogu uticati da to isto učine i vladine institucije zemalja u regionu.

Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova na Balkanu (REKOM) najšira je i najveća koalicija nevladinih organizacija u regionu kada je riječ o saradnji među susjednim državama na temama koje se tiču procesuiranja ratnih zločina i pomirenja na Balkanu. Prekogranična saradnja među civilnim sektorom postojala je i prije ideje o formiranju REKOM-a, no potrebno je razvijati i poboljšati, kaže Vesna Teršelič, iz hrvatske organizacije Documenta.

„Jako je važno pogledati podatke koji su prikupile udruge obitelji nestalih ili udruženja logoraša, time da se suradnja u kom god je segmentu pogledate, ili na razini tužiteljstava ili udruženja žrtava ili na razini organizacija za ljudska prava, može samo razvijati. Može je biti više i trebalo bi je biti više kako bi ipak više ratnih zločina bilo procesuirano,“
smatra Teršelič.

Značajne projekte kada je riječ o zajedničkom djelovanju nevladinog sektora u regionu pokrenuli su sarajevski Istraživačko dokumentacioni centar, zagrebačka Documenta i Helsinški odbor za ljudska parava u Srbiji. Mirsad Tokača, direktor IDC-a, kaže da ove i još nekoliko organizacija planiraju nastaviti sa zajedničkim projektima.

„Mi već nekoliko godina sa nekim partnerima iz regiona radimo na tome da dokumentujemo ratne zločine, da obezbijedimo odgovarajuću faktografiju i dokumentacionu osnovu za procesuiranje ratnih zločina pred međunarodnim i domaćim sudovima. Nažalost, na drugoj strani imate vrlo rijetko organizacije koje se time bave, poesbno u Hrvatskoj i u Srbiji, i onda to otežćava tu vrstu saradnje. Mi smo do sada uglavnom intenzivno sarađivali sa Documetom iz Zagreba, to je centar za suočavanje sa prošlošću, i sa Hrvatskim helsinškim odborom, a u Srbiji to je isto tako Helsinški odbor za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo. Otprilike na tom se broju završava. Ovih dana pokušavamo da nađemo i još neke druge partnere kako bismo tu saradnju još više unaprijedili i proširili. Dakle, ona je neophodno potrebna i naravno da ćemo mi na njoj i dalje istrajavati“,
naglašava Tokača.

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko smatra da ovu saradnju treba poboljšati, te da u fokusu njenog djelovanja moraju biti uzroci krvavog raspada bivše Jugoslavije.

„To sve zahteva i jednu širu strategiju koja bi pre svega se bavila onom pozadinom koja je dovela do raspada Jugoslavije na tako brutalan način, a zatim i do zločina i svega onog što se dešavalo u Hrvatskoj, BiH, pa na Kosovu. Mislim da je vrlo važan taj kontekst, koji čini mi se malo izostaje s obzirom da se mnoge organizacije bave tim pitanjem bez ulaženja u stvarni kontekst i pozadinu i uzroke zaštose nešto desilo,“
ocjenjuje Biserko.

Mirsad Tokača, juki 2009. Foto: Midhat Poturivić
Koliko vlasti u državama regiona potiču saradnju i podržavaju projekte nevladinih organizacija odgovara Tokača:

„Iako smo napravili rezultate i uradili poslove koje su direktno u vladinom resoru i nadležnosti, umjesto da nas podrže i da nam pomognu na sve moguće načine, i moralno i materijalno, mi u ovih šest, sedam godina, koliko radimo neke bitne projekte, nikada nismo dobili nikakvu podršku nijedne vlade, ni državne, ni federalne, ni kantonalne, tako da je vrlo teško raditi u takvim uslovima. On i još uvijek nemaju razvijen refleks za ovo što mi radimo, ali valjda će se stanje mijenjati, očekivati je i nadati se. Mislim da situacija nije ništa bitnije bolja ni u Srbiji, možda je nešto malo bolja u Hrvatskoj, ali to je sve tu negdje blizu.“

Na isto pitanje drugačije odgovara voditeljica zagrebačkih Documenta Vesna Teršelič.

