Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

18.10.2008.

GAVRILO PRINCIP JE BIO "TERORISTA" I STVARALAC "VELIKE SRBIJE"

Gavrilo Princip, sin postara, rodjen je u Junu 1894 godine u mjestu Obljaj kod Bosanskog Grahova. Patio je od tuberkoloze. U Sarajevu je pohadjao trgovacku skolu, a potom gimnaziju. Iz VI razreda gimnazije, iskljucen je iz skole zbog veze s jednom ucenickom protu-Austrijskom organizacijom.

U Maju 1912 godine, preselio se u Beograd i nastavio skolovanje. Stupio je u vezu s tajnom organizacijom Crna ruka. Naredne dvije godine, vecinu svog vremena provodio je s drugim nacionalistima u planiranju ujedinjena BiH i Srbije. Za vrijeme I Balkanskog rata, prijavio se u Srpsku vojsku kao dobrovoljac, ali je odbijen.

Kada je objavljeno da ce nadvojvoda Franz Ferdinand nasljedniti prijestole Austro-Ugarske, te da ce posjetiti Sarajevo u Junu 1914 godine,. Dragutin Dimitrijevic, sef obavjestajne sluzbe u Srpskoj vojsci i celnik Crne ruke, poslao je 3 covjeka – Gavrila Principa, Trifka Grabeza, i Nedeljka Cabrinovica u Sarajevo da izvrse atentat.

Po dolazku u Sarajevo, zavjerenici su se pridruzili ostalim sudionicima zavjere: Muhamedu Mehmedbasicu, Danilu Ilicu, Vasi Cubrilovicu, Cvjetku Popovicu, Misku Jovanovicu, i Veljku Cubrilovicu. Svako je imao pistolj, dvije bombe, i malu kolicinu otrova cijanida. Bilo im je naredjeno da izvrse samo-ubistvo nakon sto nadvojvoda bude ubijen.

U Subotu 28 Juna 1914 godine, Franjo Ferdinand i Sofija von Chotkovato vosom su stigli u Sarajevo. General Oskar Potjorek, guverner BiH, cekao ih je na stanici kako bi ih odveo na primanje u Gradsku Vijecnicu. Bila su 2 automobila. U drugom automobile vozio se Franjo Ferdinand i Sofija von Chotkovato, koje je bila trudna. Prvi atentat je trebao da izvrsi Muhamed Mehmedbasic, ali on nije to ucinio. Drugi atentator je bio Nedeljko Cabrinovic, koje je bacio bombu na vozilo gdje se nalazi Franjo Ferdinand. Nakon sto je bacio bombu, Cabrinovic je progutao otrov cijadin i skocio u rijeku Miljacku. Medjutim, policija ga je uspjela izvuci iz rijeke a otrov nije djelovao, pa je odveden u policijsku stanicu.

Franjo Ferdinand se vozio do bolnice da obidje povrijedjene od bombe Nedeljka Cubrinovica. Dok se Ferdinand vozio u kolima, na uglu je stajao Gavrilo Princip. Kada je naislo vozilo gdje se nalazi Franjo Ferdinand, Gavrilo Princip je izvadio pistolj i ispalio nekoliko metaka. Nadvojvoda je pogodjen u vrat, a nadvojvodkinja u grudi. Vozac ih je vozio do bolnice, ali su oboje brzo podlegli ranama. Nakon sto je izvrsio svoj cilj, Gavrilo Princip je uperio pistolj u sebe, ali je neki covjek to primjetio , uhvatio ga za desnu ruku i sprijecio ga da se ubije. Ubrzo su stigla 2 policajca koji su uhapsili Gavrila Principa.

Uhvaceni su osudjeni za ubistvo i izdaju. Prema vazecem zakonu, maloljetne osobe (ispod 21 godinu) nisu mogle biti osudjene na smrt, tako da su osudjeni na 20 godina zatvora.Gavrilo Princip je priminio 28 Aprila 1918 godine (u 24 godini zivota), od tuberkoloze, u zatvoru tvrdjave Terezin u Ceskoj. Tri godine kasnije, tacnije 1921 godine, njegovo tijelo je preneseno u Sarajevo i sahranjeno u zajednicku grobnicu atentatora Mlade Bosne. Za vrijeme kraljevine Jugoslavije na mjestu atentata, postavljena je spomen ploca koja je uspostavom NDH (Nezavisna Drzava Hrvatska) i dolazkom njemacke okupacijske sile maknuta. Utemeljenjem socijalisticke Jugoslavije, ploca je vracena, da bi osnivanjem samostalne BiH ponovo bila uklonjena.

Nedeljko Cabrinovic je rodjen 1895 godine a umro je u zatvoru 1916 godine u 21 godini zivota

18.10.2008.

U BOSNI I HERCEGOVINI JE SAMO JEDNA NACIJA

Dragi citaoci ovog bloga:


Mitologija,ne zdrav razum,nacionalizam,sovinizam fasizam, rasizam, drzavni sistem,politicki sistem,borba za postojanje samo jedne nacije, i borba svih politicara u BiH,za sto brze obogacivanje na racun njihovog naroda,dovelo je sve gradjane BiH u veoma tezak polozaj.

U BiH se prvo moraju kazniti agresori na BiH i njihovi ratni zlocinci,koji slobodno hodaju po BiH,a mnogi rade u vaznim drzavnim institucijama.U BiH se mora zabraniti rad svih onih politickih stranaka,koje rade protiv BiH,i koji govore protiv BiH.Takodjer,u BiH se mora zabraniti rad svih vladinih i nevladinih organizacija koji rade protiv BiH i u javnosti govore protiv BiH.U BiH se mora napraviti novi Ustav,koji ce brzo rjesavati sve ove navedene probleme.

Ako svi budemo jedinstveni u BiH i ako budemo birali u vlast samo one koji vole BiH,onda ce mo brzo rjesiti probleme u BiH,a sve nacionaliste,fasiste, rasiste,soviniste i ratne zlocince,mnoge politicare i njihove suradnike,kazniti za njhova ucinjena djela.

Bosni i Hercegovini trebaju ljudi koji nisu nacionalno nastrojeni i koji ce se iskljucivo boriti za suverenu i nezavisnu BiH,a ne za veliku Srbiju ili veliku Hrvatsku.Bosna i Hercegovona treba da bude multinacionalna drzava u kojo ce svi njeni gradjani imati ista prava.

U svim skolama u BiH,treba da bude glavni jezik, ''Bosanski,'' a svi gradjani u BiH,trebaju da se zovu "Bosanci i Hercegovci" i da imaju samo jedan naziv nacije "Bosansko-Hercegovacka nacija",a ne Srbi i Hrvati.Srbi su u Srbiji,a Hrvati u Hrvatskoj..U bosansku politiku ne smije da se mjesa ni Srbija ni Hrvatska,a RS-u treba ukinuti,jeli je ona genocidna tvorevina.Moraju se poskidati svi spomenici ratnih zlocinaca,a takodjer i njihovi natpisi koji prave veliku nesigurnost i nepovjerenje u BiH.

Ako budemo razmisljali sa zdravim razumom,bez imalo nacionale nastrojenosti,onda ce mo u BiH brzo rjesiti probleme.

 

18.10.2008.

PISMO-HARISA SILAJDZICA-VISOKOM PREDSTAVNIKU BiH

Silajdžić Lajčaku
RS provodi secesionističku politiku
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić uputio je  pismo Miroslavu Lajčaku, visokom predstavniku u BiH u kojem reagira na posljednja dešavanja i aktivnosti u Republici Srpskoj, saopćeno je iz Silajdžićevog kabineta.
Pismo prenosimo u cjelosti.

"Pozitivna atmosfera koja se stvorila u Bosni i Hercegovini nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nije, nažalost, dovela do promjene secesionističke politike koja dolazi iz RS entiteta. Iako sam se dosada suzdržavao od reagovanja na naznake intenziviranja takve politike upravo radi očuvanja te pozitivne atmosfere, potezi koji dolaze iz RS entiteta su tu atmosferu potpuno eliminisali. U ovom trenutku očekujem da poduzmete konkretne mjere u pravcu otklanjanja efekata takvih poteza. Razgradnja Bosne i Hercegovine će se u protivnom nastaviti, što će dovesti do narušavanja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu.

