2010: GODINA PUNA POTRESA

 

Dijete na Haitiju prima lijekove protiv kolere, Cite-Soleil in Port-au-Prince, 12. studeni 2010.

Dijete na Haitiju prima lijekove protiv kolere, Cite-Soleil in Port-au-Prince, 12. studeni 2010.

31.12.2010.
Godina 2010. bila je godina prirodnih katasrofa, potresa, poplava, suša, požara, erupcija vulkana, jakih tajfuna, odrona zemljišta. Najmanje 250 tisuća ljudi izgubilo je život.

Svijet je poput prirodne katastrofe uzdrmao i Julian Assange i njegov WikiLeaks objavljivanjem četvrt milijuna tajnih dokumenata američkog State Departmenta.

Početkom janura 2010. službeno je otvorena najviša zgrada u svijetu 800 metara i izgrađena je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima .

Samo nekoliko dana kasnije umjesto vatrometa i slavlja, tuga i nesreća gotovo biblijskih razmjera. Haiti je pogodio katastrofalni potres koji je odnio 220 tisuća ljudskih života.

Uoči otvaranja Zimskih Olimpijskih igara u Vancouveru mladi gruzijski sportaš Nodar Kumaritsahvilli poginuo je na treningu

19. februrara jedan sasvim drugačiji dogadjaj potresao je sportski svijet. Golfer Tiger Woods pojavio se pred tv kamerama kako bi skrušeno prizano da je bio nevjeran.

U martu već ozbiljniji, ekonomski potres, onaj u Grčkoj. Premijer George Papandreu je upozoravao kako stvari treba srediti u vlastitoj kući, a ne kriviti druge.

Ekonomska kriza

Uzrečica dužan si kao Grčka potvrdila se u praksi, a zbog spasa eura osnovna je evropski fond u koji će se uliti oko 750 milijardi eura. Dio velikog financijskog kolača trebao bi pomoći i drugim posrnulim evropskim ekonomijama. Krajem godine uslijediti će Irska, a strahovat će se i zbog Portugala, Španjsolske , Italije, pa čak i Belgije.

26. marta američki predsjednik Barack Obama objavio je da su Washington i Moskva blizu dogovora o novom sporazumu o ograničavanju nuklearnog naoružanja -START-u.

Potpisati će ga u Pragu 8. aprila zajedno s ruskim kolegom Dimitrijem Medvedevim.

„Danas je postavljen kamen temeljac na nuklearnu sigurnost i nuklearno razoružanje, kao i za američko ruske odnose. Dogovorili smo novi sporazum o ograničavanju strateškog naoružanja. On uključuje značajno smanjene nuklearnog oružja. Sporazum znači i uspostavljanje novih odnosa na kojima ćemo graditi buduće povjerenje",  rekao je Obama.

10. aprila 2010. tragedija poljskog aviona kod Smolenksa. Državni vrh Poljske išao je na komemoraciju žrtvama sovjetskog režima u Katinskoj šumi. Poginuo je poljski predsjednik Lech Kazcynski i više od 90 visokih dužnosnika.

Katastrofa na bušotini nafte Britiš Petroleuma u Meksičkom zalivu, 09. lipanj 2010.

Koncem aprila još jedan katasrofa. Ovaj put ekološka. Došlo je do izlijevanja nafte iz bušotine British Petroleuma u Meksički zaljev.

Krajem maja izraelski komandosi napali su humanitarni konvoj koji je nosio pomoć palestinskim područjima. Napad se dogodio u međunarodnim vodama što je izazvalo osude širom svijeta.

U junu je američki časopis Rolling Stones objavio kako je američku administraciju izogovarao zapovjednik NATO snaga u Afganistanu Stanley McChrystal. Na tapetu mu se našao i potpredsjednik Joe Biden. Nije trebalo dugo lekati i pala je ostavka koju je prihvati američki predsjednik Barack Obama.

Svjetsko prvenstvo i vuvuzele

U julu i srpnju u Južnoj Africi održalo se Svjetsko nogometno prvenstvo. Mnogi i danas pamte vuvuzele. Španjolci da su postali svjetski prvaci 12. jula 2010. pobjedom nad Nizozemskom 1:0.

Tokom augusta velike poplave poharale su Pakistan. Stotine tisuća raseljeno uništeni domovi, sela, gospodarstvo.

Rusijom su proteklo ljeto harali požari u kojima je poginulo više desetaka tisuća ljudi.

U septembru je Franacuska pokazala svijetu svoje nedomokratsko lice. Protjerala Rome porijeklom iz Rumunjske i Bugarske koji su živjeli u nelegalnim naseljima. Potpredsjednica Evropdke komisije zadužna za ljudska prava i pravdu Vivien Reading tada je rekla.

Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Južnoj Africi, Johanesburg

„Mislila sam da nečemu ovakvom nećemo svjedočiti nakon Drugog svjetskog rata“.

8. Oktobra, tradicionalno Nobelov komtiet objavio je da je dobitnik kineski disedent Luu Xiaobo.

„Nagrada mu se dodjeljuje za njegovu dugogodišnju nenasilnu borbu za osnovna ljudska prava u Kini“. Vijest je dobitnik dočekao u zatvoru.

13. oktobra čileanski predsjednik Sebastian Pinera mogao je odahnuti. Spašeni su rudari koji su proveli više od dva mjesec ispod zemlje i to u jednoj od najzahtjevnijih akcija spašavanja koja je ikad obavljena.

U novembru je nastradao je još jedan ruski nopvinar. Oleg Kashin, prebijen je ispred svoje kuće u Moskvi, zbog pisanja o aferi Khimki, odnosno auto putu od Moskve od Sankt Petersburga što će dovesti do uništenja jedne od najljepših šuma u blizini Moskve.

Na slobodu je nakon 20-tak godina iz kućnog pritvora izašla dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyui. Burmanska hunta ju je pustila iz zatvora

Uragan zvani WikiLeaks

Početkom decembra WikiLeaks je počeo objavljivati dokumente State Departmenta. Odjeci su bili ogromni, poput neke prirodne katastrofe.

Bez laureata 10. decembra dodjeljena Nobelova nagrada za mir. Predsjednik Nobelovog komiteta Thorbjoern Jagland istaknuo je da je Liu Xiaobao u zatvorskoj izolaciji na sjeveroistoku Kine.

„Nije došla ni njegova supruga, ili ni najbliža rodbina. Ta činjenica je dodatni dokaz koliko ova nagrada ide u pravo ruke“, rekao je Jagland.

13. decembra , samo dan uoči obilježavanja 15-te godišnjice potpisivanja Deytonskog mirovnog sporazuma umro je jedan od njegovih tvoraca, američki diplomat Richard Hoolbroke. Švedski šef diplomacije Carl Bildt.

Osnivač WikiLeaks-a Julian Assange u Norfolku, 17. prosinac 2010.

„Richard Holbrooke bio je gigant među diplomatima našeg doba. Bio je jedan od najboljih. Čvrst borac za ono u što je vjerovao, kao i za svoju zemlju. Mislim da će svijet bez njega biti manje mjesto“, rekao je on.

U posljednjem tjednu 2010. pred moskovskim sudom proglašeni su krivim bivši ruski tajkun Mikhael Khodorkovskz i njegov suradnik Platon Lebedev.

Pravosudna farsa ocijenili su promatrači, analitičari i većina zapadnih demokracija.

Komentariši