„Ja bih rekla da civilno društvo naprosto radi što smatramo da je važno - na tragu prava na istinu i na pravdu, ali ono što je jako važno jeste povećati broj predmeta koji su razmijenjeni, broj predmeta koje je primjerice počelo pripremati Državno odvjetništvo u Hrvatskoj, a predani su materijali, kako bi se progon osumnjičenih koji žive u Srbiji ili u Crnoj Gori ili pak u BiH nastavio u zemljama gdje osumnjičeni žive, tako da mislim da je krucijalno povećati taj intenzitet“, smatra ona.

*****
Program Pred licem pravde - Zločin i Kazna (procesuiranje ratnih zločina, istrage, glas žrtava, tranzicijska pravda, zaštita svjedoka) - program Radija Slobodna Evropa i misije OSCE u BiH - samo u radijskom programu RSE svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata i na našoj internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Dženana Halimović, Dženana Karabegović)
01.11.2010.

THE INDEPENDENT: NE SPOMINJE SE SILOVANJE U ANGELININOM FILMU

 

“Ženske priče su sve iste; o muškarcima koji nose automatsko oružje i svjetiljke te upadaju u domove usred noći na početku rata na Balkanu, u aprilu 1992. godine"

image

The Independent u današnjoj reportaži iz BiH obrađuje traume Bošnjakinja koje su tokom rata silovale srpske paravojne formacije kroz prizmu filma koji režira Angelina Jolie.

U osam rečenica sinopsisa koji je Independent dobio od rediteljice Angeline Jolie ne spominje se silovanje, već se pojašnjavaju okolnosti pod kojima se mladi likovi Lejla i Danijel upoznaju, nakon čega bivaju fizički odvojeni zbog početka rata. Oni se opet sastaju kasnije, ali pod promijenjenim okolnostima. Naime, Danijel je zapovjednik logora, a Lejla zatočenica.

- Danijel pokušava pronaći najbolje rješenje koje bi bilo prihvatljivo za sve. Pitanje je da li takvo rješenje uopće postoji, navodi se sinopsisu.

Independent nadalje pojašnjava da je Međunarodni tribunal za ratne zločine u Haagu, zajedno sa domaćim sudovima u Sarajevu, dosad izrekao ukupno 500 godina zatvrora za počinitelje masovnih silovanja bošnjačkih žena te objašnjava karakter ovih zločina.

- Ženske priče su sve iste; o muškarcima koji nose automatsko oružje i svjetiljke te upadaju u domove usred noći na početku rata na Balkanu, u aprilu 1992. godine. Nakon što su muškarci odvedeni ili ubijeni muslimanske djevojke i žene su silovane više puta za nekoliko sedmica ili čak mjeseci od strane srpskih vojnika. Otad žene žive s traumama te su već skoro dva desetljeća u potrazi za pravdom.

Bošnjačke žene našle su se ovih dana opet u središtu pozornosti nakon najave da će Angeline Jolie, navodno, režirati film o ljubavi između silovatelja i njegove žrtve - muslimanke.

Ali za žrtve masovnih silovanja u Bosni ideja o snimanju filma o toj temi je gotovo kao mučenje. Njihova lica oslikavaju užasne traume, ruke i tijela im se tresu dok sa suzama prepričavaju događaje koji su promijenili njihove živote zauvijek.

Bakira Hasečić, 55-godišnja žrtva rata, govori o traumama bošnjačkih žena zbog snimanja filma s ovakvom tematikom.

- Ono što smo prošli, ne može biti snimljeno, kaže Bakira Hasečić.

- Radimo sve kako se slične grozote ne bi nikad ponovile. Osveta ne vodi nikuda, kazala je Hasečić za Independent.

I druga žrtva silovanja Enisa Salčinović (58) živi za dan kad će pravda stići sve zlikovce.

- Moja jedina misao bila je da trebam ostati živa zbog moje djece i živjeti dovoljno dugo da mogu prepoznati silovatelja, kaže Salčinović, koja vodi Udruženje silovanih žena, koje broji 20.000 članica.

Ona je u nekoliko mjeseci više puta bila silovana pred svojom djecom. Rat je rezultirao etničkim čišćenjem oko 250.000 muslimana iz BiH te brojnim silovanjima koja su trebala poniziti i poraziti “neprijatelja”.
Devedeset posto žrtava silovanja u bosanskom ratu bile su Bošnjakinje u dobi između 12 i 80 godina. Većina njih još uvijek prima terapije, ne samo zbog silovanja već i zbog smrti djece, muževa, roditelja ili braće i sestara.