Iako sam siguran da su Vam na raspolaganju mnogobrojni primjeri takve politike, navest ću niz onih za koje je reakcija OHR-a izostala:

U RS entitetu godinama su na snazi zakoni koji govore o "bivšoj Bosni i Hercegovini,“ što jasno krši Član I Ustava BiH koji precizira da "Bosna i Hercegovina nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu...“. Član 41.1 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju RS entiteta je samo jedan od mnogih primjera ovako direktnog kršenja Ustava BiH.

U poslijednjih nekoliko godina, RS entitet je intenzivirao paralelne diplomatske aktivnosti u inostranstvu, kroz sedam "predstavništava RS“, te kroz znatne sume za finansiranje lobističkih aktivnosti u inostranstvu. Izdaci za lobiranje u budžetu RS entiteta za 2007. i 2008. godinu su veći od sličnih izdataka bilo koje države bivše Jugoslavije. Podaci kojim raspolažemo dokazuju da se ne radi o kulturnim ili privrednim aktivnostima, već gotovo isključivo o vanjsko-političkim aktivnostima koje su u ekskluzivnoj nadležnosti Bosne i Hercegovine.

Predstavnici iz RS entiteta blokiraju sve pokušaje izgradnje cestovne mreže od strane Bosne i Hercegovine, te poduzimaju entitetske aktivnosti u tom pravcu, iako je regulisanje međuentitetskog transporta u isključivoj nadležnosti BiH.

Skupština RS entiteta  usvojila je nove simbole tog entiteta kojim dominiraju obilježja srpskog naroda. Iako su bošnjački poslanici u toj skupštini predlagali usvajanje neutralnih simbola, letimičan pogled na usvojena rješenja jasno ukazuje da se njima privileguje samo jedan narod. Ovaj potez je u punoj suprotnosti sa odlukom Ustavnog suda BiH da ukoliko se srpski narod odluči „da putem simbola Republike Srpske sačuva svoju tradiciju, historijsko naslijeđe i kulturni identitet... , isto pravo se mora dati i Bošnjacima i Hrvatima kao konstitutivnim narodima i svim ostalim građanima Bosne i Hercegovine...“. Šta više, iako je Ustavni sud BiH ocijenio nedopustivim “davanje prvenstva koji se zasnivaju na nacionalnom ili etničkom porijeklu...”, usvojeni simboli RS entiteta jasno daju prvenstvo srpskom narodu, ignorišući nalog Ustavnog suda BiH da Bošnjaci, Hrvati, ali i svi ostali građani, moraju “svoja prava i obaveze ostvarivati na jednak način”. Bacanje zastave Bosne i Hercegovine od strane premijera tog entiteta u ovakvim okolnostima ne predstavlja iznenađenje, ali je svakako kažnjivo po Zakonu o zastavi BiH.

Predsjednik RS entiteta odlikovao je niz osoba zbog “doprinošenja opšteg napretka RS entiteta". Odlikovanja nose nazive osoba i događaja isključivo iz historijskog naslijeđa srpskog naroda, uključujući “Orden Njegoša”, “Orden Miloša Obilića”, “Orden Krsta milosrđa”, te se čak dodjeljuju i povodom “Krsne slave Vojske RS-a i obilježavanja godišnjica otadžbinskih ratova”. Kada se ovom doda činjenica da je jedna od odlikovanih osoba Peter Handke, deklarisani prijatelj Slobodana Miloševića koji je na njegovoj sahrani ustvrdio da je “sretan zbog svoje bliskosti sa Miloševićem koji je branio svoj narod”, postaje jasno da odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda nikada nije provedena, niti ozbiljno shvaćena u RS entitetu.

Predstavnici RS entiteta također aktivno rade na dovršavanju projekta etničkog čišćenja, projekta koji je započeo Slobodan Milošević a zdušno opravdavao njegov prijatelj Handke, kroz blokiranje izmjena Zakona o državljanstvu BiH. Iako bi predložene izmjene imale pozitivan efekat po sve građane BiH svih nacionalnosti, deklarisani cilj ove politike je dodatna izmjena etničke slike Bosne i Hercegovine. U ovom slučaju ne treba birati riječi jer je ta politika jasno artikulisana: oni koji nisu ubijeni će biti ispisani.

Konačno za potrebe ovog pisma, ali nikako kao zadnji primjer separatističkih i ekskluzivističkih poteza RS entiteta, postavlja se pitanje uspostavljanja “Fudbalske reprezentacije RS entiteta". Kao Evropljaninu, dobro Vam je poznat nivo strasti, ali i potencijal za eskalacije, koji proizilazi iz fudbala na ovom kontinentu. Osnivanje paralelne fudbalske reprezentacije prijeti da te strasti dovede do usijanja, ali još važnija je činjenica da se ovim potezom direktno dovodi u pitanje funkcionisanje Bosne i Hercegovine, i samo Bosne i Hercegovine, u međunarodnim sportskim takmičenjima.

Fudbalske reprezentacije, za razliku od klubova, upravo i postoje radi djelovanja na međunarodnom nivou, te formiranje takve reprezentacije od strane RS entiteta direktno narušava suverenitet Bosne i Hercegovine i krši Ustav BiH.

Iako je Vijeće za provedbu mira na posljednjem zasjedanju poslalo načelnu poruku o potrebi zaustavljanja nacionalističkih poteza, ovi primjeri pokazuju da djelovanje RS entiteta ne predstavlja samo nacionalizam već da se radi o separatizmu na etničkim osnovama, kršenju Ustava BiH i odluka Ustavnog suda BiH, sa ciljem učvrščivanja pozicije RS entiteta kao ekskluzivnog prostora samo jednog naroda, sa eventualnim ciljem stvaranja etnički čiste srpske države na tom prostoru.

S obzirom na sve ove činjenice, poruke međunarodne zajednice da se “domaći lideri dogovore unutar Daytonskih okvira” predstavljaju ignorisanje činjenice da RS entitet svjesno, organizovano i kontinuirano izlazi iz tih okvira. Mi koji imamo ta ovlaštenja ćemo uskoro pokrenuti niz inicijativa pred Ustavnim sudom BiH s ciljem osporavanja ovih aktivnosti. Gornji primjeri, međutim, ukazuju da se odluke tog Suda ne provode od strane RS entiteta, te da se otvoreno krše. U takvoj konstalaciji odnosa, samo međunarodna zajednica može usloviti poštivanje i dosljedno provođenje Daytonskog sporazuma, što je na kraju i njena primarna obaveza.

Na kraju, Vama je nesumnjivo poznato da Ustav BiH nalaže Bosni i Hercegovini da preuzme nadležnosti u svim stvarima koje “su potrebne za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine”, te se nadam da ćete djelovati na zaustavljanju i eliminisanju separatističkih aktivnosti RS entiteta, s konačnim ciljem očuvanja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini", zaključio je svoje pismo dr. Haris Silajdžić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

18.10.2008.

BOSNJACI I BOSANSKI JEZIK

BOSNJACI I BOSANSKI JEZIK

Jos davno u I/II stoljecu nove ere rimski historicar,Via Apija,zapisao je
ime ''Bosna''.Krajem XII stoljeca ''Bosanski Ban Kulin'' svojom Poveljom ''Dubrovcanima'' potvrdzuje ime geografskog pojma i drzave Bosne,a time i ime jezika svih Bosnjaka odnosno bosanskog jezika.Tokom mnogih stoljeca,mnogi pisci hronicari,putopisci i vladari impresivno su isticali ljepotu bosanskog jezika (kao lijepi jezik dobrih Bosnjaka).U usmenoj i pisanoj tradiciji,afirmisano je ime ''Bosnjak'' i ime jezika ovog naroda.U vrijeme Osmanske Carevine,bosanski jezik je bio jedan od diplomatskih jezika na Porti a ne neki drugi iz grupe juznoslovenski jezika-kako je insinuirano u nebesko-romanticarskoj historografiji.Zapisi o Bosni,Bosnjacima i Bosanskom jeziku,potvrdzeni su i na mnogim steccima bosanskohercegovackih(ali i Sandzackih-prema nojnovijim istrazivanjima)-Bogumila-''Dobrih Bosnjaka'',te kasnije u svim zapisima i djelima pisaca alhamijada knjizevnosti BiH i Sandzka(vrlo impresivno u poetici novopazarskih,uzicki,bijelopoljskih,pljevaljskih alhamijada stvaralaca) zatim u svim poetskim oblicima usmene Bosnjacke tradicije,u naucnim djelima i djelima novije Bosnjacke literature i historije kulture.

