“2009.GODINA PRIBLIZAVANJA BiH I SRBIJE”

‘2009. godina približavanja BiH i Srbije’

Republika Srbija se u 2008. nepovratno opredijelila za budućnost, za Evropsku uniju. Nadam se da će u 2009. BiH učiniti to isto, kazao je danas novinarima ministar vanjskih poslova Republike Srbije Vuk Jeremić nakon susreta s potpredsjednikom Federacije BiH Mirsadom Kebom.
Foto: Reuters

Foto: Reuters

Jeremić je istakao da odnosi između BiH i Srbije mogu biti bolji te je 2009. ocijenio kao godinu približavanja dviju zemalja u svim segmentima, ističući političku i ekonomsku oblast.

"Moja posjeta Sarajevu bi mogla biti prekretnica u odnosima BiH i Srbije nabolje. U narednom periodu imamo šansu da zadržimo dinamiku približavanja i taj proces dovedemo do tačke s koje nema povratka", rekao je Jeremić.

Dodao je da se i BiH i Srbija moraju okrenuti budućnosti, pri tome ne zaboravljajući prošlost za koju će osobno uvijek imati razumijevanja i poštovanja.

"Naš zajednički cilj je EU i u tom procesu moramo pomoći jedni drugima, a ne odmagati", rekao je.

Srbija ima jasan i principijelan stav i poštuje cjelovitost i teritorijalni integritet BiH, istakao je.

Sagovornici su mišljenja da je otvoreni dijalog rješenje svih problema i da ga treba izgrađivati.

"Razgovarali smo danas i o pitanju povratka Srba u Sarajevo i FBiH te smo se dogovorili da predložimo Vladi Srbije projekt podsticanja povratka Srba u Kanton 10 i općine Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar", kazao je Kebo.

Jeremić je ponovio poziv članovima Predsjedništva BiH da posjete Beograd.

(FENA)

Komentariši