Mnogi od njih pate od hroničnih bolesti uzrokovanih psihološkim traumama. Gotovo niko od njih se nije vratio u svoja prijeratna mjesta koja su sada pod kontrolom Srba. Stotine, možda hiljade, silovanih djevojaka i žena je zatrudnjelo, kaže se između ostalog u tekstu Independenta.

01.11.2010.

BAKIR IZETBEGOVIC SE IZVINIO ZA SVAKU NEVINU SRPSKU ZRTVU (VIDEO)

 

Poboljšanju atmosfere doprinijela i posjeta predsjednika Srbije Borisa Tadić Srebrenici, ali i puštanje Ilije Jurišića na slobodu, rekao je Izetbegović

image

Novoizabrani bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da je atmosfera između Srbije i BiH bolja poslije usvajanja Deklaracije o Srebrenici i da bi u smjeru normalizacije odnosa trebalo nastaviti dogovorima, usvajanjem novih deklaracija i rješavanjem otvorenih pitanja.

On je rekao da je poboljšanju atmosfere doprinijela i posjeta predsjednika Srbije Borisa Tadić Srebrenici, ali i puštanje Ilije Jurišića na slobodu.

"U smjeru normalizacije odnosa između BiH i Srbije trebalo bi nastaviti dogovorima, usvajanjem nekih novih deklaracija i rješavanjem otvorenih pitanja između dvije zemlje, poput pitanja granica, a jedan od koraka trebalo bi da budu i uzajamne posjete visokih zvaničnika Srbije i BiH", rekao je Izetbegović u emisiji "Kažiprst" RTV B92, koja će biti emitovana u ponedjeljak.

Upitan koliko se odnosi Srbije i Hrvatske reflektuju na BiH, Izetbegović je rekao da ima uticaja i da su nekada Beograd i Zagreb "imali pogubno loš uticaj", ali da se danas osjeti boljitak.

"Predsjednik Srbije Boris Tadić smiruje odnose u BiH, a predsjednik Hrvatske Ivo Josipović naročito smiruje i na najbolji način se brine o Hrvatima u BiH", rekao je Izetbegović.

On je dodao da se nedavno u Dubrovniku susreo sa Josipovićem, koji mu je prenio da će sa Tadićem "razgovarati u nekoj mjeri i o BiH".

"Josipović je jako zainteresovan za stabilne odnose u BiH. Da smo se 1992. snažno suprotstavili ratu, ne bi stradalo stanovništvo. Pola Hrvata nedostaje u BiH, to je rezultat glupe politike, glupog dogovora iz Karađorđeva. Hajde da ovog puta budemo pametniji", rekao je Izetbegović, koji se izvinio za svaku nevinu žrtvu Armije BiH.

 

01.11.2010.

ZBOG POSAVINE: "NIJE DOBRO DA SRPSKI POLITICARI PODRZAVAJU STVARANJE TRECEG HRVATSKOG ENTITETA U BiH"

 

24sata.info PHOTO
image Bosanska Posavina / wikimedia

 

24SI - Srbski narodni pokret (SNP) "Izbor je naš" smatra da je potrebno otvoriti pitanje Republike Srpske Krajine (RSK) i Srba u Hrvatskoj ukoliko otpočne proces stvaranja hrvatskog entiteta u BiH.

 

Predsjednik ove nevladine organizacije Dane Čanković rekao je da nije dobro da srpski političari podržavaju stvaranje trećeg hrvatskog entiteta u BiH, jer će ulaskom u taj proces hrvatski političari prije ili kasnije postaviti pitanje hrvatske Posavine, iako to neki od njih sada negiraju.