Cinjenica je da trajnost lingvistickih supstrata otkljucava sva vrata najstarije historije i najstarijih kultura,pa i onih u Sandzaku u kojem zive Bosnjaci i drugi narod.Dakle historijske cinjenice potvrdzuju da je jezik Sandzackih Bosnjaka Bosanski,odnosno Bosnjacki-kao njegov alternant isto onako i onoliko kakav je u maticnoj drzavi BiH.To je onaj lijepi jezik ''Dobrih Bosnjaka'' koji kao historijska i kulturna tekovina,traje neprekidno od Povelje Bana Kulina do danas.

Radoslav Katic,Hrvatski lingvista,je rekao ''Postoji narod i taj narod ima svoj jezik'' O ljepoti Bosanskog jezika je pisala knjizevnica ''Isidora Sekulic'' koja je rekla ''Bosanski jezik je jedna koletivna umjetnost ciste genijalnosti,od ranga narodnih umotvorina,ali koja nije samo cudo proslosti,nego je cudo sadasnjosti.'' Jezik Bosnjaka,Sandzaka,,dakle Bosanski/Bosnjacki, ima svoju autenticnost u djelima Sandzckih pisaca;Camila Sijarica,Muhameda Avdagica,Ragipa Sijarica,Zaima Azemovica,Marufa Fetahovica,Husa Basica,Safeta Sijarica,Hoda Katala,Semihe Kacar,Bele Isovic-Dzogovic,Omera Turkovica,Ismeta Rebronje,Rasima Cehahmetovica,Murata Baltica,Jasmine Mekic-Medzedovic,Edite Dautovic,Sabana Sarenkapica,Mevlude Malajac,Zihnije Bulica,

Bosnjaci su imali sviju knjizevnost na Bosanskom jeziku.Imali su i svoju pisanu knjizevnost i pisanu tradiciju-ukljucivsi i one ucene pjesnike koji su pisali na turskom,persiskom i arapskom,tecno govorili ove jezike velikih civilizacija i literatura i sto je dovoljna potvrda da Bosnjaci nisu bili nepismen narod,vec naprotiv vrlo pismen i afirmisan dobrim djelima svih ondasnjih knjizevnih vrsta i zanrova.Za stavljanje govora/jezika iz okvira stokavskog dijalekta pod jedan (srpski)imenitelj najvise je cinio ''Vuk Stefanovic Karadzic'' i njegovi naslednici kasnije,formulisuci i uspostavljajuci velikosrpski jezicki,kulturoloski i nacionalni(nacionalisticki)program iz kojeg su kasnije proizilazili ''Nacertanije'' Ilije Garasanina pedesetih godina XIX stoljeca.

Za iseljavanje Bosnjaka i Albanaca u Tursku,sacinili su program ''Vasa Cubrilovic'' i ''Ivo Andric'' u organizaciji ''Srpskokog kulturno-prosvjetnog kluba'' pred Drugi Svjetski rat.Program o etnicki cistoj Srbiji ''Stevana Moljeviva'' i ''Dragise Vasica'' te Memorandum ''Srpske Akademije Nauke i Umjetnosti'' 80ih godina XX stoljeca,imao je cilj ''osvajanje tudzih teritorija i stvaranje velike Srbije.'' U ovom kontekstu su i velikosrpske aspiracije na teritoriji od Soluna do Karlobaga i dalje do Graca i Beca,te na sjeveru do Budima i istocno od Temisvara i Vidina.Ovome se moze dodati i romanticka obsesija vaskrsavanjem Vizantijskog Carstva pod macem Srbije i uspostavljanjem srpske prijestolnice u Carigradu.Sve je bilo u funkciji srpstva i svetasavlja ciji su transparenti bili ''Srbi sve i svuda'',Srpske su zemlje tamo gdje se nalazi makar jedan srpski grob.''

Srbi su najstariji narod na svijetu za ''Milja Vujanovica,Relju Novakovica,Vojislava Seselja'' i druge.Srbi su nebeski narod,Bog je Srbin,Svete srpske zemlje itd.To su govorili najveci srpski nacionalisti.Bosnjacima se prijetilo,odsjecanjem prstiju,pisani su romani,genocidne poruke(Noz-Vuk Draskovic) i takozvane ''Studije''nacional-sovinisticke propagande(Srbi i Siptari-Novica Vujanovic).Sve ove nacionalisticke i fasisticke komponente,poticu jos od ''Save Nemanjica'',kada je otimao tudze zemlje drugih naroda po Balkanu i proglasavao ih srpskim svetim zemljama.

Jedna varijanta najgore fasisticke ideologije,osmisljena je u agresivnom pravoslavlju i njegovom vjerskogenocidnom radikalizmu od XII stoljeca do danas,a njegovi interpretatori i realizatori su ekstremno svesenstvo,nacionalisticki intelektualci,pisci,politicari,historicari,akademici i vladari pomucene pameti.U ovom genocidnom kontekstu stvorena je ideja o takozvanom,drzavnom jeziku o srboslavlju i srboslaviji o etnickim ciscenjima i pokoljima u ime vjere(srpske vjere) i srpskohriscanskog paganizma.Svoju jezicku reformu Vuk Karadzic je zapoceo 1814.godine da bi vec 1818.godine svojim rijecnikom srpskoga jezika verifikovao dominaciju ovoga jezika nad ostalim juznoslovenskim jezicima i stavio pod isti imenitelj ''Srpski jezik.''

1850.godine,napravljen je dogovor u Becu izmedu Srba i Hrvata da se jezik zove ''Srpsko-Hrvatski.''Hrvatska je pocela funkcionirati isto onako kao veliko srpsko srbovanje do danasnjih vremena.Srbi i Hrvati su ignorisali druge jezike i unistavali ih.Pravog dogovora nije bilo u Novom Sadu da se jezik zove Srpsko-Hrvatski.Bio je ponovni dogovor izmedu Srba i Hrvata 1960.godine uvezi jezika ali nisu konacno rijesili problem.Kada je izbio rat 1990.godine,tada su Hrvati preuzeli svoj jezik,Srbi svoj,Makedonci svoj,Slovenci svoj,a najveci ceh su platili Bosnjaci i Albanci-sve dk su se izborili za svoju samobitnost.Bosnjaci koji su imali svoju historiju,kulturu,tradiciju,jezik-jos od vremena onih ''Dobrih Bosnjaka'' Bana Kulina,izborili su se za svoj jezik i svoje nacionalno ime ''Bosnjak.''

Konacno Srbi i Hrvati,morali su to priznat.Slobodna upotreba jezika naroda i nacionalnih zajednica osnovni su demokratski principi savremenog drustva i primarni standardi svih medunarodnih dokumenata.Novosadski dogovor 1960.godine,iskljucivao je postojanje Bosanskog i Crnogorskog jezika.Vraceni su svom stablu(Mehmed-Nesa Selimovic,Osman Dzigic,Musa Cazim-Catic,Skender Kulenovic,braca Dizdar,Zija Dizdarevic i drugi).Nacionalisticki pisci i pjesnici su Njegosov (Gorski Vijenac),Dzura Jaksic (Otadzbina)i Janko Veselinovic(Hajduk Stanko).U djelima Ive Andrica sa one druge srane Hrvatske i djela Ivana Mazuranica (Smrt Smail-Age Cengica),Matija Beskovic(Balkanske Carice)Branko Radicevic(Dzacki Rastanak) i Dobrica Cosic,pokazuje se velika mrznja prema Muslimanima i drugim narodima.

Ova nacija je imala vise otaca od-Vatopeda do Haga.Vuk Karadzic je bio veliki nacionalista,jeli je on smislio one formulacije o srpskom jeziku i srpskoj usmenoj i pisanoj tradiciji,kao jedinoj dominantnoj uodnosu na kulture ostali naroda i nacionalnih zajednica.Vuk je prepravljao jezik nekih narodnih tvorevina,naprimjer,u sevdalinkama,baladi ''Hasanaginica'',legendi o Aliji Dzerzelezu,mjenjao imena licnosti u nekim pjesmama i upisivao srpska;Fata/Kata(Lepa Kata icindiju klanja),Ajkuna/Andzelija,Mejra/Mara(Bosa Mara Bosnu pregazila),Mujo/Jovo(Vjetar Ruzu nis polje nosase) i Aliju Dzerzelez/Sveti Nikola.Vuk je jezik Bosnjaka(Bosanski) pretvarao u Srpski.Formulaciju(Pisi kao sto govoris,citaj kao sto je napisano),Vuk je preuzeo od njemackog gramaticara ''Adelanga.''Vukova formulacija nije se odnosila na Bosanski jezik jer je njegova narodna struktura bila u govornoj literalnoj funkciji od najstarijih pisanih spomenika i zapisa i tokom njegove historijske evolucije i afirmacije-sve do danas.

Cjelokupno usmeno stvaralastvo Bosnjaka preuzimali su Srbi i Hrvati(Hasanaginica) i (Omer i Merima).Prije Vuka pisao je Dositej Obradovic da ce Bosnjaci biti Bosnjaci dok Turci vladaju ovom zemljom,a poslije ce biti ono sto su bili njihovi preci.Poslije Berlinskog Kongresa 1878.godine,nacionalna pozicija Bosnjaka i status njihovog jezika anulirani su genocidnim metodama i posebno poslije Balkanskih ratova i poslije oba svjetska rata.

Berlinski Kongres oznacio je predhodne i buduce genocide nad Bosnjacima,Albancima,Romima,Turcima,Vlasima(Uistocnoj Srbiji),Madzarimai Rumunima(U Vojvodini),Makedoncima,kao i etnickim grupama u novonastalim balkanskim drzavama.Posljedice Berlinskog Kongresa su ''etnicka ciscenja u BiH,Crnoj Gori i Srbiji'' kao u mngim mjestima u Sandzaku.Etnicko ciscenje se najvise vrsilo nad Muslimanima.Identitet,tradicija,knjizevno-jezicka kultura,historija Bosnjaka,integrisane su u Srpske odnosno Hrvatske i Crnogorske nacionalne kulture pod geslom socijalisticke unitarizacije,ateizacije internacionalizma i visih ciljeva.Promovisana je ideja o jugoslovenstvu ,kao mamac za etnicka i nacionalna ponistavanja naroda ( ne srpske i ne hrvatske proslosti)

Novosadski dogovor je bio u stvari promovisanje Srpsko-Hrvatskog jezika.Na Novosadskom dogovoru nije prisustvovao ni jedan predstavnik Bosnjaka.Raspadom Jugoslavije raspao se i ovaj vjestacki pravopisni kodeks-na Srpski i Hrvatski.Nacionalno ime Bosnjak je rezultat historijskog identiteta jednog velikog naroda na cijeloj teritoriji drzave BiH,Sandzaka,Crne Gore,Kosova,Makedonije i u dijasporama (Hrvatska,Srbija,Slovenija,Turska,zapadnoevropske zemlje-Amerika,Kanada,Australija i druge).Ovaj narod je predstavljao homogen kolektivitet jos od vremena onog rimskog historicara ''Apija''(koji je verifikovao oblast Bosnu a time i ime naroda u ovoj oblasti) i dalje u doba Bogumila ''Dobrih Bosnjaka'' tek kroz cijeli srednji vijek sve do danasnjih Bosnjaka.

Svoje staro i autenticno nacionalno ime,bosnjacki narod je odbranio borbama i velikim zrtvama tokom svoje dvije hiljadu godisnje historije.Kulture religija kroz koje je ovaj narod prolazio nisu umanjle nacionalnu semiotiku imena Bosnjak,naprotiv oplemenjivale su ga autenticnim nacionalnim i kulturnim vrijednostima ciji korijeni dosezu do najstarijih ilirskih plemena koja su nastanjivala zemlje na kojima danas zive Bosnjaci.Jezik i tradicija Bosnjaka su dio Evropske kulture i njenog nasljeda.Bosanci su nekad imali i cirilicno pismo ''Bosancica.'' Sada Bosnjaci najvise upotrebljavaju latinicu,ali imaju korjene iz cirilicnog pisma ''Bosancice.''

18.10.2008.

NEVLADINE ORGANIZACIJE-KAO BI TREBALO MIJENJATI USTAV BiH

BiH 10.07.2008.godine


Nevladine organizacije

Kako bi trebalo mijenjati Ustav BiH

Srpsko građansko vijeće - Pokret za ravnopravnost u BiH dostavilo je,  predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamentrane skupštine BiH  i visokom predstavniku za BiH Miroslavu Lajčaku zaključke rasprave triju okruglih stolova održanih tokom aprila, maja i juna ove godine o temi "Ustavne reforme u kontekstu demokratskog funkcionisanja institucija u BiH".
Zaključci mogu korisno poslužiti pripremama za rad na reformi ustavnog ustrojstva Bosne i Hercegovine, navelo je Srpsko građansko vijeće u pismu dvojici zvaničnika, a javnu raspravu nakon koje su doneseni organiziralo je u saradnji s Vijećem Kongresa bošnjačkih intelektualaca i Hrvatskim narodnim vijećem te u kooperaciji s Fondacijom "Heinrich Boll".

Polazni stav ovih triju nevladinih organizacija je da do promjena Ustava BiH može doći samo u demokratskom procesu i unutar Parlamentarne skupštine BiH. U tom procesu nužno treba da učestvuju političke stranke, i vladajuće i opozicione, organizacije civilnog društva, predstavnici nauke i struke, mediji i demokratska javnost.

Stoga je prvi zaključak kojim organizacije sugerišu kako bi trebalo mijenjati Ustav da odluku o potrebi promjene treba službeno donijeti u Parlamentarnoj skupštini BiH. Demokratsko vođenje dijaloga o promjenama Ustava BiH moguće je samo u okviru Parlamenta i njegove ustavne nadležnosti, poštujući politička načela u uvodu - prolegomenu Aneksa 4. Dejtonskog sporazuma, pojašnjeno je.

Ustav treba mijenjati po fazama. Izmjene i dopune postojećeg Ustava treba vršiti prvo u odredbama koje su u suprotnosti s međunarodnim konvencijama, pa tek na isteku kandidatskog staža za članstvo BiH u EU pokušati donijeti cjelovit ustav s kojim bi BiH ušla u Evropsku uniju, drugi je zaključak.

Nužno je u prvoj fazi promjena postojećeg Ustava otkloniti njegove nesaglasnosti, naročito u članovima 4. i 5., s Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i sloboda koje diskriminiraju u entitetima sva tri konstitutivna naroda, Bošnjake, Srbe i Hrvate, kao i nacionalne manjine, a posebno pravo građana BiH na ista politička prava u izbornom procesu na cijeloj teritoriji zemlje, zaključeno je dalje.

"Iz člana 4. i 5. proizilazi, suprotno Konvenciji, da Srbe, Bošnjake i Hrvate nemamo u BiH kao državi, nego u entitetima. I drugo, da građane imamo u entitetima, a nemamo građane Bosne i Hercegovine. To je suština neusklađenosti s Konvencijom", saopćilo je Srpsko građansko vijeće, prenoseći dalje zaključke javne rasprave.

Promjenama u postojećem Ustavu treba ojačati postojeće i formirati nove institucije na državnom nivou koje su neophodne u ispunjavanju uslova BiH u procesu njenog bržeg integriranja u Evropsku uniju. Pritom treba poći od neiscrpljenih mogućnosti koje daje sadašnji Ustav, naročito u članu 1., stav 4., koji predviđa jedinstveni ekonomski prostor.

Velike mogućnosti za dogradnju Ustava postoje u članu drugom, stav 3, kojim je utvrđen katalog prava građana BiH, a o kojima nema zakonodavstva izgrađenog na nivou države Bosne i Hercegovine i institucija koje će se starati o ispunjavanju prava građana iz tog kataloga prava.