"Hrvati nisu zaslužili da imaju svoj entitet na prostoru bivše SR BiH zato što su Bošnjaci zadužili Hrvate tako što su ušli u rat protiv Srba i što je Hrvatska oružanom silom ukinula RSK i protjerala više stotina hiljada Srba", izjavio je Čanković na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je podsjetio da je nekadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman na neki način nagovorio Aliju Izetbegovića da odbije Miloševićev prijedlog da se u BiH ne ratuje, već da tadašnja SR BiH, zajedno sa Srbijom, Crnom Gorom i Makedonijom stvori složenu državu u kojoj bi njen prvi predsjednik bio Izetbegović, te da prihvati Tuđmanov prijedlog da stvori nezavisnu državu BiH po cijenu ulaska u rat protiv Srba.

Čanković je rekao da SNP smatra da treba formirati međuentitetsku komisiju koja bi na terenu odredila i obilježila entitetsku liniju razgraničenja po principu dejtonske podjele bivše BiH na 51 posto Federaciji BiH i 49 posto RS.

"Ukoliko Federacija BiH nije zainteresovana da učestvuje u tome, taj posao trebalo bi da uradi sama RS", zaključio je Čanković.

(srna)

01.11.2010.

HDZ 1990: NIJE MOGUC RASPAD BOSNE I HERCEGOVINE

 

Mislimo da nije moguća mirna disolucija zemlje, kaže Vaso Vegar

image Montgomery: Dao privatnu izjavu

HDZ 1990 ocijenio je da Bosna i Hercegovina nije funkcionalna država, ali da nije moguća ni njena mirna disolucija.

Komentarišući izjavu nekadašnjeg specijalnog savjetnika američkog predsjednika za Bosnu i Hercegovinu Williama Montgomeryja da jedno od rješenja u Bosni i Hercegovini može biti mirna disolucija zemlje, portparol HDZ-a 1990 Veso Vegar istakao je da to nije moguće.

- Mislimo da nije moguća mirna disolucija zemlje. Slažemo se dijelom da Bosna i Hercegovina nije funkcionalna država, a druga je stvar da li je ona propala, rekao je Vegar Srni.
 
Prema njegovim riječima, Montgomery nije dio službene američke diplomatije i on iznosi privatna mišljenja "sa kojima se možemo slagati ili ne slagati".

Montgomery je u subotu, 30 oktobra, izjavio je da je BiH propala država u kojoj ništa ne funkcioniše i da jedno od rješenja može biti mirna disolucija zemlje.

01.11.2010.

SENAD HADZIFEJZOVIC - VILIJAM MONTGOMERI: "HVALA BOGU DA AMERIKA NIJE ONO STO STE VI" (VIDEO)

Hadžifejzović vs Montgomeri: "Hvala Bogu da Amerika nije ono što ste vi"(VIDEO)

31/10/2010.
• Na kraju se Hadžifejzović zahvalio svome gostu, ali i Bogu."Hvala Bogu da Amerika nije ono što ste vi i hvala Bogu da vi više niste član američke administracije. Hvala vam", ..

"U BiH ništa nije riješeno 15 godina nakon rata uprkos naporima međunarodne zajednice. Nikoga u BiH ne treba prisiljavati da ostane u zemlji koja ne funkcioniše i zbog toga je jedno od mogućih rješenja ocjepljenje Republike Srpske i disolucija zemlje", rekao je nekadašnji specijalni savjetnik američkog predsjednika za BiH Vilijam Montgomeri, gostujući na TV1, prenosi Srna.Centralni dnevnik TV1 sa Senadom Hadžifejzovićemo počeo je obećavajuće i niko nije mogao ni pretpostaviti da Montgomeri ima ovako mišljenje i da ovako vidi BiH.

On je istakao da političari u BiH, a prevashodno Bošnjaci, moraju početi da razmišljaju o ocjepljenju Republike Srpske i disoluciji zemlje.Montgomeri je napomenuo da u prilog disoluciji zemlje ide činjenica da Srbi i Hrvati ne osjećaju BiH kao svoju zemlju i ne žele  da žive u njoj. Montgomeri je rekao da građani u BiH žive drugorazrednim životom i da mnogi žele da odu.Tada je vidljivo iznervirani Hadžifejzović rekao da "mi nismo drugorazredni i da smo u mnogo čemu svjetski šampioni".Odgovarajući na pitanje da li je u BiH počinjen genocid, Montgomeri je rekao da ne može da definiše koje su vrste kločina počinjene, ali da Bošnjaci žive još uvijek u prošlosti Na kraju se Senad Hadžifejzović zahvalio svome gostu, ali i Bogu."Hvala Bogu da Amerika nije ono što ste vi i hvala Bogu da vi više niste član američke administracije. Hvala vam", rekao je Hadžifejzović.(Kliker.info-Vijesti)


01.11.2010.