I u istom članu u stavu 4., kad je riječ o antidiskriminacionoj klauzuli, nema adekvatnog zakonodavstva. I zato smo svjedoci masovne diskriminacije po svim osnovama u Bosni i Hercegovini, vjerskim i nacionalnim, građanskim i socijalnim, saopćilo je Srpsko građansko vijeće - Pokret za ravnopravnost u BiH.

Kad je riječ o osiguranju državnog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti te međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine, čl. 3. stav 5-a Ustava daje mogućnost za izgradnju novih institucija države BiH i donošenje odgovarajućih zakona, za šta do danas nije bilo dovoljno političke volje.

Prema istom stavu (5-a), nadležnosti iz Aneksa 6, 7. i 8. su u isključivoj nadležnosti države, a ne entiteta, a to u praksi nije tako.

Snažno je izražen stav skoro svih učesnika triju održanih okruglih stolova da u raspravama o ustavnim promjenama, kao i u pojedinim parlamentarnim komisijama koje će raditi na pojedinim pitanjima ustavnih promjena, učestvuju i predstavnici civilnog društva, struke i nauke, uz participaciju evropskih eksperata koji bi posredstvom OHR-a, zajedno s domaćim ekspertima ustavnog prava, učestovali ne samo u raspravama, već i u izradi nacrta amandmana kojim bi se mijenjao ili nadopunjavao postojeći Ustav Bosne i Hercegovine, saopćeno je.

Učesnici triju okruglih stolova koje je Srpsko građansko vijeće organiziralo o potrebi ustavnih promjena (dvaju održanih u Sarajevu i jednog u Bijeljini) bili su predstavnici civilnog društva, političkih stranaka, entitetskih i kantonalnih parlamenata te predstavnici nauke i struke.

Uvodničari su bili profesori i eksperti za ustavna pitanja iz Sarajeva Ćazim Sadiković i Omer Ibrahimagić te Goran Marković, viši asistent Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Diskusiju je moderirao predsjednik Srpskog građanskog vijeća Mirko Pejanović.

18.10.2008.

BIOGRAFIJA-NAJVECEG RATNOG ZLOCINCA U BiH-RADOVANA KARADZICA

18.10.2008.

LEGALNI REFERENDUM R BiH I ILEGALNI REFERENDUM RS

Romanticka opsesija vaskrsavanjem Vizantijskog Carstva pod macem Srbije i uspostavljanje srpske prijestolnice u Carigradu.Bilo je u funkciji srpstva i svetosavlja ciji su transparenti bili ''Srbi sve i svuda.'' ''Srpske su zemlje tamo gdje se nalazi makar jedan srpski grob.''

Srbi su najstariji narod.Srbi su nebeski narod.Bog je Srbin.Svete srpske zemlje itd.To su govorili najveci srpski nacionalisti.Pisani su romani,genocidne poruke i takozvane ''Studije nacional-sovinisticke propagande.Sve ove nacionalisticke i fasisticke komponente,poticu jos od ''Save Nemanjica,'' kada je otimao tudje zemlje drugih naroda po Balkanu i proglasavao ih srpskim zemljama.

Jedna varijanta najgore fasisticke ideologije,osmisljena je u agresivnom pravoslavlju i njegovom vjerskogenocidnom radikalizmu od XII stoljeca do danas,a njegovi interpretatori i realizatori su ekstremno svestenstvo,nacionalisticki intelektualci,,pisci,politicari,historicari,akademici,i vladari pomucene pameti.U ovom genocidnom kontekstu stvorena je ideja o takozvanom,drzavnom jeziku o srboslavlju i srboslaviji o etnickim ciscenjima i pokoljima u ime vjere (srpske vjere) i srpskohriscanskog paganizma.

Zbog ovakvog razmisljanja,jednog djela srpskog naroda,doslo je do podjele Jugoslavije i do rata u BiH od 1992-1995.godine.Kao sto svi znamo:rat je pokrenuo srpski narod,a i napravio veliki genocid nad bosnjackim i hrvatskim narodom.

Republika Srpska je ilegalno provela referendum 9.januara 1992.godine dok je 28.februara donijela ilegalan Ustav Republike Srpske Bosne i Hercegovine,u kojem je pisalo da teritorija ove republike obuhvata srpske autonomne oblasti,opstine i druge srpske etnicke entitete u BiH.Republika Srpska je proglasena dijelom jugoslovenske federalne drzave.

Bosna i Hercegovina je provela legalni referendum za cjelovitu BiH 29. februara i 1.marta 1992.godine i 94,4 posto gradjana BiH je glasalo za suverenu i nezavisnu BiH.Kao sto vidimo,Srpska Republika je provela prije BiH svoj ilegalni referendum,i postepeno se pripremala za otcjepljenje od BiH.

Kada je BiH 5.aprila 1992.godine proglasila nezavisnost,Srpska Republika BiH proglasava 7.aprila 1992.godine odvajanje od BiH i ostatak u Jugoslaviji.Kada su Srbija i Crna Gora 27.aprila 1992.godine proglasili Saveznu Republiku Jugoslaviju,Republika Srpska i Republika Srpska Krajina su izdvojene iz granica federacije,iako sve do 1995.godine to nisu priznale.Ime republike je promjenjeno u Republiku Srpsku 12.augusta 1992.godine.

Dejtonski sporazum je potpisan 21.novembra 1995.godine i Republika Srpska je medjunarodno priznata,kao genocidna tvarevina.

Dejtonski sporazum su potpisali:Alija Izetbegovic-Slobodan Milosevic i Franjo Tudjman.Kao sto svi znamo:"Slobodan Milosevic je proglasen kao najveci ratni zlocinac u XX stoljecu,"i njegov potpis ne moze biti vazeci,kao sto nemoze biti vazeci ni Dejtonski sporazum,a ni Republika Srpska.

Medjunarodna zajednica mora pod hitno napraviti Medjunarodnu konferenciju,kako bi ponistili Dejtonski sporazum,a tako ujedno ponistili Republiku Srpsku.

18.10.2008.

SAMO NAS ISTINA VODI NA PRAVI PUT

SAMO NAS ISTINA VODI NA PRAVI PUT

Od samog postojanja naroda,postojale su "lazi" i "istine." Kroz lazi su napisane mnoge knjige i historije,a kroz istinu se to pokusalo da pobije.Kod mnogih naroda su lazi pobjedjivale,i vjerovalo se samo "laznoj proslosti i laznim mitologijama." Mnogi politicari su koristili lazi,i tako su dolazili na vlast.

Mnogi narodi su vise skloni lazi nego istini,i zbog toga uvjek zive u proslosti,bez imalo nade buducnosti.Najbolji nam je primjer,jedan dio srpskog naroda u BiH,Srbiji,Crnoj Gori i Hrvatskoj,koji i dalje zive u mitologijama proslosti,bez imalo nade buducnosti.Kroz ovakvo razmisljanje srpskih: intelektualaca,akademika,historicara,pisaca i politicara,izbili su mnogi nepotrebni oruzani ratovi.Medju takvim ratovima,bio je i rat u BiH od 1992 do 1995.godine.

Svi dobro znamo da su srpske vodje iz Srbije i BiH napravili oruzani rat u BiH, i da su izvrsili nezapamceni genocid nad nevinim bosnjackim i hrvatskim narodom.Takodjer svi dobro znamo,da je stvorena "genocidna" Republika Srpska,na bosnjackoj i hrvatskoj krvi,i njihovim polomljenim i jos ne pronadjenim kostima.Ali na zalost: "Mi imamo jos mnogo srpskog naroda,a i naroda ostale nacionalnosti,koji tumace drugacije."

Nikada laz,ne moze pobjediti istinu,iako je istina mnogo sporija.U BiH je istina dosla na vidjelo,i svaki dobronamjeran covjek,ce reci: "Republika Srpska je genocidna tvorevina,i nju pod hitna treba ukinuti." Ja dobro znam,a takodjer i mnogi dobronamjerni ljudi,da je medjunarodna zajednica: " Osnivac Republike Srpske,"a da je "Alija Izetbegovic" bio samo njihova zavjesa.Izetbegovic je morao da potpise Dejtonski sporazum,jeli je bio pod velikim pritiskom medjunarodne zajednice.

Nema niko pravo da kritikuje "Aliju Izetbegovica" jeli je on ipak uspio da sacuva BiH. Sasvim je normalno,da je Izetbegovic pravio greske,ali niko nije bez gresaka.Republika Srpska je stvorena u Dejtonskom sporazumu,kojeg nije Parlament BiH potvrdio,i stim nije ni ligitimovao Republiku Srpsku.

Mi se sada moramo boriti,da se Dejtonski sporazum ne legitimuje u Parlamentu BiH,i da se konacno ukine Republika Srpska.Sve sto je stvoreno na genocidu i nevinoj krvi,ne moze dugo zazivjeti.Republika Srpska je upravo stvorena na genocidu bosnjacke i hrvatske krvi,i ona ne moze opstati.

REPUBLIKU SRPSKU MORAMO UKINUTI, JELI CE MO SAMO TAKO BOSNU I HERCEGOVINU SACUVATI.

18.10.2008.

ISTREBLJENJE BOSNJAKA-MUSLIMANA

ISTREBLJENJE BOSNJAKA MUSLIMANA

Isrebljenje muslimana je radjeno u citavoj Evropi,a najbolji je primjer Andaluzija.Nebi postojali muslimani ni u Evropi,da se nisu borili za svoj opstanak.U Evropi su ubijeni i protjerani mnogi muslimani u druge kontinente,a oduzeto im je svo bogastvo.I danas dan u mnogim drzavama Evrope,muslimani nemaju sva svoja prava.

Da bi se odrzali kao narod, i kao Bosnjaci (muslimani),svi eole uceni,posebno u ovom vremenu,duzni su obracati se svom narodu i govoriti mu o proslosti opominjati i upozoravati posljedice zaborava.To bi bio njihov zadatak.

U knjizi ''Povjest Bosne'' Vjekoslava Klaica spominje se,da su hriscani jos od srednjeg vijeka imali namjeru da potpuno uniste Bosnjake(muslimane),sto i danas to cine.

Kada je Njemacka napala kraljevinu Jugoslaviju,u Jugoslaviji su se formirali partizani,cetnici i ustase.Partizani i cetnici su udruzeno radili sve do 1943.godine,a ustase su bili na njemackoj strani.Srbe su stitili partizani i cetnici,Hrvate ustase,a Bosnjake (muslimane) niko nije stitio.

Bosnjaci su morali da oforme svoju organizaciju,kako bi zastitili muslimanski narod.Prva bosnjacka organizacija je bila ''Zeleni kadar,''a poslije ''Domobrani, i Mladi muslimani.'' Ni jedna ova organizacija nije nikog napadala,samo  se branila ako ih neko napada.Oni su samo branili gole zivote Bosnjaka (muslimana) i tako su uspjeli da sacuvaju mnoge zivote Bosnjaka (muslimana).Da nije bilo ovih organizacija,pitanje je,dali bi sada bio ziv i jedan Bosnjak(musliman).

Kada je zavrsen Drugi svjetski rat, bogati Bosnjaci (muslimani) su prozvati, ''Kulacima'' i ''Burzajima."Muslimanska imanja su konfiskovana,a oduzeta zemlja uglavnom djeljena Srbima.Uspostavljene su radne obaveze,tako da nije bilo postedjeno ni musko ni zensko.Gonjeni su na izgradnju pruga,puteva.Morali su se davati,svi prehranbeni artikli i ostala imovina: zitarice,stoka,meso,mlijeko,mrs,vuna itd.Oni koji nisu bili u stanju ispuniti obaveze,osudjivani su na zatvor i konfiskaciju imovine.Nakon toga su presli osnivanju seljackih radnih zadruga.Ko nije htjeo u zadrugu,isao je u zatvor.U takvim uslovima okupljana je omladina kojoj su ulijevali u glavu komunisticku koncepciju odvracajuci je od vjere,propagirajuci,da je vjera ''opijum'' za narod.Ulijevali su mrznju prema svemu sto je vjersko pa cak i prema roditeljima nazivajuci ih ''konzervativcima'' i ''zaostalim'' elementima.Roditelji nisu vise bili u stanju,odgojiti svoju djecu kako bi oni zeljeli,niti su bili starrjesine u svojim domovima.

Prosvjetni kadar je stavljan na velike muke zbog neposlusnosti ucenika,a predmet etika je ukinut.Za obavljanje mevluda,ustaljenog muslimanskog obicaja u muslimanskim kucama,morala se podnijeti molba SUP-u da bi se dobilo odobrenje.Mektebi su zvanicno ukinuti 1950.godine.

Poslije rata i Islamska Vjerska Zajednica ( IVZ) je ostala bez prihoda,jeli su im sve oduzeli.IVZ je osnovala ''Fond IVZ'' sa clanskim knjizicama i tako  su se uspjela da odrzi.

U periodu od 1945-1946.godine, mnogi Srbi su dolazili u BiH,iz Crne Gore,Srbije i Hrvatske i dobivali su oduzeta muslimanska imanja.

Prilikom zavrsetka Drugog svjetskog rata,muslimanski vjerski sluzbenici su bili u velikoj krizi, zajedno sa muslimanskom omladinom.Mnogi muslimanski sluzbenici su napustali svoj posao i prelazili u razne sluzbe,makar da budu magacineri,ostavljajuci IVZ na cjedilu.Drzavni vjeroucitelji su masovno napustali svoj posao.Sve ovo je cinjeno zbog velikog pritiska na njih i velike kontrole nad njihovim poslom.

Godine 1948.Bosnjaci (muslimani) su izgubili svoj identitet i postali su neopredjeljen narod,sto nikada nigdje nije bilo u svijetu,niti ce biti slicno.Bio je pokusaj potpunog unistenja Bosnjaka (muslimana) sto su Titovi komunisti donekle uspjeli,jeli su se neki muslimani prebacivali u hriscanske religije zbog svog opstanka,a mnogi su se selili u druge drzave.

Intelektualci u BiH i s njima svi razumni muslimani,osnovali su organizaciju ''Mladi muslimani" koji su pokusali da spase muslimansku vjeru i da dokazu svijetu, da Titov komunisticki sistem,  zele potpuno da uniste Bosnjake (muslimane).

Titove organizacije UDBA i OZNA brzo su otkrili Mlade muslimane i nazvali su ih kao "neprijatelji" Titove Jugoslavije, tako da su dobili sva moguca prava, da ih mogu osudjivati i ubijati po njihovoj volji.Mnogi Bosnjaci (muslimani) intelektualci su ubijeni,a mnogi su osudjeni na mnogo godina zatvora.Niko vise nije smjeo progovoriti od strane muslimana,niti je muslimanski pisac mogao napisati knjigu.Nad muslimanima se radila represija mnogo godina,a nikada nije ni prestajala,od samog njihovog postajanja i sve do danas..Najtezi dani za Mlade muslimane su bili od 1951 do 1952.godine.

Metoda komunista je u ovakvim slucajevima bila:da se prije sudjenja digne hajka protiv nepozeljne osobe,kako bi ga narod osudio.

Kada su pusteni iz zatvora,muslimanski inelektualci,Hafizi i imami,nisu mogli obavljati svoje duznosti,odnosno nije im dozvoljeno da rade.Katolickim i pravoslavnim popovima je dozvoljen rad.

Mladi muslimani su ispunili svoj zadatak,dizuci svoj glas u najtezim danima bezbostva i dali u zalog mnoge sehide i invalide,na kojima su se zulumcarili bez imalo milosti i na najgori nacin izivljavali..Ta strasna mucenja bila su uvertira zlocinima koje pocinise nad nevinim bosnjackim i drugim narodima od 1992-1995.godine.

Pa pored prezivjelih strasnih zlocina,muslimansko-bosnjacki narod je pokazao citavom svijetu, da je ostao dostojanstven,da ne zeli osvetu i da sve cini da bi doslo do istinskog mira.Iako su se zulumcari(Srbi i neki Hrvati) osvjedocili, da su im planovi propali, i da im nije poslo za rukom, da ostvare svoj san o unistavanju muslimana,oni i dalje nastoje da ostvare taj cilj.

Srpska pravoslavna crkva se nije zalagala za vjersku pouku, za citavo vrijeme komunizma.To im je vjerovatno odgovaralo,jer nedostatak moralnih pravila,svakako je pogodovalo,stvaranje atmosfere, u kojoj su zlocini nad drugima opravdani i pozeljni.Eto zbog cega Srpska pravoslavna crkva precutkuje zlocine pripadnika svoga naroda,jer je i ona ovome kumovala.