SBB BiH: MONTGOMERYJEVE IZJAVE PREDSTAVLJAJU STAV VELIKOHRVATSKOG PRIVATIZACIJSKOG LOBIJA

SBB BiH: Montgomeryjeve izjave predstavljaju stav velikohrvatskog privatizacijskog lobija

Taj velikohrvatski lobi dodatno je ohrabren pojedinim majoriziranjem Hrvata na ovogodišnjim izborima i prije svega dezerterskim potpisom Sulejmana Tihića u Prudu, kojim se crtaju nove unutrašnje granice prema kojima Republika Srpska ostaje netaknuta, a Federacija puca kao lubenica.

image Montgomery: Bosna i Hercegovina je propala država

Povodom izjave bivšeg ambasadora SAD-a Williama Montgomeryja o neminovnosti raspada BiH, Savez za bolju budućnost BiH smatra da gospodin Montgomery već godinama ne predstavlja stavove administracije SAD-a, već velikohrvatskog privatizacijskog lobija. To, između ostalog, potvrđuje i podatak da on već desetljeće živi u Hrvatskoj, a ne u SAD-u.

Taj velikohrvatski lobi dodatno je ohrabren pojedinim majoriziranjem Hrvata na ovogodišnjim izborima i prije svega dezerterskim potpisom Sulejmana Tihića u Prudu, kojim se crtaju nove unutrašnje granice prema kojima Republika Srpska ostaje netaknuta, a Federacija puca kao lubenica.

SBB BiH: BiH se nikada ne može i neće podijeliti po konceptu iz Karađorđeva

U svakom slučaju, BiH se nikada ne može i neće podijeliti po konceptu iz Karađorđeva, jer je za ovu državu život dalo 200.000 patriota.

Dodatno njenu punu sigurnost i državnu cjelovitost garantira Dejtonski sporazum i države koje su ga potpisale

OHR bez komentara

Kancelarija visokog predstavnika (OHR) nije imala priliku izvorno da čuje stavove nekadašnjeg specijalnog savjetnika američkog predsjednika za Bosnu i Hercegovinu Williama Montgomeryja da je Bosna i Hercegovina propala država u kojoj ništa ne funkcioniše i da jedno od rješenja može biti mirna disolucija zemlje, i zbog toga ih ne može komentarisati, izjavio je Srni portparol OHR-a Oleg Milišić.

- OHR nije imao priliku izvorno da čuje stavove Montgomeryja i ne bismo ih komentarisali. Moram podsjetiti na činjenicu da je Bosna i Hercegovina potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i da ona stoji na pragu članstva u NATO, tako da Bosna i Hercegovina vrlo jasno ima evroatlantsku perspektivu, tvrdi Milišić. 

On je dodao da su izbori u Bosni i Hercegovini tek održani i da oni daju novu priliku domaćim liderima za novi početak u Bosni i Hercegovini. 

- OHR očekuje da će oni tu šansu iskoristiti za napredak Bosne i Hercegovine i oba njena entiteta, ali da bi se to desilo, moraju se formirati vlade u što kraćem roku, smatra Milišić.

Američka ambasada: Montgomery govori u svoje ime

Nekadašnji specijalni savjetnik američkog predsjednika za BiH Wiliam Montgomery ne predstavlja Vladu SAD, niti govori u njeno ime, rečeno je Srni u Pres službi Ambasade SAD u Sarajevu.

"Naš stav je dobro poznat i nepromijenjen. SAD u potpunosti podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH", kažu u Pres službe Ambasade SAD u Sarajevo.

Montgomery je rekao da u BiH, 15 godina nakon rata, nije ništa riješeno uprkos naporima međunarodne zajednice. "Nikoga u BiH ne treba prisiljavati da ostane u zemlji koja ne funkcioniše i zbog toga je jedno od mogućih rješenja otcjepljenje Republike Srpske i disolucija zemlje", ocijenio je Montgomery.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89240541

Powered by Blogger.ba