Nije  bilo lagano, odrzati se uspravno, od zatalasanog jednoumlja,uz ciscenje svega sto lici na islam.Nije moguce opisati sve sto se desavalo, u proteklom periodu ispiranja mozgova.Ali treba znati: "Svakom zlu ima kraj,i kad kraj njegov dodje-ni za tren ga nece moci odloziti ni ubrzati."

Zbog ovog historijskog teksta: "Ja se zalazem,da se ukine "Republika Srpska," i da svi u buducnosti zivimo u miru i demokratiji.

18.10.2008.

ZEMLJA-BOSNA I HERCEGOVINA

ZEMLJA BOSNA I HERCEGOVINA

O zemlju Bosnu otimali su se, pocev od velike seobe naroda (IV vijeku) do nasih dana: Goti,Avari,Slaveni,Bizantinci,Bugari,makedonski,hrvatski i srpski vladari,Madjari,Osmanlije,Austrijanci,Nijemci,Italijani,kao i pet vjera-paganstvo,Rimokatolicka crkva,Crkva bosanska(patereni,bogumili),Pravoslavna crkva i islam.

Bosna je oduvjek bila konglomerat raznih vjera,kultura i civilizacije.Kada je car Teodosije sa svojim suvladarima dijelio svoje carstvo na Istocno i Zapadno (395),rijeku Drinu je odredio kao granicu i razmedju izmedju dva carstva i dvije civilizacije u Evropi.Ovom rijekom ce kasnije ici i granica utjecanja Katolicko-rimske i Pravoslavno-Bizantijske crkve poslije velikog raskola medju njima od 1054.godine.Na rijeci Drini poceo je i Prvi svjetski rat.(1914.godine).

U X vijeku ce se istocno i jugoistocno od ove rijeke obrazovati Raska(Srbija) i Duklja (dijelovi danasnje Crne Gore,a zapadano bosanska srednjovjekovna drzava.Dalje ka zapadu, u isto vrijeme,obrazovala se i hrvatska drzava.Stanovnistvo ovih drzava,bilo je staroslavenskog porijekla.Oni su iz svoje prapostojbine,o kojoj postoje razlicite teorije gdje se tacno nalaze,donijeli slican jezik,obicaje i paganske vjere.

Iz prvobitnih drzavnih jezgara,sve cetiri drzave su se sirile iz unutrasnjosti ka Jadranskom moru gdje su savladale druge samonikle autohtone juznoslavenske knezevine-Paganiju(Neretljansku oblast) Zahumlje,Travuniju ili su medjusobno preotimale na duze ili krace vrijeme odredjene teritorije,uglavnom periferne oblasti.

Rijeka Drina je predstavljala istocnu granicu bosanske drzave-i banovine i kraljevine-za citavo vrijeme njenog srednjovjekovnog postojanja,sve do ulaska kraljevine Bosne u sastav Otomanskog-carstva (1463.godine).Kao istocna granica Bosne rijeka Drina je utvrdjivana i sporazumima izmedju Osmanske imperije i Srbije (1831),zatim kao i sve danasnje granice Bosne i Hercegovine,Berlinskim ugovorom velikih evropskih sila (1878.godine),Vidovdanskim Ustavom Kraljevine Srba,Hrvata i Slovenaca (1921.godine),odlukama Zemaljskog antifasistickog vijeca narodnog oslobodjenja Bosne i Hercegovine i Jugoslavije (1943.godine),odlukom o prijemu BiH u clanstvo OUN (1992.godine)i najzad,Dejtonskim i Pariskim mirovnim sporazumom (1995.godine).

Srednjovjekovna Bosna-na latinskom Bosnium,Bissena,Bessona,Bosona,Bozina,Bosnia,Bothna,na grckom Bosova-dobila je ime po rijeci Bosni,koja se u rimskom dobu nazivala Bassanius.Cinjenica da je prvobitna drzava Bosna dobila ime po starom imenu rijeke oko koje se razvijala znaci da ni hrvatska a ni srpska prvobitna drzava jezgra nisu neposredno utjecale na formiranje ove drzave.Juznoslavenska plemena koja su zivjela i u ranom,i u kasnijem srednjovjekovnom periodu,sebe su u bosanskoj drzavi nazivali samo imenom Bosnjani.Sve druge tvrdnje da je to stanovnistvo nazivalo sebe bilo Hrvatima bilo Srbima ne pocivaju na naucnim (znanstvenim) cinjenicama.

Bosna kao razvijena drzava i centar osobene kulture na Balkanu na historijsku scenu dolazi od vremena Kulina bana (1180-1204) koji se u pisanim izvorima pominje kao ''Culin,magno bano Bosniae'',''Banus Culinus-dominus Bosniae'' i njegovih nasljednika.Jedna od bitnih karakteristika tadasnje Bosne bila je zestoka borba izmedju Katolicke crkve i jereticke Bosanske crkve (patarena,bogumila).

U zapadnoj Evropi u XI i XII vijeku bila su dosta rasirena razna hereticka ucenja.Poznati su katari ili patareni u sjevernoj Italiji i albizani u juznoj Francuskoj i drugdje.Ova ucenja su imala mnogo srodnosti sa bosanskim bogumilstvom i pristalicama Bosanske crkve.Zato su rimski inkvizitori bosanske bogumile nazivali i patarenima.Vec od vremena Kulina bana u Bosni bogumili i druge hereticke sekte pocinju da obrazuju posebnu Crkvu bosansku.

Na podsticaj papa madjarski kraljevi su cesto poduzimali krstaske pohode na Bosnu u cilju njenog osvajanja i unistenja heretika(patarena,bogumila).Krstaski ratovi su trajali sve do XIV vijeka,kako bi se unistila Bosanska crkva i njene pristalice bogumili.Krstaski ratovi nisu uspjeli pobjediti Bosansku crkvu,i Bosanska crkva je svaki dan bila jaca.Prilikom dolaska Turske u Bosnu i njenog osvajanja Bosne 1463.godine,svi bogumili su presli u islam,i tako se rasformirala Bosanska crkva.

Na BiH je izvrsena agresija 1992.godine od strane Srbije,Crne Gore,bosanskih srba i njihovih paravojnih formacija.Agresori su izgubili rat,ali je BiH podjeljena i stvorena je ''genocidna'' Republika Srpska.Republiku Srpsku je stvorila Medjunarodna zajednica,zajedno sa potpisnicima Dejtenskog sporazuma.Dejtonski sporazum su potpisali: Alija Izetbegovic,Slobodan Milosevic i Franjo Tudjman,zajedno sa predstavnicima medjunarodne zajednice.

Pravno gledajuci: Dejtonski sporazum su potpisala dva ratna zlocinca ''Slobodan Milosevic'' i ''Franjo Tudjman,'' zajedno sa Alijom Izetbegovicem koji je uspio sacuvati i odbraniti BiH u njenom najtezem vremenu.I zato ga svi moramo da gledamo kao najveceg junaka BiH,a ne kao Srbina,kao sto to neki tumace s politicke strane,ili kao izdajnika,opet s politicke strane.Svako dobro zna: ''Ko je branio BiH,''a ko je ''napadao BiH.''Takodje svako dobro zna: ''Ko sada brani BiH,''a ko sada ''napada BiH,''kako bi ostvarili nedovrseni plan ''Milosevica i SANU.''Ako su Dejtonski sporazum potpisala dva ratna zlocinca,i ujedno stvorili ''genocidnu'' Republiku Srpsku,onda taj sporazum je nevazeci,kao sto je nevazeca i Republika Srpska.

Ne budite naivni.Branite zajednickim snagama BiH,jeli nam se ne pise dobro.Ne nasjedajte na naivna politicka obecanja,i pokusajte da konacno zaustaviti zahuktali fasizam,i sa srpske i sa hrvatske strane.

Budimo jedinstveni i branimo nasu jedinu drzavu Bosnu i Hercegovinu.

18.10.2008.

JEDINI VAZECI LEGALNI GRADJANSKI USTAV REPUBLIKE BiH

U JEDINOM VAZECEM I LEGALNOM GRADJANSKOM USTAVU REPUBLIKE BIH, KOJI JE  SUSPENDOVAN AGRESIJOM I GENOCIDOM, STOJI SLJEDECA OBAVEZA,SVIH GRADJANA BiH 

Član 154.

Neprikosnoveno je i neotuđivo pravo i dužnost građana, naroda Bosne i Hercegovine i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive da štite i brane slobodu, nezavisnost, suverenitet, teritorijalni integritet i cjelokupnost i Ustavom utvrđeno uređenje Republike.

Član 155.

Niko nema pravo da prizna ili potpiše kapitulaciju, niti da prihvati ili prizna okupaciju Republike Bosne i Hercegovine ili pojedinog njenog dijela. Niko nema pravo da spriječi građane Republike Bosne i Hercegovine da se bore protiv neprijatelja koji je napao Republiku. Takvi akti su protuustavni i kažnjavaju se kao izdaja Republike. Izdaja Republike je najteži zločin prema narodu i kažnjava se kao teško krivično djelo.

NASA JE GRADJANSKA DUZNOST DA OVE CLANOVE USTAVA PROVODIMO U DJELO, A RUSITELJE REPUBLIKE BIH PRIVODIMO PRAVDI.

18.10.2008.

FIKRET ABDIC I NJEGOVA KVAZI DRZAVA U BOSNI I HERCEGOVINI

FIKRET ABDIC I NJEGOVA KVAZI DRZAVA U BiH

Fikret Abdic je rodjen 29.rujna 1939.godine u Donjoj Vidovskoj.Otac mu je bio u partizanima i Fikret je odrastao kao klasicno dijete komunizma.Fikret je bio opterecen predrasudama o negativnoj ulozi tradicije i vjere.Abdic je diplomirani inzinjer agronomije.

Kada je zapoceo rat u BiH Abdic je sklopio sporazum o trajnom miru s Radovanom Karadzicem i o suradnji i priznanju s Matom Bobanom.Od hrvatskih vlasti dobio je status povlastenog partnera i pravo na upotrebu bezcarinske zone u Rijeci.Robni promet s Hrvatskom i inozemstvom obavljao je po odobrenju hrvatskih vlasti preko zagrbacke tvrtke Voce.

Fikret Abdic 29.rujna 1993.godine proglasava Samostalnu autonomiju pokrajinu Zapadnu Bosnu.Abdic je suradjivao sa:Tudjmanom,Milosevicem,Karadzicem,Mladicem,Bobanom i Marticem.

Sporazum o federaciji i saveznistvu Bosnjaka i Hrvata doveli su Abdicevu ideju o stvaranju SAP Zapadne Bosne u krizu.Kada su postrojbe Petog korpusa Armije BiH,pod zapovjednistvom generala Atifa Dudakovica sredinom kolovoza 1994.godine umarsirale u Veliku Kladusu Fikret Abdic postao je izbjeglica.

Fikret Abdic se ipak vratio u BiH i uz pomoc marticevih srpskih pobunjenika umarsirao u Veliku Kladusu.Sada su mu apetiti porasli i Abdic je proglasio Republiku Zapadnu Bosnu.

Nakon oslobodilacke akcije Hrvatske vojske Oluja,kada se rusi srpska paradrzava u Hrvatskoj,istodobno Armija BiH potiskuje Abdica iz Cazinske krajine.Bio je to kraj ideje o drzavici na zapadu Bosne i Hercegovine.Ponovni gubitnik Abdic se nastanio u Opatiji.

U srpnju 2002.godine Abdic je osudjen na 20.godina zatvora.Kasnije, kazna mu je smanjena na 15.godina zatvora.


UNISTENJE MARTICEVE I ABDICEVE REPUBLIKE

Prije 13 godina,doslo je do historijskog susreta pripadnika Petog korpusa Armije RBiH i Hrvatske vojske.General Atif Dudakovic i Marijan Marekovic,predzadnjeg dana akcije "Oluja," svaki sa svoje strane,krenuli su prema mostu na rijeci Koroni u Trzackim Rastelima.

Rukovanje dva generala upravo na tom mostu,na granici izmedju BiH i Hrvatske,oznacilo je deblokadu bihackog dzepa koji je gotovo cetiri godine bio u totalnom okruzenju.

6. avgusta 1995.godine general Atif Dudakovic se prisjeca i istice da je rezultat zajednickih akcija bio unistenje dvije paradrzave-Marticeve i Abdiceve republike.

Ovih dana se u Hrvatskoj i Srbiji na poseban nacin obiljezava 13 godina od akcije "Oluja," a takodjer i na nasoj bosanskoj strani prisjecamo se i mi i obiljezavamo veliku pobjedu.Nezaboravimo da je bihacki okrug bio cetiri godine u totalnom okruzenju.Nasa akcija izvedena u to vrijeme znacile su prekretnicu rata.Od tog dana u BiH pocinje apsolutno drugacije gledanje na zavrsetak rata,nakon taga doslo je i do Dejtonskog sporazuma-pojasnjava proslavljeni ratni komandant Petog korpusa Armije RBiH Atif Dudakovic.

18.10.2008.

PRENOSENJE NACIONALIZMA GENIMA-GENETSKI NACIONALIZAM

GENETSKI NACIONALIZAM

Sam naslov ovog mog komentara,pokazuje,"da se nacionalizam prenosi genima,"koji se jedino moze zaustaviti:u pravnoj,multietnickoj,jedinstvenoj,cjelovitoj,nezavisnoj drzavi i drzavi koja ima svoj,zagarantirani "suverenitet i integritet,"

Bosna i Hercegovina je suverena i nezavisna drzava,ali je podjeljena na dva entiteta,zbog kojih ne moze da napreduje i da provede pravu demokratiju.Takodjer,BiH zbog svoja dva entiteta,ne moze da zaustavi "genetski nacionalizam" koji je sve vise razara i koji unosi u BiH sve vise fasizma,mrznje i netrpeljivosti.Takodjer,BiH zbog svoja dva entiteta,nije u mogucnosti,donijeti novi Ustav,koji ce je povesti pravim putem i ulazak u Evropsku uniju.

Ja sam naveo,da se genetski nacionalizam prenosi genima od samog postojanja covjeka.Veoma je tesko ubjediti punoljetnu osobu da voli sve dobre ljude,bez obzira na nacionalnost,ako je ta osoba ucena od malih nogu da mrzi drugu vjeru.Ovakvo prenosenje mrznje na mladje generacije,ja nazivam "genetski nacionalizam" jeli se prenosi s koljena na koljeno "genima."

Da bi mogli na neki nacin, sve ovo ublaziti,potrebno je da sve institucije u BiH funkcionisu dobro i da rade za interes cjelovite drzave,a ne za interes pojedinaca,ili samo jednog naroda u toj drzavi.Takodjer,potrebno je uvoditi,pojedine predmete u skole,koji ce pomoci razbijanje "genetskog"nacionalizma.Takodjer,potrebno je u BiH,uciti samo jednu historiju,jedan jezik i razbiti sve vladine i nevladine "nacionalisticke" stranke,kako bi ublazili mrznju,netrpeljivost i sve vise prodiruci fasizam.

U BiH su upravo uvedena dva entiteta,kako bi BiH sto prije podjelili,i kako bi Bosnjacki narod ostao u manjini,i konacno kako bi Bosnjacki narod,postepeno nestao.Ovakva politika protiv muslimana,vodi se od samog postojanja muslimana i u Evropi,a i u citavom svijetu.Kako bi potpuno unistili Islam i tako dobili ciste hriscanske teritorije.

Svaka svjesna osoba dobro zna," da je nemoguce unistiti Islam," i zato se svi moramo okrenuti zajednickom zivotu,da gradimo mostove prijateljstva i ljubavi,bez obzira na nacionalnost.Takodjer moramo zajednicki da gradimo nasu BiH i da razbijemo sve one koji vode ka podjeli BiH i ponovnom ratu u BiH.Najveca obaveza svih dobrih ljudi u BiH je,"da ukinemo oba entiteta i da BiH,napravimo kao pravnu i multietnicku drzavu,sa jednakim pravima svih naroda i narodnosti."Jedinstvena Bosna i Hercegovina
<< 10/2008 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
56375647

Powered by Blogger.ba